• fotoreis Varanger - Noorwegen - ©Smitinbeeld

Fotograferen aan het ‘einde’ van Europa

Fotoreis Varanger – Noorwegen

Algemeen
 • Fotografeer het meest Arctische gebied van het Noorse vasteland
 • Landschaps- , macro- en vogelfotografie komen aan bod
 • Prachtige ruige kusten en mooi licht
 • Bezoek aan het vogeleiland Hornøya
 • Ervaar de middernachtzon
 • Begeleiding door professioneel natuurfotografen Jan en Mart Smit
 • Volpension

fotoreis Varanger Noorwegen - ©Smitinbeeld

Liggend op dezelfde lengtegraad als Istanboel, vormt het Varanger schiereiland de meest noordoostelijke grens van Noorwegen. In het westen is Varanger begrenst door de rivier de Tana, in het zuiden door de Varangerfjord en in het noorden en oosten door de Barentszzee. De stad Vadsø ligt hemelsbreed op slechts 200 km van het Russische Moermansk. Het landschap bestaat uit toendra en dit is het enige deel van het Scandinavische vasteland dat een echte arctische omgeving biedt. De ruige noordelijke kust is spectaculair, met name de 40 km lange strook tussen Persfjorden en het beroemde Hamningberg. Van half mei tot eind juli gaat de zon hier niet onder. In de periode wanneer wij naar het gebied gaan zakt de zon voor een korte periode onder de horizon, wat prachtig fotografisch licht kan geven. Samen met natuurfotografen Jan en Mart Smit kun je je hart ophalen in een ultiem stukje Arctisch Noorwegen.

Bos is hier zo goed als afwezig, alleen in enkele tegen de wind beschermde dalen komt wat fjeldberkenbos voor. Uniek is het feit dat hier de toendra doorloopt tot op zeeniveau. Rijdend over de kustweg zien we aan de ene kant toendra en aan de andere kant de Barentszzee. Het gedeelte van het gebied waar wij ons op concentreren is grofweg: van Vadsø tot aan Hamningberg. Net als bij de meeste andere reizen van Nordic Vision kiezen we ervoor om dit gebied goed te leren kennen.
Fotograferen vraagt hier wel flexibiliteit! Vanwege de middernachtzon hanteren we hier niet ons “normale” ritme van dag en nacht. We proberen zoveel als mogelijk is het mooie licht aan de randen van de nacht te benutten, waarbij we natuurlijk wel rekening moeten houden met de maaltijden bij onze accommodatie.

We verblijven in het stadje Vardø, mooi gelegen op een eiland in de Barentszzee. Het stadje verwierf in 1893 internationale bekendheid doordat poolreiziger Fridjof Nansen met zijn schip “Fram” hier vandaan naar de noordpool vertrok. In Vardø broeden de drieteenmeeuwen in de vensterbanken en het is ook de plek waar een bootje naar Hornøya vertrekt.

Het kleine vogeleilandje Hornøya is de meest oostelijke punt van Noorwegen en de best denkbare plek om zeevogels te fotograferen. Je loopt letterlijk door en onder de broedkolonies van papegaaiduikers, zeekoeten en kuifaalscholvers. Het is hier mogelijk om de vogels van heel dichtbij te  fotograferen. We bezoeken dit prachtige eiland op het moment dat de volwassen vogels nog druk bezig zijn met het voederen van hun jongeren en dat biedt dus uitstekende fotografische mogelijkheden. Uiteraard houden we rekening met het vogelleven en stellen we ons respectvol op.

Een andere geweldige fotolocatie is Store Ekkeroy. Dit is een klein eilandje welke door een landtong met het vasteland verbonden is. Het is landschappelijk fraai en het heeft met 20.000 broedende paartjes (!) een grote kolonie drieteenmeeuwen. Deze kolonie is één van de makkelijkst te bereiken vogelkolonies in Noord-Noorwegen. We kunnen de vogels zowel van boven als onder de klif observeren en fotograferen.

We bezoeken ook zeker het dorpje Hamningberg
. Woonden er in 1900 nog 250 mensen, tegenwoordig is er geen permanente bewoning meer. Vanuit Hamningberg kunnen we rendieren, zeearenden en met veel geluk walvissen observeren en fotograferen. Het is één van de weinige dorpen in Noord-Noorwegen dat WOII ongeschonden is doorgekomen. Het is nog in authentieke staat en geeft een goede indruk van Noorse vissersdorpen van voor de oorlog.

fotoreis Varanger Noorwegen - ©Smitinbeeld

De weg van Vardø naar Hamningberg mag er ook zijn en brengt ons door een fantastisch gebied. Deze weg brengt ons naar “het Einde van Europa”.  De kust is hier ruig, soms zeer ruig en adembenemend mooi. De rotskust is scherp, zwart maar even verder weer prachtig van kleur. Op sommige plaatsen vinden we zandstrandjes, waar rendieren wind en verkoeling zoeken. We rijden deze weg diverse keren om je op het juiste moment op de juiste plek te brengen. Door onze bekendheid met het gebied weten we goed waar we op welk moment moeten zijn.

begeleiding
Natuurfotografen Jan en Mart Smit begeleiden deze bijzondere fotoreis, waarbij ruimte is voor zowel landschaps- macro- als vogelfotografie. Jan en Mart hebben, door hun reizen naar het hoge noorden, veel ervaring met het fotograferen van de wildlife en de landschappen van het Arctisch gebied. Bovendien zijn ze uiterst geduldig bij het begeleiden van jouw fotografische ontwikkeling.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
De toeslag voor een 1-persoonskamer is €275,-.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door natuurfotografen Jan en Mart Smit
 • accommodatie op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • vervoer ter plaatse (vanaf vliegveld Vadsø – Noorwegen)
 • boottocht naar vogeleiland Hornøya
 • fotobesprekingen
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Vadsø – Noorwegen
 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 10

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in Vardø Hotel in het gelijknamige plaatsje. Dit is een uitstekend vertrekpunt voor alle geplande activiteiten en zelfs de vertrekhaven voor het bootje naar vogeleiland Hornøya. We hebben hier zowel 1-persoonskamers als 2-persoonskamer ter beschikking. Het ontbijt en de avondmaaltijden vinden ook in het hotel plaats en we krijgen lunchpakketten mee voor onderweg.

fotoreis Varanger Noorwegen - ©Smitinbeeld

programma

Dag 1
De reis vangt aan op vliegveld Vadsø in de Varangerfjorden. Na het ophalen van de twee 9-persoonsbusjes rijden we in een uurtje naar onze accommodatie. Na het inchecken en de avondmaaltijd volgt een eerste verkenning van de omgeving.

Dag 2 – 7
We hebben geen vast dagprogramma tijdens deze fotoreis, maar laten de keuze voor fotolocaties grotendeels bepalen door de weersomstandigheden en het licht. We bezoeken zeker het vogeleiland Hornøya rijden ook de route naar Hamningberg, maar er zijn nog veel meer fotografische mogelijkheden. Jan en Mart zijn hier zeer goed bekend en weten op welk moment je het beste op een bepaalde locatie kunt zijn.
Er zijn veel kansen om prachtige landschapfoto’s te maken en je kunt jezelf uitdagen met alle vogels en rendieren.

Dag 8
Na een bijzondere fotoweek brengen we je terug naar het vliegveld van Vadsø. Je bent aan het einde van Europa geweest. We weten zeker dat je met geweldige foto’s naar huis keert, en misschien nog wel beter met nieuwe fotografische kennis.

fotoreis Varanger Noorwegen - ©Smitinbeeld

lokaal vervoer
Vanaf vliegveld Vadsø hebben we, afhankelijk van de groepsgrootte, de beschikking over 1 of 2 9-persoonsbusjes om naar alle fotolocaties te rijden.

zwaarte reis
Tijdens de fotoreis maken we enkele eenvoudige wandelingen om op bijzondere fotolocaties te komen. Deze wandelingen vinden in de omgeving van de auto plaats en kunnen in eigen tempo al fotograferend worden gelopen.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 15 juni 2018 (voor 2019: 5 juni 2019) bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.

Feedback deelnemers

Ingrid

“Ik ben heel erg te spreken over de reis en over de begeleiding van Mart en Jan. Ze voelden goed aan wat de behoeften waren van de verschillende deelnemers, gaven iedereen veel tijd, waren onderling heel goed op elkaar ingespeeld, wisten veel over de natuur en de streek, en waren heel relaxed (wat altijd fijn is op een vakantie). Kortom, ik ga heel graag nog een keer met hen, of Nordic Vision op vakantie!”

Erik

“Ik heb de reis als heel plezierig, leerzaam en stimulerend ervaren. Dankzij de rustige en onopvallende wijze waarop Jan en Mart Smit hun taak van reisleider, chauffeur en foto instructeur vorm gaven, werd ik uitgedaagd alles uit
het prachtige natuurreservaat te halen. Ook de accommodatie voldeed prima. Grote luxe om door Jan en Mart Smit naar de mooiste plekjes gebracht te worden en het gevoel te hebben dat alle wensen van de deelnemers konden worden verwezenlijkt. Ook  de contacten met jou en de organisatie van Nordic Vision heb ik als professioneel en klantvriendelijk ervaren.”

Rob

“Ik kijk terug op een prachtige fotoreis naar het Varanger-fjord, ondanks het extreem zonnige weer. De begeleiding van Jan en Mart was uitstekend: betrokken en ruimte-latend. Ik heb veel aan hun tips gehad om mijn fotografie te verbeteren. Ook de tips van Jan en Mart inzake het gebruik van filters waren meer dan welkom. Noorwegen heeft mijn hart gestolen en ik kijk nu al uit naar de Lofoten-reis in februari 2019!”

Yvonne

“Over de fotoreis Varanger niets dan lof. Jan en Mart zijn zeer deskundig en behulpzaam en begeleiden de reis in een aangenaam tempo. Ik ben eerder op de Noordkaap geweest maar in Varanger heb je pas echt het gevoel aan het einde van de Europa te zijn geweest.”

Ina en Hay

“Terug van een fantastische week in de Varanger, kunnen we alleen maar concluderen dat het weer een topweek was. Ondanks alle mooie foto’s die we vooraf al gezien hadden, bleef ons van tevoren toch het idee van een kaal leeg landschap voor ogen staan. Maar wat hadden we het mis. Mooie groene vlaktes met verrassend veel bloemen en zelfs struiken en (kleine) boompjes, afgewisseld met surrealistische rotslandschappen. Zoveel mooier dan we van tevoren gedacht hadden. En de reis was weer zeer afwisselend qua fotografie: prachtige gekleurde rotsen, oneindig veel vogels (o.a. leuke papegaaiduikers, aalscholvers en drieteenmeeuwen) op Hornøya en Ekkersrøy, leuke stadjes, rendieren, korstmossen, mooie luchten en natuurlijk altijd de zee in de buurt. Ook het bezoek aan de heksenmemorial was indrukwekkend.
Het hotel in het fotogenieke Vardø was weer prima in orde. We hebben weer heerlijk gegeten! Prima kok daar.
Over de begeleiding door Jan en Mart Smit is weer niets dan goeds te vertellen: rustig, behulpzaam, relaxt, onvermoeibaar en steeds wijzend op allerlei mooie fotografiemogelijkheden. En de hulp bij het fotograferen van vliegende vogels heeft zowaar tot een aantal fraaie resultaten geleid. Super bedankt weer heren. We kijken uit naar een volgende reis met jullie.”

Corrina

“Terugdenken aan de Nordic Vision reis naar Varanger te Noorwegen brengt gelijk weer een dikke glimlach op mijn gezicht. Wat heb ik genoten van de combinatie landschappen en dieren. Ik was vooral geïnteresseerd in deze reis vanwege de vogels. Papegaaiduikers, aalscholvers, drieteenmeeuwen en kleine jagers waren al voldoende om te boeken. Het voorzichtig besluipen van de rendieren voor mooie close-ups was heerlijk om te doen. Maar het landschap wist me ook te pakken en te boeien. Je raakte niet uitgekeken op al die mooie, ruige, gekleurde rotsformaties. Op het einde van de dag zorgde het avondrood voor prachtige vergezichten.
De begeleiding was wederom uitstekend. Zowel Jan als Mart hielpen je gelijk op weg als ze zagen dat het landschap even iets te overweldigend was. Ze hielpen je ook naar de wat moeizaam te bereiken plekken waarbij je gelijk op een toplocatie zat. Bijvoorbeeld op Hornøya waar je zo dicht mogelijk bij de Papegaaiduikers kon staan.
Het hotel was uitstekend, heerlijk eten en fijne ruimtes om de foto’s te bespreken of even lekker bij te kletsen over de belevenissen van die dag. Kortom, het was weer een topreis!”

Brigitta

“Aangetrokken door mooie foto’s van Jan en Mart Smit koos ik voor de fotoreis naar de Varanger. De werkelijkheid bleek nog mooier dan op de foto’s: de grote diversiteit in het landschap, van groene toendra die tot aan zee loopt tot felgekleurde en zwarte rotsformaties die prachtige lijnen vormen, grote vlakten met stenen (waar ooit de zee was) met mooie korstmossen, Noorse huisjes in Hamningberg, de rendieren en natuurlijk de vogels waar Varanger om bekend staat. Nooit gedacht van zo dichtbij die koddige papegaaiduikers en fotogenieke aalscholvers of drieteenmeeuwen te kunnen fotograferen als we hier gedaan hebben. Het fijne aan een Nordic Vision reis is dat je meerdere keren terug kan naar dezelfde locatie: de eerste keer is het landschap overweldigend en wil je constant wisselen van tele- naar groothoek of macrolens, maar omdat je terug komt kun je de rust nemen om de locatie op je in te laten werken en je focus te leggen op één soort fotografie.
Na een dag buiten is het heerlijk terugkomen in het hotel waar een uitstekende maaltijd klaar staat. Niet alleen de locatie maar ook de fotografische begeleiding door Jan en Mart maken dit een top reis. Zij kennen het gebied goed en zijn onvermoeibaar: ze staan altijd voor je klaar en helpen je als je even vast zit in je fotografie met nieuwe invalshoeken of technische oplossingen. Mede door hun begeleiding is de Varanger een absolute aanrader!”

Karin

“Ben een beetje bijgekomen en kijk genietend terug op de geweldige week en mooie foto’s die ik gemaakt heb. Zulke verschillende landschappen, dieren en alle objectieven daarvoor gebruikt die ik mee had.
Ik vind het een toplocatie! En zeker door de begeleiding van Jan en Mart is het echt een Nordic Vision-waardige fotoreis (niet dat ik anders heb meegemaakt hoor!).
Eigenlijk verliep de fotoreis uitstekend; met de busjes naar de locaties, de boot naar vogeleiland Hornøya, Mart die speciaal met 3 deelnemers en alleen met mij naar de Drakkar of het oude haventje in Vardø reed.
De rendieren die we als sluipschutters benaderden en schoten met de camera. Prachtige kleuren van het schuine gesteente en de worstenbroodjes van Mart. Goed eten in het Vardo Hotel…etc.
Echt een aanrader, deze fotoreis naar het einde van Europa in het hoge Noorden.”

Nathalie

“Opnieuw een super fijne reis met Jan en Mart Smit. Toppers zijn het! Persoonlijke fotografiebegeleiding in een prachtig gevarieerd gebied. Ik wist niet dat er zoveel ‘te halen viel’ in de Varanger. Blij dat ik mee ben gegaan!”

Reiscode:FZV0719
Vertrek19-07-2019
Terugkomst26-07-2019
Beschikbare plaatsen7
VertrekgarantieNee
Prijs€ 2225

De begeleidend fotograaf

Jan Smit
Mart Smit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief