• ©Kristel Schneider - fotoreis Dolomieten Italië

Fotografeer verborgen Franse schatten

Fotoreis Herfst in Auvergne – Frankrijk

Algemeen
 • Beleef het pure Frankrijk
 • Ontdek de herfst, een seizoen vol met kleuren en ambiance
 • Geweldig voor liefhebbers van landschaps- en close-upfotografie
 • Prachtige valleien, vulkanen, bossen, meertjes en watervallen
 • Begeleiding door natuurfotograaf Kristel Schneider
 • Volpension

Gelegen in het hart van Frankrijk ligt de Auvergne in het centrum van het Massif Central. De regio bestaat uit vier departementen, Allier, Puy de Dôme, Cantal en Haute Loire. Auvergne is een uniek gebied met zijn eigen persoonlijkheid en natuurlijke schoonheid. Het is een ongerept gebied van bergen, vulkanen en rotsachtige kloven, met Clermont-Ferrand als hoofdstad. Het is ook een populaire vakantiebestemming van de Fransen en nog onontdekt door het massatoerisme. Dit maakt deze regio puur in ieder opzicht.

fotoreis Auvergne - Frankrijk ©Kristel Schneider

Deze fotoreis naar Auvergne richt zich vooral op het gebied Puy de Dôme, van de vier departementen misschien wel het meest bekende departement. Vanuit het Zuid-Westen doemt het regionale natuurpark Des Volcans d’Auvergne op, waar vulkanen in een kettingvorm, omhoog rijzen met afgeronde bergtoppen. Het is een uniek landschap met als hoogste top de Puy de Dôme, welke momenteel UNESCO kandidaat is.

Verder naar het zuiden bereik je de bergketen Sancy. Als we de skipistes achter ons laten, vinden we een ruwer ongerept natuurgebied met kleine kronkelende wegen welke je van de ene naar de andere vallei leiden.

Het oostelijke deel heeft zijn eigen park, regionaal natuurpark – Livradois Forez, nog steeds wild en bedekt met dennenbossen. De sfeer is soms mysterieus met rivieren en overal snel stromende beekjes, waarbij bomen in de opkomende mist verdwijnen. Door zijn geografische en ecologische kenmerken, heeft het een grote verscheidenheid aan natuurlijke gebieden: venen en meren, bergen heidevelden van de hoge Chaumes du Forez, beuken en dennenbossen.

Tijdens de 8 dagen verkennen we vanuit 2 accommodaties het gebied van de Sancy, gelegen in het regionale vulkaan park, en het hart van het tweede regionale natuurpark de Livradois Forez.

Je ontdekt de mooiste valleien van de Auvergne en voelt de frisse spetters bij de vele lokale watervallen en enkele vulkaanmeren.

fotoreis Auvergne - Frankrijk ©Kristel Schneider

begeleiding
Natuurfotograaf Kristel Schneider, een professionele fotograaf met een voorliefde voor landschaps- en natuurfotografie, deelt graag haar creatieve kijk op de prachtige Auvergne met je. Kristel woont sinds 2007 in Puy de Dôme – Auvergne en kent het gebied zeer goed door haar foto-opdrachten voor het Regionaal Natuurpark Livradois Forez, de lokale toeristenbureaus en natuurlijk, de ontwikkeling van haar persoonlijke portfolio. Ze neemt je mee naar de mooiste plekjes, met inbegrip van haar persoonlijke favorieten. Op de fotolocaties heeft ze alle aandacht voor jouw persoonlijke fotografische ontwikkeling.

Reisdetails

prijsinformatie

De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer. Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €175, – (beperkt beschikbaar).

inbegrepen

 • begeleiding door natuurfotograaf Kristel Schneider
 • accommodatie op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • fotobesprekingen
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • heenreis naar Chambon-sur-Dolore en terugreis vanaf Saint Nectaire – Frankrijk
 • lokale vervoer (gebruik eigen auto deelnemer)
 • verzekeringen (bijv. reis- en annuleringsverzekering)
 • persoonlijke uitgaven (alle drankjes)
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers

minimaal 5 – maximaal 7 (internationale groep is mogelijk)

In plaats van met eigen vervoer naar de Auvergne te rijden, is het mogelijk een retourvlucht naar Clermont-Ferrand (eigen rekening) te nemen. We bekijken vooraf, afhankelijk van de wensen van de deelnemers, of we ter plaatse kunnen carpoolen (tegen een vergoeding) of dat we lokaal een auto huren (kostprijs).

Praktisch

accommodatie
Je brengt de eerste 3 nachten door in Hotel La Clairie in Chambon-sur-Dolore. De volgende 4 nachten zijn in Hotel Mercure in Saint-Nectaire. In beide hotels hebben we gedeelde 2-persoonskamers beschikbaar. Tegen een toeslag kun je een 1-persoonskamer reserveren.

fotoreis Auvergne - Frankrijk ©Kristel Schneider

programma

Dag 1
De reis vangt om 18.00 uur aan in Chambon-sur-Dolore, gelegen in het hart van het regionale natuurpark Livradois Forez. Na aankomst ontvang je een welkomstdrankje en ontmoet je Kristel en de andere deelnemers. Voor het diner geeft Kristel een toelichting op het programma van de week en introduceert ze het gebied en zichzelf.

Dag 2 – 7
Er is tijdens deze dagen geen vast dagprogramma. We bekijken van dag tot dag welke locaties we bezoeken zodat we flexibel kunnen inspelen op de weersomstandigheden en de persoonlijke fotografiewensen. Na de 3e nacht verplaatsen we ons naar een ander hote, gelegen in het regionale natuurpark Volcans de Auvergne. Van hieruit ontdekken we ook de Sancy.

We verkennen een grote verscheidenheid aan landschappen zoals de vulkaanketens van de Puy de Dôme, de bergen van de Sancy, valleien, bossen en de bergmoerassen van de hoge Chaumes du Forez. Hier richten we ons op (intieme) landschappen, oog voor detail en minimalistische beelden met lange sluitertijden bij watervallen en rond de vulkaanmeren.

Op lage bergtoppen hebben we een adembenemend uitzicht over de heuvels in het landschap.  Tijdens de korte wandelingen in de prachtige valleien en bossen van de Auvergne, is er volop gelegenheid om je te concentreren op close-up / macro fotografie (paddenstoelen, boomdetails, grafische elementen in kleine watervalletjes of je kunt abstracte beelden proberen). We bezoeken een aantal bosmeren tijdens de vroege ochtenduren, waar je de sereniteit van een ontwakend meer met mist kan beleven en mogelijk mooie reflecties in het water.

Één dag rijden we naar een dal dat je de indruk geeft dat je in de VS bent: ‘Colorado de l’Auvergne’. Het is een vallei met vreemde kleiformaties en kleurtinten van blauw, oker, roze en groen.

We zullen flexibel moeten zijn, omdat veel zal afhangen van de weersomstandigheden. We organiseren minimaal 2 fotobesprekingen, vooral gericht op hoe effectieve en creatieve composities te maken (wat werkt wel en wat niet), anders te leren kijken (oog voor detail) en (basis) nabewerking van beelden.

Dag 8
Na het ontbijt is het al weer tijd om afscheid van elkaar te nemen. Je gaat ongetwijfeld naar huis met veel persoonlijke beelden op je geheugenkaarten die je graag wilt delen en herinneren. We zijn er zeker van dat je terug zult keren in een ander jaargetijde in dit prachtige gebied.

fotoreis Auvergne - Frankrijk ©Kristel Schneider

lokaal vervoer
Deze fotoreis is op basis van eigen vervoer. Ook ter plaatse maak je gebruik van je eigen vervoer. Uiteraard promoten we carpoolen voor zowel het milieu als het drukken van de kosten. Mocht je geen auto hebben dan is er een mogelijkheid om vanaf Amsterdam naar Clermont-Ferrand te vliegen. Er dient dan wel overleg te zijn over hoe je naar Chambon-sur-Dolore komt en terug vanaf Saint-Nectaire, en met wie je tijdens de week mee kunt rijden.

zwaarte reis
Tijdens deze fotoreis maken we een aantal eenvoudige wandelingen om fotolocaties te bereiken (één kleine heuvel). Je kunt deze wandelingen in eigen tempo en al fotograferend doen.
Houd er rekening mee dat er tijdens het rijden in de bergen kronkelwegen zijn.

aanvullende informatie

 • De reis naar Auvergne per auto kan langer duren dan verwacht, dus optioneel kun je besluiten vooraf een nacht extra te boeken om uitgerust aan de fotoreis te beginnen.
 • In verband met uitstaande reserveringen moet uiterlijk 21 augustus 2018 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers bereikt is.
 • In plaats van met eigen vervoer naar de Auvergne te rijden, is het mogelijk een retourvlucht naar Clermont-Ferrand (eigen rekening) te nemen. We bekijken vooraf, afhankelijk van de wensen van de deelnemers, of we ter plaatse kunnen carpoolen (tegen een vergoeding) of dat we lokaal een auto huren (kostprijs).
Feedback deelnemers

Pieter en Albertine

“Wij hebben een hele goede fotoreis gehad naar de Auvergne. Het was gewoon heel plezierig. De fototraining was voor mij orde brengen in de chaos. Het ging daarbij om compositie, licht, schoonheid en daarbij het gevoel.
Wat wil je overbrengen, wat wil je laten zien. Mijn dank voor deze reis.”

Josephine

“Fotografie is voor mij een aanleiding om prachtige plekken te bezoeken. Ik kijk beter om me heen en geniet meer van mijn omgeving als ik foto’s maak. De Auvergne is een bijzondere plek die via de zoeker van mijn camera steeds mooier werd. Onder de enthousiaste, vrolijke en deskundige begeleiding van Kristel Schneider hebben we diverse gebieden bezocht, waardoor ik verschillende aspecten van natuurfotografie heb kunnen toepassen en gebruiken – fotograferen in het ochtendlicht, abstracte beelden maken, scherpte-diepte oefenen en fotograferen met lange sluitertijden.
Het is een intensieve reis geweest. In het begin had ik me niet gerealiseerd dat ik zo’n 8 uur per dag met fotografie bezig zou zijn, maar door me zo helemaal op de fotografie te focussen heb ik uiteindelijk wel prachtige beelden kunnen maken. Het is de reis waard!”

Isabelle

“Voor mij was dit mijn eerste workshop met jullie en tevens een uitsluitend landschapsfotografie workshop. De begeleiding door Kristel was en is top. Ze kan u goed begeleiden naar het gewenste fotoresultaat. Tevens worden er nieuwe fototechnieken aangeleerd. Echt leuk. De fotobesprekingen waren zeer opbouwend en interessant. Je leert echt anders kijken naar je foto.
Nu zijn we reeds een tijdje thuis en volop bezig met de post productie. Pas dan besef je wat je allemaal hebt gezien en bijgeleerd. Het was een top workshop.”

Paul

“Ik wilde je laten weten dat de fototrip, wat mij betreft, volledig geslaagd is/was. Lekker intensief en vermoeiend zoals het hoort; leuke/aangename mensen in de groep; superleuke, aangename en leerzame Kristel die ons top fotolocaties voorschotelde; prima, sympathieke hotels en restaurants; vlotte en plezierige gang van zaken de hele week lang! …. dus goed georganiseerd door Kristel en Nordic Vision natuurlijk!
Ik wens je, en Nordic Vision en uiteraard vooral ook Kristel, dan ook proficiat met de opzet en van harte te bedanken ervoor! Ik heb er 110% van genoten!”

Emiel

“De reis naar Auvergne is me goed bevallen. Ik heb hele mooie foto’s gemaakt en ook weer aardig wat opgestoken, tips gehad en zelf ook nog wat kunnen bijdragen. De begeleiding was prima. Kristel is enthousiast en, kan het goed overbrengen en heeft nuttige tips gegeven die in de loop van de week zeker gebruikt zijn.
Het verblijf in Chambon sur Dolore was prima geregeld. Ik had een ruime kamer en het eten was prima. Al met al een geslaagde reis die ik iedereen zeker kan aanraden.”

Gery

“De folder van Nordic Vision en website zijn erg mooi. De foto’s inspireren zeker om te gaan boeken. De info is wat mij betreft duidelijk. En anders is het via mail of telefoon makkelijk contact te krijgen. Ik waardeer de kennismakingsbijeenkomst zeer. Zeker nu we zelf met de auto gingen rijden is het fijn om al kennis te kunnen maken met de andere deelnemers. Maakt het een stuk makkelijker om iets met elkaar af te spreken.
Ik vond het een heel leuk hotel. De kamer was prima en schoon en lekker warm. Ontbijt was prima met ruime keus in eten. Lunches erg overvloedig. Broodje zou ook prima geweest zijn maar ook leuk om te ervaren hoe blijkbaar de Fransen denken over lunch. Hetzelfde geldt voor het diner. Je kunt in ieder geval ruim voldoende eten tijdens deze vakantie ;-). Wat mij betreft prima hotel om in de reis te houden.
De begeleiding door Kristel is heel prettig en enthousiast. Op locatie heb je alle tijd om je foto’s te maken. Kristel liep bij iedereen langs om mee te kijken en tips te geven. Ze is heel laagdrempelig en prettig kritisch, uitdagend om echt de perfecte foto te creëren. De gezamenlijke fotobesprekingen waren heel leerzaam. Het blijft bijzonder om te een hoe iedereen op dezelfde locatie toch totaal andere foto’s maakt.
Het is een heel mooi gebied met veel mogelijkheid tot het maken van prachtige foto’s variërend van bossen, reflecties op een spiegelglad meer met ochtendmist tot rustieke Franse dorpen met authentieke begraafplaatsen (heel fotogeniek).”

Marjan

“De Auvergne is prachtig. Ik heb zeker in de ochtenden mooie foto’s gemaakt. Het oefenen met de Intentional Camera Movement was wat mij betreft prima. Daar kan ik zeker mee verder.
Het hotel was prima en het personeel was heel coöperatief.  Kristel is leuk, gezellig en flexibel. Ik heb een prima week gehad. Lekker intensief, mijn hoofd was weer helemaal leeg en klaar voor nieuwe dingen. Heerlijk veel frisse lucht. Het was er ook kouder dan ik had gedacht. Een Franse collega beaamde dat: de Auvergne is de koudste plek van Frankrijk.”

Jozef

“De begeleiding van Kristel was prima. Ze had een mooie accommodatie uitgekozen en de fotolocaties waren ook o.k.. Ze had zelfs enkele reserve locaties ter beschikking. Het weer had ze beter moeten plannen en afspreken met de Franse weermakers :-). Ik heb een fijne en toffe foto vakantie gehad, fijne ploeg en toffe begeleiding. Een tevreden fotograaf.”

Peer

“Kristel heeft een vrije, losse stijl, zonder haar doel (en daarmee het doel van de reis) uit het oog te verliezen. Op fotografie gebied is ze een kei. Ze weet altijd om de deelnemers af te laten wijken van hun eigen “kijk” op de materie. Ik gebruik bewust het woord kijk i.p.v. visie. Ikzelf bijvoorbeeld heb weinig tot niets met macro, maar uiteindelijk lag ik toch op de grond om een foto te maken van een paddenstoel…., ik bedoel maar. Ik vond de fotobesprekingen ook erg prettig en leerzaam.”

Feedback voor de zomerreis 2015:

Francisca

“Ik heb de fotoreis naar de Auvergne als zeer positief ervaren. Aangezien het mijn eerste Nordic Vision reis was, kan ik geen vergelijking maken, maar ik vond Kristel erg inspirerend. Het feit dat ze het gebied zo goed kent is een enorm pluspunt, ze bracht ons op de juiste momenten naar de juiste gebieden. Verder keek ze goed of en wanneer een cursist hulp nodig had en wanneer ze iemand zijn gang moest laten gaan, en haar fotobesprekingen vond ik erg goed en duidelijk. En daarnaast hebben we ook erg gelachen, ook erg belangrijk. De dagen waren intensief vanwege het vroege opstaan, en laat ’s avonds thuiskomen, maar er zat voor mij genoeg rust op een dag. De afstand die gelopen moest worden was minder dan ik had verwacht. De voorbereiding was meer dan voldoende en de Chambre d’hote was erg geschikt voor de reis, voldoende ruimte voor besprekingen. Hopelijk tot een volgende reis.”

Ina en Hay

“De keuze voor Kristel is een uitstekende geweest! Een goede toevoeging aan het team van fotografen! Wat mij erg opviel was dat ze heel erg goed toegankelijk was, met wat voor vragen dan ook. Ik heb nog nooit een reis meegemaakt waar zoveel ‘gebruik gemaakt’ is van de kennis van de begeleidende fotograaf en dat heeft tot erg mooie resultaten geleid. Zelden heb ik bij de fotobesprekingen van de medereizigers zoveel nieuwe ideeën opgedaan. Erg positief dus! En leuk hoe verschillend de meningen waren over de getoonde foto’s. Verder is Kristel natuurlijk gewoon heel erg aardig, behulpzaam en gezellig, dus in de toekomst nog eens met haar op pad gaan zal zeker geen straf zijn. Heerlijk als iemand zo goed de weg weet in de streek.
De Auvergnestreek was erg mooi en daardoor hebben we ook heel wat verschillende dingen kunnen fotograferen, want naast het mooie landschap waren de dorpjes, kerkhoven en kerkjes natuurlijk ook heel erg fotogeniek. Dus we zijn goed aan onze trekken gekomen.
Het B&B was uitstekend en erg gezellig. Wat kan die Jos lekker koken zeg. En mooie kamers, die goed schoongehouden werden. Een aanrader weer en helemaal passend in het Nordic Vision straatje!
Kortom alweer een reis die we aan kunnen bevelen!”

Reiscode:FHF1018
Vertrek14-10-2018
Terugkomst21-10-2018
VertrekgarantieNee
Prijs€ 1550
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief