• ©Smitinbeeld - Colours of Rondane

Herfstkleuren in het oudste nationaal park van Noorwegen

Fotoreis Colours of Rondane – Noorwegen

Algemeen
 • Prachtige herfstkleuren in de bergen van Rondane
 • Bezoek aan de hoogvlakten van de Dovrefjell
 • Uitgelezen gebied voor het maken van panoramafoto’s
 • Lezing door natuuropziener over de rol van de rendieren in het gebied
 • Begeleiding door fotografen Jan & Mart Smit
 • Volpension

In Rondane, het oudste nationale park van Noorwegen, vinden we door de ruige natuur grillig gevormde berkenbossen die in deze periode naar vuurrood en goudgeel verkleuren. Deze kleuren weerspiegelen in de her en der in het gebied voorkomende verstilde bergmeertjes. Ook de toendra doet mee aan deze explosie van kleuren. Mossen, korstmossen, planten, kruipwilg en dwergberk kleuren het gebied in vele tinten groen, geel, bruin en rood.  De herfst is ook de periode waarin de eerste sneeuw kan vallen. Vaak nog alleen als een laagje poeder op de bergen in de verte, waardoor het landschap nog mooier wordt.

Fotoreis Colours of Rondane - ©Smitinbeeld

Het grootste gedeelte van de reis verblijf je samen met fotografen Jan en Mart Smit in het nationaal park Rondane, een hooggebergte met 10 toppen boven de 2000 meter. Het gebied ligt bijna volledig boven de boomgrens. Vanwege het droge klimaat en de voedselarme bodem is het grootste deel van het park erg rotsachtig en bedekt door korstmossen. Het is een van de oostelijkste gebieden in Noorwegen waar nog wilde rendieren voorkomen. Ook brengen we een bezoek aan de naastgelegen hoogvlakten van de Dovrefjell, waar we met wat geluk muskusossen kunnen zien. Tijdens heldere nachten volgen we de aurora voorspellingen, omdat we kans maken op het zien van noorderlicht. Is het wel helder weer maar is er geen noorderlicht, dan kunnen we ons zeker vermaken met het creëren van zgn. sterrensporen.

Fotoreis Colours of Rondane - ©Smitinbeeld

Deze reis is vooral gericht op de natuur- en landschapsfotografie, maar macrofotografie komt ook zeker aan bod. De vele mossen en korstmossen lenen zich daar uitstekend voor. Zowel beginnende als gevorderde fotografen zijn van harte welkom deel te nemen aan deze reis. Belangrijk is dat je je fotografisch (verder) wilt ontwikkelen, ongeacht de camera die je gebruikt. Jan en Mart helpen je met de fotografische techniek, maar besteden vooral ook aandacht aan je fotografische blik, het leren kijken in het landschap. Rondane is de bakermat van onze ‘noordse visie’, hier zijn we gestart met onze eerste fotoreis.

We hebben tijdens deze fotoreis geen haast en nemen alle tijd om het landschap op ons in te laten werken en vervolgens te fotograferen. Ook bestaat de mogelijkheden dat we bepaalde gebieden/plekken meerdere keren, met andere lichtomstandigheden, bezoeken.

begeleiding
Natuurfotografen Jan en Mart Smit begeleiden deze bijzondere fotoreis, waarbij ruimte is voor zowel landschaps- macro- als vogelfotografie. Jan en Mart hebben, door hun reizen naar het hoge noorden, veel ervaring met het fotograferen van de wildlife en de landschappen van het Arctisch gebied. Bovendien zijn ze uiterst geduldig bij het begeleiden van jouw fotografische ontwikkeling.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer in een hut (gedeelde faciliteiten).
Voor een eigen kamer in een hut geldt een toeslag van €200,- (gedeelde faciliteiten) en €275,- voor een privé hut (met privé faciliteiten).

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotografen Jan & Mart Smit
 • accommodatie op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • vervoer ter plaatse (vanaf Otta)
 • fotobesprekingen
 • lezing van natuuropziener over de wilde rendieren
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf in Woerden

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Otta – Noorwegen
 • verzekeringen (bijv. reis- en annuleringsverzekering)
 • persoonlijke uitgaven
 • alle drankjes
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 6 – maximaal 8 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in eenvoudige, maar comfortabele hutten op camping Furuhaugli. Deze perfect gelegen uitvalsbasis ligt midden in Rondane en dichtbij de Dovrefjell. Door de centrale ligging zijn de te bezoeken gebieden met een relatief korte autorit te bereiken. Ook de directe omgeving van de camping is zeer fotogeniek en je kunt dus wandelend vanaf de camping al aan de slag met je camera.
De overheerlijke diners van het campingrestaurant worden alom geroemd. En met wat geluk kun je nog een lokaal gebrouwen biertje drinken.

programma

Dag 1
Je reist op eigen gelegenheid naar Otta in Noorwegen. In de praktijk betekent het dat je samen met Jan en Mart vanaf Amsterdam naar Oslo vliegt en vanaf daar de trein naar Otta neemt. Vanaf Otta rijden we in ongeveer 1 uur naar camping Furuhaugli.

Fotoreis Colours of Rondane - ©Smitinbeeld

Dag 2 – 6
De indeling van deze dagen is mede afhankelijk van het weer en het te bezoeken gebied. We kiezen voor flexibiliteit, maar in ieder geval bezoek je locaties als Grimsdalen en Dørålen. Ook staat een dagtocht naar Spranget op het programma, met het prachtige riviertje Ula uitmondend in de waterval Storulfossen (bruidssluier). Op al deze plekken ben je omringd door de indrukwekkende toppen van Rondane die uitnodigen tot prachtige landschapsfoto’s.

Op korte afstand van ons verblijf nemen we ook de shuttlebus die ons naar het bezoekerscentrum Snøheim op de uitgestrekte Dovrefjell zal brengen. Bij helder weer hebben we dan een geweldig uitzicht op de majestueuze Snøhetta, één van de hoogste bergen van Noorwegen. De hoogvlakten van de Dovrefjell, vooral ook bekend geworden door fantastische beelden van de Franse natuurfotograaf Vincent Munier, vormen de habitat voor vele diersoorten zoals de wilde rendieren, muskusossen en poolvossen. Met wat geluk zien we misschien nog wel een rendier of muskusos. Bij Snøheim is er volop gelegenheid om te fotograferen, waarbij je zowel de grote landschappen kunt vastleggen, maar ook korstmossen of de nationale vogel van Noorwegen, de waterspreeuw kunt fotograferen.

Afhankelijk van de omstandigheden starten we ‘s ochtends vroeg met het ontbijt en maken we ons eigen lunchpakket. We vertrekken naar een mooie fotolocatie om daar gebruik te maken van het eerste ochtendlicht. Als we wat verder van de camping zijn en het weer is goed, dan lunchen we heerlijk in het veld. De middag gebruiken we uiteraard om te fotograferen en dat doen we in principe tot het laatste licht verdwenen is, wat zo rond zeven uur zal zijn. Terug op de camping gebruiken we de warme maaltijd. ’s Avonds kunnen we een fotobespreking houden of dieper ingaan op Lightroom en/of Photoshop technieken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van eventueel noorderlicht en de wensen van de groep. Één avond ruimen we in voor een lezing over de achtergrond en de rol van de rendieren in het gebied. De wilde rendieren in Rondane vormen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de muskusossen, een onderdeel van een eeuwenoude Noorse cultuur. Een enthousiaste natuuropziener van de Noorse Organisatie voor Natuurbeheer licht deze rendiercultuur en het belang ervan toe.

Misschien bezoek je nog wel het Fokstumyra natuurreservaat of rijd je de prachtige route door Einunndalen, maar zoals wel vaker is er meer te zien en te doen dan in deze week past.

Fotoreis Colours of Rondane - ©Smitinbeeld

Dag 7
We brengen je terug naar Otta voor je treinreis naar vliegveld Oslo Gardermoen. Vanuit je luie treinstoel kun je het prachtige Noorse landschap nog eens aan je voorbij laten gaan, voor je in het vliegtuig naar huis stapt.

lokaal vervoer
We hebben vanaf Otta in Noorwegen een 9-persoons busje tot onze beschikking, waarmee we verschillende fotolocaties in Rondane bezoeken.

zwaarte reis
Vrijwel alle fotolocaties zijn prima met de auto bereikbaar. Op sommige locaties is een korte wandeling tot zo’n 3km mogelijk, maar daar heb je alle tijd voor. De weersomstandigheden in de herfst zijn veelal stabiel, maar mogelijke vroege sneeuwval kan invloed hebben op het programma.

aanvullende informatie

 • In verband met uitstaande opties/reserveringen zal uiterlijk 1 juli 2018 (2017 IS GEANNULEERD) bekend moeten zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 6 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.
 • Otta is prima te bereiken per trein. Vanaf vliegveld Oslo Gardermoen rijd je in 3uur  door het prachtige Noorse landschap naar Otta.
Feedback deelnemers

Emiel

“De reis was geweldig. Veel geleerd en veel herfstkleuren gezien en op de laatste twee nachten ook nog even noorderlicht gezien en op de foto gezet.”

Dory

”De reis was geweldig. Jan en Mart zijn beide goede begeleiders. Allebei erg geduldig en nemen ook echt de tijd voor je. Ik heb veel van hun geleerd, waaronder hoe panorama’s te maken en hoe incamera te werken met dubbele belichting.
Ook is Rondane Nationaal Park echt een aanrader. Wat een ontzettend mooi gebied.”

Ina & Hay

“Onze reis naar Rondane was weer geweldig. Wat een geluk hebben wij gehad met de mooie herfstkleuren. We zagen het met de dag veranderen. De reis was dus precies in de goede week! Wat een mooie uitgestrekte gebieden daar in Rondane zeg. Echt prachtig. We hadden van tevoren al veel mooie foto’s gezien van het gebied, maar de werkelijkheid was nog indrukwekkender. Echt een gebied om nog eens naar terug te gaan! Zo raakt ons to-do lijstje natuurlijk nooit leeg.
En wat was het weer een fijne begeleiding van Jan en Mart. Ze zijn echt keien in het relaxt laten verlopen van een vakantie. Ik kan me niet herinneren dat we in die week ooit te horen hebben gekregen dat we maar een beperkte tijd ergens konden blijven, maar uiteindelijk was iedereen op een gegeven moment weer terug bij de auto’s en ging het programma weer verder. Ik ben me zeer bewust dat dat Jan heel wat extra kilometers lopen heeft gekost, maar het is zo fijn om gewoon totdat je er genoeg van hebt op een bepaalde plek te kunnen blijven, zonder dat je aan een bepaald tijdstip van vertrek vastzit. En ik ben er van overtuigd dat dat met iedereen in de groep zo was. Heerlijk om zo vakantie te vieren en het is beslist niet onze laatste reis met Jan en Mart.
Het vervoer met twee auto’s was ook erg goed geregeld, zodat we allemaal een goede zitplaats hadden, wat erg fijn was omdat je dagelijks toch wel enige tijd in de auto doorbracht en je dan toch wel graag je fotospullen bij de hand had. En van de leuke onverwachte fotostops onderweg werd ook goed gebruik gemaakt om weer wat kleinere gebiedjes te fotograferen. we werden dus op onze wenken bediend!
De huisjes op de camping waar we in verbleven waren ook prima. Heerlijk dat wij een huisje voor ons tweeën hadden, zodat we onze spullen (je neemt wat mee op zo’n vakantie) gewoon konden laten liggen in de huiskamer, zonder dat iemand er last van had. En het eten was ook erg lekker (en zeker niet te weinig!), zeker na een dag intensief fotograferen. Leuk personeel en het waffle-toetje op de laatste dag was een waardige afsluiting!
Alles bij elkaar dus weer een zeer geslaagde vakantie. Aan onze Lofotenreis kan nog steeds niets tippen, maar deze reis staat met stip op nr twee! ””

Brigitta

“De Colours of Rondane waren prachtig en deze reis staat wat mij betreft qua bestemming en beleving met stip op 2, d.w.z. na de Lofoten! De natuur is overweldigend mooi, ook de weidsheid van het landschap is indrukwekkend, maar dat hoef ik jullie niet te vertellen natuurlijk. Los van het feit dat het met de groep gezellig was zijn Jan en Mart oneindig geduldig en veelzijdige fotografen. Niets is te veel, helpen iedereen op hun eigen niveau, lenen lenzen en filters uit, gaan op zoek naar dat ene boompje en zorgen voor een relaxte sfeer. Kortom: het was top! Hier wil ik graag nog een keer terug komen.”

Reiscode:FHR0918
Vertrek17-09-2018
Terugkomst23-09-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1725
Volgeboekt

De begeleidend fotografen

Jan Smit
Mart Smit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief