• Landmannalaugar - ©Theo Bosboom

Fotograferen in het hart van IJsland

Fotoreis Landmannalaugar – IJsland

Algemeen
 • Fotografie van het ruige binnenland met kleurrijke rhyolietbergen
 • Geothermische gebieden nodigen je uit tot creatieve fotografie
 • Een bijzondere expeditie in het ultieme fotografenparadijs IJsland
 • Begeleiding door natuurfotograaf Theo Bosboom
 • Volpension

Het uitgestrekte en grotendeels ongerepte binnenland van IJsland is een fascinerende, avontuurlijke en uitermate fotogenieke bestemming. Kale grijze vlaktes worden afgewisseld met kleurrijke vulkanische landschappen en geothermische gebieden. De gravelwegen slingeren zich door ruige berglandschappen en regelmatig doorkruisen we met de 4×4 auto’s flinke rivieren, want bruggen zijn er niet of nauwelijks. Het is alleen maar pure, ruige natuur.

fotoreis Landmannalaugar IJsland - ©Theo Bosboom

Tijdens deze nieuwe fotoreis richten we ons op een aantal van de mooiste en meest spectaculaire plekken in het binnenland. Met name het gebied rond Landmannalagaur – met zijn kleurrijke rhyolietbergen en zijn bizarre landschappen – krijgt veel aandacht. En terecht, want het is een van de meest aansprekende gebieden van heel IJsland en het is een waar fotografenparadijs. We zullen ook een aantal nachten doorbrengen in het hart van het gebied. Daarnaast bezoeken we het gebied rondom de Hekla vulkaan, verkennen we het Fjallabak natuurreservaat met zijn uitgestrekte lavavelden en bemoste bergen, bezoeken we de fraaie Raudufossar watervallen en wellicht ook de Veidivotn kratermeren. In het laatste deel van de reis staan ook nog de vulkaankraters van Lakakigar en de Eldgja kloof op het menu.

fotoreis Landmannalaugar IJsland - ©Theo Bosboom

De reis is gepland in het eerste deel van september. Alle binnenlandwegen zijn dan als het goed is geopend en er ligt niet veel sneeuw meer, waardoor de rhyolietbergen hun volledige schoonheid openbaren. Ook is het wat minder druk dan in het hoogseizoen en is er al weer kans op noorderlicht. Naast de algemene fotografische begeleiding, besteden we zeker aandacht aan de abstracte fotografie en landschapsdetails, omdat het kleurrijke binnenland zich daar zeer goed voor leent. Ontdek samen met natuurfotograaf Theo Bosboom de fotografische mogelijkheden van dit overweldigende en unieke landschap!

begeleiding
Deze IJslandreis staat onder leiding van natuurfotograaf Theo Bosboom. Theo is de afgelopen jaren vele malen op IJsland geweest, waar hij zijn hart aan verpand heeft. Hij helpt je zowel in het veld als tijdens de fotobesprekingen met je fotografie. Beginnende en gevorderde fotografen kunnen onder zijn bezielende leiding vooruitgang boeken gedurende deze reis.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer. (Let op: in Landmannalaugar verblijf op slaapzaal)
De toeslag voor een 1-persoonskamer is €350,-.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door natuurfotograaf Theo Bosboom
 • vliegticket Amsterdam – Keflavik v.v.
 • accommodaties op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • vervoer ter plaatse
 • fotobesprekingen
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 6 – maximaal 8

Praktisch

accommodatie
Onze eerste accommodatie na aankomst op IJsland is Hrauneyar Guesthouse in het binnenland, waar je 4 nachten verblijft. Vervolgens verplaatsen we ons naar de hut in het hart van Landmannalaugar waar je 2 nachten verblijft. Deze hut is pas laat te reserveren, dus dit is onder voorbehoud dat we voldoende plaatsen kunnen vastleggen. De hut biedt geen slaapkamers maar slaapzalen, waardoor er weinig privacy is. De volgende stop is Hrifunes Guesthouse, prachtig gelegen langs de route Vik – Kirkjubaerjarklaustur. Ook hier verblijf je 2 nachten om het binnenland te verkennen.
De laatste nacht voor vertrek naar huis verblijf je Hotel Berg in Keflavik. Dit is de laatste stop bij al onze IJslandreizen en je voelt je er snel thuis.

fotoreis Landmannalaugar IJsland - ©Theo Bosboom

programma

Dag 1
Aankomst op Keflavik en reis per 4×4 naar Hrauneyar guesthouse, ons basiskamp voor het eerste deel van de reis. Het guesthouse is strategisch gelegen aan de start van de Sprengisandur hooglandroute en een van de wegen naar Landmannalaugar.

Dag 2 – 4
We verkennen uitgebreid de landschappen rondom de Hekla vulkaan en in het spectaculaire Fjallabak natuurreservaat. Ook maken we uitstapjes naar de Raudufossar watervallen en de Veidvotn kratermeren

Dag 5 – 6
We vertrekken vroeg naar Landmannalaugar, waar we twee nachten in de hut overnachten. Hierdoor kunnen we dit prachtige gebied uitgebreid verkennen en fotograferen. Het aantal mogelijkheden is hier eindeloos. Hoofddoel zijn de geothermische gebieden en maanlandschappen rondom de hut. Daarnaast zijn er onder meer uitstapjes mogelijk naar de Blahnukur, de Brennisteinasalda en de Jokulgilskvisl rivierdelta. Na het fotograferen kunnen we ontspannen in de natuurlijke warme bronnen bij de hut en misschien hebben we zelfs wel geluk met het noorderlicht.

Dag 7
In de ochtend genieten we nog voor de laatste keer van de prachtige omgeving van Landmannalaugar. Dan rijden we terug naar Hrauneyar en daarna naar ons nieuwe verblijf, prachtig gelegen tussen Vik en Kirkjubærjarklaustur. Misschien dat we hier in de avonduren de omgeving nog wat (fotografisch) kunnen verkennen.

Dag 8 – 9
Indien de omstandigheden gunstig zijn, kunnen we de Eldgja kloof, de Lakakigar kraterreeks en de Fja›rárgljúfur canyon bezoeken. In de middag van dag 9 rijden we terug naar Keflavik, waar we ‘s avonds gezellig uit eten gaan met de groep.

Dag 10
Vol met herinneringen en ongetwijfeld prachtige foto’s keer je terug naar huis. Het hart van IJsland heeft zeker je hart gestolen.

lokaal vervoer
We rijden met twee 4×4 Toyota Landcruisers Adventure, welke speciaal aangepast zijn aan het hoogland. Omdat deze auto’s achterin niet zeer ruim zijn, verwachten we van de deelnemers dat ze regelmatig van stoel wisselen over beide auto’s, zodat iedere deelnemer ook voorin kan zitten.

fotoreis Landmannalaugar IJsland - ©Theo Bosboom

zwaarte reis
Tijdens deze fotoreis zal er wat meer gelopen worden dan bij de andere IJslandreizen. Een goede conditie is geen vereiste, maar het is wel een voordeel. Zeker in de buurt van Landmannalaugar is het fijn als je één tot twee uur door bergachtig terrein kunt lopen (met fototas en statief ), want dan kun je een aantal mooie maar hoger gelegen uitzichtpunten bereiken (ondermeer de Blahnukur en de Brenissteinsalda).

aanvullende informatie

 • In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 1 april 2017 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald.
 • Deze reis heeft een avontuurlijk karakter, omdat het de eerste keer is dat we hem doen en we in het hoogland sterk afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, de toestand van de wegen en de waterstanden in de rivieren. Omdat de veiligheid van de deelnemers altijd voorop staat, is het mogelijk dat we het programma af en toe wat moeten omzetten en dat sommige bestemmingen zelfs helemaal niet bereikt kunnen worden. Uiteraard proberen we dan altijd een passend alternatief te vinden.
 • Van de deelnemers aan deze tocht wordt een avontuurlijke instelling en flexibele houding verwacht; het programma wordt uitgevoerd onder voorbehoud van begaanbare wegen en acceptabele weersomstandigheden.
 • Het reizen per auto zal waarschijnlijk iets minder comfortabel zijn dan normaal, door het veelal rijden met de 4×4 voertuigen over hobbelige wegen.
 • In de hut bij Landmannalaugar slapen we op een slaapzaal, bevinden wc en douche zich in een apart gebouw en moeten we zelf koken en afwassen. Kortom: het niveau van comfort en verzorging is tijdens deze dagen duidelijk lager dan bij andere Nordic Vision IJsland reizen. Ook is er geen elektriciteit, dus zorg voor extra accu’s. Het kan zijn dat opladen tegen betaling mogelijk is bij de hut, maar dat is niet zeker.
Feedback deelnemers

Deze reis is nieuw in 2017.

Reiscode:FZI0917
Vertrek01-09-2017
Terugkomst10-09-2017
VertrekgarantieJa
Prijs€ 3675
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Theo Bosboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief