Fotoreis dicht bij huis!

Fotoreis Noord-Limburg – Nederland

Algemeen
 • Glooiende heideterreinen met prachtige vennen
 • Bronbeken onder machtige beuken
 • Van landschap tot macro
 • Op fotografische ontdekking in eigen land
 • Begeleiding door Limburgse fotograaf Bob Luijks

Fotoreis Noord-Limburg - ©Bob Luijks

Wie Limburg roept, denkt aan de kalkrijke heuvels in het diepe zuiden. Het noorden van Limburg is eveneens heuvelachtig, maar veel minder bekend. De afwisseling in landschappen – en daarmee in fotografische mogelijkheden – is enorm.
Een bijna 80 meter hoge stuwwal begrenst het uiterste noorden van Limburg. Op deze hoge heuvel liggen juweeltjes zoals de Mookerheide en de Sint-Jansberg. Heb je vanaf de eerste een on-Nederlands uitzicht, waan je je in de tweede in een sprookjesbos. Kraakhelder water borrelt uit de bodem op en zoekt zijn weg via smalle beekjes naar lagere gronden.

Maar Noord-Limburg heeft meer: de langste rivierduinengordel van West-Europa, de Maasduinen. Heide, stuifzand en tientallen vennen wachten om ontdekt te worden. Het reliëf is uitermate uitgesproken, zodat je steeds wisselende zichten hebt. Rond de vennen gonst het van het leven. Op de oevers groeit zonnedauw, libellen jagen boven het water en dodaarzen verstopt zich juist onder water.

Fotoreis Noord-Limburg - ©Bob Luijks

Tel bij dit alles nog de Niers en het Maasdal op en je begrijpt dat de fotografische mogelijkheden welhaast eindeloos zijn, voor liefhebbers van indrukwekkende landschappen tot fijne macrodetails.

Begeleiding

Professioneel natuurfotograaf Bob Luijks begeleidt je tijdens deze fotoreis. Bob maakt 95% van zijn foto’s binnen de provinciegrenzen van Limburg en kent de streek daardoor op zijn broekzak. Door het jaar verzorgt Bob tientallen workshops; inspiratie en doorlopende ondersteuning is gegarandeerd, ook tijdens deze fotoreis. De reis is dan ook geschikt voor iedere fotograaf, van beginnend tot gevorderd, van landschaps- tot macroliefhebbers.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €90,- (zeer beperkt beschikbaar!)

inbegrepen

 • fotobegeleiding door natuurfotograaf Bob Luijks
 • accommodatie op basis van volpension (eerste dag alleen lunch en avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt en lunchpakket)
 • fotobespreking
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Ottersum – Nederland
 • lokaal vervoer (eigen vervoer – carpoolen indien mogelijk)
 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7

Praktisch

accommodatie
Je verblijft op basis van volpension in Logement De Reiziger in Ottersum. We proberen steeds maximaal gebruik te maken van het ochtendlicht. Dat betekent dat we een ontbijtpakket mee het veld in nemen. Voor de lunch keren we steeds terug naar onze accommodatie. Dit is ook het moment om even te ontspannen en eventueel foto’s te bekijken/selecteren/bewerken. ’s Avonds krijgen we een lekker diner voorgeschoteld.

Fotoreis Noord-Limburg - ©Bob Luijks

programma

Dag 1
Rond het middaguur arriveer je bij de B&B, centraal gelegen binnen het gebied. Na de lunch geeft Bob een korte introductie over de omgeving en het programma, maar niet te lang, want we willen natuurlijk maximaal gebruik maken van het mooie namiddaglicht.

Dag 2 t/m 4
We hebben geen vast programma. Afhankelijk van het weer en de interesses van de deelnemers bezoeken we totaal verschillende locaties, van kraakheldere heidevennen vol leven tot mysterieuze bossen. Iedere locatie geeft voldoende aanleiding voor landschaps- en macrofoto’s. Ook wie creatief aan de slag wil, zal deze midweek niets te kort komen.

Dag 5
Natuurlijk hopen we nog eenmaal op een mooie zonsopkomst. We reizen voor een laatste keer af naar een fotogenieke plek om met een lekkere lunch te eindigen. In de middag is het dan tijd voor de terugreis of ben je vrij om zelf nog ergens te gaan fotograferen.
Iedere avond bespreken we de mogelijkheden en wensen van de volgende dag. We proberen ’s avonds ook een moment te bepalen voor een fotobespreking.

Fotoreis Noord-Limburg - ©Bob Luijks

lokaal vervoer
Deze fotoreis is op basis van eigen vervoer. Ter plaatse zullen we uiteraard zoveel mogelijk samen rijden.

zwaarte reis
De meeste wandelafstanden blijven beperkt tot hooguit enkele kilometers. Het terrein is reliëfrijk, doch de beklimmingen vallen sterk mee.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 2 juli 2019 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald.

Feedback deelnemers

Corrina

“Dat Nederland ook hele mooie plekjes heeft, heeft Bob ons laten zien in Noord Limburg. Al snel weet hij waar je interesse in de fotografie ligt en waarbij je hulp kan gebruiken. Op de diverse fotolocaties was er voor iedereen genoeg te fotograferen en na een fotobespreking was het totaal geen straf om weer terug te gaan naar dezelfde locatie om de kans te krijgen weer totaal andere foto’s van deze plek te maken. We hoopten op mooie ochtendmist en paarse heide. We kregen beiden. En door de droogte kregen we er ook roestbruine kleuren bij. Triest voor de natuur maar mooi voor de foto’s. Kortom, het was een geslaagde midweek, de groep was gezellig en wat mij betreft komen er meer midweken in Nederland.”

Brigitta

“De midweek fotograferen in Noord Limburg met Bob Luijks was top. Verborgen achter de doorgaande weg die van noord naar zuid Limburg loopt ligt een pareltje van de Nederlandse natuur: de Maasduinen. De extreme droogte kleurt het heidelandschap gedeeltelijk roestbruin – triest om te zien wat de droogte met de natuur doet maar fotografisch levert dit een bijzonder beeld op. Een glooiend landschap in ochtendmist of avondzon, weerspiegelingen en beweging in een bronbeek, fotogenieke koeien, schapen en kleine beestjes, dauwdruppels of planten om je op uit te leven met de macrolens. Er is veel variatie en Bob kent de streek als geen ander. De inspirerende begeleiding van Bob heeft mij weer een stapje verder gebracht in mijn fotografie. Voeg hier de leuke groep en een beetje hulp van het goede weer aan toe, dan kijk ik met veel plezier terug op een mooie fotoreis. Een herfst-versie van deze reis zou ook een mooie optie zijn”

Ann
“De fotoreis met Bob was uitstekend. Hij is een heel goede begeleider en neemt voldoende tijd voor iedereen om te helpen. Ook de gebieden waar we naar toe zijn geweest waren één voor één boeiend, het was bovendien heel goed om een tweede keer naar de meeste gebieden te gaan, dan zie je toch weer heel andere dingen dan de keer ervoor. Ik kan deze reis alleen maar aanraden. Het moet niet altijd ver weg zijn om mooie foto’s te maken.

Els
“De reis was prima! Het was mijn eerste kennismaking met Bob en dat is me prima bevallen. Hij weet de plekjes goed te vinden, afgestemd op omstandigheden en weer. Hij geeft goede aandacht en adviezen in het veld bij het fotograferen zelf en bij de beoordelingen van gemaakte foto’s.”

Reiscode:FZNl0819
Vertrek26-08-2019
Terugkomst30-08-2019
Beschikbare plaatsen7
VertrekgarantieNee
Prijs€ €985

De begeleidend fotograaf

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief