• ©Jan Vermeer - Spitsbergen

Beleef het ultieme arctische landschap en wildlife!

Fotoreis Spitsbergen – Noorwegen

  • DEZE REIS IS VOORLOPIG UIT ONS PROGRAMMA; HEB JE INTERESSE IN SPITSBERGEN LAAT HET ONS WETEN. WELLICHT KUNNEN WE NIEUWE PLANNEN MAKEN.
  • Ga mee naar deze fotografische parel onder leiding van natuurfotograaf Jan Vermeer
  • Unieke fotoreis met eigen zeilschip s/v Noorderlicht
  • Overweldigende landschappen, fjorden en ijs boven de poolcirkel
  • Kans op ijsberen en andere bijzonder wildlife
  • Volpension tijdens de zeiltocht

Spitsbergen is een spectaculaire en populaire bestemming voor arctische reizigers en vooral fotografen. Van oudsher heeft Spitsbergen, of Svalbard zoals de Noren het noemen, een sterke binding met Nederland. Het was immers Willem Barentsz die op zoek naar een veilige doorgang naar de Oost op 17 juni 1596 het nieuwe land naderde wat bedekt was met sneeuw. Ze zagen overal spitse bergtoppen en de naam Spitsbergen was een feit.

Vanwege de relatief compacte ligging van de verschillende eilanden die samen Svalbard vormen is er in korte tijd veel te zien. Van hoge bergpieken tot uitgestrekte toendra landschappen en natuurlijk volop prachtige fjorden. Als landschapsfotograaf ga je hier echt uit je dak en krijg je weinig rust. Vanaf het schip glijden de landschappen aan je voorbij en tijdens de dagelijkse landingen per rubberboot is er volop tijd om gedegen composities te zoeken en je te verliezen in de schoonheid van Spitsbergen. Naast het geweldige landschap oefent natuurlijk ook de arctische wildlife een enorme aantrekkingskracht uit op fotografen en hoopt iedereen ijsberen en walrussen vast te kunnen leggen. Onder leiding van natuurfotograaf Jan Vermeer verken je een gedeelte van het overweldigende Spitsbergen. Het prachtige schip s/v Noorderlicht is gedurende 8 dagen onze basis om de fjorden van Centraal Spitsbergen te verkennen in het voor ons gebruikelijke rustige tempo. Op de s/v Noorderlicht nemen we maximaal 16 deelnemers mee. In vergelijking met de grote motorschepen waar soms tegen de 100 mensen meegaan is dit zeer kleinschalig te noemen. Vanaf 13 deelnemers plaatsen we er een 2e fotograaf bij die Jan Vermeer zal ondersteunen.

Fotoreis Spitsbergen - ©Jan Vermeer

Spitsbergen is een van de beste plekken op aarde om de King of the Arctic, de ijsbeer, te ontmoeten, waarvan er naar schatting 3000 hier leven. Vooral vanaf het schip zijn de fotografische mogelijkheden goed en is er vrijwel altijd een ‘berenwacht’ die de omgeving aftuurt in de hoop een beer te ontdekken. Zodra die in het vizier is probeert de kapitein dichterbij te komen. Natuur gaat echter altijd voor en verstoring is het laatste wat we willen veroorzaken. In de praktijk valt het gelukkig reuze mee en zijn de kansen om dichtbij te komen vaak heel redelijk. Het is en blijft echter natuur, beloven kunnen we het dus niet.

Naast ijsberen komen er ook andere zoogdieren voor zoals walvissen, poolvossen, zeehonden en walrussen. Walvissen zijn herkenbaar aan de enorme staart die vlak voor het duiken zichtbaar is. Als dat niet te ver is, dan ziet dat er natuurlijk geweldig uit. Op ijsschotsen die we tegenkomen liggen vaak zeehonden zoals baardrobben te rusten. De ene keer duiken ze snel het water in, anderen keren blijven ze langer liggen wat ons als fotograaf natuurlijk aanspreekt. Ook de kapitein is hier alert op en hij probeert te allen tijde rustig en heel voorzichtig dichterbij te komen. Walrussen worden vaker aan de noordkant van Spitsbergen gezien, maar met wat geluk kunnen we ze zien liggen op een ijsschots.

En als we met de rubberboot aan land gaan is er kans op het zien van poolvossen.

De rijkdom aan dieren wordt aangevuld met de nodige vogelsoorten. Bekende arctische vogels zoals dwergalken, papegaaiduikers, noordse sterns, kortbekzeekoeten en de grote burgemeester zijn regelmatig te zien. Omdat we later in het seizoen zijn kunnen er al enkele soorten op trek zijn. Andere soorten zoals de illustere ivoormeeuw maken het dan weer ruimschoots goed. Langs gletsjerwanden foerageren vaak duizenden drieteenmeeuwen die aangetrokken worden door voedsel dat vanonder een gletsjer wordt aangevoerd.

Het bloeiseizoen voor planten is op Spitsbergen heel kort. Planten groeien en bloeien in een recordtijd omdat de grond lang bedekt is met sneeuw en de temperatuur het grootste deel van het jaar laag is. Gedurende de zomer staan veel planten volop in bloei, maar ook later in het seizoen zijn de uitgebloeide bloemen een lust voor het oog. Vooral met wat regendruppels kun je als macro-fotograaf lange tijd aan de slag met dit onderwerp.

Deze fotoreis in september heeft als voordeel ten opzichte van de zomerreizen dat het al weer donker wordt. Dat kan voor prachtig licht aan de randen van de dag zorgen.

Fotoreis Spitsbergen - ©Jan Vermeer

begeleiding

Natuurfotograaf Jan Vermeer begeleidt deze bijzondere fotoreis. Naast een begenadigd en zeer bekend natuurfotograaf is Jan ook gepassioneerd arctisch reiziger en reisbegeleider. Hij heeft ook veel ervaring op Spitsbergen en dus is hij de juiste man om je te begeleiden tijdens deze unieke fotoreis. Zijn enthousiasme werkt zeer aanstekelijk en vanwege zijn rijke ervaring is hij uitstekend in staat om iedere fotograaf verder te helpen.

Vanaf 13 deelnemers gaat er 2e fotografisch begeleider mee, zodat we iedere deelnemer voldoende aandacht kunnen geven.

Fotogalerij Jan Vermeer

Fotogalerij deelnemers

Reiscode:FHSp0919
Vertrek11-09-2019
Terugkomst20-09-2019
VertrekgarantieJa
Prijs€ 3625
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Jan Vermeer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief