accommodatie
In Irkutsk verblijven we de eerste en laatste nacht in het Angara hotel, dat op een steenworp afstand is gelegen van de gelijknamige rivier en in het hart van het fraaie centrum ligt. Tijdens de ‘reis op het ijs’ verblijven we op 3 verschillende locaties. In het eerste guesthouse Edelweiss zijn zowel 1- als 2-persoonskamers beschikbaar en verblijven we 3 nachten. Omdat we op plekken verblijven waar verder weinig voorhanden is, worden alle maaltijden hier genuttigd. De maaltijden zijn eenvoudig maar prima en ruim voldoende (een enkele maal hebben we een ontbijt/lunch onderweg op het ijs).
Onze tweede locatie is tevens onze meest noordelijke accommodatie, het meteostation Solnechnaya wat ‘zonnig’ betekent. Bij dit meteostation wonen het hele jaar een aantal, zeer gastvrije, mensen die werken voor het meteostation. De faciliteiten bij Solnechnaya zijn minimaal. We verblijven in eenvoudige maar sfeervolle huisjes. Er zijn geen 1-persoonskamers beschikbaar. Je deelt hier dus een kamer met iemand anders (max. twee personen per kamer)
Bedden/matrassen zijn niet van het comfort dat je thuis gewend bent en toiletfaciliteiten zijn in kleine houten hokjes buiten en dus enigszins primitief. Douches zijn afwezig. Wel is er hier de banya, de Russische variant van een sauna. Dit wordt in dit deel van Siberie nadrukkelijk beschouwd als ‘de douche’ van hier en wordt gebruikt voor de reiniging van zowel lichaam als geest.
Solnechnaya ligt op een zeer spectaculaire plek in een open deel op de taiga en aan de rand van het ijs. Dit alles maakt dat de genoemde ‘kleine’ ongemakken volledig worden gecompenseerd en maken het logeren hier meer dan de moeite waard. In de zomer struinen hier veel beren en ander (groot) wild rond, in de winter is er het ijs dat letterlijk voor de deur begint.
De derde accommodatie is weer zuidelijker en Uyuga genaamd. Ook hier zijn 1- en 2-persoonskamers beschikbaar en verblijven we 2 nachten.
Het reisschema is indicatief en de volgorde van accommodaties kan wijzigen. We laten dit afhangen van de ijscondities en de beste mogelijkheden.

programma
Dag 1
We arriveren waarschijnlijk in de (vroege) ochtend in Irkutsk. We worden opgehaald en direct naar ons hotel in de stad gebracht. Die dag kunnen we op een rustige manier besteden. Irkutsk is een aardige stad met overdadige Russisch-orthodoxe kerken, prachtige houten huizen en gebouwen, een levendige markt en natuurlijk de Angara rivier. Deze grote rivier die, zo’n 70 kilometer zuidelijker, als enige rivier vanuit het Baikalmeer komt, stroomt ondanks de kou gewoon als water door de stad.
Dag 2-4
De extra dag die we dit jaar hebben toegevoegd aan de reis voert ons naar een interessante ‘ urbex-locatie’. In de ochtend worden we opgehaald bij het hotel en rijden we naar een, vrijwel, verlaten nederzetting aan de oevers van het meer. Vlakbij het gehucht ligt een interessante en goed toegankelijke verlaten marmermijn in de heuvels. We maken hier een flinke fotostop en krijgen hier misschien een beetje beeld van het het leven en werken onder de harde condities die gelden in deze regio. We rijden vervolgens door en komen ergens aan het eind van de middag bij onze eerste accommodatie. Dit kleine dorpje ligt min of meer tegenover het eiland Olkhon en is een mooie basis om de komende dagen dit deel van het meer te ontdekken. Wellicht kunnen we deze eerste dag ook direct het prachtige licht van de zonsondergang ervaren en fotograferen.
Tijdens de eerste versie van deze fotoreis hebben we hier ook gelogeerd, we zullen deze keer echter veel nieuwe plekken gaan ontdekken waar we nog niet eerder zijn geweest.
Het bevroren meer is hier natuurlijk het meest in het oog springende fenomeen, maar te vaak worden de steppes er omheen vergeten. We trekken voor de zonsopkomt over beroerde weggetjes de steppes op en zullen verbaasd zijn over de variatie aan vegetatie, de vormen en lijnen die fraai overgaan in het altijd aanwezige ijs van het meer op de achtergrond. We lunchen met de ‘locals’ in een wegrestaurantje op weg naar Anga. Vanuit de heuvels zakken we langzaam af naar het meer zelf en een groot deel van de middag, tot na de zonsondergang, besteden we bij Anga. Anga is een wat moerassige inlet van het meer en, door een bepaalde luchtstroom, een van de koudste plekken in de omgeving. Bij het ondiepe gedeelte is het goed om de macrolens op de camera te schroeven. Er is zoveel moois, denk aan methaanbelletjes, plantjes, een enkel ingevroren visje, zodat we er nog een flinke tijd liggend op het ijs kunnen doorbrengen. Rijd je verder het meer op dan is daar doorgaans ijs dat zo helder en maagdelijk is dat je het idee hebt dat je op een glasplaat loopt. Een zeer bijzondere ervaring en direct al een fotografisch paradijs.
Dag 5 – 7
Vandaag trekken we al meteen door naar het noorden. Een vrij lange tocht over het ijs waarvan we niet precies kunnen zeggen hoelang we erover gaan doen. Het ijs is namelijk elk jaar anders, scheuren lopen anders en de grote ijswallen (toros) liggen elk jaar weer op andere plekken. Het rijden over het ijs is een belevenis op zichzelf en we zullen doorlopend moeten zoeken naar doorgangen en stukken waar te rijden is. Het ijs is dan wel zo’n meter dik, maar door opgeworpen ijsbrokken, breuken etc. kun je simpelweg niet overal rijden. Het eerste deel zal gaan tussen het vasteland en Olkhon, de zgn. “small sea”. Wellicht kunnen we hier ook zelfs nog gedeeltelijk over het eiland rijden mocht dat sneller gaan.
Was voorheen het meteostation Uzury in het noorden van Olkhon ons meest noordelijke punt van de fotoreis, nu slaan we dit station over en reizen we een kleine 200 km verder. Het meer ‘opent’ zich vanaf Uzury en de twee ‘zeeën’ links en rechts van het eiland voegen zich samen.
Het meer wordt hier ineens zo’n 70 km breed. De omringende bergen worden veel hoger en de steppe en taiga eromheen worden ruiger. Ook aan het ijs zelf zien we de invloeden van het veel bredere water. Alles is groter en is met veel meer geweld ‘gevormd’. Breuken en scheuren zijn langer, ijswallen hoger.
“Nature rules” en het is de natuur op z’n best!
Naar verwachting rijden we verder langs de westelijke zijde van het meer verder noordwaarts. Wegen zijn er allang niet meer dus we doen hier echt alles over het ijs. Er zal gezocht worden naar ‘doorgangen’ richting onze accommodatie, het meteostation Solnechnaya. Solnechnaya is gedurende deze dagen onze ‘thuishaven’ waar we slapen, eten en napraten. Het exacte programma hier is afhankelijk van de omstandigheden maar je kunt ervan overtuigd zijn dat deze plek spectaculair is door zowel de ligging als ook de ijsfenomenen die er te zien en te fotograferen zijn.
Uiteraard zullen we onderweg vele fotostops maken.
Dag 8 – 9
Vandaag zullen we na de zonsopkomst en het ontbijt weer langzaam zuidwaarts gaan. Uiteraard is de terugweg net zo’n avontuur met weer vele stops onderweg. Shamanisme is op en rond het Baikalmeer een vaak gezien fenomeen. Er bestaan allerlei uitingen en we zullen een aantal van deze ‘heilige’ plekken bezoeken. Veelal is het een bepaalde rots of een eilandje welke voor de Buryat-mensen een speciale betekenis hebben. Voor ons als fotografen zijn het altijd fraai gelegen en interessante fotolocaties. We lunchen onderweg ergens op het ijs en arriveren in de namiddag bij onze laatste accommodatie langs het meer het guesthouse Uyuga. In dit guesthouse komen we al enige jaren vanwege de gunstige ligging. Die is perfect voor nog twee dagen ijs, variërend van ijswanden, ijspegels in allerlei soorten en maten, ijsgrotten tot minuscule ijskristallen, belletjes en andere kunstig gevormde sculpturen.
Dag 10
Het is alweer de laatste dag bij het ijs, maar natuurlijk niet zonder nog ergens op een fraaie locatie een zonsopkomst mee te pakken. Na het ontbijt maken we ons langzaam op om terug richting Irkutsk te gaan. Natuurlijk maken we zo her en der nog wel weer een fotostop voordat we ergens in de (na)middag terugkomen in ons hotel in Irkutsk.
Dag 11
Vandaag vlieg je weer terug naar Nederland (of België). Ongetwijfeld verlaat je Siberïe met prachtige beelden en ben je een bijzondere ervaring rijker.
Het exacte programma is afhankelijk van onder andere het weer, de condities van het ijs en onze stemming. Elke dag bezoeken we andere delen van het gebied, nooit ver weg van onze accommodatie maar wel even verrassend en fotografisch uitdagend.
We leven dus een beetje ‘uit de koffer’ zodat we niet veel tijd kwijt zijn aan in en uitpakken van onze spullen, maar optimaal gebruik kunnen maken van de tijd om te fotograferen. Natuurlijk is er ook tijd voor beeldbewerking en de altijd leerzame fotobesprekingen.
Wat kun je zoal verwachten? Ten eerste het werkelijk schitterende en unieke licht. De zonsopkomst en zonsondergang zijn qua tijdstippen zeer schappelijk. Rond 8 uur komt de zon op om vervolgens ca. 18 uur weer achter de horizon te zakken. Ten tweede is er ijs in alle denkbare vormen en maten. Helder transparant en blauw ijs, ijsschotsen die er uitzien als een aanstormende branding in zee. Ook vind je er ijspegels in alle soorten en maten en niet alleen ijspegels die hangen maar ook ijspegels die uit de grond lijken te verrijzen. IJsgrotten waar het met name met de zon nog laag aan de horizon prachtig fotograferen is. De enorme scheuren, minuscule breukjes, patronen en de fascinerende bellen (methaangas) die in het ijs bevroren zijn eveneens zeer fotogeniek.. Behalve voor de liefhebber van weidse landschappen komt ook de macrofotograaf dus bijzonder goed aan zijn/haar trekken.
Zoals eerder gezegd hanteren we een flexibel programma omdat we willen kunnen inspelen op de weersomstandigheden en ijscondities.

lokaal vervoer
We verplaatsen ons in de zogeheten UAZ minibusjes (voor de liefhebber: Ulyanovsky Avtomobilny Zavod oftewel Ulyanovsk Automobile Plant). Zelf zeggen de Russen hiervan dat het de enige auto is waarmee je naar het noorden van Olkhon kunt komen. Het zijn oerdegelijke, maar niet luxe, busjes die hoog op de wielen staan en natuurlijk 4×4 aangedreven zijn. De auto’s zijn uitgerust met spijkerbanden, waardoor het rijden op zowel het ijs als land mogelijk is.
We hebben de beschikking over 3 voertuigen en er is voldoende ruimte.
aanvullende informatie
-
Tijdens deze reis maken we gebruik van experts uit de Baikalregio zelf. Onze gids vormt samen met de ‘ice-captain’ die de eerste wagen rijdt, plus de andere chauffeurs, een ondersteunend team van topklasse. De ‘ice-captain’ is de absolute baas op het ijs en bepaalt uiteindelijk of er ergens wel of niet naartoe kan worden gereden. Behalve een bijzonder aardige en behulpzame kerel is hij bovendien een van de meest ervaren chauffeurs die er op het ijs van Baikal rondrijden.
Onze gids komt uit Irkutsk en ‘woont’ bijna op het Baikalmeer. Voorafgaand aan onze komst is al veelvuldig onderzocht wat de beste (fotografische)plekken voor dat betreffende jaar zijn, want Baikal is elk jaar anders. Tijdens de hele reis hebben we ook nog een voortreffelijk Engels sprekende tolk bij ons. Zij helpt niet alleen mee met alle hand- en spandiensten die zich voordoen maar voorziet ons van allerlei informatie en anekdotes.Door dit team van experts wordt onze veiligheid optimaal gewaarborgd en krijgen we de best mogelijke ondersteuning bij het vinden van de goede fotografielocaties.
- Het is goed te bedenken dat je in winters Siberië reist. Dat houdt in dat het er erg koud kan zijn. Het is vrij lastig om aan te geven welke temperaturen je kunt verwachten. Tijdens de pilotreis in 2017 lag het minimum op -26 maar waren de meeste dagen tussen de -10 en het vriespunt. Wind of geen wind maakt heel veel uit en je moet dus eigenlijk op alles voorbereid zijn. Het beste werkt dan ook om jezelf in laagjes te kleden. De kou is overigens heel anders dan hier in Nederland. Het is een erg droge kou die daardoor beter te hanteren is. Mocht je over de winterse omstandigheden vragen hebben, dan helpen we je graag verder.
- De reizen vangen in Irkutsk aan op respectievelijk 15 februari en 27 februari 2022, wat betekent dat je op 14 of 26 februari vanuit Nederland/België vertrekt (afhankelijk van welke editie jij hebt geboekt).
- Let goed op bij de aanvraag van je Russische visum dat het geldig is op het moment dat je in Moskou landt voor de tussenstop! Dat is uiteraard afhankelijk van de vlucht maar meestal 1 dag eerder dan de officiële startdag van de fotoreis (minimaal 14 of 26 februari 2022).
- In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 30 november bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.