Onder de golven bedolven

In deze langzaam afnemende lockdown periode laten we je graag bijzondere foto’s van onze fotografen zien met daarbij hun verhaal.
Na eerder hun meest belangwekkende foto te hebben beschreven, is het nu tijd voor de grootste fotomisser, het moeilijkste fotomoment of de foto die nooit gemaakt werd.
Vandaag is het de beurt aan Jan Smit.

De vorige opdracht om iets te vertellen over een foto die veel voor mij betekent lag mij beter dan de opdracht om iets te vertellen over de grootste fotomisser, het moeilijkste fotomoment of ‘de foto die nooit gemaakt werd’.
Niet dat ik geen missers heb gehad of stommiteiten heb begaan als: adapterring vergeten om filters voor mijn lens te kunnen plaatsen of denken dat het is gebeurd met die zonsondergang en dan bij het wegrijden in de achteruitkijkspiegel een knalrode hemel zien. Maar om daar nou een verhaal over te schrijven…
Heb een beetje getwijfeld tussen twee verhalen. De ene over een vader en zoon die naar Finland gingen om daar bruine beren te fotograferen of het verhaal van orka’s boven de poolcirkel. Na het verhaal van Charles met hierin beren heb ik besloten om over de orka’s te vertellen.

We hebben het over januari 2014. Mart en ik verblijven in Andenes op de Vesteralen. Voor diegene die niet weten waar dat ligt. De Vesteralen liggen boven de Lofoten zo’n slordige 350 km boven de poolcirkel voor de noordwest kust van Noorwegen.  

Andenes kent van 30 november tot en met 12 januari poolnacht. D.w.z dat de zon in deze periode niet boven de horizon verschijnt.  Afgelopen 13 januari was de zon weer voor het eerst te zien. Je moest wel even opletten want de zonsopkomsttijd was 12:00 uur en de zonsondergang 12:07 uur. Het gaat daarna wel snel. Een week later is het 10:40 uur op en 13:33 uur onder.

Het doel van onze reis naar Andenes in de winter waren de orka’s. Eigenlijk was het doel tweeledig, wij wilden erg graag een poging wagen orka’s te zien en te fotograferen en het zou een voorbereiding zijn om het jaar daarop voor Nordic Vision deze reis te gaan begeleiden.

Waarom orka’s bij de Vesteralen? In de periode ruwweg van begin november tot eind januari komen de orka’s zich volvreten met haring. Zij achtervolgen de haringen die in deze periode kuitschieten tot diep in de fjorden. Het zijn niet alleen orka’s die dit doen, ook bultruggen maken gebruik van dit feestmaal. De eerste dag na aankomst was het weer te slecht om het water op te gaan. Slecht is dan vooral veel wind. Het is dan slecht toeven in een RIB boot. De volgende dag was de wind wat gaan liggen en konden we het water op. Maar eerst de juiste kleding aan. Verplicht is een zgn. drijfpak om in geval van “man overboord” enige overlevingskans te hebben.

De boot zoals gebruikt door Sea Safari Andenes is perfect voor het fotograferen; wendbaar, snel en vooral heel laag bij het water wat veel mooiere beelden oplevert.

©Smitinbeeld

De dagen op het water zijn kort. Om 11:00 uur varen we uit en zo rond 14:00 zijn we weer in de haven. De zon blijft gedurende die periode heel laag wat prachtig licht geeft.  We hebben prachtige ontmoetingen met bultruggen, vinvis en orka’s. De beleving is fantastisch. De beelden die we maken geven daar een goed beeld van.

©Smitinbeeld

We maken veel beelden met tegenlicht om de spetters en het spuiten van de walvissen goed zichtbaar te maken.

©Smitinbeeld

Na een tocht op het water is het eerst opwarmen, want op het water is het ijskoud. Er is tijd om beelden te bewerken en ’s avonds op pad te gaan voor noorderlicht. Na een paar dagen  kwam er weer een storm voorbij. Hoge golven die het varen en fotograferen onmogelijk maakten. Maar de wind ging weer liggen. De omstandigheden om het water op te gaan waren nog wel twijfelachtig. De golven waren als nasleep van de voorbije storm best nog pittig. Ons werd gevraagd of we het wilden proberen. Natuurlijk wilden wij dat! De pakken weer aan en het water op. Dat viel niet mee. Het leek af en toe wel een achtbaan zoals we heen en weer werden geslingerd. Veel water ook in de boot.  Zie het onderstaande filmpje.

Maar zoals vaker gezegd: met slecht weer maak je de mooiste foto’s! Overal om ons heen orka’s die op jacht waren. Mooi om te zien hoe dat goed gecoördineerd gaat. Het mooiste moment was misschien wel het vlakbij de boot langs surfende orka mannetje. Bovenop een golf om even te kunnen ademen. Het gebeurde in een splitsecond. Om aan te geven dat ze gewoon langszij de boot kwamen, gefotografeerd met een 24-70.

©Smitinbeeld

Het was één van de laatste foto’s die we nog met deze camera konden maken. Twee camera’s hadden tijdens de golf die over de boeg kwam in het filmpje zoveel zoutwater over zich heen gekregen dat ze kort daarna alle dienst weigerden.  Maar we hebben de foto’s en vooral de herinnering aan deze belevenis nog!

Wil je meer zien van deze fantastische reis?

Beelden: Portfolio Vesteralen

Video: The beauty of the Vesteralen