• Fotoreis Noord-Spitsbergen - ©Jan Vermeer

Beleef het ultieme arctische landschap en wildlife

Fotoreis Noord-Spitsbergen – Noorwegen

Algemeen
 • Ga mee naar deze fotografische parel onder leiding van natuurfotograaf Jan Vermeer
 • Unieke fotoreis met eigen zeilschip s/v Noorderlicht
 • Overweldigende landschappen, fjorden en ijs boven de poolcirkel
 • Kans op ijsberen en andere bijzonder wildlife
 • Volpension tijdens de zeiltocht

Spitsbergen is een spectaculaire en populaire bestemming voor arctische reizigers en vooral fotografen. Van oudsher heeft Spitsbergen, of Svalbard zoals de Noren het noemen, een sterke binding met Nederland. Het was immers Willem Barentsz die op zoek naar een veilige doorgang naar de Oost op 17 juni 1596 het nieuwe land naderde wat bedekt was met sneeuw. Ze zagen overal spitse bergtoppen en de naam Spitsbergen was een feit.

Vanwege de relatief compacte ligging van de verschillende eilanden die samen Svalbard vormen is er in korte tijd veel te zien. Van hoge bergpieken tot uitgestrekte toendralandschappen en natuurlijk volop prachtige fjorden. Als landschapsfotograaf ga je hier echt uit je dak en krijg je weinig rust. Vanaf het schip glijden de landschappen aan je voorbij en tijdens de dagelijkse landingen per rubberboot is er volop tijd om gedegen composities te zoeken en je te verliezen in de schoonheid van Spitsbergen. Naast het geweldige landschap oefent natuurlijk ook de arctische wildlife een enorme aantrekkingskracht uit op fotografen en hoopt iedereen ijsberen en walrussen vast te kunnen leggen. Onder leiding van natuurfotograaf Jan Vermeer verken je een gedeelte van het overweldigende Spitsbergen. Het prachtige schip s/v Noorderlicht is gedurende 8 dagen onze basis om de fjorden van Noord-Spitsbergen te verkennen in het voor ons gebruikelijke rustige tempo. Op de s/v Noorderlicht nemen we maximaal 16 deelnemers mee. In vergelijking met de grote motorschepen waar soms tegen de 100 mensen meegaan is dit zeer kleinschalig te noemen. Vanaf 13 deelnemers plaatsen we er een 2e fotograaf bij die Jan Vermeer zal ondersteunen.

Fotoreis Spitsbergen - ©Jan Vermeer

Spitsbergen is een van de beste plekken op aarde om de King of the Arctic, de ijsbeer, te ontmoeten, waarvan er naar schatting 3000 hier leven. Vooral vanaf het schip zijn de fotografische mogelijkheden goed en is er vrijwel altijd een ‘berenwacht’ die de omgeving aftuurt in de hoop een beer te ontdekken. Zodra die in het vizier is probeert de kapitein dichterbij te komen. Natuur gaat echter altijd voor en verstoring is het laatste wat we willen veroorzaken. In de praktijk valt het gelukkig reuze mee en zijn de kansen om dichtbij te komen vaak heel redelijk. Gezien de tijd van het jaar zal er nog veel ijs zijn, waardoor de kans op het zien van de ijsberen toeneemt. Het is en blijft echter natuur, beloven kunnen we het dus niet.

Naast ijsberen komen er ook andere zoogdieren voor zoals walvissen, poolvossen, zeehonden en walrussen. Walvissen zijn herkenbaar aan de enorme staart die vlak voor het duiken zichtbaar is. Als dat niet te ver is, dan ziet dat er natuurlijk geweldig uit. Op ijsschotsen die we tegenkomen liggen vaak zeehonden zoals baardrobben te rusten. De ene keer duiken ze snel het water in, anderen keren blijven ze langer liggen wat ons als fotograaf natuurlijk aanspreekt. Ook de kapitein is hier alert op en hij probeert te allen tijde rustig en heel voorzichtig dichterbij te komen. Walrussen worden vaker aan de noordkant van Spitsbergen gezien, dus met wat geluk kunnen we ze zien liggen op een ijsschots.
En als we met de rubberboot aan land gaan is er kans op het zien van poolvossen.

Fotoreis Spitsbergen - ©Jan Vermeer

De rijkdom aan dieren wordt aangevuld met de nodige vogelsoorten. Bekende arctische vogels zoals dwergalken, papegaaiduikers, noordse sterns, kortbekzeekoeten en de grote burgemeester zijn regelmatig te zien. Omdat we vroeg in het seizoen zijn zullen niet alle soorten te zien zijn. Andere soorten zoals de illustere ivoormeeuw maken het dan weer ruimschoots goed. Langs gletsjerwanden foerageren vaak duizenden drieteenmeeuwen die aangetrokken worden door voedsel dat vanonder een gletsjer wordt aangevoerd.

begeleiding
Natuurfotograaf Jan Vermeer begeleidt deze bijzondere fotoreis. Naast een begenadigd en zeer bekend natuurfotograaf is Jan ook gepassioneerd arctisch reiziger en reisbegeleider. Hij heeft ook veel ervaring op Spitsbergen en dus is hij de juiste man om je te begeleiden tijdens deze unieke fotoreis. Zijn enthousiasme werkt zeer aanstekelijk en vanwege zijn rijke ervaring is hij uitstekend in staat om iedere fotograaf verder te helpen.
Vanaf 13 deelnemers gaat er 2e fotografisch begeleider mee, zodat we iedere deelnemer voldoende aandacht kunnen geven.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is per persoon op basis van een gedeelde 2-persoonshut. Er zijn geen mogelijkheden voor een 1-persoonshut.

inbegrepen

 • begeleiding door natuurfotograaf Jan Vermeer
 • 8 dagen volpension verblijf op de s/v Noorderlicht
 • landbezoeken per zodiac
 • fotobesprekingen
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • retourvlucht naar Longyearbyen – Spitsbergen
 • accommodatie in Longyearbyen
 • maaltijden in Longyearbyen
 • evt. overnachting in Oslo op de heenreis (afhankelijk vluchtschema)
 • persoonlijke uitgaven (incl. drankjes aan boord)
 • verzekeringen (reis- en annulering)
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 11 – maximaal 16 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Vanwege de vluchttijden kan het zijn dat je een avond eerder al naar Oslo moet vertrekken om de volgende dag de vlucht naar Longyearbyen te halen. In dat geval kunnen we bemiddelen voor de extra overnachting (niet inbegrepen). Je kunt het ook aangrijpen om enkele dagen in Oslo rond te brengen.
We leggen alle deelnemers de mogelijkheden voor overnachten in Longyearbyen voor. Dit kan variëren van een eenvoudig B&B tot luxe hotel. Na inschepen op de s/v Noorderlicht is het zeilschip je thuis voor de resterende dagen en nachten. Omdat we het hele schip charteren voor onze eigen groep met fotografen, worden alle hutten gedeeld met seksegenoten. Er zijn geen 1-persoonshutten mogelijk.

programma

Dag 1
Spitsbergen klinkt ver weg, maar het is relatief eenvoudig en snel bereikbaar. Via Oslo vlieg je in een paar uur naar de hoofdstad Longyearbyen. Hier wonen in de zomer rond de 3.000 mensen. Het is een kleine plaats met alle voorzieningen die nodig zijn zoals een school, een ziekenhuis en een supermarkt.

Dag 2
We hebben een extra dag in Longyearbyen opgenomen in het programma zodat je kunt acclimatiseren, maar vooral om het stadje te ontdekken. Er is namelijk voldoende te doen en te beleven. Een bezoek aan het Svalbard Museum is bijvoorbeeld een absolute must. Het is een modern opgezet museum waar je ondergedompeld wordt in de historie en de natuur van Spitsbergen. Het uitzicht op de Isfjord is zeer de moeite waard. In de heuvels rondom Longyearbyen zie je zichtbare restanten van de mijnbouw van weleer. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van ijsberen direct buiten Longyearbyen is het absoluut af te raden zonder geweer verder te gaan dan de stadsgrens. Dat is aangegeven met duidelijke borden. In de praktijk blijkt dat de meeste reizigers voldoende plezier beleven aan het wandelen in het stadje zelf en geen risico’s nemen.

Het staat je ook vrij om deze dag als aankomstdag te kiezen.

Fotoreis Spitsbergen - ©Jan Vermeer

Dag 3 – 10
We schepen in op de s/v Noorderlicht voor de reis op het water en de verkenning van Noord-Spitsbergen.
Zoals gezegd kiezen we net als bij de andere fotoreizen voor een laag reistempo en daar past het schip perfect in. We hebben niet de behoefte om heel Spitsbergen te willen zien, wat ook niet kan in het beperkte aantal dagen, maar we genieten van het zeilen in de prachtige omgeving. Dagelijks gaan we met zodiacs in groepjes aan land om daar ook te fotograferen. En altijd is er naast de bewapende expeditieleider ook nog een bewapende gids aanwezig om te waken over onze veiligheid. Individuele uitstapjes en wandelingen worden niet toegestaan vanwege het gevaar van ijsberen.

We landen dicht bij de resten van een 17e-eeuws Engels walvisvaarders station en een 18e-eeuws jachtstation van Pomoren, Russische trappers. Hiervandaan lopen we naar de Alkhornet, een grote klif waar de vogels de nestplekken al aan het inspecteren zijn. Onderaan de kliffen is een hol van Poolvossen en rendieren begrazen er de weelderig begroeide toendra.

We varen naar het noorden waar we de Kongs en Krossfjorden bezoeken. De omvang van het fjord-ijs zal onze bestemmingen in deze fjorden dicteren. We verwachten dat de winter hier nog zal domineren en een spectaculair winterlandschap zal vertonen, met besneeuwde bergtoppen rondom ons. Er zijn hier legio mogelijkheden om met gebruik van de aan boord aanwezige sneeuwschoenen wandelingen te maken in dit winterse poollandschap. We bezoeken zo mogelijk ook historische plekken zoals Ny London, met de resten van een begin 20e -eeuwse marmergroeve maar ook de meest noordelijke nederzetting in de wereld, Ny Ålesund. Deze nederzetting was ooit een kolenmijn maar is sinds 1963, toen de mijn werd gesloten, een gerenommeerd poolonderzoekscentrum. Geïnteresseerden in de geschiedenis van de Arctische expedities zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen die gebruikt werd door poolreizigers Amundsen en Nobile met de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun luchtreizen naar de Noordpool. De Krossfjord biedt ook spectaculaire landschappen met bergen en gletsjers.

Fotoreis Spitsbergen - ©Jan Vermeer

Naar het zuiden varend, tussen het hoofdeiland Spitsbergen het lange eiland Prins Karls Forland door, ontmoeten we wellicht walrussen bij Sarstangen of Poolepynten, bekende haul-out plaatsen. Ook zijn hier bij de Gaffelbreen prachtige vergezichten te zien van de St. Jonsfjorden. Het vaargebied hier is mogelijk nog stevig in de greep van de winter en zeehonden zoals de Ringelrob en de Baardrob zijn daardoor mogelijk nog veelvuldig aanwezig in dit gebied.

We bereiken de Isfjord weer en varen daar mogelijk naar Ymerbukta. De Bohemanflya is een uitgestrekte toendra met zijn eigen vogelwereld (afhankelijk van de aanvang van de lente) en spectaculaire geologische formaties langs de kust. Verder in het noordoosten bevinden zich de Ekmanfjorden en de spectaculaire berg Kolosseum, waar we in de buurt mogelijk een wandeling kunnen maken. Typerend voor dit gebied zijn de vele gletsjers die hier dichtbij of in de zee uitkomen. Diep in de Isfjord, bij Gipsvika gaan we aan land bij de spectaculaire berg Templet. Het is een prachtig landschap met bijzonder geërodeerde bergen van sedimentair gesteenten dat zo’n 290 milj. jaar geleden gevormd werd.

Na het onderdompelen in de schoonheid van Spitsbergen gedurende 10 dagen komen we ’s ochtends weer terug in Longyearbyen, vanwaar we direct door gaan naar het vliegveld voor de reis huiswaarts.
Ongetwijfeld vol met indrukken en foto’s verlaten we Spitsbergen. We kijken vanuit het vliegtuig nog een keer terug op dit fascinerende stukje Noorwegen.

lokaal vervoer
Om Spitsbergen goed en veilig te kunnen beleven moet je het water op. Buiten de hoofdstad Longyaerbyen zijn er op heel Spitsbergen geen wegen, dus is het water de aangewezen plek om je te vervoeren. In lijn met onze visie dat aandacht voor de deelnemers en rust voor fotografie voorop staat, is ons doel om een eigen zeilschip te charteren. Dit kan vanaf 11 deelnemers.
De s/v Noorderlicht is overigens ook voorzien van een motor, voor het geval dat nodig is, maar in principe bepaalt de wind het ritme tijdens de reis. Bijkomend voordeel van het zeilschip is dat we op plaatsen kunnen komen waar de grote motorschepen niet mogen of kunnen komen.

zwaarte reis
Deze fotoreis is fysiek niet heel zwaar. Het is van belang dat je goed ter been bent omdat je via een touwladder van het schip in de zodiac moet kunnen komen. Op het land kunnen mogelijke korte sneeuwschoenwandelingen gedaan worden, maar in een rustig tempo. Zorg voor goede kleding en bescherming, want de temperatuur in deze tijd van het jaar kan laag zijn (-10 overdag).

aanvullende informatie

 • Het reizen per zeilschip is ook anders dan met een groot motorschip. Het gaat rustiger en het is ook fotogenieker. Een beetje nostalgie komt om de hoek kijken en vanuit de zodiac die de landingen verzorgt kunnen we op afstand het schip in het landschap vastleggen. De fotobesprekingen vinden ook aan boord van het schip plaats. Jan nodigt uiteraard alle deelnemers uit feedback te geven op de beelden die gemaakt zijn, zodat je ook daarvan weer leert.
 • We bevinden ons tijdens de fotoreis in ijsberenland. IJsberen zien de mens als prooi, niet als een gevaarlijk dier. Reden genoeg om tijdens het reizen altijd alert te zijn op de aanwezigheid van ijsberen. Op de s/v Noorderlicht gaan ook zeer ervaren bewapende gidsen mee. Zij zorgen er voor dat we deze mooie dieren op een veilige manier in beeld kunnen krijgen.
 • Iedereen met een spiegelreflexcamera kan deelnemen aan deze reis; zowel beginnende als gevorderde fotografen zijn van harte welkom.
 • Naast het zeilen ga je regelmatig met de groep aan land d.m.v. een zodiac. Hier is vanwege het gevaar van ijsberen altijd een bewapende expeditieleider en een bewapende gids bij. Realiseer je dat je voor je eigen veiligheid niet vrijelijk rond kunt wandelen, maar dat de groepsleden altijd in elkaars buurt moet blijven in het zicht van de gidsen.
 • Net als de bemanning van de s/v Noorderlicht vinden wij het beschermen van het dierenleven en het milieu in het gebied dat we bezoeken van belang. De belangrijkste regel is dat we niets anders achterlaten dan onze voetstappen.
 • De deelnemers moeten goed ter been zijn om vanuit het schip met een touwladder in de zodiac te kunnen komen, maar ook zodat bij korte wandelingen de groep steeds bij elkaar kan blijven begeleid door een bewapende gids.
 • Tijdens het zeilen worden hand- en spandiensten gevraagd van de deelnemers. Dit is in principe beperkt tot zaken als tafels dekken en afruimen en helpen bij de afwas, maar ook bij het zeilen kan hulp gewenst zijn. Wij zien dat laatste vooral als een mooie gelegenheid nog meer uit je reis te halen.
 • De Noorderlicht heeft plek voor 20 gasten in comfortabele 2-persoonshutten. Alle hutten hebben een stapelbed, een kast en een wasbakje met warm en koud water. Op het schip zijn 4 gedeelde douches en 5 toiletten. De hutten hebben geen patrijspoorten maar wel mat glas in het plafond, waardoor daglicht binnenkomt.
Feedback deelnemers

Marianne

“En dan ligt het achter ons. Maar met veel mooie herinneringen en stapels met foto’s, puf… Al met al heb ik een zeer fijne bijzondere reis gehad, waar ik bij het zien van de foto’s blij van word.”

Jeroen

“Geweldige reis: goed georganiseerd. Duidelijke informatie en uitleg vanuit jou. Fijn hoe je meedenkt en zoekt naar oplossingen (voor wat betreft mijn geannuleerde reizen). Accommodaties en het schip: prima. Zeker het verblijf op het schip was geweldig. Bemanning probeert er je thuis te laten voelen en denkt actief mee wat betreft fotolocaties.
Jan zijn enthousiasme voor de fotografie is aanstekelijk en hij is bereid om mee te denken met jouw projecten dan wel jouw fotografische uitdagingen. Hij is iemand die het leuk vind om de groep te begeleiden: dat merk je!
Hartelijk bedankt voor het meedenken en het organiseren van deze geweldige reis! Top!”

Lucie

“Het was een bijzondere reis, meer dan de moeite waard. Prachtige boot, doorgewinterde en heel kundige bemanning. En ze waren ook nog eens aardig. Het eten was meer dan goed, de slaapkooien prima. De begeleiding van Jan Vermeer vond ik fijn, veel ruimte voor jezelf en hulp waar nodig. Kortom, meer dan geslaagd.”

Diana

“Ik zit nog steeds na te genieten van deze reis. Het was een bijzondere groep met heel aardige lieve mensen, die me enorm hebben geholpen. Jan is heel cool als reisbegeleider en fotograaf. Ook het schip en bemanning, petje af!”

Jo

“Het was een fantastische reis. Op een prachtig zeilschip, met zeer klantvriendelijke en gezellige bemanning. Een grote pluim voor allen, en nog extra voor kok Menthe. Zo lekker eet je niet in veel restaurants. Ook gids Sarah deed het erg goed, qua sfeer en deskundigheid. De ijbeerveiligheid was gegarandeerd. Zij wist ook steeds weer andere fotogenieke plekken, zodat wij mooi platen konden maken.
De Noorderlicht is een prachtig zeilschip, zeilt mooi en stabiel. Het heeft een prima accommodatie. Het weer was mooi afwisselend met zon, wind en soms regen. Maar daarin werden ook fraaie foto’s gemaakt. De groep liep lekker, allemaal foto enthousiast, veel van anderen gezien en geleerd. Groepsleiding Jan en Jan ondersteunden ons waar mogelijk in de praktijk of bij de bewerkingen.
Nogmaals, een prachtige fotoreis welke zeer de moeite waard is, een prachtige kleurrijke ervaring, en zeer aan te bevelen.”

Ina & Hay

“Je zult ondertussen wel al (positieve) reacties op de Spitsbergenreis binnen hebben, maar ik zal je die van ons ook niet onthouden.
Ik denk dat als ik zeg dat de reis fantastisch was, dat dat dan nog zacht uitgedrukt is. Waar je ook keek, het was echt overal schitterend. En dan de mazzel van het mooie weer en bijbehorende prachtige luchten. Het was bijna onmogelijk om geen mooie foto’s te maken.
Ook het verblijf op het schip is erg goed bevallen. Hadden we daar vooraf nog wel onze bedenkingen over, dan zijn die na deze reis helemaal verdwenen. Pracht schip met leuke crew die ons ontzettend verwend heeft. Zeker een pluspunt van de reis! En de landschappen vanaf een schip bekijken/fotograferen heeft toch wel iets speciaals. Behalve in Barentszburg hebben we tijdens de boottocht geen mensen gezien en ik geloof maar een stuk of twee andere schepen, dus de natuurbeleving was top!
Qua fotografiereis is het niet echt het Nordic Vision-concept van rustig fotograferen (de groep moet nl bij elkaar blijven) en terugkeren naar een plek waar je al geweest bent (onmogelijk omdat het schip verder vaart), maar daar staat tegenover dat we heel veel verschillende gebieden bezocht hebben. Het ene nog mooier dan het andere. Het aantal foto’s liegt er niet om. Het wordt nog een hele klus om die uit te zoeken. Nog nooit in een vakantie zoveel mooie foto’s van landschappen gemaakt!
En toen we onze eerste ijsberen (met jongen!) gezien hadden kon de reis natuurlijk helemaal niet meer stuk. Ook ander wild liet zich zien en fotograferen. Soms wel van een flinke afstand, maar dat mocht de pret niet drukken. En dan de prachtige gletsjers die we bezocht hebben en vaak zelfs van korte afstand konden fotograferen. Indrukwekkend als een brok ijs loslaat en in het water plonst! Valt nog niet mee om dan op het juiste moment een foto te maken, maar zelfs dat is gelukt.
Jan Vermeer en Jan Smit als begeleidend fotografen waren beiden zeer behulpzaam bij het fotograferen en hulp bij klauterpartijen, etc. Meer dan dik in orde!
En natuurlijk mogen we de leuke groep deelnemers ook niet vergeten. Ongetwijfeld zien we een aantal nog een keer terug op een volgende reis. Altijd prettig om met mensen met dezelfde hobby op pad te gaan.
Kortom, ik zou niet weten wat we nog meer hadden kunnen wensen op deze reis.”

Ann

“De reis naar Spitsbergen was in 1 woord gezegd: onovertreffelijk. Het gebied, de natuur, de stilte, de heerlijk frisse lucht, de boot met zijn crew en heerlijke eten, de groep, de dieren, de bergen, het weer, een prachtreis ! Moet zeker in het aanbod blijven en zeker met de Noorderlicht !!!!”

Gea

“Na twee weken terug kijkend op onze fantastische reis naar Spitsbergen en mijn eerste fotoreis stuur ik je graag mijn reactie.
Allereerst bedankt voor de organisatie en ‘alle puntjes op de i’ in de voorbereiding, het was heel goed voor elkaar allemaal. Ik heb echt alleen maar mooie herinneringen over gehouden aan deze reis, wat was dit gaaf! Spitsbergen is een prachtige plek, zo leeg, zo weids en zo stil, zo ruig en zo onverwacht afwisselend. De prachtige bergen in allerlei vormen en kleuren, de sneeuw op de toppen, de patronen, de details in stenen en toendra, de ellenlange zonsondergang en zonsopgang met prachtig licht en de bijzondere pooldieren die hier zo op hun plek zijn maken het plaatje compleet. Ik vond het fantastisch om varend en waar mogelijk zeilend dit gebied te verkennen. Zeilen past helemaal bij de sfeer van Spitsbergen. Het weer was rustig, dus zo ook de golven en zeker zeilend is de Noorderlicht een stabiel schip. De bemanning was heel gastvrij, behulpzaam, zeer oplettend op wildlife en enthousiast. Sarah was een super gids met oog voor veiligheid, maar ook voor fotografie en voor de wensen binnen de groep.

Zo voor het eerst op fotoreis moest ik wel even wennen lang op 1 plek te fotograferen, maar ik heb er heel veel van geleerd en vond het al snel ook heel leuk. Vooral door de tijd te hebben echt te kijken en uit te proberen of te wachten op het juiste licht om zo de foto te optimaliseren, maar zeker ook door te tips van Jan Vermeer en Jan Smit en door te zien hoe anderen te werk gingen. Voor mij was het ook de eerste keer dat ik met Lightroom werkte, maar ik kon door tips van Jan en anderen in de groep direct goed aan de slag en vind ook dat een grote meerwaarde van de reis.

Ralph nogmaals heel erg bedankt voor het organiseren van deze hele bijzondere reis, ik heb er onwijs van genoten en ga hier nog heel lang van nagenieten. Ik hoop zeker nog eens mee te kunnen op reis met Nordic Vision, want mijn enthouasisme voor fotografie (zeker in combinatie met reizen) is behoorlijk aangewakkerd.”

Corrina

“De reis naar Spitsbergen is met stip op 1 binnenkomen op mijn lijstje van mooiste vakanties. Het landschap is zeer afwisselend, je hoeft maar een paar stappen opzij te zetten en alles ziet er weer anders uit. Het licht was prachtig in deze tijd van het jaar. Gletsjers, toendra’s, ruige bergen met mooie besneeuwde bergtoppen, je raakte maar niet uitgekeken. En dan heb ik het nog niet gehad over wildlife. We zagen zeehonden, poolvossen, rendieren, walvissen en ijsberen. Als ik een minpuntje moet noemen is het, dat de tijd veel te snel voorbij vloog.
De begeleiding was uitstekend. Jan Vermeer en Jan Smit gaven goede tips met betrekking tot composities, de te gebruiken camera-instellingen en objectieven. In die 10 dagen heb ik weer heel veel geleerd.
Het zeilschip De Noorderlicht was een uitstekende keuze om Svalbard mee te verkennen. De bemanning was enorm vriendelijk, het eten was meer dan uitstekend en het zeilen (dit had ik nog nooit gedaan) was heerlijk.
Kortom, ik ben helemaal voor om terug te gaan naar Spitsbergen, maar wel in een andere periode en dan misschien wel de noordkant bevaren/ontdekken.”

Richard
“Dit was mijn tweede fotoreis met Nordic Vision. De eerste was me zo goed bevallen dat ik ook dit jaar weer een reis geboekt had.
Spitsbergen! Een plek die tot de verbeelding spreekt. Een week op een zeilboot! Hoe zou dat bevallen vroeg ik me af? Is er wel voldoende te zien in deze periode van het jaar?
Nu een week na deze reis heb ik nog steeds moeite met ‘landen’. Wat een GEWELDIGE reis is dit zeg. De korte periode op Longyearbyen is precies genoeg om te acclimatiseren en in arctische sferen te komen.
Dan inschepen op de S/V Noorderlicht met de uiterst vriendelijke, Nederlandse!, bemanning. Ongelooflijk hoe lekker het eten is wat elke dag weer uit de kleine kombuis komt.
Op het schip is natuurlijk beperkte ruimte, maar het biedt toch voldoende privacy (in je hut of aan dek) voor wanneer je je even terug wilt trekken.
En dan fotografisch gezien, want daarvoor ben ik natuurlijk mee gegaan. Dagelijks maken we één of twee landingen in een steeds weer verassende nieuwe omgeving.
De ene gletsjer is duidelijk de andere niet! Barendsburg het Russische stadje met Nederlandse geschiedenis. Allemaal even fotogeniek.
Ik wilde heel graag naast mooie landschappen ook wildlife fotograferen. Ook dit is goed gelukt. Zeehonden, poolvossen, walvissen, rendieren en…..natuurlijk de ijsbeer!!!”

Nordic Vision dank voor de goede zorgen en het organiseren van deze fantastische reis. Ik denk mijn bijzonderste tot nu toe!

Reiscode:FLSp0418
Vertrek20-04-2018
Terugkomst29-04-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 3550
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Jan Vermeer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief