• Fotoreis Yellow Mountains - China - ©Charles Borsboom

Fotografeer de sea of clouds en de mudflats

Fotoreis Yellow Mountains – China

Algemeen
 • Fotografeer de unieke ‘Sea of Clouds’ 
 • Treed in de voetsporen van de Chinese kunstenaars
 • Ontdek de Ansel Adams in jezelf in de bergen van Huangshan
 • Geniet van historische dorpen en waan je op Chinese filmsets
 • Inclusief toplocaties bij de ‘mud-flats’ van Xiapu
 • Ga op pad met fotograaf en gepassioneerd Chinaliefhebber Charles Borsboom
 • Volpension

We hebben de fotoreis Yellow Mountains al enkele jaren in ons programma en dat heeft vele enthousiaste deelnemers opgeleverd. Voor de editie van 2018 hebben we gekozen om de reis nog meer toe te spitsen op landschapsfotografie en het bijzondere mudflat-gebied bij Xiapu toe te voegen en de reis hiermee een aantal dagen te verlengen.

Fotoreis Yellow Mountains - China - ©Charles Borsboom

In China is er een gezegde dat luidt

“Wanneer men terugkomt van de vijf heilige bergen hoef je geen andere berg meer te zien. Kom je echter terug van Huangshan, dan hoef je ook de heilige bergen niet meer te zien“.

De Yellow Mountains zoals de vertaling van Huangshan is, zijn beroemd vanwege de vreemd gevormde dennen, bizarre rotsen, warme bronnen en de “Sea of Clouds”, waarbij grote wolkenpartijen tussen de bergen blijven hangen.

Het gebied is sinds mensenheugenis een inspiratiebron voor kunstenaars. En behalve poëzie, is het gebied vooral bekend door de typisch Chinese inkttekeningen. Tegenwoordig is het een mekka voor fotografen, van National Geographic tot Discovery Channel en nog veel meer voor ‘gewone’ fotografen. De beroemde landschapsfotograaf Michael Kenna heeft het gebied vele malen bezocht en er een prachtig boek over gemaakt. Huangshan heeft bovendien als zusterpark het in Californië gelegen Yosemite park en niet voor niets! Het is uiteraard niet Ansel Adams zelf meer die erover schrijft, maar kijk maar eens in de Ansel Adams Gallery om te begrijpen waar we het over hebben.

De (compositie) technieken die de oude Chinese kunstenaars al eeuwen geleden gebruikten zijn doordacht en bijzonder. Het gebruik ervan kan in principe overal in landschapsfotografie worden toegepast. We zullen hier tijdens de reis verder op ingaan en zien dat het toepassen ervan een extra dimensie aan onze beelden kan geven.

De Xiapu regio is een relatief onbekende maar zeer interessante bestemming voor fotografen. Xiapu-town is de grootste stad in de regio waar weinig Westerse toeristen komen maar een goed uitgangspunt voor onze fotoreis. Het is onze uitvalsbasis waar vandaan we de vele stranden, de vissersdorpjes en andere locaties die verspreid liggen in dit grootste mudflat (wadplaten) gebied van China te bezoeken.
De lokale bevolking houdt zich vrijwel uitsluitend bezig met het vangen van vis, het kweken van oesters, zeewier en kelp. De schier eindeloze velden met tienduizenden bamboestokken, visnetten en vele scheepjes leveren een spectaculair en wisselend schouwspel op. Zonsopkomsten en -ondergangen, het opkomen en afgaan van het getij, de activiteiten op het strand in combinatie met die tienduizenden palen, vissersboten en netten vormen tezamen een bijzondere fotografische uitdaging.

Dit unieke kustlandschap is een fotografisch paradijs. Het zal duidelijk zijn dat we hier zullen gaan fotograferen met de getijdentabel in de hand. Onze chauffeur is hier geboren en getogen en weet ‘alles’ van het gebied. De minibus, chauffeur en tolk zijn de hele dag voor ons beschikbaar. Het (zee)landschap is eigenlijk onder alle omstandigheden interessant maar hoog of laag tij levert een totaal ander landschap op.

Met deze bijzondere fotoreis combineer je twee mooie en bijzondere natuurgebieden van China en kun je bovendien ook een glimp opvangen van het leven in een authentieke Chinese dorpje.

Fotoreis Yellow Mountains - ©Charles Borsboombegeleiding
Fotograaf Charles Borsboom begeleidt je tijdens de reis in je creatieve en eventueel technische vaardigheden. Ook zal hij tijdens een aantal beeldbesprekingen ingaan op het nabewerken van foto’s met Adobe Lightroom en Nik plugins, zodat je foto’s nog beter tot hun recht komen.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is gebaseerd op een gedeelde 2-persoonskamer. Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €175,- (mits beschikbaar).

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • alle accommodaties op basis van volpension
 • alle lokale vervoer (inclusief transfers vliegveld Hangzhou)
 • fotobesprekingen
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • retourvlucht naar Hangzhou – China
 • visum- en paspoortkosten
 • eventuele vaccinaties (check bij je GGD of de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam)
 • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes)
 • reis- en annuleringsverzekering
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Je verblijft tijdens deze fotoreis in goede hotels. In de bergen zijn uitsluitend dure 4 sterren hotels, maar niet elke ster in China kent echter z’n gelijke in de westerse wereld. We hebben voor de best mogelijke hotels gekozen maar soms kan zich alsnog een situatie voordoen die niet zou kunnen gebeuren in een westers hotel.

Goed om te weten is dat de hotels in de Huangshan geen verwarming kennen, een kwestie dus van je warm aankleden (het personeel werkt met een jas aan!) in de restaurants en gemeenschappelijke ruimtes. Op de hotelkamer is er echter wel een verwarming. Kortom, China is op veel vlakken anders dan bij ons is en we vragen dan ook een flexibele houding.
Zodra de reis doorgaat informeren we je over de hotels.

Fotoreis Yellow Mountains - China - ©Charles Borsboom

Programma

Dag 1
Na aankomst op het vliegveld van Hangzhou reizen we per taxi naar ons hotel in de stad. Hangzhou is weliswaar een stuk kleiner dan Shanghai dat een uur treinen verder ligt, maar is desondanks een grote stad met wel een leuk oud centrum. We beginnen rustig vandaag en passen het programma aan de aankomsttijden aan.

Dag 2
Vandaag vertrekken we direct uit de stad en reizen met een hogesnelheidstrein naar Xiapu. Het hogesnelheidsnet in China is de laatste jaren erg uitgebreid en biedt een comfortabele en milieubewuste manier van reizen. We komen kort in de middag aan in Xiapu, een puur functionele Chinese stad waar vrijwel geen toeristen komen. Het hotel ligt dicht bij het station, dus na een korte taxirit naar ons hotel zullen we vandaag hopelijk nog een eerste bezoek brengen aan een van de vele interessante locaties in het gebied.

Dag 3 – 5
Het mudflat (wadplaten) getijdengebied rondom Xiapu is het grootste van China en met zo’n 400 km kustlijn zijn er vele plekken die allemaal hun specifieke (fotografische) charmes hebben. De kelpkwekerijen, de visserij, oesterkwekerijen en speciale stranden lenen zich allemaal voor prachtige fotografie. We zullen zeker ook experimenteren met timelapse-fotografie. Door de grote getijden verschillen kan dit geweldige resultaten opleveren.

Dag 6
Vandaag is een reisdag naar de compleet andere omgeving van de Yellow Mountains (Huangshan). We nemen een vroege trein naar Fuzhou, een grote stad een uur treinen naar het zuiden. Vandaar pakken we een 2e hogesnelheidstrein trein die ons door een fraaie omgeving naar Huangshan zal brengen. Met een minibusje reizen we het laatste stukje naar Tangkou, een stadje aan de voet van de berg.

Dag 7 – 8
Deze 2 dagen blijven we nog beneden en maken we o.a. een dagtocht naar een authentiek dorpje zoals Xidi of Hongcun. Beide dorpjes zijn fraaie voorbeelden uit Ming- en Ding dynastieën en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het eind van de middag rijden we terug naar ons hotel in Tangkou.

Emerald Valley ligt dichtbij en is prachtig met vele watervalletjes en meertjes. Het water kleurt mee met de omgeving en vormt zo een fraai palet van verschillende kleuren. Overal om ons heen liggen dichte bamboebossen, eveneens een mooi fotografisch onderwerp. Een aantal bekende Chinese films zoals o.a. Crouching Tiger, Hidden Dragon is opgenomen in deze omgeving. ‘s Avonds bespreken we onze gemaakte beelden en bereiden we ons voor op DE berg Huangshan .

Dag 9 
Vandaag gaan we de berg op. We nemen de Yuping cablecar en arriveren dicht bij de ‘greeting pine tree’. Het gebied hier is prachtig en we bewegen ons hier min of meer over de kam van de bergen. Zowel links als rechts van ons hebben we spectaculaire uitzichten op de bergen om ons heen. Garanties op de sea of clouds hebben we natuurlijk niet, maar de kans erop is groot. De pieken vormen een geweldig decor voor dit fenomeen. Rijp op bergen en bomen kan de fotografische vreugde nog vergroten en de kans hierop is zeker aanwezig!
Aan het einde van de dag nemen we de kabelbaan weer omlaag en we verblijven nog een nacht in hetzelfde hotel. ’s Avonds bespreken we de eerste ervaringen en de beelden van de afgelopen dagen en bereiden ons verder voor op ons verblijf in de bergen.

Dag 10 – 13 
We vertrekken op tijd en de bus brengt ons naar een kabelbaan die ons naar het Whiteclouds station zal brengen. Een deel van onze bagage laten we achter in het hotel in Tangkou zodat we ons wat lichter door de bergen kunnen verplaatsen. Boven aangekomen, wandelen we rustig naar ons nieuwe hotel. We kunnen er zolang over doen als we willen, want zodra we fotomogelijkheden zien benutten we die. We blijven in totaal drie nachten in het berghotel en bepalen per dag wat we gaan doen. Dit zal afhangen van het weer, tijdstip en onze eigen zin om verder of minder ver te lopen. Ons hotel ligt zeer centraal en je kunt alle kanten op met verschillende uitzichten en mogelijkheden voor de fotografie. Mogelijkheden tot fotograferen hebben we 24 uur per dag, want ook de nachten kunnen fascinerende fotografie opleveren. Charles besteedt ook aandacht aan nabewerking van de gemaakte ‘ruwe’ beelden. Het verbeteren van je beelden en de conversies naar zwart/wit met Lightroom, Photoshop en Nik Software plug-ins kunnen, indien gewenst, aan bod komen.
Op de laatste dag in de bergen kunnen we mogelijk nog een zonsopkomst fotograferen en hebben we ‘s ochtends nog de tijd om ons op de berg te vermaken. Na de lunch begeven we ons naar de liften en worden we aan de voet van de berg opgewacht door de shuttlebus die ons terug zal rijden naar ons hotel in Tangkou. Weer verenigd met de achtergebleven bagage blijven we vandaag nog hier in het hotel voor een laatste fotobespreking en om rustig te kunnen inpakken voor de terugreis naar Hangzhou de volgende dag.

Dag 14
We vertrekken op tijd naar het station van Huangshan en rijden in ongeveer 3 uur terug naar Hangzhou waar we de middag nog kunnen besteden.

Dag 15
Helaas is er een eind gekomen aan deze bijzondere reis en is het tijd om weer naar huis te vliegen. Naast alle bijzondere indrukken, neem je zeker geweldige beelden mee terug.

Fotoreis Yellow Mountains - China - ©Charles Borsboom

lokaal vervoer
Tijdens de reis maken we vooral gebruik van taxi’s en minibusjes met chauffeur. De grote afstanden leggen we met de hogesnelheidstrein af.

zwaarte reis
Voor de fotoreis is een gemiddelde fysieke conditie nodig. In de bergen van Huangshan worden veel trappetjes gelopen om op nieuwe fotoplekken te komen.

aanvullende informatie

 • Je hebt een visum nodig voor China. Het meest eenvoudig is om dit door een bemiddelende organisatie te laten regelen. Totale kosten ongeveer €100.
 • Je paspoort moet NA terugkomst uit China nog 6 maanden geldig zijn.
 • Zodra het minimum aantal deelnemers bereikt is adviseren we een bepaalde vlucht zodat alle deelnemers zoveel mogelijk samen aankomen in Hangzhou.
 • In Huangshan ligt zo’n 50 km aan wandelpaden. Die 50 km zijn niet allemaal vlak, er zijn trapjes, met soms heel veel treden. Mensen die mee gaan moeten zich dus realiseren dat er af en toe flink gelopen moet worden. We hebben en nemen de tijd om op die plekken te komen waar we willen fotograferen. Deelnemers moeten desalniettemin een redelijke conditie hebben om deze trapjes te kunnen lopen.
 • De paden zijn goed en worden goed schoon gehouden, maar het dragen van wandelschoenen met een stevige grip is aan te raden.
 • Het gebied ligt tussen grofweg 1600 en 1880 meter. De kans op hoogteziekte is nagenoeg uitgesloten. Wel is de lucht er al wel wat ijler waardoor met name het trapjes lopen toch een flinke inspanning kan zijn.
 • Reizen in China vereist een flexibele instelling. Het is een land met een andere cultuur en andere normen en waarden dan wij hier kennen.
 • China is een groot, maar ook druk land en Huangshan is een van de populairste parken van het land. We zullen er niet alleen zijn. Ook Chinese fotografen weten het gebied zeer te waarderen.
 • Enkele globale gegevens over zonsopgang- en zonsondergang en temperaturen ten tijde van de reis.
  – zonsopgang: ca. 6.15 uur – zonsondergang: ca. 17.00 uur
  – temperatuur Hangzhou: 14-23 °C / temperatuur Huangshan (in de bergen): dit varieert enorm, maar grofweg van zo’ rond het vriespunt (‘s nachts) tot 15°C. Het kan echter kouder aanvoelen!
Feedback deelnemers

Mies

“De reis naar de Yellow Mountains en Yangshuo was de tweede met Nordic Vision. En net als de eerste reis (Noord Ierland) was dit vanaf dag 1 tot de laatste dag een onvergetelijke ervaring.
De herinnering aan de Sea of Clouds is niet in woorden uit te drukken. Ook de mooie foto’s die wij allemaal hebben gemaakt kunnen maar ten dele laten zien hoe indrukwekkend dit gebied is, ook als het zonnig is.
Ook de duizenden trapjes zal ik nooit vergeten!! Die waren een behoorlijke uitdaging.
De aansluitende week in Yangshuo was eveneens geweldig. Vooral van de fietstochten door de vallei langs de rivier en door de dorpjes heb ik erg genoten. Dat we een heel leuke groep hadden met veel humor, heeft ook bijgedragen aan het plezier in deze reis.
De begeleiding van Charles was prima, hulp en aanwijzingen waar dat nuttig en nodig. Yvonne heeft de organisatie zonder meer perfect gedaan. Het zal vast niet mijn laatste reis met Nordic Vision zijn geweest.”

Job

“De reis was geweldig. De begeleiding van Charles was uitstekend, zowel in de omgang als de communicatie zeker een aanrader. Ik vond het erg fijn dat er ook wat ruimte was voor een extra uitstapje naar de 9 dragon waterval. Het was voor mij een extra ervaring die ik niet had willen missen. Ik ga zeker proberen nog een reis met jullie te maken, genoeg ideeën wat dat betreft.”

Femke

“Ik ben als echte amateur fotograaf meegegaan omdat mijn man het wel gezellig vond als ik meeging en ook omdat Charles had gezegd dat deze reis ook voor de niet fanatieke fotograaf interessant was. Dat laatste was zeker het geval en door het enthousiasme van de ‘echte’ fotografen werd ik toch langzamerhand wat fanatieker dan gebruikelijk. Het is een goede combinatie, Yellow Mountains en Yangshuo met tussendoor Shanghai. Wij hadden veel mist waardoor het maken van spectaculaire foto’s erg moeilijk was, maar toch heb ik me geen moment verveeld. Yangshuo en het Karstgebergte boden allerlei interessante fotomomenten en er waren leuke uitstapjes georganiseerd. De bespreek avonden waren heel nuttig en ik vond dat Charles dat goed deed. De combinatie Charles/Yvonne werkte prima. Al met al vond ik het twee interessante reizen met beide keren een leuke groep.”

Barbara

“I have returned from my trip to China and I had a very good time. I must say the travel and accommodation arrangements were very good, well thought out, and went with out a hitch. Everyone took the trouble to speak to me in English, and were very kind. The places we visited were a good variety, it is a trip I would recommend to others. Pleases ensure both Charles and Yvonne are thanked for the trouble they went to.
The joy of travelling is not only the places you see, but the people you meet, I was truly blessed.”

Peter (in combinatie met Yangshuo)

“De reis naar China was een geweldige ervaring. China stond al lang op mijn lijstje, maar ik had nooit zin in een “gewone” rondreis. Deze fotoreis vormt een perfecte combinatie van (een stukje van) China zien en op je gemak fotograferen. De begeleiding van Charles (fotografisch) en Yvonne (organisatorisch) zorgt voor een uitstekende omlijsting van de reis.”

Theo en Nellie (in combinatie met Yangshuo)

“We hebben ontzettend genoten van onze reis naar China. Voor ons was het extra spannend, omdat we nog nooit van ons leven met een georganiseerde reis zijn meegegaan. We hadden al leuke verhalen gehoord over Nordic Vision van andere leden van onze fotoclub, die met jullie op pad zijn geweest. Onze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt en we zullen dan ook zeker met veel enthousiasme over onze reis en Nordic Vision vertellen.
Hoewel Nordic Vision het accent heeft liggen op natuurreizen leent China zich naar onze mening prima voor een combinatie met architectuur, cultuur, festiviteiten, e.d. We waren dan ook blij met de door Charles en Yvonne uitgezette reis, waarbij een combinatie gemaakt was van verschillende elementen. De reis was prima verzorgd en wat dat betreft geen op- of aanmerkingen. Trouwens de humor van onze reisleider of beter gezegd onze fotobegeleider vonden we heel leuk. Tot slot: Charles en Yvonne nogmaals dank voor jullie inzet, enthousiasme en prima begeleiding tijdens onze fotoreis.”

Reiscode:FHC1118
Vertrek08-11-2018
Terugkomst22-11-2018
VertrekgarantieNee
Prijs€ 3695
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief