• ©Smitinbeeld - Faeroer

Adembenemend, onbedorven en onontdekt

Fotoreis Faeröer Eilanden

Algemeen
 • Fotografeer deze onbekende parel in de Noord-Atlantische oceaan
 • Spectaculaire en uitdagende landschappen
 • Vier seizoenen in een dag
 • Ook voor liefhebbers van minilandschappen en details
 • Begeleiding door natuurfotografen Jan en Mart Smit
 • Volpension

fotoreis Faeroer - ©Smitinbeeld

Uitgestrekte berglandschappen, continu veranderend licht en een eeuwig beukende Atlantische Oceaan, op de Faeröer eilanden is geen dag hetzelfde. Deze, qua oppervlakte te vergelijken met de provincie Utrecht, groep van 18 prachtige, ruige en rotsachtige eilanden van vulkanische oorsprong is door National Geographic Traveler in 2015 verkozen tot de beste eilandbestemming in de wereld. De ligging midden in de oceaan tussen Noorwegen, Schotland en IJsland maakt dat het weer, en daarmee het licht, veelal van minuut tot minuut verandert. Voor fotografen dus een prachtige en boeiende omgeving.

De Faeröer vormen een walhalla en tegelijkertijd uitdaging voor de liefhebbers van landschaps- en natuurfotografie. Onder leiding van natuurfotografen Jan en Mart Smit kun je deze op alle fronten bijzondere eilandengroep ontdekken en fotograferen.
Gedurende de week zijn er vele toplocaties die we bezoeken, waarbij we ons richten op een aantal van de 18 eilanden. We zijn flexibel in ons programma omdat het weer op de eilanden per gebied zeer kan verschillen. Uiteraard fotograferen we de bekende waterval bij Gásadalur en gaan we uitgebreid aan de slag op het strand bij Tjørnuvík met uitzicht op de rotsen Risin en Kellingin in zee. Het strand biedt echter meer dan alleen groots landschap. Bij eb zijn er allerlei structuren in het zand te vinden, alsmede achtergebleven waterplanten. Ook bij ons ‘eigen’ dorp Gjógv is veel te fotograferen, zoals prachtige landschappen, mooie kleuren en vele vogels zoals eider en met wat geluk al de eerste papegaaiduikers.

De afstanden naar de verste fotolocaties zijn, uiteraard ook een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden, bijna nooit langer dan een uur rijden. Ook dicht bij onze accommodatie zijn voldoende fotografische mogelijkheden waar we eenvoudig naar terug kunnen keren om nog eens met ander licht of na een fotobespreking aan nieuwe beelden te werken.

begeleiding
Natuurfotografen Jan en Mart Smit begeleiden deze unieke fotoreis, waarbij ruimte is voor zowel landschaps- macro- als vogelfotografie. Jan en Mart hebben, door hun reizen naar het hoge noorden, veel ervaring met het fotograferen van de landschappen en wildlife van het Arctisch gebied. Bovendien zijn ze uiterst geduldig bij het begeleiden van jouw fotografische ontwikkeling.

fotoreis Faeroer - ©Smitinbeeld

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
De toeslag voor een 1-persoonskamer is €300,-.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door natuurfotografen Jan en Mart Smit
 • accommodatie op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • vervoer ter plaatse (vanaf vliegveld Vágar – Faeröer)
 • fotobesprekingen
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Vágar – Faeröer
 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 8

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in het mooi gelegen guesthouse Gjáargarður op het noordelijke eiland Eysturoy. We hebben mooie, nieuwe en ruime kamers tot onze beschikking met privé douche- en toilet. De kamer deel je met een reisgenoot. Een 1-persoonskamer is beperkt beschikbaar tegen een toeslag.
Enkele kamers hebben prachtig uitzicht over het dorpje, de zee en het eiland Kalsoy.
Het ontbijt en het diner heeft in het guesthouse plaats en we krijgen lunchpakketten mee voor onderweg.

fotoreis Faeroer - ©Smitinbeeld

programma

Dag 1
Je reist op eigen gelegenheid naar Vágar op de Faeröer eilanden. Daar staan Jan en Mart Smit klaar om je mee te nemen naar Gjógv, op iets meer dan een uur rijden.
Na inchecken in het guesthouse kun je vanuit het dorpje en het strand je eerste foto’s van de Faeröer maken.

Dag 2 – 6
Tijdens deze dagen nemen Jan en Mart je mee naar de verschillende fotografische highlights van de Faroer. Onderweg stoppen ze regelmatig als er mooie panorama’s voorbij komen, zeker als het licht meewerkt.
Naast de waterval van Gásadalur en het dorpje Tjørnuvík bezoek je zeker het historische Saksun en het mooie zandstrand. Ook maak je een dagtocht naar Viðareiði op het noorderlijker gelegen eiland Viðoy. Van hieruit heb je geweldige vergezichten op de verschillende bergketens die de eilanden tezamen vormen. Er zijn echter nog veel meer mooie fotolocaties die Jan en Mart kennen, waar je heerlijk je gang kunt gaan. Afhankelijk van de wensen kunnen enkele locaties meerdere keren bezocht worden.
Soms is een wandeling van een half uur nodig om op de juiste plek te komen, maar dat kan in eigen tempo en al fotograferend.

Naast je groothoek moet je ook zeker een zoomlens en macrolens meenemen, want er zijn veel mogelijkheden voor creatieve landschapsfoto’s en kleurrijke details.
De fotografische mogelijkheden?
– landschapsfotografie in een onondekt, onbedorven en adembenemend landschap
– werken met filters, grijs- en grijsverloop en lange sluitertijden
– macrofotografie
– reisfotografie: dorpjes, haventjes, etc.
– maken van panoramafoto’s
– maken van een time-lapse

Dag 7
Samen met Jan en Mart reis je vanaf vliegveld Vágar terug naar huis. De indrukken die de Faeröer achterlaten zullen onuitwisbaar zijn, net als de prachtige foto’s die je ongetwijfeld hebt gemaakt.

fo12

lokaal vervoer
Vanaf het vliegveld hebben we de gehele week een 9-persoons busje beschikbaar om naar alle fotolocaties te rijden. De autowegen zijn uitstekend, maar soms wel slingerend en steil. Er kan in deze periode nog sneeuw vallen waardoor mogelijk niet alle wegen open zijn. Die kans is echter klein.

zwaarte reis
De weersomstandigheden op de Faeröer kunnen deze reis zwaar maken, juist ook door de snelle afwisselingen. Voor enkele fotolocaties is een wandeling met fotorugzak tot 30 minuten over oneffen terrein noodzakelijk, maar dan krijg je ook spectaculaire mogelijkheden.
Optioneel is een wandeling mogelijk langs het meer Leitisvatn naar een punt met mooie vergezichten op de zuidkust van de Faeröer en de Atlantische Oceaan, alsmede een wat hoger gelegen uitkijkpunt. Deze wandeling duurt een uur, maar is bij de juiste omstandigheden zeker de moeite waard. Je loopt dan in eigen tempo en kan ook onderweg al fotograferen.
Het is zeker van belang dat je goed in staat bent met bergschoenen korte stukken te wandelen en dat je goed ter been bent. De ondergrond kan drassig zijn door smeltende sneeuw, maar je kunt ook stukjes door sneeuw lopen. Een flexibele instelling en je fit voelen is zeker van belang.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 10 maart 2018 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.

Feedback deelnemers

Christine

“Ik vond het een hele bijzondere reis. In de positieve zin van het woord. Een zeer mooie en bijzondere bestemming, in de zin van, nergens mee te vergelijken. Ik noem het maar exotisch, ook al koppelen de meeste mensen dat woord aan zonovergoten bountyeilanden. Het is exotisch omdat het zo afwisselend is, zulke bijzondere bergen heeft en talrijke verschillende mooie dalen en kloven. Mooie stranden met fantastische structuren erop. En niet te vergeten de spectaculaire luchten en weersomstandigheden natuurlijk. Fantastisch!
Indrukwekkend en spectaculair landschap, ingevuld met lieve en authentieke dorpjes. En ondanks dat het nergens op Denemarken lijkt, voelt het toch Deens (al moet je dat daar waarschijnlijk niet hardop zeggen :-)), waardoor ik me er erg thuis voelde (heb ik in Denemarken ook altijd). Kortom, de twee weken vlogen om.
Het is ook nog totaal niet toeristisch, dat werkt ook rustgevend. Aardige mensen, de taal lijkt op IJslands. Tot zover het land.
De begeleiding door Mart en Jan heb ik heel positief en inspirerend gevonden. Het ging allemaal super relaxt en gemoedelijk. Zij zijn er voor de volle 100% voor de deelnemers. Staan voor iedereen steeds klaar. Met altijd evenveel geduld en rust. Dat vond ik heel prettig. Er was ook veel flexibiliteit in het programma. Daar houd ik ook wel van. Ze hebben goed ingespeeld op de weersomstandigheden (voor zover dat kan daar natuurlijk!). Ik was blij dat we een avond vroeger zijn gaan eten om nog een fantastische avond in Saksun te hebben. Dat was echt magisch.”

Anic

“Ik heb erg genoten van de reis naar de Faeroer. Heb tijdens de warme zomerdagen in Nederland vaak terug verlangd naar daar. Alles was prima geregeld. De accommodatie in Gjogv was ook prima, goed eten en prachtig uitzicht over de baai. De begeleiding van Jan en Mart vond ik werkelijk perfect. Heb al aardig wat fotoreizen gemaakt, deze was wel heel erg relaxt. Het feit dat we gewoon op een plek begonnen fotograferen zonder tijdsindicatie van hoelang we daar zouden blijven, gaf mij een heel fijn gevoel. En op een natuurlijke manier kwam er dan altijd een moment dat iedereen klaar was met zijn/haar ding en we verder gingen. Was perfect!
Kortom, Faeroer heeft wel een plekje in mijn hart verworven. Ik hoop er zeker nog eens heen te gaan.”

Brigitta

“Wat een fantastische fotoreis was de Faeröer! Het landschap is spectaculair met zijn bergen met de kenmerkende basalt lagen, zwarte zandstranden, hoge kliffen, de afwezigheid van bomen en eindeloos veel verschillende soorten schapen. Nu nog grotendeels onaangetast door de mens en hopelijk blijft dat met het toenemende toerisme ook de komende jaren zo. Kortom: een fotogeniek landschap. En met een leuke groep en de uitstekende begeleiding van Jan en Mart was het een top fotoreis.
Jan en Mart kennen de mooie locaties, weten je op het juiste moment weer op weg te helpen als je vastloopt in je fotografie of komen met nieuwe invalshoeken waardoor je echt betere foto’s maakt.”

Rianne

“We zijn al weer 3 weken thuis en ik merk dat ik in mijn onderbewustzijn vaak nog op Faeröer zit. Ik heb me van begin tot eind verwonderd over de schoonheid van het landschap. Ik heb al veel gereisd, maar Faeröer is uniek. Ik had een week lang het gevoel in een Open Lucht Museum te vertoeven. Het weer was boven verwachting goed en hoewel dat ten koste ging van het ‘mystieke’ van het landschap, legde het ook weer een landschap van een andere schoonheid bloot.

Het was mijn eerste reis met Nordic Vision. Ik moest even wennen aan het feit dat op locatie ieder zijn eigen ding deed, maar toen ik eenmaal doorhad hoe het werkte deed ik ook mijn eigen ding. Zo kwam ik tot het besef dat ik meer een landschapsfotograaf ben (‘kalenderplaten’ schieten) en niet zo heel kunstzinnig. Verder ben ik ook een ‘gemakzuchtige’ fotograaf, want ik sleep niet graag met een statief en het gebruik van grijsverloopfilters vind ik een hoop ‘gedoe’. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat ik niet genoten heb van het bezig zijn met fotograferen.
Alle lof voor Jan en Mart; ze waren oprecht belangstellend en stonden altijd voor me klaar als ik een beroep op ze deed. Jan heeft me twee keer voorgedaan hoe ik met grijsverloopfilters moest werken en ik heb ook geleerd hoe ik panoramafoto’s kan maken (daar ga ik zeker vaker mee oefenen). Verder wezen ze me op fotogenieke details in het landschap. Dat is ook een pluspunt … dat de ‘chauffeur’ zelf fotograaf is en dus oog heeft voor mooie plekjes en mooi licht. Je hoeft niet eens om een fotostop te vragen, want zij hebben het al gezien dat het om een foto vraagt. Van Mart heb ik ook geleerd anders naar zaken te kijken en dingen anders in beeld te brengen. Ik vond het erg leerzaam om met anderen naar elkaars foto’s te kijken. De groep was overigens geweldig; ik voelde me helemaal opgenomen en meteen op mijn gemak tussen iedereen.

Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog een keer met Nordic Vision op reis ga; het zal dan weer een bestemming zijn die ‘landschapsfotografie’ inhoudt. Ik merk (ook in mijn werk) dat ik heel ontspannen en relaxed van deze reis thuis ben gekomen. Ik ga nog lang nagenieten van deze reis (en de vele foto’s)!”

Paula

“Drie weken heb ik nu kunnen nagenieten van de indrukken die de Faröer eilanden groep op mij gemaakt heeft. De stilte, de rust, de storm, de frisse lucht, het adembenemende vaak ruige landschap, dat de vogels trotseren. En niet te vergeten de inwoners die stoer en vriendelijk zijn. Het hotel met keurige kamers, geheel modern, met het perfecte uitzicht, werd, na een dag in de storm te hebben gefotografeerd, tot een waar thuis. Goed verzorgde maaltijden waar een biertje of een wijntje bij gedronken kon worden.
De groep was met alle 7 enthousiaste gezellige deelnemers perfect van grootte, iedereen kon daarom goed de aandacht en instructie of tips krijgen van de begeleidende fotografen Jan en Mart. Jan en Mart zijn super begeleiders, fototechnisch voor ieder niveau evenveel aandacht en zij brachten ons naar prachtige plaatsen.
Nu, weer thuis waar het hectische leven van alledag weer volop is begonnen, zit ik achter mijn computer de meest waanzinnig mooie foto’s te sorteren en te bewerken en opnieuw ben ik stil van de schoonheid die ik daar ervaren heb.”

Corrina

“Wat heb ik genoten op de Faeröer! Alles was tot in de puntjes verzorgd. De fotostops waren heel afwisselend, een strandje, rotsen tot in de zee, een duizelingwekkend uitzicht vanaf een richel, kleine dorpjes met typische Faeröerse huisjes, veel vogels en veel schapen. Ook liet Faeröer zich van de allermooiste kant zien, we hebben prachtig weer gehad. On-Faeröers mooi! Zoals altijd was de begeleiding van Jan en Mart Smit uitstekend. Als je iets nieuws wilde uitproberen stonden ze beiden klaar om je van advies of tips te voorzien. Ik heb weer veel geleerd deze week.
Hotel Gjaargardur in Gjogv is een uitstekende uitvalsbasis. Vriendelijke mensen, ruime slaapkamers en heerlijk eten. Kortom, deze reis is wederom een juweeltje in het reisaanbod van Nordic Vision en als je van ongerepte, schone natuur houdt is dit “the place to be”.”

Ina & Hay

“Je zult ongetwijfeld al enthousiaste verhalen van onze medereizigers gehoord hebben, maar ik wil je die van ons ook niet onthouden. Wat hebben we genoten de afgelopen week.
Dit is echt een fantastische nieuwe reis die je in je programma hebt opgenomen.Wat een schitterend landschap daar. En heerlijk dat je steeds weer overal bij de zee uitkwam, waardoor er steeds andere foto’s gemaakt konden worden.
Qua onderwerpen was er veel afwisseling: bergen, strandjes, dorpjes, kerkjes, vogels, macro en laten we de fotogenieke schapen vooral niet vergeten.
En wat hebben we een mazzel qua weer gehad. Eén flinke regenbui en dat was het voor de rest van de week. Uiteraard soms fris en een flinke wind, maar de windkracht 0 op de laatste dag hadden we toch echt niet verwacht. Soms leek het door de mooie kleuren in het water en het heerlijke zonnetje alsof we ergens aan de Middellandse zee zaten.
Qua hotel was het ook meer dan prima in orde. Mooie grote kamers, prima bedden, vriendelijk personeel en heerlijk eten. Tel daar nog een erg leuk reisgezelschap bij op en je snapt dat we ons geen betere fotoweek hadden kunnen wensen.
En ook nu weer: met de mannen Smit op pad is bepaald geen straf. Heerlijk relaxt de hele dag fotograferen (zelfs tot ’s avonds laat), geen gehaast en altijd bereid om te helpen of het nu bij het fotograferen is of bij een klauterpartijtje om veilig over keien heen te komen is. Echt superbegeleiders. we hopen nog vaak met ze mee op reis te gaan.
Kortom een reis waaraan volgens ons totaal niks veranderd hoeft te worden en dat terwijl het pas de eerste reis op de Faeröer was. Petje af!
Het is alleen zonde dat het er voor ons alweer opzit!”

Jaap

“Prima onderkomen. Rust en stilte, prachtig uitzicht.
Comfort: een goed bed, tijdig nieuwe handdoeken. Goede nette douches.
Maaltijden; zeer goed verzorgd, aandacht voor de persoonlijke wensen. Goede bediening. Lunchpakketjes meer dan uitstekend.
Vervoer: Een nieuwe bus en zeer goede chauffeur.
Deelnemers: één van de fijnste reizen, groepsgrootte was hier mogelijk debet aan. Een fijne groep.
Fotobegeleiding; een prima team. Grote en ook kleine vragen uitgebreid ,vaak ter plekke , uitgelegd. Voor mij een van de reden om deze reizen te maken.”

Reiscode:FLFa0419
Vertrek19-04-2019
Terugkomst25-04-2019
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1995
Volgeboekt
Reiscode:FLFa0419B
Vertrek27-04-2019
Terugkomst03-05-2019
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1995
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Jan Smit
Mart Smit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief