Ontdek je creatieve kant

Fotoworkshop Verstilde Peellandschappen – Nederland

Algemeen
 • Voor liefhebbers van landschapsfotografie
 • Mogelijkheden voor verstilde landschapsbeelden en zwart-wit fotografie
 • Begeleiding door natuurfotograaf Bob Luijks
 • Volpension

Op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg liggen de restanten van een indrukwekkend hoogveenmoeras. Van de vele tienduizenden hectaren resteren er nog slechts enkele duizenden. Toch is de sfeer van weleer goed voelbaar: lege landschappen met daarboven een eindeloze wolkenlucht, water (groot en klein) met hier en daar bomen of bos. De leegte is een verademing in ons volle landschap. En in die leegte schuilt juist de uitdaging.

Fotoworkshop Verstilde Peellandschappen - ©Bob Luijks

Tijdens de workshop bezoeken we verschillende delen van het Peelgebied. We gaan op zoek naar de leegte en eenvoud. Goed kijken en keuzes durven maken, dat vormt de rode draad van het weekend. Door het vroege moment in het jaar worden we niet afgeleid door kleur of allerlei dieren. Alles komt aan op lijnen, vormen en licht. Hoewel de verschillende gebieden ogenschijnlijk sterk op elkaar lijken, hebben ze ieder toch hun eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Een eenzame boom of een compleet verdronken bos, mini-eilandjes van pijpenstrootje tot immense strogele vlaktes, wuivend in de wind.

Fotoworkshop Verstilde Peellandschappen - ©Bob Luijks

Het mooie van de Peel is dat je er bij ieder weertype geweldige foto’s kunt maken. Dreigende wolkenluchten staan synoniem voor de desolaatheid van de Peel, windveren voegen iets zachts toe en een geheel grijze lucht zorgt voor een ongekende grafische eenvoud. Bob is zelf een groot liefhebber van dit laatste, omdat het je dwingt te zoeken naar elementen die het beeld overeind houden. Om dit te onderstrepen zal Bob ook stil staan bij zwart-witfotografie. Uiteraard ben je vrij om in kleur te fotograferen, maar het denken in zwart-wit helpt je beter te kijken en onderwerpen te vinden in de verstilde eenvoud van de Peel.

Begeleiding
Professioneel natuurfotograaf Bob Luijks begeleidt je tijdens deze workshop. Door het jaar verzorgt Bob tientallen workshops en begeleidt hij voor Nordic Vision ook 2 fotoreizen; inspiratie en doorlopende ondersteuning is gegarandeerd, ook tijdens deze workshop. De workshop is geschikt voor iedere fotograaf, van beginnend tot gevorderd.
Bob maakte een boek over de verstilde eenvoud van de Peel. Een aantal winters struinde hij door het verlaten landschap, op zoek naar de essentie.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
De toeslag voor een 1-persoonskamer is €35,-. Deze zijn beperkt beschikbaar.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door natuurfotograaf Bob Luijks
 • hotelverblijf op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijtpakket en lunch)
 • fotobespreking
 • exemplaar van het boek ‘Eenzaam – beelden uit de Peel’ van Bob Luijks
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Meijel
 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in Hotel Oranje in Meijel. Het hotel ligt zeer gunstig voor zowel een bezoek aan de Mariapeel als het Nationaal Park De Groote Peel. We hebben de beschikking over zowel 2-persoonskamers als enkele 1-persoonskamers.
Naast 2 diners, kiezen we voor ontbijtpakketten zodat je vroeg op pad kunt voor het ochtendlicht. De lunch vindt in het hotel plaats.

Fotoworkshop Verstilde Peellandschappen - ©Bob Luijks

programma

Dag 1
Om 18.00 uur komen we samen in Hotel Oranje in Meijel, waar we genieten van een heerlijk diner. Hierna zal Bob een korte presentatie houden over het fotograferen in de Peel en de locaties tonen.

Dag 2
We brengen een bezoek aan de Mariapeel. Uiteraard starten we voor zonsopkomst. Dit doen we aan het grootste ven dat het gebied rijk is. Honger hoeven we zeker niet te lijden, want na het mooie ochtendlicht nuttigen we in het veld ons ontbijt. We keren voor de lunch terug naar het hotel, zodat je ook eventueel weer warm kunt worden. We sluiten af bij het verdronken bos, een mysterieuze plek waar boomstronken in het water ons herinneren aan het bos dat hier enkele jaren geleden nog aanwezig was.

Dag 3
Ook vandaag starten we weer vroeg, ditmaal echter in Nationaal Park De Groote Peel. We trekken ons terug in een rustige uithoek met veel water. De workshop duurt tot ongeveer 16.00 uur, waarna iedereen weer langzaam terugkeert richting huis.

lokaal vervoer
De workshop is gebaseerd op eigen vervoer. Ter plaatse rijdt ieder met zijn/haar eigen auto naar de fotolocaties toe. We adviseren uiteraard om met elkaar te mee te rijden.

zwaarte reis
Deelnemers moeten goed ter been zijn. We lopen iedere dag meerdere kilometers. Het terrein kan modderig zijn.

aanvullende informatie
In verband met een uitstaande optie voor de accommodatie moeten we uiterlijk 24 januari 2018 weten of het minimum aantal deelnemers behaald is.

Feedback deelnemers

Frank

“Mijn eerste groepsworkshop ooit was een voltreffer. De verwachtingen werden ruimschoots ingelost. Nergens iets op aan te merken. Hotel (ontvangst, bediening, vriendelijkheid, …), catering, medefotografen, begeleiding en fotolocatie waren top. Prijs en kwaliteit perfect in evenwicht.
De begeleiding van Bob was uitstekend. Hij verdeelde goed gedoseerd zijn aandacht over de verschillende deelnemers en beantwoordde rustig en met kennis van zaken zonder aarzelen al onze vragen. Alles verliep ongedwongen en dat versterkte de sfeer en de gedrevenheid in de groep.
Deze fotoreis van Nordic Vision heeft een heel positieve indruk op mij gemaakt en ik zal de organisatie zeker aanbevelen aan eventuele geïnteresseerden.”

Nadia

“Ik kijk met een goed gevoel terug op de workshop. Het weer zat geweldig goed mee, dat doet al veel natuurlijk… Het hotel was top, de kamers netjes en verzorgd, de maaltijden meer als voldoende… Over Bob niets dan lof, uitstekende leermeester ;-)”

Ina & Hay

“We hebben het weer uitstekend naar onze zin gehad. En wonder boven wonder hadden we na die regenweek in het weekend fantastisch weer. Wat een ontzettend mooi natuurgebied is dat zeg. Op zondagmorgen door de Mariapeel lopen, deed ons zowaar aan Afrika denken. En dat gewoon op een uur rijden van huis!
Op stap met Bob is bepaald geen straf. Je kunt merken dat hij vaak workshops geeft. Hij houdt de hele dag iedereen goed in de gaten en geeft veel bruikbare aanwijzingen. Hij kent het gebied op zijn duimpje en weet op plekken waar je op het eerste gezicht niets interessants kunt ontdekken toch verschillende bruikbare onderwerpen aan te duiden. Erg leerzaam voor het beter leren kijken dus. En hij is erg veelzijdig in zijn fotografie, zowel dieren, landschappen, macro, abstract als zwartwit. En hij is erg prettig in de omgang, ook niet onbelangrijk natuurlijk!
Ook het (dorps)hotel was prima in orde. Heerlijk gegeten en geslapen.
Al met al dus jammer dat het maar een weekend was! We waren er graag nog wat langer gebleven. Kortom een weekend om zeker aan anderen aan te bevelen en we houden de reizen van Bob in de gaten!”

Madeleine

“Ik heb de workshop ervaren als een inspirerend en leuke weekend waarin ik weer veel heb geleerd over landschapsfotografie.”

Reiscode:WWP0318
Vertrek09-03-2018
Terugkomst11-03-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 385
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

©Bob Luijks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief