Fotografeer de sea of clouds en authentieke dorpjes

Fotoreis Yellow Mountains – China

Algemeen
 • Fotografeer de unieke ‘Sea of Clouds’ 
 • Treed in de voetsporen van de Chinese kunstenaars
 • Ontdek de Ansel Adams in jezelf in de bergen van Huangshan
 • Geniet van historische dorpen en waan je op Chinese filmsets
 • Ga op pad met fotograaf en gepassioneerd Chinaliefhebber Charles Borsboom
 • Volpension

In China is er een gezegde dat luidt

Wanneer men terugkomt van de vijf heilige bergen hoef je geen andere berg meer te zien. Kom je echter terug van Huangshan, dan hoef je ook de heilige bergen niet meer te zien“.

De Yellow Mountains zoals de vertaling van Huangshan is, zijn beroemd vanwege de vreemd gevormde dennen, bizarre rotsen, warme bronnen en de “Sea of Clouds”.

Fotoreis Yellow Mountains - ©Charles Borsboom

Het gebied is sinds mensenheugenis een inspiratiebron voor kunstenaars. En behalve poëzie, is het gebied vooral bekend door de typisch Chinese inkttekeningen. Tegenwoordig is het een mekka voor fotografen, van National Geographic tot Discovery Channel en nog veel meer voor ‘gewone’ fotografen. Ook regisseur James Cameron was erg onder de indruk van de spectaculaire omgeving en werd erdoor geïnspireerd voor zijn film Avatar.

Met deze bijzondere fotoreis ben je nu zelf in de gelegenheid dit gebied te bekijken en uitgebreid te fotograferen, onder begeleiding van fotograaf Charles Borsboom. De beroemde landschapfotograaf Michael Kenna heeft het gebied vele malen bezocht en er een prachtig boek over gemaakt. Huangshan heeft bovendien als zusterpark het in Californië gelegen Yosemite park en niet voor niets! Het is uiteraard niet Ansel Adams zelf meer die erover schrijft maar kijk maar eens in de Ansel Adams Gallery om te begrijpen waar we het over hebben.

Fotoreis Yellow Mountains - ©Charles Borsboom

Na aankomst in Shanghai reizen we door naar Huangshan en zullen we 6 dagen tussen de bergtoppen verblijven. Een van de meest spectaculaire fenomenen is de zogenaamde ‘Sea of Clouds’, waarbij grote wolkenpartijen tussen de bergen blijven hangen. En hoewel de natuur nooit garanties geeft, is er altijd kans om dit spektakel te kunnen beleven. Huangshan is nog ergens bekend om en dat zijn de paden en traptreden. Meer dan 50 km aan voetpaden en zo’n 60 duizend treden in het gehele gebied. We gebruiken weliswaar de kabelbanen om ons op hoogte te brengen, maar zullen desondanks af en toe flink wat trapjes  lopen. Onze fotoreis is geen fysieke uitdaging, we nemen namelijk ruimschoots de tijd,  maar het is zeker goed je dit te realiseren.

De (compositie) technieken die de oude Chinese kunstenaars al eeuwen geleden gebruikten zijn doordacht en bijzonder. Het gebruik ervan kan in principe overal in landschapsfotografie worden toegepast. We zullen hier tijdens de reis verder op ingaan en zien dat het toepassen ervan een extra dimensie aan onze beelden kan geven.

Naast landschapsfotografie kun je ook je hart ophalen in de authentieke dorpjes die je bezoekt. Mens en cultuur vormen een prettig fotodoel naast de geweldige landschappen.

begeleiding
Fotograaf Charles Borsboom begeleidt je tijdens de reis in je creatieve en eventueel technische vaardigheden. Ook zal hij tijdens een aantal beeldbesprekingen ingaan op het nabewerken van foto’s met Adobe Lightroom en Nik plugins, zodat je foto’s nog beter tot hun recht komen.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is gebaseerd op een gedeelde 2-persoonskamer. Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €250,- (mits beschikbaar).

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • alle accommodaties op basis van volpension
 • alle lokale vervoer (inclusief transfers vliegveld Shanghai)
 • binnenlandse reis Shanghai – Tunxi v.v. (per vliegtuig of hogesnelheidstrein)
 • fotobesprekingen
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • retourvlucht naar Shanghai
 • visum- en paspoortkosten
 • eventuele vaccinaties (check bij je GGD of de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam)
 • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes)
 • reis- en annuleringsverzekering
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Je verblijft tijdens deze fotoreis in goede hotels. In de bergen zijn uitsluitend dure 4 sterren hotels, maar niet elke ster in China kent echter z’n gelijke in de westerse wereld. We hebben voor de best mogelijke hotels gekozen maar soms kan zich alsnog een situatie voordoen die niet zou kunnen gebeuren in een westers hotel. Hier vragen we een zekere flexibiliteit in.
Zodra de reis doorgaat informeren we je over de hotels.

programma

Dag 1
Na aankomst op het vliegveld van Shanghai reizen we per minibus naar ons hotel in de metropool. Het hotel is gunstig gelegen en alle bezienswaardigheden zijn dan ook goed bereikbaar.

Dag 2
We besteden de ochtend in Shanghai, bijvoorbeeld op de overbekende Bund, een geweldige promenade langs de rivier. In de vroege middag verlaten we Shanghai voor een korte vlucht van ca. 1 uur naar Tunxi (Huangshan City). Vanaf het vliegveld rijden we per minibus direct door naar het Chinese stadje Tangkou aan de voet van de Yellow Mountains.

Fotoreis Yellow Mountains - ©Charles Borsboom

Dag 3
Vandaag blijven we nog beneden aan de berg en maken we een dagtocht naar de dorpjes Xidi en Hongcun. Beide dorpjes zijn prachtige voorbeelden uit Ming- en Ding dynastieën en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan het eind van de middag rijden we terug naar ons hotel in Tangkou.

Dag 4
Emerald Valley ligt dichtbij en is een prachtig park met vele watervalletjes en meertjes. Het water kleurt mee met de omgeving en vormt zo een fraai palet van verschillende kleuren. Overal om ons heen liggen dichte bamboebossen, eveneens een mooi fotografisch onderwerp. Een aantal bekende Chinese films zoals o.a. Crouching Tiger, Hidden Dragon is opgenomen in deze omgeving. ‘s Avonds bespreken we onze gemaakte beelden en bereiden we ons voor op DE berg Huangshan.

Dag 5 
Vandaag gaan we de berg op. We nemen de Yuping cablecar en arriveren dicht bij de ‘greeting pine tree’. Het gebied hier is prachtig en we bewegen ons hier min of meer over de kam van de bergen. Zowel links als rechts van ons hebben we spectaculaire uitzichten op de bergen om ons heen. Garanties op de sea of clouds hebben we natuurlijk niet, maar de kans erop is groot. De pieken vormen een geweldig decor voor dit fenomeen. Het hoogste punt van de Yellow Mountains, de Lotus Peak, is hier relatief dichtbij en gemakkelijk te bereiken. Aan het einde van de dag nemen we de kabelbaan weer omlaag en we verblijven nog een nacht in hetzelfde hotel. ’s Avonds bespreken we de eerste ervaringen en onze foto’s.

Fotoreis Yellow Mountains - ©Charles Borsboom

Dag 6 – 9 
We vertrekken op tijd en de bus brengt ons naar een andere kabelbaan. Een deel van onze bagage blijft achter in het hotel en halen we bij terugkomst uit de bergen weer op. Boven aangekomen, lopen we in een uurtje rustig naar ons nieuwe hotel. We blijven in totaal 3 nachten in het hotel en bekijken per dag welk deel we bezoeken. Dit zal afhangen van het weer, tijdstip en onze eigen zin om verder of minder ver te lopen. Ons hotel ligt zeer centraal en je kunt alle kanten op met verschillende uitzichten en mogelijkheden voor de fotografie. Mogelijkheden om te fotograferen hebben we 24 uur per dag, omdat ook de nachten fascinerende fotografie kunnen opleveren. Charles besteedt ook aandacht aan nabewerking van de gemaakte ‘ruwe’ beelden. Het verbeteren van je beelden en de conversies naar zwart/wit met Lightroom, Photoshop en Nik Software plug-ins komt uitgebreid aan bod.
Op zaterdag kunnen we mogelijk nog een zonsopkomst fotograferen en hebben we ‘s ochtends nog de tijd om ons op de berg te vermaken. Na de lunch begeven we ons naar de liften en worden we aan de voet van de berg opgewacht door een minibus die ons terug zal rijden naar ons hotel in Tangkou. Hier halen we onze achtergelaten bagage weer op om vervolgens de reis naar Shanghai weer aan te vangen per vliegtuig of hogesnelheidstrein (afhankelijk van het meest gunstige tijdschema).

Dag 10
We hebben nog de hele dag en zullen dat in overleg invullen. We bezoeken in elk geval nog het Art District M50. Deze Shanghai tegenhanger van het veel bekendere 798 van Beijing is ook zeer de moeite waard. Veel fotografen en andere kunstenaars zijn er werkzaam of hebben een galerie op dit voormalig fabrieksterrein.
Shanghai is een speciale stad waar je van alles kunt vinden. Van onwaarschijnlijke luxe tot typische en authentieke Chinese straatjes waar het leven zich nog op een zeer eenvoudig niveau afspeelt. Het is eveneens een stad met een geweldige historie. Natuurlijk is er ook vandaag weer veel tijd voor fotografie al zullen het hier geen landschappen meer zijn, maar eerder het fascinerende straatleven. Leuk om te bekijken en een uitdaging om te fotograferen.

Dag 11
Deze laatste dag is in principe een ‘vrije’ dag en kan worden ingevuld naar ieders behoefte. Er is nog van alles te zien, te fotograferen en eventueel nog te kopen. ’s Avonds ronden we de reis af met een goed slotdiner ergens in de stad.

Dag 12
Helaas is er een eind gekomen aan deze bijzondere reis. Tijd om weer naar Nederland te vliegen. Of je kiest voor een verlenging door met Charles mee te reizen naar het platteland van Yangshuo in Zuid-China, waar het groene Karstgebergte lonkt voor weer heel andere (landschaps) fotografie! Zie daarvoor de beschrijving elders op onze website.

lokaal vervoer
Tijdens de reis maken we vooral gebruik van taxi’s en minibusjes met chauffeur. Ook is er een retourvlucht van Shanghai naar Tunxi opgenomen in de reis.

zwaarte reis
Voor de fotoreis is een gemiddelde fysieke conditie nodig. In de bergen van Huangshan worden veel trappetjes gelopen om op nieuwe fotoplekken te komen.

optioneel mogelijk
Aansluitend aan deze reis kun je een fotoweek Yangshuo in Zuid-China boeken om zo op een relaxte manier in het prachtige landschap van het eveneens beroemde Karstgebergte bij te komen van de belevenissen in Yellow Mountains. Bekijk de reisbeschrijving en prijzen elders op onze website.

aanvullende informatie

 • Je hebt een visum nodig voor China. Het meest eenvoudig is om dit door een bemiddelende organisatie te laten regelen. Totale kosten ongeveer €100.
 • Je paspoort moet NA terugkomst uit China nog 6 maanden geldig zijn.
 • Zodra het minimum aantal deelnemers bereikt is adviseren we een bepaalde vlucht zodat alle deelnemers zoveel mogelijk samen aankomen in Shanghai. We bieden ook een travel counsellor aan die je kan helpen bij het boeken van het ticket. De deadline voor aanmelden is 1 september 2016.
 • In Huangshan ligt zo’n 50 km aan wandelpaden. Die 50 km zijn niet allemaal vlak, er zijn trapjes, met soms heel veel treden. Mensen die mee gaan moeten zich dus realiseren dat er af en toe flink gelopen moet worden. We hebben en nemen de tijd om op die plekken te komen waar we willen fotograferen. Deelnemers moeten desalniettemin een redelijke conditie hebben om deze trapjes te kunnen lopen.
 • De paden zijn goed en worden goed schoon gehouden, maar het dragen van wandelschoenen met een stevige grip is aan te raden.
 • Het gebied ligt tussen grofweg 1600 en 1880 meter. De kans op hoogteziekte is nagenoeg uitgesloten. Wel is de lucht er al wel wat ijler waardoor met name het trapjes lopen toch een flinke inspanning kan zijn.
 • Reizen in China vereist een flexibele instelling. Het is een land met een andere cultuur en andere normen en waarden dan wij hier kennen.
 • China is een groot, maar ook druk land en Huangshan is een van de populairste parken van het land. We zullen er niet alleen zijn. Ook Chinese fotografen weten het gebied zeer te waarderen.
 • Enkele globale gegevens over zonsopgang- en zonsondergang en temperaturen ten tijde van de reis.
  – zonsopgang: ca. 6.15 uur – zonsondergang: ca. 17.00 uur
  – temperatuur Shanghai: 14-23 °C / temperatuur Huangshan (in de bergen): dit varieert enorm, maar grofweg van zo’ rond het vriespunt (‘s nachts) tot 15°C. Het kan echter kouder aanvoelen!
Feedback deelnemers

Job

“De reis was geweldig. De begeleiding van Charles was uitstekend, zowel in de omgang als de communicatie zeker een aanrader. Ik vond het erg fijn dat er ook wat ruimte was voor een extra uitstapje naar de 9 dragon waterval. Het was voor mij een extra ervaring die ik niet had willen missen. Ik ga zeker proberen nog een reis met jullie te maken, genoeg ideeën wat dat betreft.”

Femke

“Ik ben als echte amateur fotograaf meegegaan omdat mijn man het wel gezellig vond als ik meeging en ook omdat Charles had gezegd dat deze reis ook voor de niet fanatieke fotograaf interessant was. Dat laatste was zeker het geval en door het enthousiasme van de ‘echte’ fotografen werd ik toch langzamerhand wat fanatieker dan gebruikelijk. Het is een goede combinatie, Yellow Mountains en Yangshuo met tussendoor Shanghai. Wij hadden veel mist waardoor het maken van spectaculaire foto’s erg moeilijk was, maar toch heb ik me geen moment verveeld. Yangshuo en het Karstgebergte boden allerlei interessante fotomomenten en er waren leuke uitstapjes georganiseerd. De bespreek avonden waren heel nuttig en ik vond dat Charles dat goed deed. De combinatie Charles/Yvonne werkte prima. Al met al vond ik het twee interessante reizen met beide keren een leuke groep.”

Barbara

“I have returned from my trip to China and I had a very good time. I must say the travel and accommodation arrangements were very good, well thought out, and went with out a hitch. Everyone took the trouble to speak to me in English, and were very kind. The places we visited were a good variety, it is a trip I would recommend to others. Pleases ensure both Charles and Yvonne are thanked for the trouble they went to.
The joy of travelling is not only the places you see, but the people you meet, I was truly blessed.”

Peter (in combinatie met Yangshuo)

“De reis naar China was een geweldige ervaring. China stond al lang op mijn lijstje, maar ik had nooit zin in een “gewone” rondreis. Deze fotoreis vormt een perfecte combinatie van (een stukje van) China zien en op je gemak fotograferen. De begeleiding van Charles (fotografisch) en Yvonne (organisatorisch) zorgt voor een uitstekende omlijsting van de reis.”

Theo en Nellie (in combinatie met Yangshuo)

“We hebben ontzettend genoten van onze reis naar China. Voor ons was het extra spannend, omdat we nog nooit van ons leven met een georganiseerde reis zijn meegegaan. We hadden al leuke verhalen gehoord over Nordic Vision van andere leden van onze fotoclub, die met jullie op pad zijn geweest. Onze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt en we zullen dan ook zeker met veel enthousiasme over onze reis en Nordic Vision vertellen.
Hoewel Nordic Vision het accent heeft liggen op natuurreizen leent China zich naar onze mening prima voor een combinatie met architectuur, cultuur, festiviteiten, e.d. We waren dan ook blij met de door Charles en Yvonne uitgezette reis, waarbij een combinatie gemaakt was van verschillende elementen. De reis was prima verzorgd en wat dat betreft geen op- of aanmerkingen. Trouwens de humor van onze reisleider of beter gezegd onze fotobegeleider vonden we heel leuk. Tot slot: Charles en Yvonne nogmaals dank voor jullie inzet, enthousiasme en prima begeleiding tijdens onze fotoreis.”

Reiscode:FHC1118
Vertrek08-11-2018
Terugkomst19-11-2018
Beschikbare plaatsen7
VertrekgarantieNee
Prijs€ volgt

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief