Creëer je eigen Arctische beeldverhaal

Masterclass Noord-Finland & Noord-Noorwegen

  • Leer je eigen fotografische beeldverhaal te maken
  • Fotografeer in Arctisch Finland en Noorwegen, het hart van de Sámi
  • Bestaande uit 2 workshopdagen en een 9-daagse reis
  • Bezoek aan Sámi familie en Siida, het Sámisch museum
  • Begeleiding door bekroond documentair fotograaf Jeroen Toirkens
  • Volpension

We organiseren weer een bijzondere en unieke masterclass onder leiding van documentair fotograaf Jeroen Toirkens. Tijdens deze 9-daagse herfstreis naar Fins- en Noors Lapland en twee workshopdagen in Nederland leer je een persoonlijk beeldverhaal te maken. Je verbeelding krijgt tijdens deze masterclass dus letterlijk de ruimte.

Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die toe is aan een volgende stap in de fotografie, maar een hoog technisch niveau is niet noodzakelijk. Het maken van die ene mooie foto is ondergeschikt aan het verhaal dat die foto samen met de andere foto’s vertelt. Hoe haal je het beste verhaal uit je foto’s? Daar ligt voor velen een hele interessante uitdaging.

Masterclass Noord-Finland - ©Jeroen Toirkens

Het decor van de herfstreis is Fins-en Noors Lapland, waar je kennis maakt met de nomadische Sámi-cultuur. De Sámi cultuur is onlosmakelijk verbonden met het hoge noorden van Scandinavië. De Sámi leven in Noord-Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Inari in Noord-Finland is de hoofdstad van de Finse Sámi. Wij verblijven tijdens deze reis in een oude afgelegen Sámi-school (tegenwoordig hotel) aan een meer, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Inari en in een biologisch onderzoekscentrum in de Noorse Pasvik-vallei. Tijdens de reis bezoeken we een Sámi familie en komen we zeker in het Siida (Sámi-museum) in Inari, waar een mooi overzicht van de cultuur en tradities van het enige Europese inheemse volk te vinden is. We brengen je zoveel mogelijk in contact met de verschillende uitingen van de Sámi-cultuur, maar gaan ook zeker het landschap in op zoek naar fotomateriaal ter ondersteuning van je arctische verhaal. Met een beetje geluk pikken we het einde van de ruska mee, de finse indian summer met schitterende herfstkleuren maar het kan ook zomaar zijn dat we de eerste sneeuw van de naderende winter meemaken. We gaan in Noorwegen op bezoek bij de houtzagerij van Ben-Arne en wandelen naar het bijzondere drielandenpunt tussen Finland, Noorwegen en Rusland.
In deze periode is er ook een kans dat we de aurora borealis (noorderlicht) zien.

De reis wordt voorafgegaan door een workshopdag waarin Jeroen de basis voor het maken van een beeldverhaal uitlegt. Je kunt dan ook een voorlopige keuze maken voor een bepaald thema dat je ter plaatse kan helpen om je verhaal vorm te geven.

Tijdens de reis in Finland ga je, onder begeleiding van Jeroen, aan de slag met het maken van je eigen beeldverhaal. ‘s Avonds worden de thema’s en foto’s van de deelnemers besproken en zullen we ook veel voorbeelden van sterke beeldverhalen bekijken. Voor het verbeelden van je fotoverhaal heb je geen gigantische technische kennis nodig. We verwachten wel dat je enige basiskennis van je camera hebt. We werken volgens het motto: “Het is niet belangrijk of een foto scherp is, het is belangrijk welk verhaal de foto vertelt”.

Na afloop van de reis volgt nog een afsluitende workshop dag waarin we gezamenlijk al het materiaal van de deelnemers zullen bespreken. Je leert het werk samen te stellen tot krachtige beeldverhalen. Daar kun je dan vervolgens je eigen boek, expositie of presentatie van maken, zodat de hele masterclass een afgerond geheel vormt.

We laten je ook graag de resultaten zien van deelnemers van de eerste herfsteditie van 2017. Klik op de naam hieronder en je krijgt het werk van de betreffende fotograaf te zien.

Masterclass Beeldverhalen - Noord-Finland - ©Jeroen Toirkens

begeleiding
Jeroen Toirkens is meerdere keren in Fins Lapland geweest, maar ook in de andere Scandinavische landen (en Rusland) waar de Sámi leven. Hij kent hun cultuur goed en heeft er veel gefotografeerd. Zijn foto’s van de Sámi en Finland vormen een onderdeel van zijn beide boeken Nomad en Solitude. Jij kunt nu met de ondersteunende kennis en ervaring van Jeroen je persoonlijke verhaal over de Sámi cultuur maken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander onderwerp, zoals bijvoorbeeld de uitgestrekte boreale bossen of hoe het is om te leven in zo’n afgelegen gebied.
In zijn laatste project Borealis richt Jeroen zich op de uitgestrekte Boreale wouden in het Noorden. Dat kan natuurlijk ook een invalshoek zijn voor jouw eigen beeldverhaal.

In onderstaande fotogalerij van Jeroen Toirkens tonen we enkele reeksen foto’s uit zijn boeken Nomad en Solitude en van zijn nieuwe project Borealis. Om een duidelijk beeld te geven van enkele verhaallijnen zijn dit niet alleen foto’s uit Noord-Finland, maar ook van Sámi uit Noorwegen en Rusland en van enkele andere nomadenvolken uit Mongolië.

Fotogalerij Jeroen Toirkens – Borealis

Fotogalerij Jeroen Toirkens – Nomad

Fotogalerij Jeroen Toirkens – Solitude

Reiscode:FHFi1020
Vertrek02-10-2020
Terugkomst10-10-2020
VertrekgarantieNee
Prijs€ 2675
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

©Jeroen Toirkens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief