Noorderlicht van de Lage Landen – Jan Smit

Op veel Nordic Vision reizen is er een behoorlijk kans op het zien van het noorderlicht. Reizen als Aurora & Landscape Lofoten gaan er speciaal voor het naar het hoge noorden. Garantie op het zien van het magische noorderlicht is niet te geven. Vele nachten hebben we buiten gestaan aan de rand van een bevroren meer starend naar de hemel. Komt het wel of komt het niet, gelukkig is elke reis nog gelukt. Maar daar gaat deze column niet over. Deze column gaat over een nog ongrijpbaarder, onberekenbaarder schouwspel: “Zeevonk” In de volksmond genoemd het lichten van de zee.

Op pad voor een nachtelijk avontuur.

Zeevonk.
Wat is zeevonk eigenlijk? Zeevonk is een eencellig algje( Noctiluca scintillans). Alhoewel het algje wel kan bloeien, heeft het geen bladgroen om energie uit de zon te halen. Om toch te kunnen overleven eet het zeevonk andere organismen als plankton. Bij hoge temperaturen groeit de populatie tot hele rode wolken in het ondiepe zeewater.

Er moet beweging in het water zijn. Als het te stil is kan en beetje stampen met je voeten helpen.

Onberekenbaar spektakel.
Vaak zie je niets, soms een heel klein randje blauw licht op een golf. Maar heel soms als je geluk hebt slaat de vonk over en staat de zee in vuur en vlam. Nee, op bestelling krijg je dit schouwspel niet te zien. De omstandigheden moeten goed zijn: warm weer, weinig of geen maanlicht en een rustige zee maar geen vlakke zee. Verder heb je dan nog het geluk nodig van op de juiste plek te staan. Het kan heel goed dat je bij Callantsoog staat te genieten van een prachtig spektakel en dat er even verder bij Julianadorp niets te zien is.

Dit jaar (2017) is tot nu toe een goed jaar voor zeevonk. Vooral in de voorzomer hebben we het een aantal malen gezien en gefotografeerd. Bijzonder is de foto van de lichtende zee met de sterrenhemel erboven. In deze sterrenhemel is nl. fotografisch noorderlicht te zien. Zo komen er twee tot de verbeeldingen sprekende fenomenen te samen.

Zeevonk en fotografisch noorderlicht. D.w.z. noorderlicht wat met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar is.

Fotoverantwoording.
De foto’s bij deze column zijn in de periode mei-juni van dit jaar genomen. We wilden erg graag betere foto’s voor ons boek “Aan Zee “hebben (zie www.smitaanzee.nl). We hebben er in die periode dan ook veel tijd in gestoken. Vele avonden/nachten aan het strand geweest om te kijken en ook vele malen voor niets. Hoe mooi is het dan als het uiteindelijk lukt. De gebruikte lens is steeds de Canon 24mm 1.4 geweest. Heel geschikt vanwege zijn enorme lichtsterkte.