Blog Masterclass Arctische Beeldverhalen – Noord-Finland (april 2017)

Van Ralph ontvang ik vorig jaar een e-mail met de vraag of ik in interesse heb in een nieuwe reis naar Fins Lapland. De reis staat onder begeleiding van Jeroen Toirkens. De reisbeschrijving spreekt mij aan evenals de bestemming Fins Lapland, het land van de Sami. Ik twijfel wel want ‘Master’ is op mij zeker niet van toepassing. Omdat ik het werk van Jeroen ken en zijn boek Nomad prachtig vind, besluit ik  toch gewoon de masterclass te boeken. Waarom je zelf niet uitdagen?

Voorafgaand aan de reis hebben we een workshop op een prachtige plek midden in Nederland. Al realiseren we ons dat pas later op de dag, vanwege de dikke mist in de ochtend. Jeroen legt uit hoe een beeldverhaal tot stand kan komen en we oefenen met meegebrachte foto’s in het maken van een verhaal. Voorafgaand aan de reis wordt verwacht dat we een concept voor een beeldverhaal naar hem sturen. Maar HOE DAN? We hebben geen idee want ons te wachten staat, wat gaan we doen, wat kunnen we zien.

10 Dagen voor de reis stuur ik een concept naar Jeroen. Naar mijn idee laat, maar ik bleek de eerste. In Finland beleven we prachtige dingen. De eerste dag vallen we met onze neus in de boter. In het dorp zijn rendierraces. Een prachtig traditioneel feest waar we allemaal prachtige foto’s kunnen maken. We steken een dag de grens over naar Noorwegen en worden gastvrij ontvangen door vrienden van Jeroen. Op de sneeuwscooter gaan we naar de kust.

We bezoeken het Sami museum en uiteraard naar een Sami en zijn rendieren. Een prachtige ervaring tussen de rendieren in het bos, veel sneeuw en een strakblauwe hemel.

We fotograferen we er met z’n allen flink oplos en in de avond bespreken we een selectie van de foto’s. Want een concept hebben we op hoofdlijnen. Maar hoe geef je dat vorm? Hoe selecteer je uit die berg de juiste foto’s. Een verzameling mooie foto’s is nog geen verhaal. Want wat wil ik nu eigenlijk vertellen? Gelukkig kunnen we ook allemaal wel enorm lachen om onze worstelingen met het maken van een beeldverhaal.

Terug in Nederland volgt workshop twee op dezelfde locatie. Huiswerk: foto’s printen, zelf een selectie maken en het verhaal vertellen. De hele dag schaven we aan het beeldverhaal van alle deelnemers. Het resultaat leidt in het ene geval tot een verhaal wat nog spannender wordt, het andere tot een persoonlijke road trip.

Aan het einde van de dag zijn we allemaal tevreden met de mooie resultaten. Zeer verschillende beeldverhalen, zowel qua thema als stijl, waar we toch 1 week op dezelfde plekken hebben gefotografeerd.

Ter afsluiting van de reis en workshop eten we samen. Het is een mooie zomeravond. Het weer staat symbool voor onze ervaring. Starten op een mistige ochtend vol onzekerheid en onduidelijkheid, naar een mooie zomeravond van tevreden deelnemers met een prachtig beeldverhaal.

Monique Suijkerbuijk