Fotograferen aan het ‘einde’ van Europa

Fotoreis Varanger – Noorwegen

  • Fotografeer het meest Arctische gebied van het Noorse vasteland
  • Landschaps- , macro- en vogelfotografie komen aan bod
  • Prachtige ruige kusten en mooi licht
  • Bezoek aan het vogeleiland Hornøya
  • Ervaar de middernachtzon
  • Begeleiding door professioneel natuurfotografen Jan en Mart Smit
  • Volpension

fotoreis Varanger Noorwegen - ©Smitinbeeld

Liggend op dezelfde lengtegraad als Istanboel, vormt het Varanger schiereiland de meest noordoostelijke grens van Noorwegen. In het westen is Varanger begrenst door de rivier de Tana, in het zuiden door de Varangerfjord en in het noorden en oosten door de Barentszzee. De stad Vadsø ligt hemelsbreed op slechts 200 km van het Russische Moermansk. Het landschap bestaat uit toendra en dit is het enige deel van het Scandinavische vasteland dat een echte arctische omgeving biedt. De ruige noordelijke kust is spectaculair, met name de 40 km lange strook tussen Persfjorden en het beroemde Hamningberg. Van half mei tot eind juli gaat de zon hier niet onder. In de periode wanneer wij naar het gebied gaan zakt de zon voor een korte periode onder de horizon, wat prachtig fotografisch licht kan geven. Samen met natuurfotografen Jan en Mart Smit kun je je hart ophalen in een ultiem stukje Arctisch Noorwegen.

Bos is hier zo goed als afwezig, alleen in enkele tegen de wind beschermde dalen komt wat fjeldberkenbos voor. Uniek is het feit dat hier de toendra doorloopt tot op zeeniveau. Rijdend over de kustweg zien we aan de ene kant toendra en aan de andere kant de Barentszzee. Het gedeelte van het gebied waar wij ons op concentreren is grofweg: van Vadsø tot aan Hamningberg. Net als bij de meeste andere reizen van Nordic Vision kiezen we ervoor om dit gebied goed te leren kennen.
Fotograferen vraagt hier wel flexibiliteit! Vanwege de middernachtzon hanteren we hier niet ons “normale” ritme van dag en nacht. We proberen zoveel als mogelijk is het mooie licht aan de randen van de nacht te benutten, waarbij we natuurlijk wel rekening moeten houden met de maaltijden bij onze accommodatie.

We verblijven in het stadje Vardø, mooi gelegen op een eiland in de Barentszzee. Het stadje verwierf in 1893 internationale bekendheid doordat poolreiziger Fridjof Nansen met zijn schip “Fram” hier vandaan naar de noordpool vertrok. In Vardø broeden de drieteenmeeuwen in de vensterbanken en het is ook de plek waar een bootje naar Hornøya vertrekt.

Het kleine vogeleilandje Hornøya is de meest oostelijke punt van Noorwegen en de best denkbare plek om zeevogels te fotograferen. Je loopt letterlijk door en onder de broedkolonies van papegaaiduikers, zeekoeten en kuifaalscholvers. Het is hier mogelijk om de vogels van heel dichtbij te  fotograferen. We bezoeken dit prachtige eiland op het moment dat de volwassen vogels nog druk bezig zijn met het voederen van hun jongeren en dat biedt dus uitstekende fotografische mogelijkheden. Uiteraard houden we rekening met het vogelleven en stellen we ons respectvol op.

Een andere geweldige fotolocatie is Store Ekkeroy. Dit is een klein eilandje welke door een landtong met het vasteland verbonden is. Het is landschappelijk fraai en het heeft met 20.000 broedende paartjes (!) een grote kolonie drieteenmeeuwen. Deze kolonie is één van de makkelijkst te bereiken vogelkolonies in Noord-Noorwegen. We kunnen de vogels zowel van boven als onder de klif observeren en fotograferen.

We bezoeken ook zeker het dorpje Hamningberg
. Woonden er in 1900 nog 250 mensen, tegenwoordig is er geen permanente bewoning meer. Vanuit Hamningberg kunnen we rendieren, zeearenden en met veel geluk walvissen observeren en fotograferen. Het is één van de weinige dorpen in Noord-Noorwegen dat WOII ongeschonden is doorgekomen. Het is nog in authentieke staat en geeft een goede indruk van Noorse vissersdorpen van voor de oorlog.

fotoreis Varanger Noorwegen - ©Smitinbeeld

De weg van Vardø naar Hamningberg mag er ook zijn en brengt ons door een fantastisch gebied. Deze weg brengt ons naar “het Einde van Europa”.  De kust is hier ruig, soms zeer ruig en adembenemend mooi. De rotskust is scherp, zwart maar even verder weer prachtig van kleur. Op sommige plaatsen vinden we zandstrandjes, waar rendieren wind en verkoeling zoeken. We rijden deze weg diverse keren om je op het juiste moment op de juiste plek te brengen. Door onze bekendheid met het gebied weten we goed waar we op welk moment moeten zijn.

begeleiding
Natuurfotografen Jan en Mart Smit begeleiden deze bijzondere fotoreis, waarbij ruimte is voor zowel landschaps- macro- als vogelfotografie. Jan en Mart hebben, door hun reizen naar het hoge noorden, veel ervaring met het fotograferen van de wildlife en de landschappen van het Arctisch gebied. Bovendien zijn ze uiterst geduldig bij het begeleiden van jouw fotografische ontwikkeling.

Fotogalerij Jan en Mart Smit

Fotogalerij deelnemers

Reiscode:FZV0722
Vertrek01-07-2022
Terugkomst08-07-2022
VertrekgarantieJa
Prijs€ 2250
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Jan Smit - ©Smitinbeeld
Mart Smit - ©Smitinbeeld

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief