Fotografeer de ultieme ijslandschappen

Fotoreis Baikal – Rusland

  • Fotografeer de Parel van Siberië
  • Ultieme en iconische ijslandschappen
  • Voor zowel liefhebbers van landschapsfotografie, minilandschappen als macrofotografie
  • Inclusief het nog ongerepte noorden
  • Begeleiding door fotograaf Charles Borsboom
  • Volpension

Het Baikalmeer wordt ook wel de parel van Siberië genoemd. Enorme ijsvlaktes, kou, zeer fotogeniek en rustige locaties waar je veelal alleen bent. Winters Baikal is als het ware geschapen voor de landschapsfotograaf. Uitgestrekte ijsvelden met prachtige structuren, patronen en breuken, azuurblauwe ijsblokken en ijswanden.
Bijna beroemd zijn de vele grotten met hun stalagmieten en stalactieten van ijs. Altijd geweldig, maar bij zonsopkomst en -ondergang verandert zo’n grot in een ‘gouden’ ruimte. Eveneens zeer bijzonder en fotografisch aantrekkelijk zijn de gasbellen. Gestapelde lagen van schijven en bolletjes methaan in alle soorten en maten die door het ijs zijn ingesloten, een uniek en fascinerend gezicht. En tenslotte ‘schrijven’ wij fotografen in Baikal met werkelijk fantastisch licht.

Fotoreis Baikal Rusland - ©Charles Borsboom

Het Baikalmeer is een meer in het zuidoosten van Siberië en is het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Met een lengte van ruim 650 km, een breedte van 80 km en maximale diepte van ruim 1600 meter bevat het 20% van het zoete water op aarde. In de zomer is het een behoorlijk populaire bestemming voor voornamelijk Russische toeristen. In de winter echter is de situatie geheel anders. Al neemt ook het wintertoerisme toe, het is er ‘stil’ in vergelijking met de zomer. In de winter vriest het Baikalmeer compleet dicht en is er een officiële ‘snelweg’ over het ijs richting het eiland Olkhon.

Voor fotografen is de winter een fantastische tijd om het gebied te bezoeken. We bevinden ons vrijwel permanent op het ijs en we besteden veel aandacht aan het maken van ‘perfecte’ composities. Het landschap is immens en kan overweldigend overkomen. We besteden veel tijd om je (nog beter) te leren kijken en te beoordelen wat juist mee ‘moet’ in een beeld en wat juist weggelaten kan worden. Dit alles uiteraard met het doel om een beeld sterker te maken.
De vele ijsgrotten maken het experimenteren met ondersteunend flitslicht tot een uitdaging. Uiteraard nemen we de tijd om met elkaar foto’s te bespreken.

Na een drietal uiterst succesvolle reizen te hebben gedaan in het wat meer zuidelijke gedeelte van het meer, hebben we besloten de reis wat aan te passen. We hebben onderhand veel ervaring in de regio en zien het toch elk jaar op bepaalde punten wat drukker worden met toeristen. Deze fotoreis naar het Baikalmeer is naar ons idee nu juist een reis waarin niet alleen het spectaculaire landschap en de enorme verscheidenheid aan fotografische mogelijkheden een rol spelen. Het reizen en verblijven op en langs het meer zorgen er ook voor dat je een unieke totaalbeleving hebt.

Het is juist om deze reden dat we vanaf 2020 een stuk verder naar het noorden trekken. Er zijn minder toeristen en de grootsheid van het meer, het ijs en de omliggende bergen nemen in het kwadraat toe in vergelijking met de wat zuidelijker, en veel gemakkelijker te bereiken, delen van het meer.

Kortom, een fantastisch en uitdagend fotografisch avontuur voor zowel de landschapsfotograaf als voor de liefhebbers van abstracte fotografie en minilandschapjes.

Fotoreis Baikal Rusland - ©Charles Borsboom

begeleiding
Fotograaf Charles Borsboom begeleidt deze bijzondere fotoreis. Charles heeft naast een passie voor natuurfotografie ook een passie voor reizen. Zijn reizen, met name Siberië en China, bieden tevens de kans om een beetje kennis te maken met andere culturen. Charles begeleidt iedereen met enthousiasme op zowel het technische als het creatieve vlak.
Charles’ motto is : “Kijken is nog geen zien”. Vanuit die visie stimuleert hij deelnemers om anders te leren kijken.

Fotogalerij Charles Borsboom

Fotogalerij deelnemers

Reiscode:FWRb0222A
Vertrek15-02-2022
Terugkomst25-02-2022
VertrekgarantieNee
Prijs€ 2995
Volgeboekt
Reiscode:FWRb0222B
Vertrek27-02-2022
Terugkomst09-03-2022
VertrekgarantieNee
Prijs€ 2995
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief