Antarctica

Antarctica is voor velen, fotograaf of niet, de ultieme droombestemming. En terecht, de landschappen zijn er ongekend en de biodiversiteit is enorm. Diverse soorten pinguïns, zeeolifanten, orka’s, walvissen en bijzondere vogelsoorten zijn er te vinden. Het schiereiland bestaat uit een 800 kilometer lange bergketen, waarvan de hoogste pieken tot 2800 meter uitstijgen en uit talrijke afgelegen eilanden. Het schiereiland biedt de meest spectaculaire landschappen en de meest diverse fauna van Antarctica. Het grote aantal ijsbergen maakt een overweldigende indruk.

South Georgia kent twee bergketens – de Salvesen en de Allardyce – die tot bijna 3000 meter boven zeeniveau stijgen. In de zomer is bijna 75% van het eiland bedekt door sneeuw, ijs en gletsjers, in de winter is South Georgia zelfs geheel bedekt met sneeuw.
Het eiland wordt ook wel een Antarctische Oase genoemd vanwege de enorme aantallen vogels en zeezoogdieren die er voorkomen. Het marine-ecosysteem rond South Georgia wordt beschouwd als één van de rijkste ter wereld, met een enorm grote biodiversiteit. Tijdens een South Georgia reis kunnen aan land verscheidene soorten albatrossen en pinguïns worden bewonderd. Ook vinden we op de stranden grote aantallen zeeolifanten en pelsrobben terwijl in de wateren rondom South Georgia regelmatig walvissen worden gespot.

De Falklands (Islas Malvinas) bieden een erg diverse en spectaculaire fauna. Er broeden meer dan 60 verschillende soorten vogels, dit dankzij de voedselrijke zeeën die de eilanden omsluiten. De eilanden herbergen meer dan 80% van de wereldpopulatie Wenkbrauwalbatrossen.
Ook broeden er wel 4 soorten pinguïns op de eilanden; de Magelhaen-, Ezels-, Rots- en de Koningspinguïn. De eilanden worden zelfs beschouwd als het belangrijkste territorium in de wereld voor de Rotspinguïn. Ook de mariene fauna is rijk vertegenwoordigd. Op de kusten vinden Pelsrobben, zeeolifanten en zeeleeuwen een habitat terwijl in de omliggende oceanen veel walvissen voorkomen. Dolfijnen maar ook Potvissen en Orka’s worden regelmatig in de baaien en in de buurt van de eilanden gezien.

©Jan Vermeer - fotoreis Antarctica South Georgia & Falklands