Fotoreis Donegal – Ierland
- Fotografeer de ruigheid van het noordelijkste stukje Ierland
- Duik in het historisch verleden: ruïnes en begraafplaatsen
- Fotografeer de door de natuur overgenomen gebouwen en scheepswrakken
- Veel aandacht voor kustfotografie / lange sluitertijden
- Van landschapsfotografie tot macrofotografie
- Aandacht voor techniek en creativiteit
- Volpension
“Up here it’s different”
Door o.a. de grenzen met Noord-Ierland is een zekere geografische isolatie van de rest van de Republiek Ierland ontstaan. Die heeft er van oudsher toe geleid dat de bevolking van Donegal een aparte culturele identiteit heeft behouden. Bovenstaande slogan is dan ook uitgegroeid tot een soort van marketingstatement dat men gebruikt om wat meer toeristen naar Donegal te halen.
En inderdaad is Donegal anders dan veel andere delen van Ierland. Zo wordt er in het zuidwesten van de county nog voornamelijk, onverstaanbaar, Gaelic gesproken. Overigens is het met het toerisme gelukkig nog erg mondjesmaat gesteld. Het is overal nog heerlijk rustig en zo valt er op de meeste plekken vrijwel alleen te fotograferen.
Donegal is de start van de wereldberoemde route “The Wild Atlantic way”. Deze bekende route loopt van het uiterste noord-westelijke puntje bij Malin Head, tevens ook het meest noordelijke punt van het vasteland van Ierland, tot in het kleine Kinsale in het zuiden van Cork.
Tijdens deze bijzondere fotoreis maak je kennis met de ruigheid van county Donegal. Rotsen met prachtige structuren, machtige kliffen, woeste zeeën, kleine haventjes en nagenoeg lege stranden lenen zich bij uitstek voor alle vormen van creatieve fotografie. Uiteraard kun je in Ierland niet om oude ruïnes van kerken en begraafplaatsen heen. Echter, ook meer recente bouwwerken zoals een oude broodfabriek of een molen vind je verloren en verlaten en door de natuur overgenomen. Op diverse plekken op het strand of in een baai zijn de restanten van vergane schepen goed te fotograferen.
De stranden hier zijn vrijwel leeg en liggen vaak bezaaid met prachtige rotspartijen. Niet alleen geschikt voor weidse beelden maar ook zijn er fraaie details te fotograferen. De ruige kust is geweldig! Je vindt er enorme rotsblokken, seastacks en arches te midden van woeste golven.
Kortom, een geweldige speeltuin voor ons (landschaps-)fotografen.
begeleiding
Samen met fotograaf Charles Borsboom dompel je je onder in het mooie Ierse Donegal. Charles laat zich niet alleen graag uitdagen door natuurfotografie, maar is zeker ook een groot liefhebber van mens en cultuur, waardoor deze fotoreis een brede oriëntatie heeft. Tijdens een aantal beeldbesprekingen zal hij ook het nabewerken van foto’s met met name Adobe Lightroom en Nik plugins aan bod laten komen, zodat je foto’s nog beter tot hun recht komen.