Fotografeer herfstkleuren in Siberië

Fotoreis Altai – Rusland

  • Een ultieme bestemming voor landschapsfotografie
  • Fotografeer de taiga, rivieren en bergketens
  • De Russische Indian Summer en eindeloze steppes
  • Laat je verrassen door de kracht van de Russische UAZ busjes
  • Begeleiding door fotograaf Charles Borsboom
  • Volpension

De fotoreis naar de Russische Altai in Centraal Siberië kenmerkt zich door een enorme variatie in landschappen. Je maakt kennis met de ruige natuur, de dichte wouden, de turquoise Katun-rivier, de eindeloze steppes, de taiga en de bergen van deze autonome republiek. Het Altai-gebergte ligt o.a. in Rusland, China, Mongolië en Kazachstan. Het wordt beschouwd als een van de mooiste gebieden van Siberië, vooral omdat industrie vrijwel afwezig is.

fotoreis Altai Siberie - Rusland - ©Charles Borsboom

We volgen gedeeltelijk de Chuysky Tract, een goed geasfalteerde ca. 1000 kilometer lange weg. De weg start in Novosibirsk en loopt tot de grens met Mongolië. Ons startpunt op de Chuysky Tract is de hoofdstad van Altai, Gorno-Altaysk. Volgens National Geographic staat deze weg in de top 10 van de mooiste wegen! En toch is het er rustig, zeker in de periode dat wij het gebied bezoeken.

De Altai biedt de ultieme omgeving voor de landschapsfotograaf. De vergezichten zijn op alle punten in de route adembenemend. Niet voor niets hebben we gekozen om deze reis in de herfst te laten plaatsvinden. Het is een geweldige tijd om door het gebied te trekken. Zowel de berken als de lariksbomen zullen de heuvels felgeel kleuren en zorgen voor eindeloze gele wouden die tot aan de horizon reiken. Dichter bij de grond kleurt de vegetatie eveneens tot een bonte kleurenpracht. Zowel met de groothoek als met de telelens kun je er alle creatieve kanten mee op.

Naast de indrukwekkende natuur ruimen we ook tijd in voor speciale ontmoetingen in de regio. Er worden bijv. veel paarden gehouden in de Altai. De ‘Altai’ is zelfs een specifiek ras. Ze worden door de nomadische families met name gebruikt als lastdier, maar ook vanwege de melk van de merries. We proberen tijdens de reis een paardenboerderij te bezoeken om te bekijken hoe het melken in zijn werk gaat en misschien wil je zelf ook een slokje van de gefermenteerde paardenmelk proeven.

Een ander voorbeeld is het kleine dorpje Beltir. In 2003 is het, met toen ongeveer 1200 inwoners, getroffen door een aardbeving van 8.3 op de schaal van Richter. De overheid besloot dat Beltir niet zou worden herbouwd op dezelfde plek en zo ontstond ‘new-Beltir’. Een klein aantal mensen bleef echter in het oude gedeelte en langzaam ontstaat er weer wat meer leven in dit bijzondere dorpje in een spectaculair landschap. Lopend door Beltir kun je een beetje beeld vormen van hoe het voor de aardbeving geweest moet zijn. Zeer bijzonder!

Dichter bij de Mongoolse grens beginnen de landschappen te veranderen. Een van de valleien, Kyzyl-Chin, kreeg de onofficiële naam “Mars”. Het bijna buitenaardse landschap van ‘Mars’ bevindt zich tussen de Kurai steppe en die van Chuya. De Kyzyl-Chin-rivier stroomt door dit gebied en baant zich een weg door een vallei met lage maar zeer kleurrijke bergen. De naam “Kyzyl-Chin” is Turks voor de “rode kloof”. De roodbruine en groen-gouden lagen werden zo’n 300 miljoen jaar geleden gevormd door het proces van ijzeroxidatie. Het grote kleurenpallet wordt verklaard door de aanwezigheid van mangaan, chroom en andere toevoegingen. De kleurrijke strepen zijn bijna horizontaal gerangschikt. Elke laag werd gevormd in een bepaalde tijdperiode en is het resultaat van wind en water.

Kortom, we bieden een fantastische en uitdagende fotografisch ervaring voor de landschapsfotograaf die een beetje avontuur niet schuwt. En uiteraard nemen we de tijd om met elkaar foto’s te bespreken.

fotoreis Altai Siberie - Rusland - ©Charles Borsboom

begeleiding
Fotograaf Charles Borsboom begeleidt deze unieke fotoreis. Charles heeft naast een passie voor landschapsfotografie ook een passie voor reizen. Zijn reizen, met name Siberië en China, bieden tevens de kans om een beetje kennis te maken met andere culturen. Charles begeleidt iedereen met enthousiasme op zowel het technische als het creatieve vlak. Zijn motto is : “Kijken is nog geen zien”. Vanuit die visie stimuleert hij deelnemers om anders te leren kijken.

Fotogalerij Charles Borsboom

Reiscode:FHRa0922
Vertrek22-09-2022
Terugkomst04-10-2022
Beschikbare plaatsen4
VertrekgarantieNee
Prijs€ 3149

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief