accommodatie
We verblijven in prima 3 en 4 sterrenhotels. In de woestijn verblijven we enkele nachten in de ‘compound’ van een nomadenfamilie. Daar zijn de kamers wat soberder en omstandigheden wat minder luxe.
programma
Dag 1
Aankomst in Beijing. Afhankelijk van het tijdstip van arriveren, besteden we een dagje in deze fascinerende en moderne hoofdstad van China.
Dag 2
De volgende dag vliegen we door naar Jinchang waar we worden opgewacht door Frank. Frank is al jaren de gids die Charles helpt met zaken als logistiek, eten en accommodatie. Deze Chinese gids reist veel in het gebied, spreekt buitengewoon goed Engels en weet na alle jaren van samenwerking als geen ander wat wij als fotografen willen. Ook het bedenken van deze speciale reis werd in nauw overleg met Frank gedaan.
Tijdens deze reis maken we gebruik van een aantal vervoersmiddelen. Soms verplaatsen we ons met een comfortabele bus, soms pakken we een hogesnelheidstrein terwijl we in de woestijn gebruik maken van stoere Toyota Landcruisers.
Dag 2 – 10
De Badain Jaran woestijn start vrijwel aan de noordelijke rand van het Tibetaans Plateau. Relatief onbekend, maar zonder twijfel is dit een van de mooiste woestijnen op aarde (lees de deelnemers commentaren van voorgaande reizen maar eens). Met zandduinen (veel) hoger dan die in Algerije, Oman of Namibië en, bijzonder, tussen al die zandduinen liggen zo’n 140 grotere en kleinere zoet- en zoutwatermeren.
Met onze terreinwagens trekken we diep de woestijn in en slapen enkele dagen bij een nomadenfamilie. De ligging is fantastisch, omringd door enorme zandduinen, vlak naast een piepklein Boeddhistisch klooster aan de rand van een prachtig meer.
We verlaten de woestijn en reizen in enkele uren met de bus door naar de spectaculaire Rainbow Mountains (Danxia landforms) bij Zhangye, de vreemde pieken en kathedralen van Bingou danxia en de bijzondere rotswoestijn van Haisenchulu waar je achter elke rots een dinosaurus verwacht.
Dag 11 -18
Na dit eerste woestijndeel reizen we zuidwaarts en gaan we een totaal ander landschap in.
We stappen in Zhangye op de High speed train. De stipte logistiek doet in helemaal niets meer denken aan de vroegere, vieze, overvolle en gammele treinen, waardoor het een heel comfortabele van reizen is.
De bergen worden hoger en de natuur totaal anders. Aangekomen in het Tibetaanse stad Tongren starten we dit tweede deel van de reis. We reizen verder Gansu in en trekken door naar Qinghai en Sichuan. In deze provincies leven veel Tibetanen. Tongren/Xiahe /Langmusi/Zhagana zijn zo wat namen van plaatsen die we aan zullen doen en waar het Tibetaanse leven volop te zien en fotograferen is. Men zegt soms wel dat de echt Tibetaanse cultuur tegenwoordig beter bewaard is gebleven buiten Tibet, dan er binnen.
We reizen door een prachtig landschap met torenhoge bergen, valleien, kloven, wetlands en graslanden.
Het Tibetaanse boeddhisme en hun verschillende gebruiken zijn de hoogtepunten van Xiahe. Het Labrang klooster is een van de zes belangrijkste tempels van de Gelug school van het Tibetaans boeddhisme. De prachtige Sangke Graslanden liggen in de buurt.
Joseph Rock, de National Geographic fotograaf zei ooit “Ik heb nog nooit in mijn leven zulke prachtige uitzichten gezien. Als de schrijver van Genesis hier was geweest, zou hij het hebben gekozen als de geboorteplaats van Adam en Eva” Vanuit het immense Labrang klooster kun je overal de liederen van de lama’s horen, kuddes yaks en schapen grazen op de met yurts bezaaide graslanden, het paradijselijke Langmusi staat afzijdig van de wereld en de rotsachtige stad Zhagana doemt op in de wolken.
We zullen een aantal kloosters bezoeken, gelegen te midden van de fantastische natuur. Het ruige en bergachtige landschap met in de verte de met sneeuw bedekte de toppen levert een fantastisch decor. In het algemeen is er goed te fotograferen in de Tibetaanse dorpen. De monniken laten zich goed fotograferen en het straat- en boeddhistische monnikenleven is een belevenis op zich. (Op sommige van de meest heilige plekken is fotograferen natuurlijk verboden). Via uitgestrekte Tibetaanse graslanden van Gannan / Nuoergai reizen we door naar Huanglong en Jiuzhaigou. De Tibetaanse graslanden liggen in het noordwesten van de provincie Sichuan en is het thuis van de Zang (Tibetaanse) bevolking die voornamelijk leeft van veeteelt.
Huanglong is beroemd om zijn kleurrijke meren, besneeuwde bergtoppen, prachtige valleien en ongerepte bossen. Het gebied, dat in 1992 door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed, wordt een “Wereldwonder” en “Sprookjesland op aarde” genoemd.
Een van Huanglong’s meest karakteristieke kenmerken zijn de kalksteen afzettingen door de vele minerale bronnen. In de loop der tijd zijn duizenden minerale vijvers en meren ontstaan die een groot deel van het park bedekken. Zelfs de watervallen stromen over dikke lagen van deze bijna goudkleurige kalksteen.
Het turquoise gekleurde water in veel van deze poelen is zo kristalhelder dat je de bodem gemakkelijk kunt zien. Prachtige (abstracte) fotografie is er mogelijk!
Jiuzhaigou National Park, staat bekend als een UNESCO werelderfgoed site. Het gehele, gigantisch grote park is een schilderachtig sprookjesland met sprankelende meren, spectaculaire watervallen en kleurrijke vegetatie. Onder andere liggen in het park de Shuzheng meren, 19 meren van verschillende grootte met een verscheidenheid aan kleuren. Bomen, meren, terrassen en watervallen zijn nauw met elkaar verweven in het landschap. Het is een van de meest bijzondere plekken in het park. Daarnaast treffen we ook nog de Shuzheng waterval aan. Het is de kleinste waterval maar door zijn ligging met de meren stroomopwaarts, tussen de rotsen zeer fotogeniek.
Beide parken zijn goed bekend bij de toeristen, zowel de buitenlandse als ook de Chinese toeristen. We hebben deze reis gepland buiten de Chinese vakantieseizoenen maar alleen zullen we er niet zijn. Echter, ondanks deze drukte mogen deze toplocaties absoluut niet ontbreken.
Niet zo heel ver hiervandaan liggen nog twee parken die veel minder toeristen trekken. Beide zijn, weliswaar kleiner, maar ook zeer de moeite waard.
Shenxianchi Park wordt ook wel Fairy Pools Park genoemd. Het is een park met eveneens prachtige turquoise meren en kalkmeren in een 3 km lange vallei in de bergen. De Tibetaanse naam is Nen-En Sangtso, vertaald: “De poelen waar de feeën baden”.
De Mounigou Vallei ligt ten westen van de oude stad Songpan en heeft een oppervlakte van 160 vierkante kilometer. Na tien jaar ontwikkeling is deze onbekende vallei nu opgenomen op de lijst van Wereld Biosfeer Reservaat, Wereld Natuurerfgoed en de Green Globe 21 van de VN. Het spectaculaire berglandschap, de grote waterval en de omringende Tibetaanse cultuur zorgen ook hier weer voor een bijzonder en fotogeniek landschap.
Dag 19 – 21
Na een laatste fotosessie rijden we naar Chengdu, waar we onze reis eindigen. In deze zeer Chinese stad, bekend van het Panda Breeding centre, zullen we bijkomen van alle indrukken en afhankelijk van ieders zin kunnen we nog de stad in gaan om bijv. bij de panda’s te gaan kijken.
Dag 21 / 22
Vol met indrukken van deze bijzondere fotoreis vliegen we terug van Chengdu naar Beijing. De volgende dag zal de thuisvlucht naar Amsterdam of Brussel zijn en zit het er helaas op.
lokaal vervoer
Tijdens de reis maken we vooral gebruik van taxi’s, minibus, trein en terreinwagens. Uiteraard alles met een lokale chauffeur.
zwaarte reis
Voor de fotoreis is een gemiddelde fysieke conditie noodzakelijk. Mensen die snel last hebben van wagenziekte of bewegingsziekte moeten zich in verband met het rijden over de hoge zandduinen met terreinwagens bedenken of deze fotoreis iets voor hen is. In elk geval wordt het aangeraden om een middeltje tegen wagenziekte mee te nemen. Cinnarizine is een goed werkend middel met weinig tot geen bijwerkingen.
Een tweede aspect van deze reis is dat we in het tweede deel van de reis op wat grotere hoogtes bewegen. De woestijn ligt rond de 1500 meter hoog terwijl de hoogste bestemming die we zullen bezoeken, Zhagana, op zo’n 3200 meter hoog ligt.
aanvullende informatie
- Deze bijzondere fotoreis start en eindigt in Beijing. Dat betekent dat je 8 oktober 2025 vanuit Nederland (of België) vertrekt en 30 oktober weer richting Nederland (of België) vliegt.
- Door een beleidswijziging is er voor Nederlanders vanaf 1 december 2023 geen visum meer nodig voor bezoeken van maximaal 15 dagen aan China. Omdat deze reis ca. drie weken duurt is er, voor zover nu bekend, voor iedereen een visum nodig. Het meest eenvoudige is om dit door een bemiddelende organisatie te laten regelen (bijv. www.visumchinaonline.nl). Je betaalt dan iets meer, maar het scheelt enorm veel frustratie.
- Zodra het minimum aantal deelnemers bereikt is, adviseren we een bepaalde vlucht zodat alle deelnemers zoveel mogelijk samen aankomen in Beijing.
- Reizen in China is soms toch net even wat anders dan reizen in Europa. We werken voor deze reis samen met een betrouwbare partner in China, maar soms loopt het toch wat anders dan gepland. We vragen van de deelnemers extra flexibiliteit voor deze unieke fotoreis die je nergens anders zult vinden.