• ©Smitinbeeld - Texel - fotoworkshop

Perfecte combinatie van fotograferen en beeldbewerking

Fotoworkshop Texel Kustfotografie & Lightroom

Algemeen
 • Fotografeer op het prachtige Waddeneiland Texel
 • Leer fotobewerking via Adobe Lightroom
 • Duinen, kusten, mooie zonsopkomsten en misschien wel een herfststorm
 • Begeleiding door natuurfotografen Jan en Mart Smit
 • Volpension

Tijdens dit unieke weekend combineren we eigenlijk twee workshops. Zo nemen we je niet alleen mee in de natuurfotografie, maar verzorgen we ook verdieping in het ver- en bewerken van de gemaakte beelden met behulp van de software van Adobe Lightroom. Dit doen we vanuit een perfecte locatie op het prachtige Waddeneiland Texel.

Fotoworkshop Texel - ©Smitinbeeld

Overdag houden we ons bezig met het fotograferen van de Horsduinen, een enorme strandvlakte met allerlei stadia van duinvorming en natuurlijk de geweldige waddenkust. Ook de zonsopkomst- en de zonsondergang langs het uitgestrekte Noordzeestrand staat natuurlijk op het programma. We laten vele facetten van de natuurfotografie  aan bod komen: landschapsfotografie, macrofotografie, detailfotografie, etc.

Met behulp van het software programma Lightroom belichten we vervolgens specifieke zaken omtrent het verwerken van RAW bestanden. Tijdens de workshop ontwikkelen we als het ware een zogenaamde workflow.

Fotoworkshop Texel - ©Smitinbeeld

De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

 • Lightroom concept
 • Digitale foto’s importeren
 • Snel de beste foto’s uitzoeken
 • Foto’s labelen en rubriceren
 • Foto’s niet-destructief bewerken
 • Globale en lokale correcties uitvoeren
 • Stofjes op een hele serie foto’s met één klik verwijderen
 • Verwerken van RAW-bestanden
 • Foto’s afdrukken op je eigen printer
 • Foto’s presenteren in een diashow
 • Foto’s exporteren of bewerken in een extern programma

Deze workshop is geschikt voor iedereen die beter wil leren werken met zijn of haar camera en vervolgens met de RAW beelden aan de slag wil via Adobe Ligthroom.

begeleiding
Natuurfotografen Jan en Mart Smit begeleiden deze bijzondere fotoworkshop. Als je alleen al kijkt naar de feedback van vorige deelnemers dan ontdek je vanzelf dat ze in alle rust de tijd nemen voor ieders ontwikkeling. Samen verzorgen ze vanuit Lutjewinkel al jaren cursussen en workshops, waarbij Texel vele malen bezocht is. Ze kennen alle mooie plekjes op Texel en weten wanneer je er moet zijn.
Samen met Astrid, de vrouw van Jan, zorgen ze voor een onvergetelijke workshop.
De workshop biedt een verbreding van ons gebruikelijke programma en is tegelijkertijd een mooie kans om kennis te maken met de werkwijze van Jan en Mart Smit en Nordic Vision.

Reisdetails

prijsinformatie
We proberen zo veel mogelijk deelnemers een eigen kamer toe te bedelen. We rekenen hiervoor geen toeslag, maar vragen wel enige flexibiliteit zodat iedereen een slaapplek heeft. Er zijn 2 grotere kamers beschikbaar waar we eventueel op indeling deelnemers onderbrengen.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotografen Jan en Mart Smit
 • 2 nachten accommodatie op basis van volpension
 • inclusief drankjes
 • wifi
 • lesmateriaal

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar De Cocksdorp, Texel
 • lokaal vervoer (gebruik eigen auto deelnemer)
 • reis- en annuleringsverzekering (een reisverzekering is verplicht)
 • persoonlijke uitgaven

aantal deelnemers
minimaal 8 – maximaal 10

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in Groepsaccomodatie De Triaan in De Cocksdorp. We hebben 8 kamers beschikbaar voor maximaal 10 deelnemers. Op de begane grond zijn 2 ruime kamers beschikbaar die gebruikt worden voor eventuele indeling en waar het plaatsen van een kamerscherm mogelijk is voor extra privacy. We rekenen geen toeslag voor een 1-persoonskamer, maar vragen wel enige flexibiliteit zodat iedereen een slaapplek heeft.

Het gezin Smit zorgt er voor dat het je aan niets ontbreekt en bereiden alle maaltijden voor je.

Fotoworkshop Texel - ©Smitinbeeld

programma

Vrijdag 4 november 2016
We verwelkomen we je vanaf 16.00 uur bij De Triaan, waarna het programma aanvangt. Jan en Mart introduceren zichzelf en je maakt kennis met de andere deelnemers.

Zaterdag 5 november 2016
De binnen- en buitenactiviteiten plannen we ook afhankelijk van de weersomstandigheden in. Natuurlijk is er aandacht voor de zonsopkomsten en zonsondergangen, maar is het bijvoorbeeld zeer regenachtig ’s ochtends dan beginnen we met Lightroom en gaan we later buiten aan de slag. Het is dus een flexibel programma waarin we beide onderdelen in voldoende mate aanbieden.

Zondag 6 november 2016
Ook vandaag bezoeken we enkele fotolocaties. We sluiten de dag waarschijnlijk af met een laatste sessie Lightroom voordat iedereen huiswaarts keert. De workshop eindigt om 15.00 uur.

lokaal vervoer
Deze workshop is gebaseerd op eigen vervoer. Ook op Texel gebruik je de auto om naar de fotolocaties te gaan, maar we stimuleren natuurlijk om dat met zo min mogelijk auto’s te doen.
Hou er rekening mee dat de overtocht van Den Helder naar Texel soms druk is, hoewel dat in november mogelijk mee valt. Zie voor een dienstregeling van de veerboot Den Helder – Texel de website van Teso (www.teso.nl).

zwaarte reis
Het weekend bestaat feitelijk uit 2 workshops. Enerzijds ben je veel buiten aan het fotograferen op mooie plekken waar uiteraard ook zand ligt. Zonsopkomsten en/of zonsondergangen maken deel uit van het programma, dus dat betekent ook vroeg opstaan. Daarnaast besteed je veel tijd aan het werken met Lightroom. Het is dus een intensief en uitdagend weekend.

aanvullende informatie

 • Wil je starten met Lightroom of ben je net gestart en ben je dus je workflow aan het inrichten,  dan helpt deze workshop je snel op weg.
 • Breng zelf je laptop mee met Lightroom om het geleerde gelijk in de praktijk toe te passen. Dus niet alleen maar theorie, maar ook doen. Je kunt eventueel vlak voor je vertrek naar Texel een trialversie op je laptop zetten zodat je er mee kunt leren werken.
Feedback deelnemers

Karin

“Ik heb het bijzonder naar mijn zin gehad. Heel veel geleerd en heerlijk om zo intens met fotografie bezig te zijn geweest! De begeleiding door Jan en Mart vond ik top. Zoveel geduld en helemaal de focus op onze ontwikkeling…geweldig! En niet in de laatste plaats….de hartelijkheid van Astrid. Heerlijk gegeten; maar vooral de warme belangstelling voor ons wel en wee…subliem!!”

Hans

“Met plezier kijk ik terug naar het weekend op Texel. Ik heb veel geleerd over Lightroom en mogelijk dat ik nu de moed en de tijd kan vinden om door te pakken en niet even terug stap naar mijn oude manier van werken. Duidelijk heb ik de voordelen gezien.. alleen is het voor mij erg traag werkend… pas als de ervaring er is dan zal de snelheid ook weer komen. De verzorging was uitstekend, de koffie heerlijk! Neem daarbij het schitterende eiland Texel en het is een weekend lang genieten.”

Anne-Marie

“Jan en Mart zijn deskundig. Ze waren niet zelf aan het fotograferen, hooguit om iets te laten zien en dat heb ik als erg positief ervaren (dat heb ik nl al eens anders meegemaakt). Er was veel aandacht van Jan en Mart voor de deelnemers en er werd rekening gehouden met ieders niveau. Ik heb veel geleerd op fotografisch gebied en van Lightroom. Het was een perfecte accommodatie met uitgebreide, geheel verzorgde, maaltijden.”

Neeltje

“Het was een leuke, gezellige en zeer leerzame workshop op Texel. De accommodatie was zeker geschikt voor deze workshop en de vrouw van Jan zorgde uitstekend voor de inwendige mens.”

Freek
“Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb enorm genoten! Ondanks dat ik al wat kennis van Lightroom bezit heeft Jan mij toch nog nieuwe dingen kunnen leren. Het mooie aan Jan en Mart (en ook Astrid!) dat jullie fotografie “uitstralen”. De passie straalt er van af! Ik ben dan ook blij dat ik jullie heb leren kennen. Fotografisch zaten we natuurlijk al op een hele mooie plek maar Jan bedankt voor de tips die tot de betere composities hebben geleid. De combinatie tussen fotograferen en Lightroom werkte perfect in combinatie met de regenbuien. Ik denk dat deze workshop een goede combi is waarbij je direct met je eigen werk van de dag aan gang kan. Zie het als een echte ‘hands-on’ training.
Ook Astrid bedankt voor de goede zorgen! Heerlijk (vol)gegeten en gedronken. Ik vind het mooi om te zien hoe jullie deze workshop als gezin aanpakken, als een geoliede machine!
Kortom: Inspirerend, leerzaam en gezellig!”

Anneke
“De foto’s moet ik nog uit gaan zoeken, maar ik wil wel vast vertellen dat ik een fantastisch weekend gehad heb. De combinatie van fotograferen en de Lightroomcursus vond ik bijzonder leerzaam. De begeleiding door Jan en Mart was voortreffelijk. Niets dan lof. En ook alle lof voor Astrid. Geen moeite was haar te veel en ik heb heerlijk gegeten. Met mijn vegetarische wensen is prima rekening gehouden en de koffie uit het eigen Jura apparaat van Jan en Astrid was héérlijk.”

Marja
“Het fotoweekend was zeer goed georganiseerd. Ik heb veel geleerd. Zowel Jan als Mart vond ik zeer goed, goede informatie. Wat me vooral opviel de rust die ze hebben en overdragen, waardoor een heel relaxt gevoel ontstaat, maar ondertussen wordt er heel hard gewerkt.
Ook de verzorging door Astrid was perfect, heel gastvrij. Tijdens het fotograferen waren Jan en Mart voortdurend aanwezig om aanwijzingen, informatie te geven. Zowel individueel als voor kleine groepjes. Ik heb een super weekend gehad. Met dank aan Jan, Mart, Astrid en ook de andere deelnemers.”

Annemarie
“Het was een geweldige workshop, heel goed begeleid door Jan en Mart en fantastisch verzorgd door Astrid. Al met al: top!”

Edwin
“Het was een top weekend, met een leuke groep mensen. In het weekend heb ik veel geleerd en het is altijd leuk om op Texel te fotograferen. Tot een volgende reis!”

Conny
“Een aanrader als je niet te ver van huis, op mooie locaties, lekker aan de slag wilt én meer wilt weten van Lightroom. Ik heb bewondering voor de inzet van Jan en Mart en het geduld waarmee ze steeds weer (dezelfde) vragen beantwoordden. Het heeft mij in ieder geval geholpen en gestimuleerd om hier zelf mee verder te gaan, waarbij het aangereikte lesmateriaal zeer behulpzaam is. Al met al een geslaagd weekend, mede dankzij het enthousiasme van Jan en Mart, de goede verzorging van Astrid, en niet te vergeten de gezelligheid binnen de groep!”

Reiscode:WHT1118
Vertrek02-11-2018
Terugkomst04-11-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 425
Volgeboekt

De begeleidend fotografen

Jan Smit
Mart Smit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief