Fotoreis Groenland

GROENLAND

Groenland is een eiland gelegen in het Noordpoolgebied en administratief behorend tot het Koninkrijk Deenmarken. Het is gelegen tussen de Noordelijke IJszee en de Atlantisch Oceaan, ten oosten van de Canadese Arctische Eilanden. Hoewel het geografisch een deel is van het continent Noord-Amerika, wordt Groenland politiek en cultureel geassocieerd met Europa.
Groenland is ’s werelds grootste eiland. Met een bevolking van 56.225 inwoners (2019) is het het dunstbevolkte afhankelijke gebied of land van de wereld, met een bevolkingsdichtheid van 0,03/km².
Het heeft grotendeels een poolklimaat in het binnenland en een toendraklimaat langs de kust. In een dunne strook langs de zuidwestkust heeft de zee een matigende invloed. In de winter kan de temperatuur zakken tot −50 °C in het binnenland. In de zomer is het −10 °C in het binnenland en is het langs de kusten 0 tot 10 graden. Aan de zuidwestkust kan het zomers soms tegen de 20 °C worden.
Voor natuur- en landschapsfotografen is Groenland een walhalla, met name vanwege de onovertroffen landschappen en kusten met ijsbergen.