• ©Theo Bosboom - Colours of Iceland

De mooiste herfstkleuren en watervallen van IJsland

Fotoreis Colours of Iceland

Algemeen
 • Fotografeer de prachtige kleuren van de IJslandse herfst
 • Ook voor liefhebbers van macrofotografie
 • Goede kansen op noorderlicht
 • Begeleiding door natuurfotograaf Theo Bosboom
 • Volpension

Omdat bomen er tamelijk schaars zijn zou je het misschien niet verwachten, maar de herfst op IJsland is zeer kleurrijk en fotogeniek! De herfst duurt korter dan bij ons, maar hij is wel extra intens. Van ongeveer half september tot en met de eerste week van oktober hebben de struiken en bodemvegetatie op tal van plekken prachtige herfstkleuren. Voor fotografieliefhebbers is dit puur genieten, zeker in combinatie met de ruige IJslandse landschappen.

Fotoreis Colours of Iceland - ©Theo Bosboom

Tijdens deze fotoreis krijg je alle kansen om de herfst op IJsland mooi te fotograferen. Samen met natuurfotograaf Theo Bosboom concentreer je je op twee fraaie gebieden in Zuidwest IJsland, waardoor de reistijd beperkt blijft en je meerdere keren kunt terugkeren naar dezelfde locaties. Zo kun je met andere omstandigheden nieuwe foto’s maken bij dezelfde lokatie of nog een keer proberen als het de eerste keer niet gelukt is.

Het eerste deel van de reis brengen we door in het gebied rond Thingvellir. De canyons en hoogvlaktes rond Thingvellir zijn ideaal voor het fotograferen van de herfstkleuren. Daarnaast bezoeken we een aantal schitterende watervallen in de regio. Niet alleen de spectaculaire Gullfoss, maar we bezoeken ook de minder bekende Bruarfoss en Faxifoss. Naast de herfstkleuren en enkele van IJslands mooiste watervallen, zullen we – als de omstandigheden het toelaten – een stuk van de Kjolur route door het hoogland van IJsland verkennen en bestaat er zelfs een kans om het magische noorderlicht te zien en te fotograferen.

Fotoreis Colours of Iceland - ©Theo Bosboom

Het tweede deel van deze reis verplaatsen we ons nog wat verder naar het westen, naar de omgeving van Reykholt. Daar zullen we ons met name richten op de prachtige Hraunfossar en de Barnafoss, twee juweeltjes van watervallen die naast elkaar liggen. We verwachten hier een mooi samenspel van herfstkleuren en watervallen te kunnen fotograferen. Ook beproeven we ons geluk in de bossen van Husafell waar onder meer prachtige kleine berken staan.

begeleiding
Deze IJslandreis staat onder leiding van Theo Bosboom. Theo is de afgelopen jaren vele malen op IJsland geweest, waar hij zijn hart aan verpand heeft. Zowel in het veld als tijdens de fotobesprekingen helpt hij je bij je fotografie.
Zowel beginnende als gevorderde fotografen kunnen onder zijn bezielende leiding vooruitgang boeken gedurende deze reis. De reis is ideaal voor fotografen die graag de rust en de tijd willen nemen voor hun fotografie en voor IJsland en die niet de behoefte hebben om in korte tijd het hele eiland rond te gaan. Voor mensen die al eerder op IJsland zijn geweest, kan het een mooie nadere kennismaking en verdieping zijn.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van  €350.

inbegrepen

 • fotobegeleiding o.l.v. natuurfotograaf Theo Bosboom
 • retourvlucht Amsterdam – Keflavik
 • volpension (lunchpakketten zelf maken)
 • vervoer ter plaatse
 • fotobesprekingen
 • individuele portfoliobespreking (indien gewenst)
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • verzekeringen (reis- en annulering, fotoapparatuur)
 • alle drankjes
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 10 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
De eerste 4 nachten verblijf je in Hotel Gullfoss, een uitstekend hotel op een steenworp afstand van de prachtige Gullfoss waterval gelegen. Vervolgens verplaatsen we ons richting het iets noorderlijker gelegen Reykholt, waar je 3 nachten verblijft in Hotel Á. Dit prachtig gelegen hotel is de perfecte uitvalsbasis voor de Hraunfossar watervallen, maar ook het uitzicht vanuit het hotel is perfect.
De laatste nacht voor vertrek naar huis verblijf je in Hotel Berg in Keflavik.

programma

Dag 1
Na aankomst op vliegveld Keflavik rijden we naar onze eerste basis in Zuid-West IJsland, vlakbij de majestueuze waterval Gullfoss. Hier verblijven we ruim 3 dagen.

Dag 2 – 5
De canyons en hoogvlaktes rond Thingvellir zijn bekend om hun spectaculaire herfstkleuren en we hebben alle gelegenheid om de omgeving rustig te verkennen en op meerdere mooie plekken de herfst te fotograferen. Ook zijn er uitgestrekte lavavelden. De vegetatie bestaat onder meer uit kleine berkenboompjes, bosbessenstruiken, diverse wilgensoorten en veel andere struiken en planten die in de herfst mooi verkleuren. De watervallen in de regio zijn zeer verschillend van karakter, maar allemaal de moeite van het bekijken en fotograferen waard. De spectaculaire Gullfoss is een van de topattracties van IJsland en wordt door velen de mooiste waterval van het eiland genoemd. De Bruarfoss en de Faxifoss zijn minder bekend en ook lastiger te vinden en te bereiken, maar minstens net zo fotogeniek. Beide kun je van heel dichtbij benaderen en mooi in combinatie met de herfstkleuren fotograferen.

Fotoreis Colours of Iceland - ©Theo Bosboom

Als de omstandigheden het toelaten maken we ook een dagtrip naar Kerlingarfjöll, gelegen aan de Kjollur route door het binnenland van IJsland. Liefhebbers van bonte kleuren komen ook hier aan hun trekken, want je vindt hier een aantal prachtige rhyoliet bergen. Ook zijn er veel hete bronnen in het gebied met fraai gekleurde mineraalafzettingen. Een feest voor het oog en uiteraard ook zeer fotogeniek. Het reizen over de desolate Kjollur weg is ook een ervaring op zich, met steeds weer nieuwe vergezichten en woeste landschappen. De weg naar Kerlingarfjöll sluit echter ieder jaar op een verschillend tijdstip, dus we moeten een beetje geluk hebben. Bij voldoende belangstelling zullen we ook de Strokkur geyser en het oude parlement van Thingvellir bezoeken en bij goede voorspellingen kunnen we ’s avonds proberen het Noorderlicht te zien en te fotograferen, waarbij we uiteraard een fotogenieke plek zullen opzoeken.
Op dag 5 rijden we naar onze tweede basis, Reykholt, waar we ruim 3 dagen verblijven.

Dag 6 – 8
Reykholt is een goede uitvalsbasis voor de watervallen Hraunfossar en Barnafoss, maar ook voor de bossen rond Husafell. Als het goed is, zijn we daar zo’n beetje op het hoogtepunt van de herfst, zodat we alle kansen hebben om de watervallen in combinatie met de herfstkleuren te fotograferen. Met name de Hraunfossar, eigenlijk een serie kleine watervalletjes die over een afstand van 900 meter door een lavaveld naar beneden vallen, is erg de moeite waard. We zullen deze plek meerdere malen bezoeken, zodat iedereen er het maximale uit kan halen en naar hartenlust kan experimenteren.

Fotoreis Colours of Iceland - ©Theo Bosboom

Ook kunnen we bij goed weer een stukje van de Kaldidalur hooglandroute verkennen, opnieuw een woest stukje IJsland waar je de nabijheid van de enorme Langjökull ijskap goed kunt voelen. Als er nog tijd over is, zouden we ook een van de lavagrotten in de omgeving kunnen bezoeken. En uiteraard houden we ook nu de voorspellingen weer goed in de gaten, zodat we ter plekke zijn als het Noorderlicht zich weer laat zien.
Op dag 8 reizen we op ons gemak terug naar Keflavik. Er is voldoende ruimte om stops te maken op fotogenieke plekken.

Dag 9
We vertrekken vroeg in de ochtend weer naar Nederland, vol met nieuwe indrukken en met hopelijk veel fraaie opnamen op de geheugenkaartjes.

lokaal vervoer
Na aankomst op het vliegveld van Keflavik staan de auto’s klaar. Afhankelijk van de groepsgrootte zijn dat 1 of meerdere auto’s, waarmee we de gehele tocht naar onze bestemmingen rijden.

zwaarte reis
We maken korte wandelingen om op fotografisch interessante plekken te komen.

aanvullende informatie

 • Deze reissom is gegarandeerd tot 5 mei 2018. Daarna kan de reissom iets hoger uitvallen vanwege een gestegen ticketprijs.
 • De tocht langs de Kjölurroute het binnenland in, kan alleen doorgaan als de weersomstandigheden het toelaten en de weg open is.
Feedback deelnemers

Madeleine

“Dit was een fantastische reis en het heeft mijn commitment aan landschapsfotografie verstevigd. IJsland is overweldigend mooi en fascinerend. De begeleiding van Theo heeft mij een grote stap verder gebracht in mijn focus als fotograaf en kunstenaar. De rij-kunsten en geduld van zowel Theo als Kristel zorgden ervoor dat ik me altijd veilig en zelfverzekerd voelde. Theo heeft me meerdere keren over moeilijke stukken wandeling heen geholpen waardoor ik van alles kon meegenieten.
De organisatie is vanaf het begin onberispelijk geweest. Al met al, een bijzonder mooie reis! Ik geniet nog na met volle teugen.”

Astrid

“What do I say – it was a great trip, superbly organized, wonderful people and the best guidance by Theo and Kristel you can get. This trip was an unforgettable experience.”

Eline

“Ik ben nu meerdere keren naar IJsland afgereisd en wel in verschillende seizoenen. Herfst in Ijsland heeft me verrast ! De kleuren van de bomen en lage begroeiingen voegen echt iets toe aan de beleving van de omgeving. In samenspel met wisselend licht en vocht komen die kleuren en luchten mooi uit op de foto’s. Het landschap in dit seizoen ziet er zo anders uit dan in de zomer, laat staan in de winter, al zijn deze seizoenen ook mooi. We hebben het geluk gehad om drie keer het noorderlicht te mogen zien!
Theo en Kristel hebben samen de reis goed en enthousiast begeleid. De fotografie tips en nabesprekingen van Theo zijn de extra bonus en erg leerzaam. Nieuwe dingen geleerd en uitgeprobeerd. Ondanks het feit dat Theo al vele malen in IJsland is geweest, heeft ook hij nog plekjes kunnen ontdekken welke hij nog niet kende. Pareltjes die hij met ons heeft kunnen delen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Samen met een leuke groep hebben we een geweldige tijd beleefd in het mooie IJsland.”

Angela

“De fotoreis Colous of Iceland sprak mij enorm aan. Meteen al bij het eerste contact met Nordic Vision had ik vertrouwen in deze organisatie. Mails werden snel, duidelijk en op een persoonlijke wijze beantwoord. Ook werd een bijeenkomst vooraf georganiseerd en dat was heel prettig, zeker als je voor het eerst een fotoreis maakt. Dat waren goede voortekenen. En tijdens de gehele reis is ook gebleken dat deze voortekenen helemaal klopten. Op een relaxte wijze en met respect voor ieders kennis op het gebied van fotografie werd deze reis door Theo en Ralph geleid. De accommodaties waren goed en lagen vlakbij prachtige fotospots. De busjes waarmee we op pad gingen waren comfortabel en de stuurmanskunst van jullie beiden was fantastisch. En dat zegt iemand die het altijd heel vervelend vindt om bij anderen in de auto te zitten.
Samen met een groep fotografen alleen maar bezig zijn met fotografie in een prachtig land en tijdens een reis georganiseerd door Nordic Vision is een echte aanrader. Ook na afloop van de reis wordt nog gezorgd voor een manier om met elkaar foto’s te delen en blijkt dat jij en Theo ook nog jullie best hebben gedaan om van iedereen ook leuke actiefoto’s te maken. Nordic Vision creëert een omgeving waarin je je ook als beginnende fotograaf helemaal thuis voelt.
Nogmaals bedankt voor een fantastische reis. Ik heb er enorm van genoten en ook nu nog steeds ben ik onder de indruk van wat we hebben meegemaakt en gezien.”

Ria

“Ik heb een topreis gehad! Ik sluit mij aan bij hetgeen hieronder reeds is beschreven. Bij Ivon waar het gaat om het veiligheidsgevoel en de brede glimlach, de details beschreven door Patricia en de beschrijving van Monique en Elisa. Wil ik toevoegen dat Theo en Ralph er alles aan doen om van de reis een succes te maken, ieder op eigen wijze. Van de vroege morgen tot de late avond wordt uit de reis gehaald wat er in zit en het enthousiasme daarvoor is voelbaar. Wat hebben we veel mogen zien en beleven. En, naast de goede fotografische ondersteuning, heeft Theo mij zeer geduldig geholpen om angstdrempels te overwinnen om op prachtige locaties te kunnen komen. Op het noorderlicht waren beiden zeer alert. Het diende zich in volle glorie aan en we zijn er dan ook volledig getuige van geweest. Rest mij dankbaarheid uit te spreken naar Ralph en Theo, dat ik dit heb mogen meemaken!”

Ivon

“Van de reis Colours of Iceland, heb ik met volle teugen genoten! Het was bijzonder om het noorderlicht op volle kracht voorbij te zien dansen, de herfstkleuren in het landschap te zien knallen, en het was ook nog eens super gezellig met elkaar! Het totale concept was helemaal top. Het vervoer was prima geregeld, zelfs de 2 lekke banden kwamen op het juiste moment…!
De fotografische begeleiding van Theo is prima. De fotobesprekingen zijn leerzaam en leuk. Ik heb me steeds veilig gevoeld op de reis, zowel in als buiten de auto. Er worden geen overbodige risico’s genomen. Prima! Sinds mijn terugkomst in Holland loop ik rond met een brede glimlach. Nu alleen nog de honderden foto’s uitzoeken….hahaha…”

Patricia

“Het lijkt inmiddels zo lang geleden … maar het ‘IJsland’ gevoel blijft. Het was een fantastische reis: alles klopte, aan alle details werd gedacht. Goede hotels, lekker eten, veel gezelligheid en rustmomenten. Het feit dat alles voor je geregeld is maakt dat je lekker ontspannen je ding kan doen en gewoon kan genieten van de landschap en de fotografie. Bedankt voor deze mooie ervaring.”

Monique

“Ik vind jullie begeleiding en informatie van te voren echt goed, leuke locaties en fijn om maar twee plekken te hebben waar je verblijft. Verder moest ik in het begin wat wennen omdat ik ook niet goed wist wat je nu van een fotoreis kan verwachten en ik vind de fotobesprekingen erg fijn en nuttig. Ik hoop ook dat het lukt om bepaalde gedachten en dingen die ik gezien heb, vast te houden en verder te gebruiken :-)”

Elisa

“Het was een hele fijne reis. De organisatie was goed geregeld, het weer was natuurlijk een cadeautje en daarbij het noorderlicht. Jullie hebben ons goed begeleid, zowel in de voorbereiding als tijdens de reis zelf. Jullie waren er altijd en gaven ons daardoor op tijd alle informatie die we nodig hadden. Ik heb genoten van deze reis.”

Maarten

“Mijn mening over de reis is in 1 woord: geweldig! We hebben veel gedaan, op de juiste momenten op de mooiste plekken geweest, goede hotels gehad. Ik heb schitterende foto’s gemaakt. Ook heb ik veel geleerd deze reis, zowel van de bediening van mijn camera (!) als van het vinden van de juiste blik op een onderwerp. Kortom, ik ben een enthousiast deelnemer. En IJsland is verslavend. Dit smaakt naar meer :-)”

Jo

“IJsland is een fantastische fotolocatie. En zeker in de herfst met de rode, gele en groene kleuren. Zeer veel aandacht voor prachtige watervallen. Daar kun je veel meer mee dan gedacht. Zelfs de basisfilosofie van leren fotograferen komt aan bod. Eerst kijken, wat wil je met je foto overbrengen? De Beleving toch. Ik heb er erg veel van geleerd.”

Judith

“Ik heb genoten! Het was fijn nu eens in IJsland te zijn met als enig doel “fotograferen”. Het genieten van de mooie watervallen en van het onvergetelijk kleurrijke landschap komt er vanzelf bij. Bedankt voor het creëren van een prettige sfeer en bedankt voor de stimulerende begeleiding. Ik heb weer wat bijgeleerd!”

Reiscode:FHI0918
Vertrek22-09-2018
Terugkomst30-09-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 3295
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Theo Bosboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief