De foto en het verhaal: Mart Smit

We hebben onze collega’s de vraag voorgelegd: welke (eigen) foto betekent heel veel voor je en waarom? De komende tijd hopen we van ieder van ons dat persoonlijke verhaal met je te delen. Gewoon om jou en onszelf door deze zware tijd heen te helpen. Dit keer het verhaal van Mart.

©Mart Smit

Enjoy life

Dat is een lastige keuze! Een beeld zoeken die veel voor me heeft betekend. Ik kan kiezen uit foto’s die een prijs hebben gewonnen, foto’s die een mooie herinnering met zich meebrengen of foto’s die ik toevallig zelf heel erg mooi vind. Veel foto’s hebben een rol gespeeld in mijn loopbaan als fotograaf en toch kwam ik vrij snel uit bij deze foto. De foto laat een afdruk van twee meeuwenpoten zien op het strand waar een grote grijze wolkenmassa zich boven de zee samenpakt. De eerste reden voor deze keus is vrij simpel. Een jaar of vijf geleden zijn we (Jan en ik) begonnen met het maken van een project over het Nederlandse strand. Bij het zien van de foto denk ik weer terug aan al die momenten van het fotograferen op het strand. Het gaat dan niet eens om het fotograferen zelf, maar vooral om het genieten van de zonsondergangen, het ruige weer, zand in je haar en ook vooral het delen van die momenten met de hond, met mijn vrouw en met mijn vader met wie ik menig uur door het zand heb geploeterd. Het resulteerde in een boek ‘Aan Zee’ waar ook deze foto in staat. De foto heb ik als afdruk meegekregen na een succesje bij de ‘Lowland Photo Contest’ en hangt toevalligerwijs in de slaapkamer (daar was nog een wandje vrij). Ik heb wel meer foto’s in ons huis hangen, maar deze foto trekt toch vaker de aandacht. De foto heb ik al een aantal jaren geleden gemaakt, maar niet zo lang geleden kwam ik erachter dat de foto niet alleen herinneringen oproept maar ook veel herkenning geeft. Ik denk dat iedereen wel eens een lastigere periode kent, waarin alles wat moeizamer gaat dan je zou willen. Ik zie in de foto een meeuw die is weggevlucht van de donkere wolken die boven hem hangen. Ik ben blij dat ik dat allemaal achter me heb kunnen laten, maar deze foto herinnert mij eraan dat niet alles komt zoals het gaat. De foto herinnert me eraan dat ik extra moet genieten van de mooie en soms kleine momenten, dat ik trots moet zijn met wat ik allemaal al gedaan heb en blij moet zijn met de familie en vrienden om mij heen. En waarom ik dan nu voor deze foto heb gekozen, waarschijnlijk omdat in deze tijd juist die herinneringen erg nuttig zijn!