• ©Theo Bosboom - fotoworkshop Ardennen - Hoge Venen

Landschapsfotografie in de Belgische Ardennen

Fotoworkshop Winter in de Hoge Venen – België

Algemeen
 • Ontdek de winterse Ardennen
 • Voor liefhebbers van landschapsfotografie
 • Uitstekende mogelijkheden voor verstilde en grafische beelden
 • Begeleiding door natuurfotograaf Theo Bosboom
 • Volpension

Voor liefhebbers van ruige winterlandschappen is er in de Lage Landen waarschijnlijk geen betere plek te vinden dan de Hoge Venen in de Belgische Ardennen. Hier vind je op een hoogte van bijna 700 meter het ‘dak van België’. Het is het grootste natuurgebied van België en is bekend om zijn soms bijna Arctische klimaat: mede door de grotere hoogte is er in de winter een veel grotere kans op sneeuw dan bij ons in Nederland en ook de temperaturen kunnen flink laag zijn. Niet voor niets is dit ook een populair gebied voor langlaufers en skiërs.

Fotoworkshop Ardennen - ©Theo Bosboom

Landschapsfotografen kunnen zich hier uitstekend uitleven. Op de hoogvlaktes nabij Baraque Michel vind je prachtige groepjes berken en naaldbomen, die zeker in de sneeuw of onder een laag rijp heel fotogeniek zijn. Ook de kabbelende beekjes – met mogelijk bevroren watervallen – en de vele bossen in de omgeving zijn de moeite van het fotograferen waard. Bij de juiste omstandigheden is het een ideaal gebied om verstilde en grafische beelden te maken. En zelfs zonder sneeuw en ijs zijn de Hoge Venen in de winter een bezoek meer dan waard. Het landschap is er zeer uitgestrekt en de sfeer in het hoogveengebied is heel bijzonder.

De workshop is gericht op fotografen met interesse in landschapsfotografie, die willen oefenen met het maken van beelden in winterse omstandigheden in een fraai gebied. Er zal ruim aandacht worden besteed aan techniek, waaronder het juist belichten in de sneeuw en het maken van simpele maar effectieve composities. We zullen in verschillende landschapstypes aan de slag gaan (hoogvlakte, bos, riviertje), zodat de workshop een afwisselend karakter krijgt. Op zaterdagavond zullen we na het diner gezamenlijk de beelden van de eerste dag bespreken, hetgeen altijd als heel leerzaam en inspirerend wordt ervaren. Door de korte duur, de beperkte reisafstand vanaf Nederland en de relatief lage kosten, vormt de workshop voor nieuwe klanten bovendien een ideale gelegenheid om eens kennis te maken met de aanpak van Nordic Vision en met fotograaf Theo Bosboom, die de workshop zal geven.

begeleiding
Natuurfotograaf Theo Bosboom begeleidt de workshop in de Ardennen. Theo komt al vele jaren in de Hoge Venen en kent het gebied goed. In 2015 is zijn fotoboek Dromen van Wildernis uitgekomen met daarin een prachtige prijswinnende serie herfstfoto’s uit de Ardennen. Theo besteedt tijdens de workshop aandacht aan je technische vaardigheden, maar richt zich vooral op het leren kijken in het veld onder winterse omstandigheden.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is gebaseerd op een gedeelde 2-persoonskamer. Er zijn 2 kamers beschikbaar als 1-persoonskamer. Hieronder zie je de kamers met eventuele toeslagen. (let op, door groepssamenstelling kan een meerprijs ontstaan, hierover informeren we je vooraf).

 • 2 kamers met 2x 1-persoonsbed + douche en toilet (geen toeslag, gereserveerd voor indeling met reisgenoot); 1 kamer bezet; 2e kamer 1 bed bezet
 • 1 kamer met 2-persoonsbed + douche en toilet (indien koppel geen toeslag – 1-persoonsgebruik toeslag €70,-): bezet
 • eigen cottage met 2-persoonsbed (en evt. slaapbank) + douche en toilet (bij alleen gebruik toeslag €90, bij 2 personen toeslag €45 p.p.)
 • bij de buren (75 meter): 1 kamer met een 2-persoonsbed + douche en toilet (indien koppel geen toeslag – 1-persoonsgebruik toeslag €70,-): bezet

In het geval dat alle deelnemers een 1-persoonskamer wensen, moeten we uitwijken naar kamers bij de buren van La Petite Roer (respectievelijk 75 meter of 350 meter van de B&B). Dit doen we in overleg met je. Alle maaltijden en bijv. de fotobespreking zullen dan plaats hebben bij La Petite Roer, dus feitelijk slaap je alleen ergens anders. We streven er echter naar iedereen bij La Petite Roer te laten overnachten.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotograaf Theo Bosboom
 • volpension verblijf B&B La Petite-Roer (2x ontbijt, 2x lunchpakket, 2x diner)
 • fotobespreking
 • na de workshop digitale review van 3 beelden per persoon

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Sourbrodt (België)
 • avondeten zondag 27 januari 2019
 • persoonlijke uitgaven
 • reis- en annuleringsverzekering (een reisverzekering is verplicht)

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in Bed & Breakfast La Petite Roer gelegen in Sourbrodt. De B&B is een perfecte uitvalsbasis voor de Hoge Venen. Theo is hier tijdens zijn fotoprojecten vele malen geweest en vooral de diners maken dat hij steeds terugkeert.
We hebben daar een beperkt aantal kamers tot onze beschikking. Bij voorkeur moeten enkele kamers gedeeld worden om 7 deelnemers mee te kunnen laten gaan, alhoewel we enkele alternatieven in de buurt hebben, als we onvoldoende kamers hebben. Zie het tabblad ‘reisdetails’ voor een toelichting.

Fotoworkshop Ardennen - ©Theo Bosboom

programma

Dag 1
Om 19.00 uur komen we voor het avondeten samen in ons gezellige B&B in Sourbrodt in het hart van de Hoge Venen. De kok is hier uitstekend, dus het gezamenlijke diner zal bij iedereen goed in de smaak vallen. Na het eten geeft Theo een briefing over landschapsfotografie in de winter en noemt hij de fotografische mogelijkheden voor de gebieden die we bezoeken.

Dag 2
We maken een vroege start, zodat we voor de zonsopkomst (rond 8.30 uur) in het veld kunnen zijn. We nemen lunchpakketten mee, zodat we de hele dag buiten kunnen fotograferen. Afhankelijk van de weersomstandigheden fotograferen we op de hoogvlakte bij Baraque Michel en Fagne de Polleur, de bossen bij Botrange en/of de riviertjes de Getzbach en La Hoegne. De dag zal voorbij vliegen, want rond 16.30 uur gaat de zon al weer onder.
Na terugkomst in onze B&B nemen we even de tijd om wat op te frissen, uit te rusten en om een eerste blik op onze beelden te werpen. Na het smakelijke diner bespreken we de ervaringen van de eerste dag aan de hand van een aantal van de gemaakte beelden van iedereen.

Dag 3
Ook vandaag maken we – als de weersomstandigheden goed zijn – een vroege start en zijn we de hele dag buiten om te fotograferen. Opnieuw zoeken we, afhankelijk van de omstandigheden en de wensen van de groep, een aantal fraaie plekken uit voor onze fotografie. We gaan door tot ongeveer 15.30 – 16.00 uur, zodat mensen die op tijd thuis willen zijn op tijd kunnen vertrekken. Fotografen die op dat moment nog energie en inspiratie hebben kunnen uiteraard op eigen gelegenheid nog wat langer blijven om de zonsondergang mee te pakken.

lokaal vervoer
De workshop is gebaseerd op eigen vervoer. Ter plaatse rijdt ieder met zijn/haar eigen auto naar de fotolocaties toe. We adviseren uiteraard om met elkaar te mee te rijden.

zwaarte reis
Deelnemers moeten goed ter been zijn en in staat zijn om iedere dag – afhankelijk van het exacte programma – 1 tot 2 uur te lopen, wellicht ook in de sneeuw. Je moet bij de uitrusting rekening houden met echt winterse omstandigheden. Hierover ontvang je na inschrijving nadere informatie.

aanvullende informatie
Hoewel we uiteraard hopen op sneeuw en echt winterweer en de kans hierop in de Hoge Venen duidelijk groter is dan in Nederland, kunnen we niet garanderen dat het ook echt winters zal zijn. Maar ook zonder sneeuw en ijs is dit een prachtig gebied voor landschapsfotografie, dus de workshop gaat altijd door.

Feedback deelnemers
An
“Het was top, koud, wisselend weer met ook nog een sneeuwstorm op zondagmorgen. Het verblijf was super gezellig en uitermate goed verzorgd op elk vlak. De vele tips en tricks van Theo zijn een opsteker. Kortom, super genoten.”

Gonnie

“Wat was het fantastisch! Ik heb ontzettend genoten van de prachtige natuur, de fijne groep, de heerlijke maaltijden, de goede uitleg en persoonlijke begeleiding van Theo.”

Ulrich

“I really enjoyed the workshop. Theo’s calm and reflected way of teaching was a real pleasure. I especially liked the fact that he brought us to great locations and then giving us room for our own creativity, always being there for recommendations and feedback. The winter conditions could not have been better for our intentions, but I am sure that Theo would have made something out of any weather. Our accommodation in La Petite Roer has been perfect. My room was very luxurious and the dinner has been simply superb. A very enjoyable experience which I certainly will repeat in some other course in future.”

Christine

“Graag deel ik wat van mijn ervaringen over de Winter workshop in de Hoge Venen. Het was helemaal fantastisch! Dat lag natuurlijk voor een belangrijk deel aan het fantastische weer! Wat een mazzel hadden wij! In slaap vallen met stromende regen, en wakker worden in een witte wereld, waar het een hele dag sneeuwde en een hele dag steeds mooier weer werd (opkomende zon, nevel.. en zelfs blauwe lucht).
Juist die afwisseling was natuurlijk super. Heeft Theo (of jij wellicht) goed besteld 🙂
Verder was alles goed georganiseerd. Fijne B&B met heerlijk eten. Veel ruimte en de fotolocaties dichtbij. Ik vond het daardoor een heel relaxt weekend. Theo doet het naar mijn idee ook heel leuk en goed. Eerst rustig kennis maken, en na de eerste maaltijd wat beelden als opwarmertje en daarbij gelijk wat tips en suggesties. En in het veld heb ik hem ook regelmatig gezien. Hij neemt de tijd voor bekijken van beelden (ter plekke al) en denkt mee/ geeft tips. Op een prettig manier. Ik heb een paar keer fotoreizen gedaan met anderen, maar daar vond ik vaak dat de begeleidende fotograaf te veel met zijn eigen fotografie bezig was. Dat vond ik altijd een nadeel. Dat heb ik nu helemaal niet ervaren. Helemaal top dus.
Ik vond het ook heel leuk om naar de Hoegne te gaan, al zoveel over gehoord en van gezien… nu in levende lijve aanschouwd! Alleen maar lovende woorden dus.”

Kees

“Bedankt jullie allebei voor een geweldig weekend. Het was weer perfect georganiseerd, en de begeleiding van Theo was subliem. We hebben het ontzettend getroffen met het weer, en als dan ook de groep nog goed klikt met elkaar, dan kan er niet veel mis gaan. Ik zei tegen Theo dat ik altijd blij ben als ik na een dag met 1 goeie foto thuis kom, maar die score ligt nu veel hoger! Ik hoop jullie nog veel te ontmoeten!”

Reiscode:WWB0119
Vertrek25-01-2019
Terugkomst27-01-2019
Beschikbare plaatsen2
VertrekgarantieJa
Prijs€ 449

De begeleidend fotograaf

Theo Bosboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief