Ruig en uitdagend!

Fotoreis The Burren

Algemeen
 • Fotografeer het ruige Ierse landschap van The Burren
 • Beleef de indrukwekkende Cliffs of Moher
 • Dagtocht naar het veel bezongen Connemara
 • Keltische historie met ruïnes, dolmen en meer
 • Begeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • Volpension

“It is a country where there is not enough water to drown a man, wood enough to hang one, nor earth enough to bury him”

Aldus Ludlow, ooit de rechterhand van Oliver Cromwell, toen hij aankwam in The Burren, het gebied dat wij als nieuwe fotografische bestemming gekozen hebben.

The Burren (Iers voor “grote rots”) is een uniek karstlandschap waar de liefhebber van landschapsfotografie zijn/haar hart kan ophalen. Het maakt onderdeel uit van de beroemde Wild Atlantic Way, de 2500km lange kustweg langs de westkant van Ierland. Wij bewegen ons tussen de Atlantische oceaan en het harde en droge landschap dat The Burren zo uniek maakt. Naast landschappen vind je er echter veel details in de wieren en steenstructuren, dus je kunt je er ook prima vermaken met macrofotografie. En wat zou Ierland zijn zonder ruïnes? We bezoeken er een aantal die zeer de moeite van het fotograferen waard zijn.

Fotoreis The Burren - Ierland - ©Charles Borsboom

Zoals Ludlow al aangaf vind je inderdaad niet veel bomen in The Burren. Het rotsige landschap is echter opvallend vruchtbaar en er komen dan ook veel planten voor. Water is schaars in het gebied. Niet dat het er nooit regent, maar het water is binnen de kortste keren verdwenen tussen de spleten van het kalksteenplateau dat zwaar geërodeerd is in bijzondere vormen en structuren.

Een belangrijke reden voor Nordic Vision om hier naartoe te gaan is de, voor zowel voor Ierland als heel Europa, unieke landschapsstructuur van The Burren. De wereldberoemde Cliffs of Moher liggen iets zuidelijker en vormen een spectaculaire overgang van land naar zee. Hoewel een fotografische hotspot, blijft het boeiend om je eigen beeld te creëren van deze majestueuze kliffen.
En tussen al dat fraais vind je een grote hoeveelheid aan archeologische monumenten. Ruim 6000 jaar geleden leefden er al mensen op de kalkplateaus van The Burren en daar zijn nog veel restanten van te zien. Overal zie je ruïnes van kerken, kastelen en abdijen en van veel langer terug nog dolmen en steencirkels. Één van de mooiste dolmen van Ierland, de Poulnabrone, ligt als het ware om de hoek van onze accommodatie.

Alhoewel de nadruk tijdens deze fotoreis ligt op The Burren maken we ook een dagtocht naar het gebied even ten noorden ervan. Hier ligt het bekende Connemara dat met z’n bergen, stroompjes, meertjes en turfvelden een geheel ander, maar eveneens zeer fotogeniek gebied is.

Fotoreis The Burren - Ierland - ©Charles Borsboom

begeleiding
Samen met fotograaf Charles Borsboom dompel je je onder in het mooie landschap en de bijzondere geschiedenis van The Burren. Charles laat zich niet alleen graag uitdagen door landschapsfotografie, maar is zeker ook een groot liefhebber van mens en cultuur, waardoor deze fotoreis een brede oriëntatie heeft. Hij helpt je je verder te ontwikkelen als fotograaf. Tijdens een aantal beeldbesprekingen zal hij ook het nabewerken van foto’s met met name Adobe Lightroom en Nik plugins aan bod laten komen, zodat je foto’s nog beter tot hun recht komen.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
De toeslag voor een 1-persoonskamer is €230,-.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • accommodaties op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • vervoer ter plaatse (vanaf vliegveld Dublin – Ierland)
 • fotobesprekingen
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Dublin – Ierland
 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in het prachtig gelegen en prettige B&B Drumcreehy House in Ballyvaughn, niet ver van de baai van Galway. Deze B&B vormt een uitstekende basis voor The Burren en de dagtocht naar Connemara. Het ontbijt en de lunchpakketten wordt verzorgd door het B&B. De avondmaaltijden zijn inbegrepen maar zullen afhankelijk van de foto omstandigheden en de fotolocaties in overleg met de groep worden ingevuld.

Fotoreis The Burren - Ierland - ©Charles Borsboom

programma

Dag 1
De reis vangt aan in Dublin. Na aankomst op het vliegveld halen we onze 9-persoonsbus op en rijden we rustig naar onze accommodatie in Ballyvaughn. We steken Ierland dwars over, een rit van een kleine 200 km, waar we royaal de tijd voor nemen. Halverwege maken we nog ergens een stop. Enerzijds om de benen wat te strekken en anderzijds voor een eerste korte (fotografische) kennismaking met Ierland. Na inchecken in ons B&B hebben we de avond om alvast de directe omgeving te verkennen.

Dag 2 – 6
Het programma voor de komende dagen is flexibel en mede afhankelijk van de weersomstandigheden. We hebben ons B&B op een centrale plek in het gebied en kunnen daardoor op elk moment in korte tijd zijn waar we willen. De locaties liggen op korte afstand van elkaar, zodat we veel tijd kunnen besteden aan het fotograferen.
Plekken als de Cliffs van Moher en de Poulnadrone dolmen worden overdag wat drukker bezocht door andere toeristen. We verkeren in de luxe positie om tijdens die ‘piekuren’ een van de vele rustiger plekken van de Burren te bezoeken. In de vroege ochtend of tegen de avond (of zelfs ’s nachts) kunnen wij deze plekken immers ook bezoeken. We zullen het erg informatieve en fraai gelegen bezoekerscentrum bij ‘de Cliffs’ ook met een bezoekje vereren, uiteraard wel tijdens zo’n ‘piekuurtje’.

Ergens deze week maken we een uitstap naar het noordelijker gelegen Connemara. Totaal anders dan de Burren maar eveneens bijzonder en fotogeniek. Dit zal een vrij lange dag zijn omdat Connemara wat verder weg ligt dan de overige locaties. Het landschap en de fotografische mogelijkheden maken deze wat langere reistijd echter meer dan goed.

Beide gebieden, De Burren en Connemara, zijn geweldig om je vaardigheden op fotografisch gebied te gebruiken en uit te bouwen. Uiteraard fotograferen we in kleur maar voor de liefhebbers is het werken in zwart-wit eveneens een interessante uitdaging. Met name de Burren leent zich er zeer goed voor. Voor de liefhebbers kunnen we proberen om zwart-witte landschappen te pre-visualiseren. Het van te voren bepalen hoe het beeld er in zwart-wit uit zal zien is een manier van werken zoals ook de grote Ansel Adams reeds deed. Je leert denken in grijstinten, contrasten en structuren.
De conversie zelf gebeurt uiteraard achteraf op de computer. Naast het fotograferen zelf besteedt fotograaf Charles Borsboom, indien gewenst, ook veel aandacht aan de nabewerking van beelden. Natuurlijk bespreken we collectief en in een positieve sfeer een aantal keer  gedurende de reis het werk van alle deelnemers tijdens de fotobesprekingen.

Dag 7
Het zit er helaas weer op! We vertrekken op tijd en, afhankelijk van het tijdstip van onze terugvlucht, rijden rustig terug naar de luchthaven van Dublin. Hoe we ook rijden vandaag en wat we ook nog tegenkomen deze laatste dag, je zult ongetwijfeld een groot aantal fraaie beelden op je memory kaarten mee naar huis nemen.

lokaal vervoer
Na aankomst op het internationale vliegveld van Dublin staat er een 9-persoonsbus voor ons klaar. Met ons eigen vervoer kunnen we op elk denkbaar tijdstip naar de verschillende plekken rijden.

Fotoreis The Burren - Ierland - ©Charles Borsboom

zwaarte reis
Alle fotolocaties zijn prima met de auto bereikbaar. Op sommige locaties is een korte wandeling mogelijk. Het betreft een fotoreis waarbij de weersomstandigheden van invloed kunnen zijn op het fotograferen. Enige flexibiliteit van de deelnemers is daarbij van belang.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen zal uiterlijk 25 mei 2018 bekend moeten zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.

Feedback deelnemers

Jeroen

“Charles is een toegankelijke reisleider die poogt je wat te leren: hij bezoekt mensen in het veld en voorziet ze van tips, daarnaast probeert hij jou zaken vanuit een nader perspectief te laten zien. Hij staat open voor verzoeken uit de groep en probeert hierin te ‘polderen’ indien mogelijk mits het groepsbelang er niet onder leidt. Hij is in voor een grapje, maar wijst de groep ook op de eigen verantwoordelijkheid zoals mensen aanspreken op gedrag.
De locaties boden een mix van zee, cultuur en natuur, voor elk wat wils. De accommodatie was mooie locatie en met een geweldig ontbijt. In de fotobesprekingen was sprake van goede feedback en het is goed om het werk van anderen te bekijken. Daar leer je van!”

Reiscode:FHIe0918
Vertrek02-09-2018
Terugkomst08-09-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1695
Volgeboekt
Reiscode:FHIe0919
Vertrek01-09-2019
Terugkomst07-09-2019
Beschikbare plaatsen7
VertrekgarantieNee
Prijs€ 1710

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief