• ©Wilco Dragt - Normandie

Geweldige kustlandschappen en restanten van historisch D-Day

Fotoreis Normandië – Frankrijk

Algemeen
 • Toplocaties voor lange sluitertijden fotografie
 • Veel creatieve mogelijkheden, zoals een minimalistische insteek
 • Grote diversiteit aan onderwerpen: natuurlijke landschappen, maar ook abstracte landschappen met vuurtorens en oesterbanken
 • Zowel zwart-wit als kleur
 • Begeleiding door fine art landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • Volpension

Deze fotoreis naar Normandië biedt geweldige mogelijkheden voor lange sluitertijdenfotografie. We bezoeken twee gebieden aan de kust, die beide zeer verschillend zijn. Er zijn mogelijkheden om met natuurlijke scènes aan de slag te gaan, zoals krijtrotskusten, maar er kan ook gewerkt worden met door de mens gemaakte onderwerpen, zoals vuurtorens, pieren en oesterbanken. Waar we ook zijn, de creatieve mogelijkheden zijn eindeloos.

Fotoreis Normandie - ©Wilco Dragt

De reis begint in het gebied rondom het plaatsje Étretat, bekend vanwege zijn krijtrotsen en het bijzondere licht. De bekendste rotspunt, Falaise d’Aval, is zeer fotogeniek en ook bij andere kunstenaars is het een locatie geweest die altijd zeer geliefd was. De beroemde Franse impressionistische kunstschilder Claude Monet bijvoorbeeld, kwam hier vaak. Ook het iets noordelijker gelegen Fécamp is een fraaie fotobestemming: naast de krijtrotsen vinden we hier een interessante vuurtoren, met veel fotografische mogelijkheden. We verblijven 3 nachten in Étretat, op korte afstand van de fotolocaties.

Het tweede gebied ligt wat zuidelijker, bij de stranden waar de landingen van D-Day in 1944 plaatsvonden. Hier gaan we onder andere op zoek naar beelden waar menselijke elementen in relatie tot de omgeving staan: restanten van D-Day (zoals de overblijfselen van een tijdelijke haven), vuurtorens, pieren. Er is ook een strook aan de kust met een oestercultuur, waar geweldige minimalistische beelden gemaakt kunnen worden. Dit is tijdens voorgaande reizen altijd één van de toplocaties geweest. En natuurlijk gaan we ook met de fraaie zandstranden aan de slag. Onze accommodatie bevindt zich vlakbij Arromanches-les-Bains, waar we 4 nachten verblijven.

Op beide locatie zijn er natuurlijk meer dan genoeg mogelijkheden om niet met lange sluitertijden te gaan fotograferen.

Beide locaties lenen zich zeer goed voor een zwart-wit benadering, maar er zijn ook geweldige kleurenbeelden te maken. Onder leiding van fotograaf Wilco Dragt besteed je ruime aandacht aan hoe je kunt leren kijken en denken in lange sluitertijden fotografie en of je hierin voor zwart-wit of voor kleur gaat.

Vanuit onze accommodaties zijn de verschillende fotolocaties zeer makkelijk te bereiken: we rijden korte afstanden en ook de wandelingen zijn kort. Die korte afstanden maken het mogelijk om meerdere keren naar dezelfde locatie te gaan, zodat we die bij verschillende omstandigheden kunnen fotograferen. Dit zorgt ook voor rust. Zo kun je werken aan het ontwikkelen van een eigen stijl en visie.

Fotoreis Normandie - ©Wilco Dragt

begeleiding
Tijdens de reis richt je je vooral op landschapsfotografie. Landschapsfotograaf Wilco Dragt begeleidt de reis; binnen de landschapsfotografie is hij een uitgesproken specialist in lange sluitertijden. In de afgelopen jaren is hij meerdere keren in het gebied geweest, in verschillende seizoenen en onder wisselende omstandigheden. Wilco kent de mooie locaties en ondersteunt je daar bij het fotograferen in het veld. Hij stimuleert je om op je eigen manier te gaan kijken. Vanuit je eigen manier van kijken, van ervaren en van beleven volgt je eigen manier van fotograferen.
Wilco is ambassadeur van Lee Filters en het voordeel hiervan is dat hij tijdens de reis de beschikking heeft over een aanzienlijke hoeveelheid filters en toebehoren, waaronder grijsfilters voor lange sluitertijden. De deelnemers aan de reis kunnen deze filters uitgebreid proberen.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
Voor een 1-persoonskamer (beperkt beschikbaar) geldt een toeslag van €150,-.

inbegrepen

 • fotobegeleiding o.l.v. landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • accommodatie op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • fotobesprekingen
 • gebruik van Lee filters en toebehoren
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Étretat/Arromanches – Frankrijk (eigen vervoer)
 • lokaal transport (gebruik eigen auto deelnemer)
 • verzekeringen (o.a. annulerings- en reisverzekering)
 • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes)
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 8 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Tijdens deze reis verblijf je in twee hotels. De eerste dagen is dat Hotel Le New Windsor in Étretat. Dit is een eenvoudig hotel gelegen in het dorpje, met een vriendelijke waard en uitstekend eten. Voordeel is dat je op loopafstand bent van het strand van Étretat. Het tweede hotel is Hotel La Rosiere in Tracy-sur-Mer. Het is een rustig gelegen hotel met vriendelijke eigenaren en een perfecte uitvalsbasis voor de verschillende fotolocaties.

Fotoreis Normandie - ©Wilco Dragt

programma

Dag 1
Iedere deelnemer rijdt met eigen vervoer naar Étretat in Frankrijk. Uiteraard stimuleren we het om met elkaar mee te rijden indien mogelijk. Na aankomst en inchecken bij Hotel Le New Windsor verkennen we het strand van Étretat voor de eerste keer.

Dag 2 – 4
Er is geen vast programma tijdens deze reis omdat we willen kunnen inspelen op de (weers)omstandigheden. Van dag tot dag bekijken we waar we op die dag het beste naar toe kunnen gaan. Deze dagen bezoeken we in ieder geval de ruige kust met krijtrotsen en de bekendste rotspunt Faliase d’Aval. Ook het iets noordelijker gelegen Fécamp is een fotografisch doel vanwege de vuurtoren.
We verblijven 3 nachten in Étretat om optimaal gebruik te  kunnen maken van de prachtige omgeving.

Dag 5
Vandaag verplaatsen we ons naar het zuidelijker gelegen Arromanches-les-Bains. We passeren onder andere de beroemde Pont de Normandie, een grootse tuibrug over de Seine. Hier maken we bij goede omstandigheden een fotostop omdat de brug zich uitstekend leent voor architectuurfotografie.

Dag 6 – 7
Ons hotel ligt vlak buiten Arromanches-les-Bains en het is een uitstekende uitvalsbasis voor de vele overblijfselen van D-Day. Fotografisch vormen de havens, pieren en pontons heerlijke uitdagingen. Ook bezoeken we een Amerikaanse begraafplaats waar we met toestemming mogen fotograferen. Voel je je hier niet prettig bij, dan kun je aan het prachtige zandstrand natuurlijk ook prima uit de voeten.

Dag 8
Na een laatste ochtendsessie nemen we afscheid van elkaar en vangt de reis naar huis aan. Ongetwijfeld ben je weer veel wijzer geworden en heb je bijzondere nieuwe beelden gemaakt.

Fotoreis Normandie - ©Wilco Dragt

lokaal vervoer
Deze fotoreis is op basis van eigen vervoer. Ook ter plaatse maak je gebruik van je eigen vervoer (uiteraard kun je door met elkaar mee te rijden de kosten verder drukken).

zwaarte reis
Tijdens de fotoreis zijn er geen lange wandelingen. Alle fotolocaties zijn goed per auto bereikbaar.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande reserveringen moet uiterlijk 31 augustus 2016 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers bereikt is.

Feedback deelnemers

Guido

“Ik heb enorm genoten van deze reis. Het was heel leerzaam om eens een volle week volledig ondergedompeld te kunnen worden in de fotografie. Dat was er eigenlijk in het verleden nog nooit van gekomen. De locaties om te fotograferen waren prima gekozen. De begeleiding van Wilco was uitstekend. Heel rustig en to the point. Het ritme was prima, niet te snel of te traag. En alles in een rustige en gemoedelijke sfeer.”

Anne-Miek

“Normandië was mijn eerste fotoreis met Nordic Vision en ik kan hier kort over zijn. Het was boven al mijn verwachtingen. Top, subliem en fantastisch ! Met veel foto’s van Wilco in gedachten, begon ik gespannen om de kijk in zwart-wit en techniek onder de knie te krijgen. We hadden fantastische weersomstandigheden, aangename hotels, goed eten en een fijne groep.
De begeleiding van Wilco was TOP ! Zijn geduld, de “kijk-op …”, zorgen dat we op het juiste tijdstip op de meest schitterende locaties waren. Geen strak en vast programma, maar inspelen op getij, weer en interesse van de groep. Fotobesprekingen die zéér interessant, leerrijk en stimulerend waren. Deze mix heeft me enkele foto’s naar tevredenheid opgeleverd, maar toch vooral een heel blij gevoel. Een reis om nooit te vergeten en naar huis gekeerd met de zin en moed om verder te gaan oefenen met deze tak van fotografie. Zeker zéér geslaagd dus!!!”

Nathalie

“Dit was mijn tweede Nordic Vision reis en e.a. is mij opnieuw goed bevallen. De persoonlijke aandacht vooraf -vragen beantwoorden, administratief, meerijden!- is heel fijn geweest als mede de fotografiebegeleiding door Wilco die naast kijken naar de fotograaf ook naar de mens achter de camera in zijn groep kijkt. Erg plezierig! Veel geleerd, open -en opbouwende feedback gekregen. Toppertje!”

Tony

“Het was voor mij de eerste keer dat ik een fotoreis voor mezelf heb gemaakt en dan is het ook maar afwachten hoe dat bevalt.  Maar het is mij uitstekend bevallen! We hadden een  goed gevuld programma en mooie fotolocaties. De groepsgrootte vond ik erg prettig zo. Overzichtelijk en je leert elkaar ook wat beter kennen. En natuurlijk ook voldoende ruimte om je eigen ding te doen! Ik heb mij geen moment verveeld en kwam zelfs  tijd te kort. Heb weer veel geleerd en heb weer een stap in mijn fotografie gemaakt.  Deze manier van fotograferen spreekt mij enorm aan en ik ga hier ook zeker mee door.”

Kees

“Ik denk dat iedereen een goeie oogst had. Het was een van de meest succesvolle reizen die ik maakte, en dat zijn er al heel wat. De begeleiding van Wilco was optimaal! Fotografisch, maar ook het weten op welke plek op welk tijdstip we de beste mogelijkheden hadden. Niets dan lof!”

Ann

“De fotoreis was subliem, ik heb heel veel bijgeleerd en Wilco is een uitstekende leraar. Toen ik zaterdag toekwam dacht ik dat ik het me nooit zou lukken om de techniek onder de knie te krijgen. Maar het is me gelukt. Het is buitengewoon prettig mezelf zo te zien evolueren.
Ik ben Wilco dan ook uiterst dankbaar dat hij zijn kennis en techniek met ons heeft gedeeld op een heel aangename manier. Nordic Vision is een heel fijne organisatie, efficiënt, goede communicatie en heel professioneel. Jullie zullen me vast en zeker nog terug zien.”

Ina

“Het was echt een geweldige reis. Zowel qua fotogenieke plekken, weer, reisgenoten, eten en vooral niet te vergeten de superbegeleiding van Wilco. Van tevoren had ik me voorgenomen om als uitgesproken kleurenfotograaf deze week toch echt te proberen om ook in zwart-wit te gaan fotograferen. Nou dat heb ik geweten. De eerste dagen kwam er geen fatsoenlijke foto uit mijn camera, want je moet echt anders kijken, fotograferen en bewerken. Tja en dat zit ik toch wel erg vastgeroest in mijn (jarenlange) fotografiegewoontes, maar gelukkig heb ik niet opgegeven en vooral ook door de vele pogingen van Wilco om mij te helpen op deze mission impossible. En zowaar kwamen er op het einde van de reis zelfs voor mij acceptabele foto’s uit mijn toestel. Ik heb echt bewondering voor Wilco hoe hij echt ‘lesgeeft’ tijdens zo’n reis. Vooral ook de fotobesprekingen waren zeer waardevol. Bewonderenswaardig de mooie foto’s die mijn medereizigers (leek wel) zonder moeite wisten te maken. Dat heeft me zeker geholpen in mijn moeizame proces. Maar een ding is duidelijk, ook voor mij smaakt na deze reis zwart-wit naar meer, dus ben blij dat de volgende reis met Wilco al geboekt is. Kan ik weer ijverig verder oefenen. Maar de reis naar Normandië kan ik dus echt iedereen aanbevelen, ook als je alleen maar kleur wilt fotograferen. Alhoewel ik iedereen aan zou raden om deze kans om zwart-wit te leren fotograferen niet te laten lopen. Heerlijk afwisselende reis met lekker veel dagen om te fotograferen!”

Chiel

“De reis was absoluut geslaagd, wat slechts deels is toe te kennen aan de fantastische weersomstandigheden. Op 31 oktober nog in een T-shirt aan het Normandische strand is toch eigenlijk wel een unicum. Het was een leuke gezellige groep die goed met elkaar overweg kon. Heerlijk gelachen maar ook serieus aan het werk geweest.
Qua fotomogelijkheden zijn beide locaties topbestemmingen, zeer zeker als het gaat om zwart-wit en lange sluitertijden. Een tak van sport die ik vanaf nu veel meer ga oefenen. Brengt me bij de reisleider Wilco: daar kan ik eigenlijk vrij kort over zijn: TOP. In alle opzichten. Het topst (?) voor mij: de fotobesprekingen. Ontzettend leerzaam.”

Reiscode:FHF1018B
Vertrek20-10-2018
Terugkomst27-10-2018
Beschikbare plaatsen1
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1595
Reiscode:FHF1019B
Vertrek19-10-2019
Terugkomst26-10-2019
Beschikbare plaatsen7
VertrekgarantieNee
Prijs€ 1620

De begeleidend fotograaf

Wilco Dragt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief