Fotoreis Spitsbergen
- Ga mee naar deze fotografische parel onder leiding van natuurfotograaf Jan Vermeer
- Unieke fotoreis met eigen zeilschip s/v Meander
- Overweldigende landschappen, fjorden en ijs boven de poolcirkel
- Kans op ijsberen en andere bijzonder wildlife
- Met wat geluk beleef je ook het noorderlicht
- Volpension tijdens de zeiltocht
Spitsbergen is een spectaculaire en populaire bestemming voor arctische reizigers en vooral fotografen. Van oudsher heeft Spitsbergen, of Svalbard zoals de Noren het noemen, een sterke binding met Nederland. Het was immers Willem Barentsz die op zoek naar een veilige doorgang naar de Oost op 17 juni 1596 het nieuwe land naderde wat bedekt was met sneeuw. Ze zagen overal spitse bergtoppen en de naam Spitsbergen was een feit.
Vanwege de relatief compacte ligging van de verschillende eilanden die samen Svalbard vormen is er in korte tijd veel te zien. Van hoge bergpieken tot uitgestrekte toendralandschappen en natuurlijk volop prachtige fjorden. Als landschapsfotograaf ga je hier echt uit je dak en krijg je weinig rust. Vanaf het zeilschip glijden de landschappen aan je voorbij en tijdens de dagelijkse landingen per rubberboot is er volop tijd om gedegen composities te zoeken en je te verliezen in de schoonheid van Spitsbergen. Naast het geweldige landschap oefent natuurlijk ook de arctische wildlife een enorme aantrekkingskracht uit op fotografen en hoopt iedereen ijsberen en walrussen te zien.
Onder leiding van natuurfotograaf Jan Vermeer verken je een gedeelte van het overweldigende Spitsbergen. Het prachtige schip s/v Meander is gedurende 8 dagen onze basis om de fjorden van Centraal Spitsbergen te verkennen in het voor ons gebruikelijke rustige tempo. Op de s/v Meander nemen we maximaal 10 deelnemers mee. In vergelijking met de grote motorschepen waar minimaal 100 mensen meegaan is dit zeer kleinschalig te noemen.
Spitsbergen is een van de beste plekken op aarde om de King of the Arctic, de ijsbeer, te ontmoeten, waarvan er naar schatting 3000 hier leven. Vooral vanaf het schip zijn de fotografische mogelijkheden goed en is er vrijwel altijd een ‘berenwacht’ die de omgeving aftuurt in de hoop een beer te ontdekken. Zodra die in het vizier is probeert de kapitein dichterbij te komen. Natuur gaat echter altijd voor en verstoring is het laatste wat we willen veroorzaken. In de praktijk valt het gelukkig reuze mee en zijn de kansen om dichtbij te komen vaak heel redelijk. Het is en blijft echter natuur, beloven kunnen we het dus niet.
Naast ijsberen komen er ook andere zoogdieren voor zoals walvissen, poolvossen, zeehonden en walrussen. Walvissen zijn herkenbaar aan de enorme staart die vlak voor het duiken zichtbaar is. Als dat niet te ver is, dan ziet dat er natuurlijk geweldig uit. Op ijsschotsen die we tegenkomen liggen vaak zeehonden zoals baardrobben te rusten. De ene keer duiken ze snel het water in, anderen keren blijven ze langer liggen wat ons als fotograaf natuurlijk aanspreekt. Ook de kapitein is hier alert op en hij probeert te allen tijde rustig en heel voorzichtig dichterbij te komen. Walrussen worden vaker aan de noordkant van Spitsbergen gezien, maar met wat geluk kunnen we ze zien liggen op een ijsschots.
En als we met de rubberboot aan land gaan is er kans op het zien van poolvossen.
De rijkdom aan dieren wordt aangevuld met de nodige vogelsoorten. Bekende arctische vogels zoals dwergalken, papegaaiduikers, noordse sterns, kortbekzeekoeten en de grote burgemeester zijn regelmatig te zien. Omdat we later in het seizoen zijn kunnen er al enkele soorten op trek zijn. Andere soorten zoals de illustere ivoormeeuw maken het dan weer ruimschoots goed. Langs gletsjerwanden foerageren vaak duizenden drieteenmeeuwen die aangetrokken worden door voedsel dat vanonder een gletsjer wordt aangevoerd.
Het bloeiseizoen voor planten is op Spitsbergen heel kort. Planten groeien en bloeien in een recordtijd omdat de grond lang bedekt is met sneeuw en de temperatuur het grootste deel van het jaar laag is. Gedurende de zomer staan veel planten volop in bloei, maar ook later in het seizoen zijn de uitgebloeide bloemen een lust voor het oog. Vooral met wat regendruppels kun je als macro-fotograaf lange tijd aan de slag met dit onderwerp.
Deze fotoreis in september heeft als voordeel ten opzichte van de zomerreizen dat het al weer donker wordt. Naast mooi licht aan de randen van de dag is er ook al weer kans op het majestueuze noorderlicht. En dat is een fenomeen dat zeker in deze arctische omgeving spectaculair kan zijn.
Tijdens deze reis is er vooral aandacht voor het majestueuze landschap in combinatie met het prachtige licht. Verse sneeuw is geen uitzondering in september!
De opzet van deze editie is dat we richting Noord-Spitsbergen gaan en proberen Ny Alesund te halen. Het definitieve vaarschema zal altijd afhangen van de weersomstandigheden.
begeleiding
Natuurfotograaf Jan Vermeer begeleidt deze bijzondere fotoreis. Naast een begenadigd en zeer bekend natuurfotograaf is Jan ook gepassioneerd arctisch reiziger en reisbegeleider. Hij heeft ook veel ervaring op Spitsbergen en dus is hij de juiste man om je te begeleiden tijdens deze unieke fotoreis. Zijn enthousiasme werkt zeer aanstekelijk en vanwege zijn rijke ervaring is hij uitstekend in staat om iedere fotograaf verder te helpen.