Fotografeer de ultieme ijslandschappen

Fotoreis Baikal – Rusland

Algemeen
 • Fotografeer de Parel van Siberië
 • Ultieme en iconische ijslandschappen
 • Voor zowel liefhebbers van landschapsfotografie, minilandschappen als macrofotografie
 • Begeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • Volpension

Het Baikalmeer wordt ook wel de parel van Siberië genoemd. Enorme ijsvlaktes, kou, zeer fotogeniek en rustige locaties waar je veelal alleen bent. Winters Baikal is als het ware geschapen voor de landschapsfotograaf. Uitgestrekte ijsvelden met prachtige structuren, patronen en breuken, azuurblauwe ijsblokken en ijswanden.
Bijna beroemd zijn de vele grotten met hun stalagmieten en stalactieten van ijs. Altijd geweldig, maar bij zonsopkomst en -ondergang verandert zo’n grot in een ‘gouden’ ruimte. Eveneens zeer bijzonder en fotografisch aantrekkelijk zijn de gasbellen. Gestapelde lagen van schijven en bolletjes methaan in alle soorten en maten die door het ijs zijn ingesloten, een uniek en fascinerend gezicht. En tenslotte ‘schrijven’ wij fotografen in Baikal met werkelijk fantastisch licht.

Fotoreis Baikal - Rusland - ©Charles Borsboom

Het Baikalmeer is een meer in het zuidoosten van Siberië en is het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Met een lengte van ruim 650 km, een breedte van 80 km en maximale diepte van ruim 1600 meter bevat het 20% van het zoete water op aarde. In de zomer is het een behoorlijk populaire bestemming voor voornamelijk Russische toeristen. In de winter echter is de situatie geheel anders. Al neemt ook het wintertoerisme toe, het is er ‘stil’ in vergelijking met de zomer. In de winter vriest het Baikalmeer compleet dicht en is er een officiële ‘snelweg’ over het ijs richting het eiland Olkhon.

Voor fotografen is de winter een fantastische tijd om het gebied te bezoeken. We bevinden ons vrijwel permanent op het ijs en we besteden veel aandacht aan het maken van ‘perfecte’ composities. Het landschap is immens en kan overweldigend overkomen. We besteden veel tijd om je (nog beter) te leren kijken en te beoordelen wat juist mee ‘moet’ in een beeld en wat juist weggelaten kan worden. Dit alles uiteraard met het doel om een beeld sterker te maken.
De vele ijsgrotten maken het experimenteren met ondersteunend flitslicht tot een uitdaging. Uiteraard nemen we de tijd om met elkaar foto’s te bespreken.

Kortom, een fantastisch en uitdagend fotografisch avontuur voor zowel de landschapsfotograaf als voor de liefhebbers van abstracte fotografie en minilandschapjes.

Fotoreis Baikal - Rusland - ©Charles Borsboom

begeleiding
Fotograaf Charles Borsboom begeleidt deze bijzondere fotoreis. Charles heeft naast een passie voor natuurfotografie ook een passie voor reizen. Zijn reizen, met name Siberië en China, bieden tevens de kans om een beetje kennis te maken met andere culturen. Charles begeleidt iedereen met enthousiasme op zowel het technische als het creatieve vlak.
Charles’ motto is : “Kijken is nog geen zien”. Vanuit die visie stimuleert hij deelnemers om anders te leren kijken.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
De toeslag voor een 1-persoonskamer is €175,- (let op: bij het Uzury meteostation zijn alleen 2-persoonskamers beschikbaar!)

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • accommodaties op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen lunch en avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • vervoer ter plaatse (vanaf vliegveld Irkutsk -Rusland)
 • fotobesprekingen
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Irkutsk -Rusland
 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering
 • visum
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 8

Praktisch

accommodatie
In Irkutsk verblijven we de eerste en laatste nacht in het Angara hotel, dat op een steenworp afstand is gelegen van de gelijknamige rivier en in het hart van het fraaie centrum ligt. Tijdens de ‘reis op het ijs’ verblijven we op 2 verschillende locaties. In het eerste guesthouse zijn zowel 1- als 2-persoonskamers beschikbaar en verblijven we 3 nachten. Omdat we op plekken verblijven waar verder weinig is, worden alle maaltijden hier genuttigd. De maaltijden zijn eenvoudig maar altijd prima en ruim voldoende (incidenteel hebben we misschien een lunch ergens onderweg op het ijs).

Onze volgende 3 nachten bij het Baikalmeer verblijven we bij het meteostation Uzury in het uiterste noorden van Olkhon. Hier wonen het hele jaar drie families die allemaal werken bij het meteostation.

De faciliteiten bij Uzury zijn minimaal. We verblijven in eenvoudige maar sfeervolle huisjes. Er zijn hier geen 1-persoonskamers beschikbaar, dus deel je deze drie nachten een kamer (max. 2 personen per kamer). Toiletfaciliteiten zijn buiten en primitief (maar wel goed onderhouden en schoon). Douches zijn op deze locatie afwezig, maar voor de liefhebbers is er een typisch Russische banya (soort sauna) beschikbaar. De zeer speciale locatie hier op de kop van het eiland maken deze kleine ongemakken echter meer dan de moeite waard.

Fotoreis Baikal - Rusland - ©Charles Borsboom

programma

Dag1
We arriveren waarschijnlijk in de (vroege) ochtend in Irkutsk. We worden opgehaald en direct naar ons hotel in de stad gebracht. Die dag kunnen we op een rustige manier besteden. Irkutsk is een aardige stad met overdadige Russisch-orthodoxe kerken, prachtige houten huizen en gebouwen, een levendige markt en natuurlijk de Angara rivier. Deze grote rivier die zo’n 70 kilometer zuidelijker als enige rivier vanuit het Baikalmeer komt stroomt, ondanks de kou, gewoon als water door de stad.

Dag 2
In de ochtend worden we opgehaald bij het hotel en rijden we over een goede weg naar het Baikalmeer, een tocht van zo’n 300 km. We maken onderweg af en toe een stop. Enerzijds om de benen te strekken, anderzijds om te fotograferen. Als de omstandigheden goed zijn, zien we prachtige berkenbossen (taiga) die in een sprookjesachtig rijp gehuld zijn.
We arriveren waarschijnlijk rond lunchtijd bij onze eerste accommodatie, niet ver van de zuidpunt van Olkhon eiland. Na de lunch volgt een eerste verkenning en tegen de avond staan we ook klaar om het prachtige licht van de zonsondergang te ervaren en fotograferen.

Dag 3 – dag 8
Het exacte programma is afhankelijk van onder andere het weer, de condities van het ijs en onze stemming. Elke dag bezoeken we andere delen van het gebied, nooit ver weg van onze accommodatie maar wel even verrassend en fotografisch uitdagend. We verblijven op twee verschillende locaties, 3 nachten op iedere plek. We leven dus een beetje ‘uit de koffer’ zodat we niet veel tijd kwijt zijn aan in en uitpakken van onze spullen, maar optimaal gebruik kunnen maken van de tijd om te fotograferen. Natuurlijk is er ook tijd voor beeldbewerking en de altijd leerzame fotobesprekingen.

Wat kun je zoal verwachten? Ten eerste het werkelijk schitterende en unieke arctische licht. De zonsopkomst en zonsondergang zijn qua tijdstippen zeer schappelijk. Rond 8 uur komt de zon op om vervolgens ca. 18 uur weer achter de horizon te zakken. Ten tweede is er ijs in alle denkbare vormen en maten. Helder transparant en blauw ijs, ijsschotsen die er uitzien als een aanstormende branding in zee. Ook vind je er ijspegels in alle soorten en maten en niet alleen ijspegels die hangen maar ook ijspegels die uit de grond lijken te verrijzen. IJsgrotten waar het met name met de zon nog laag aan de horizon prachtig fotograferen is. De enorme scheuren, minuscule breukjes, patronen en de fascinerende bellen (methaangas) die in het ijs bevroren zijn eveneens zeer fotogeniek.. Behalve voor de liefhebber van weidse landschappen komt ook de macrofotograaf dus bijzonder goed aan zijn/haar trekken.

Zoals eerder gezegd hanteren we een flexibel programma omdat we willen kunnen inspelen op de weersomstandigheden en ijscondities.

Op dag 6 rijden we naar het noordelijke puntje van het eiland Olkhon. Het Uzury meteostation ligt aan de oostkant van het eiland. Uzury ligt erg afgelegen en kent winderige en soms barre omstandigheden. Ons verblijf is onderdeel van het meteostation en, hoewel sfeervol, ontbreken faciliteiten als een eigen toilet en douche. De locatie maakt echter alles goed. Vanaf onze accommodatie loop je het ijs op en binnen enkele minuten kom je bij de meest prachtige ijswallen, ijsgrotten en weidse uitzichten. Heb je genoeg energie dan kun je de berg achter het meteostation oplopen om een nog betere indruk van de grootte en weidsheid van het Baikalmeer te krijgen. We spenderen vanuit hier veel tijd in de nabijheid van het meteostation en hebben de auto’s niet altijd nodig. In de middagen kunnen we het land in om vanuit de hoogte de zon onder te zien gaan over het ijs en de bergen in de verte.

Op dag 8 rijden we weer terug naar Irkutsk voor de laatste overnachting in Rusland.

Dag 9
Ongetwijfeld verlaat je Siberïe met prachtige beelden en ben je een bijzondere ervaring rijker.

Fotoreis Baikal - Rusland - ©Charles Borsboom

lokaal vervoer
We verplaatsen ons in de zogeheten UAZ minibusjes (voor de liefhebber: Ulyanovsky Avtomobilny Zavod oftewel Ulyanovsk Automobile Plant). Zelf zeggen de Russen hiervan dat het de enige auto is waarmee je naar het Noorden van Olkhon kunt komen. Het zijn oerdegelijke, maar niet luxe busjes die hoog op de wielen staan en natuurlijk 4×4 aangedreven zijn. De auto’s zijn uitgerust met spijkerbanden, waardoor het rijden op zowel het ijs als land mogelijk is.

We hebben de beschikking over 3 voertuigen en er is voldoende ruimte. We rijden op en rond het meer geen hele grote afstanden behoudens heen en weer naar Irkutsk en dat is ca. 300 kilometer.

zwaarte reis
Deze reis is conditioneel niet zwaar, want alle locaties zijn per auto bereikbaar. Wel moet je rekening houden met het gegeven dat dit een reis is die vooral over ijs gaat. Dat houdt in dat je toch wel behoorlijk goed ter been moet zijn, aangezien ijs nu eenmaal glad tot erg glad kan zijn. Natuurlijk neem je snowgrips voor onder je schoenen mee. Desalniettemin moet je rekening houden dat er op sommige plekken moeizaam te lopen valt vanwege brokken en stapels ijs.

aanvullende informatie

 • We hebben in het westen wellicht een bepaald beeld van Rusland en haar bewoners. Welk beeld je ook hebt, dit Siberische deel van het land hebben we ervaren als een gebied met een zeer open, behulpzame en vriendelijke bevolking.
 • Tijdens deze reis hebben we een lokale gids die de Baikalregio op haar duimpje kent. Ze is geboren in de streek en zeer betrokken. Een Engels sprekende tolk is aanwezig om ons van lokale informatie en anekdotes te voorzien. We maken gebruik van zeer ervaren en verantwoordelijke chauffeurs die veel ervaring hebben met het rijden op het ijs van Baikal.
 • Het is goed te bedenken dat je in winters Siberië reist. Dat houdt in dat het er erg koud kan zijn. Het is vrij lastig om aan te geven welke temperaturen je kunt verwachten. Tijdens de pilotreis in 2017 lag het minimum op -26 maar waren de meeste dagen tussen de -10 en het vriespunt. Wind of geen wind maakt heel veel uit en je moet dus eigenlijk op alles voorbereid zijn. Het beste werkt dan ook om jezelf in laagjes te kleden. De kou is overigens heel anders dan hier in Nederland. Het is een erg droge kou die daardoor beter te hanteren is. Mocht je over de winterse omstandigheden vragen hebben, dan helpen we je graag verder.
 • De reis vangt aan op 10 of 21 februari in Irkutsk (afhankelijk van welke reis je hebt gekozen). Dit betekent dat je op 9 of 20 februari vanuit Nederland/België vertrekt.
 • Let goed op bij de aanvraag van je Russische visum dat het geldig is op het moment dat je in Moskou landt voor de tussenstop! Dat is uiteraard afhankelijk van de vlucht maar meestal 1 dag eerder dan de officiële startdag van de fotoreis.
 • In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 21 december bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.
Feedback deelnemers

Conny

“Allereerst bedankt dat je samen met Charles deze bijzondere bestemming in het reisprogramma hebt opgenomen. Als je de beelden weer terug ziet, besef je wat een groots landschap het is. Schitterende vergezichten, ijs in allerlei bijzondere vormen, mooie rotsen, authentiek Russische dorpjes en prima weersomstandigheden. Vooral het verblijf op Oklhon Island vond ik fantastich, primitief maar erg mooi. De lunch en de wandeling door Khuzir waren een mooie onderbreking van de rit.
Het fotograferen vond ik soms best lastig, want wat en hoe zet je dit nu op de foto? Gelukkig kregen we advies van Charles als we dat nodig hadden en je kon ervaringen delen met de medereizigers. De begeleiding van onze Russische gidsen was prima, ervaren chauffeurs, goede maaltijden en ze hebben veel moeite gedaan ons alle mooie plekken rondom en op het Baikalmeer te laten zien. Ik ben zeker van plan nog eens terug te gaan, want het is echt een fascinerende plek.”

Ruud

“Ik wil je heel hartelijk danken dat je deze reis samen met Charles hebt aangeboden. De bestemming stond lang op mijn wensenlijstje en jullie hebben de verwachtingen meer dan waar gemaakt. Schitterende landschappen onder prachtige weersomstandigheden aangevuld met authentieke dorpsgezichten. Zelfs met macrofotografie heb ik me kunnen uitleven. Schitterende korstmossen en ijskristallen heb ik voor de lens gehad.
De reisbegeleiding door Charles was heerlijk relaxed. Daar waar nodig was hij aanwezig, en zij die dat niet nodig hebben konden lekker hun gang gaan. Voor mij als iets meer ervaren fotograaf is dat de perfecte benadering. Toch heb ik ook zo wat zaken kunnen leren en heb ik mijn polarisatiefilter nog nooit zo vaak gebruikt.
Ik wil ook de begeleiding van Russische kant memoreren. Zij hebben geweldig veel moeite gedaan om het ons naar de zin te maken. Petje af voor het vele werk. De maaltijden die ze ons voorschotelden waren eenvoudig maar voedzaam en tijdens het fotograferen stond immer de koffie of thee klaar om even aan op te warmen. Altijd vriendelijk en behulpzaam.”

Ingeborg

“Ik heb een hele mooie reis naar het Baikalmeer gehad! Wat een natuur”

 

Reiscode:FWB0219B
Vertrek10-02-2019
Terugkomst18-02-2019
VertrekgarantieJa
Prijs€ 2710
Volgeboekt
Reiscode:FWB0219
Vertrek21-02-2019
Terugkomst01-03-2019
VertrekgarantieJa
Prijs€ 2710
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief