• ©Theo Bosboom - Noord-IJsland

Ruige winterse landschappen, geothermische velden en watervallen

Fotoreis Noord-IJsland

Algemeen
 • Ontdek het nog stille Noord-IJsland rond Myvatn en Skagafjordur
 • Fotografeer de majestueuze Godafoss
 • Grote kans op noorderlicht
 • Ga op pad met natuurfotograaf én gepassioneerd IJslandkenner Theo Bosboom
 • Inclusief internationale en binnenlandse retourvlucht
 • Volpension

Eindeloze sneeuwvlaktes, prachtige grafische landschappen, bevroren watervallen, uitgestrekte geothermische gebieden en een woeste kustlijn met veel onbekende pareltjes. In het noorden van IJsland vind je misschien wat minder toeristische trekpleisters dan in het zuiden, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de leegte, de stilte en de woestheid van het landschap. In de regel is de winter hier een stuk strenger dan in Zuid-IJsland, waardoor de kans op sneeuw en ijs behoorlijk groot is. Een ander voordeel is dat het er duidelijk rustiger is dan in andere delen van IJsland en dat je veel plekken (bijna) voor je zelf zult hebben. Tenslotte is het licht hier vaak bijzonder fraai door de noordelijke ligging.

Fotoreis Noord-IJsland - ©Theo Bosboom

Op deze nieuwe fotoreis leer je in alle rust de charmes van het hoge noorden in de winter kennen.
Twee gebieden staan centraal: het gebied rondom Myvatn in het noordoosten en het gebied rondom Skagafjordur meer naar het noordwesten. Om lange autodagen te voorkomen, nemen we een binnenlandse retourvlucht naar Akureyri.

In het gebied rond Myvatn zijn er vele interessante fotomogelijkheden, vandaar dat we er maar liefst 4 nachten zullen doorbrengen. Op het programma staan in elk geval de in de winter vaak gedeeltelijk bevroren Godafoss waterval, de geothermische velden bij Hverir en Krafla, de grillige lavaformaties bij Dimmuborgir, de woeste berglandschappen en lavavelden langs de weg richting Egilstadir en het Myvatn meer zelf. Als de voorspellingen goed zijn, zullen we uiteraard proberen het prachtige spektakel van het noorderlicht op een fraaie locatie te bewonderen en te fotograferen. En wie weet hebben we geluk met de vogels en krijgen we wilde zwanen, sneeuwhoenen, sneeuwgorzen, harlekijneenden en andere vogels voor de lens.

Fotoreis Noord-IJsland - ©Theo Bosboom

Daarna rijden we richting het noordwesten, waar we in Varmahlid ons tweede basiskamp zullen opslaan. Afhankelijk van de omstandigheden, staan hier onder meer de Kviteskur (markante rots in zee), de woeste kust bij het Vatsnes schiereiland, de duinen met lavazand en het haventje met rekken met stokvis bij Sauðárkrókur en de IJslandse paardjes die je hier overal in het fraaie landschap kunt aantreffen op het menu.

De reis is ideaal voor fotografen die graag de rust en de tijd willen nemen voor hun fotografie en voor IJsland en die niet de behoefte hebben om in korte tijd het hele eiland rond te gaan. Voor mensen die al eerder de winterreis naar het Zuiden van IJsland hebben gedaan of die anderszins al eerder op IJsland zijn geweest, kan het een mooie nadere kennismaking en verdieping zijn.

begeleiding
Deze IJslandreis staat onder leiding van natuurfotograaf Theo Bosboom. Theo is de afgelopen jaren vele malen op IJsland geweest, waar hij zijn hart aan verpand heeft. Hij helpt je zowel in het veld als tijdens de fotobesprekingen met je fotografie. Beginnende en gevorderde fotografen kunnen onder zijn bezielende leiding vooruitgang boeken gedurende deze reis.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €400,-.

inbegrepen

 • begeleiding door fotograaf Theo Bosboom
 • accommodaties op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • retour vliegticket Amsterdam-Keflavik
 • retour vliegticket Reykjavik-Akureyri
 • lokaal vervoer
 • fotobesprekingen
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • reis- en annuleringsverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • drankjes
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 6 – maximaal 8 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Onze eerste accommodatie na aankomst op IJsland is Hotel Myvatn bij het Myvatn meer. Hier verblijf je 4 nachten om het gebied rond Myvatn optimaal te ontdekken. Vervolgens verplaatsen we ons naar Varmahlid, waar je 3 nachten in het gelijknamige hotel verblijft om enkele fjorden van Noord-IJsland te verkennen.
De laatste nacht voor vertrek naar huis verblijf je in Keflavik.

programma

Dag 1
We vliegen van Schiphol in ongeveer 3 uur naar het IJslandse Keflavik. Bij aankomst staan taxi’s klaar om ons naar het vliegveld van Reykjavik te brengen voor een binnenlandse vlucht van 1 uur naar Akureyri. Na het ophalen van de auto’s rijden we in ongeveer 1 uur naar ons hotel aan het meer van Myvatn. Het is een lange reisdag, maar we zijn dan wel waar we willen zijn, zodat we de volgende dag direct van start kunnen.

Fotoreis Noord-IJsland - ©Theo Bosboom

Dag 2 – 5
We verblijven 3 volle dagen in de omgeving van Myvatn. Dit is een prachtige ruige omgeving met volop fotomogelijkheden. Opties zijn onder meer de Godafoss waterval, de geothermische gebieden bij Krafla en Namaskard, het woeste hoogland ten oosten van Myvatn met uitgestrekte lavavelden en hoge bergen, het Dimmuborgir lavaveld bij Myvatn en het Myvatn meer zelf. Dit zijn stuk voor stuk bestemmingen waar je meerdere malen terug kunt keren, om nieuwe thema’s te ontdekken of te profiteren van andere weers- of lichtomstandigheden. Uiteraard gaan we bij een gunstige auroravoorspelling en helder weer op pad naar een mooie plek voor het Noorderlicht.
Op dag 5 vertrekken we naar onze nieuwe accommodatie in de omgeving van de Skagafjordur in het westen van Noord-IJsland. Gedurende deze rit van ongeveer 2 1/2 uur maken we ongetwijfeld enkele fotostops.

Dag 6 – 8
We hebben 2 dagen om deze omgeving, die qua toerisme nog rustiger is dan het Myvatn gebied, te verkennen. Mogelijkheden in dit gebied zijn onder meer de Kviteskur (markante rots in zee), de rivierdelta en duinen met lavazand bij Sauðárkrókur en de kustlijn van de Skagafjordur en Eyjafjordur.
Na wellicht nog een korte ochtendsessie in de omgeving van het hotel, rijden we op dag 8 ruim op tijd terug naar Akureyri voor de terugvlucht naar Reykjavik. De taxi’s brengen ons weer naar Keflavik, waar we de laatste avond traditiegetrouw afsluiten met een diner bij het gezellige zeemansrestaurant Kaffi Duus.

Fotoreis Noord-IJsland - ©Theo Bosboom

Dag 9
De liefhebbers kunnen nog een zeer vroeg ontbijt nemen, waarna we met taxi’s naar het vliegveld van Keflavik worden gebracht voor onze terugvlucht naar Schiphol. Ongetwijfeld neem je naast volle geheugenkaarten ook warme herinneringen aan Noord-IJsland mee.

lokaal vervoer
We rijden in Noord-IJsland met twee 4×4 Ford Explorers omdat dit soort auto’s de meeste veiligheid biedt in de winterse omstandigheden.

zwaarte reis
Het betreft een winterreis waarbij de weersomstandigheden van grote invloed kunnen zijn op het fotograferen en reizen. Zorg in ieder geval voor goede, warme wind- en waterdichte kleding. Het noorderlicht is alleen bij helder weer ‘s avonds en ‘s nachts zichtbaar, dus het kan zijn dat je langere tijd buiten staat. Overdag zullen we mooie fotografische plekken bezoeken waarvoor korte wandelingen gemaakt kunnen worden. We wijzen je er op dat een flexibele instelling voor deze reis belangrijk is. De lokale omstandigheden kunnen ons noodzaken de plannen bij te stellen.

aanvullende informatie

 • Deze reissom is tot 1 oktober 2017 gegarandeerd. Na deze datum kan de reissom hoger worden vanwege de prijsstijging van het inbegrepen vliegticket Amsterdam-Keflavik en/of Reykjavik – Akureyri. Het vliegticket voor de binnenlandse vlucht kunnen wij pas bestellen als de namen definitief bekend zijn, waardoor dan pas de prijs bekend zal zijn. Het ticket is inbegrepen, maar door verloop van tijd kan hiervoor een toeslag ontstaan. Let op: wacht niet te lang met boeken want de binnenlandse vlucht betreft een klein vliegtuig met een relatief beperkt aantal plaatsen.
 • Bagagebeperking: per persoon maximaal 1 reistas (geen hardschalen koffer) en 1 stuk handbagage (bijv. fototas).
 • Het reizen in Noord-IJsland vraagt veel flexibiliteit van de deelnemers. Door weersomstandigheden kan het voorkomen dat niet alle onderdelen uit het programma uitvoerbaar zijn. We vragen daarvoor je begrip.
 • Aangezien het noorderlicht een natuurfenomeen betreft kunnen we geen garantie geven dat het waargenomen kan worden tijdens de 9 dagen op IJsland. We zijn hiervoor afhankelijk van een actieve zon en een heldere hemel. Daar is wat geluk voor nodig.
Feedback deelnemers

Sylvia

“De reis is heel erg goed georganiseerd door Nordic Vision, met zeer goede hotels en eten, zeer goede planning met vooraf veel en nuttige informatie en snelle reacties per mail. Je hoeft je als deelnemer nergens zorgen over te maken. Alles is perfect geregeld! Dank hiervoor. Er zijn leuke locaties voor het maken van foto’s, met voldoende tijd om de plekken te ontdekken. Leuk dat we zo veel buiten waren en jullie flexibel op de groep reageerden met pauzes.”

Margreeth

“Al met al voor mij een fotografische reis waarin ik veel geleerd heb en een fotografische ontwikkeling heb doorgemaakt. De accommodaties waren goed verzorgd met prima maaltijden. We hadden super goede auto’s en er werd veilig gereden. De fotografische begeleiding van Theo was goed, hij is geduldig en behulpzaam. Het gezelschap was leuk en we hadden tussendoor voldoende momenten om even tijd  voor jezelf te hebben.
Cijfer voor het geheel: 9.”

Sietske

“Ik wil nog wel duizend keer mee met reizen van Nordic Vision! Waarom? Omdat de organisatie en voorbereiding super zijn: de bijeenkomst vooraf, de checklists e.d. en ook de prettige manier waarop jullie op vragen en twijfels ingaan. Verder is het programma afwisselend en toch rustig (wat langer op 1 plaats en terugkeren naar een eerder bezochte plek), en de fotografische begeleiding prima.  Ook de beeldbesprekingen zijn zéér leerzaam. Niet alleen wat Theo erover zegt maar ook het commentaar en de foto’s van de andere deelnemers zijn heel nuttig. Kortom niets dan lof over deze reis.”

Jan

“Voor het eerst mee met de reeds “doorgewinterde” IJsland-gangers was voor mij een hele belevenis, met erg veel indrukken en mooie foto’s als tastbaar resultaat. De reis vond ik prima verzorgd; de verblijfplaatsen waren comfortabel en het eten was top. Maar ook jouw inzet en die van Theo Bosboom waren een niet onbelangrijke factor voor deze geslaagde reis! En het weer zat mee; met als klapper het intensieve Noorderlicht, een formidabele ervaring !”

Nelly

“Ik wil jullie complimenteren met de organisatie. Alles liep op rolletjes, alle boekingen, voorbereiding e.d. helemaal in orde. Het was fijn dat alles zo voor ons was geregeld en wij daar helemaal geen omkijken naar hadden. Prima hotels, auto’s en een gezellig etentje toe.”

Bea

“Ik heb genoten van de vele mooie winterse landschappen. Door de sneeuw, had het landschap ook iets mysterieus en grafisch. Dit zijn weer totaal andere omstandigheden om te fotograferen. Op enkele andere fotografen na (bij de Godafoss) waren we steeds alleen op pad. Dit versterkte nog meer het gevoel om alleen te kunnen zijn met het waanzinnig mooi & weids landschap. Ik heb wel ondervonden dat ik op een totaal andere manier ben gaan kijken naar de omgeving. Ik heb ook meer tijd genomen om mijn foto voor te bereiden vooraleer ik heb afgedrukt. Vorig jaar had ik 2x maal zo veel foto’s, maar volgens mij zijn de foto’s van dit jaar beter!
Ik ben nog meer fan geworden van dit mooie land en ik denk wel dat IJsland mij nog terug zal zien. Ik heb nu 2 reizen ondernomen in de winter … maar er zijn nog andere seizoenen & andere regio’s!!! Ik ben een hele grote fan van jullie formule en ook van de kwaliteit die jullie afleveren.”

Reiscode:FWI0318
Vertrek03-03-2018
Terugkomst11-03-2018
VertrekgarantieNee
Prijs€ 3599
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Theo Bosboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief