Fotoreis Sierra de Gredos – Spanje
- DEZE FOTOREIS KEERT IN 2026 TERUG; REISDATA ZIJN ONDER VOORBEHOUD
- Toplocatie voor steenbokken, beekjuffers, vlinders en granietformaties
- Inclusief werkdocument met opdrachten: gerichte training in creatieve en conceptuele vaardigheden
- Je doet (naast je vrije veldfotografie) een eigen mini-project
- Geen verzengende hitte, want je verblijft op 1600 meter hoogte
- Begeleiding door natuurfotograaf Bart Siebelink
- Op basis van halfpension verblijf
Tijdens deze reis leer je spelenderwijs op een andere manier kijken en verbanden leggen. Dat doe je in de vorm van drie gerichte opdrachten en een persoonlijk project (een serie) waaraan je elke dag wat tijd besteedt.
Daarnaast is het vooral een gezellige reis naar het zonnige (maar zeker niet te hete) hooggelegen hart van Spanje, waar in de Sierra de Gredos een aangename koelte heerst. Onderwerpen krijg je vrijwel cadeau. Je komt dichtbij steenbokken en krijgt alle kans om deze uitgebreid te fotograferen. Ook ga je aan de slag met beekjuffers, wimpelstaarten en grillige granietformaties.
Ons gebied, de Sierra de Gredos (een bergketen in het midden van het Iberisch Schiereiland, gesitueerd tussen Ávila, Cáceres, Madrid en Toledo) is uitgeroepen tot regionaal park. Het hoogste punt is de Pico Almanzor (2592m). Het gebergte is ontstaan in dezelfde fase als de Alpen (tijdens de zogenoemde Alpine orogenese ca. 66 miljoen jaar geleden) ten gevolge van verschuivingen van de aardkorst, waarbij graniet werd opgestuwd. Dat is ook direct het meest spectaculaire aan het landschap hier: het graniet!
Nergens zie je zo fraai hoe het landschap wordt gevormd door graniet als hier. Dat begint met de stompe, afgeronde vorm, waarmee het als gebergte uit de aardkorst is opgestuwd. Vergelijkbaar met de formaties in het beroemde Yosemite-park in de USA. Vervolgens die je hoe deze massieve formaties door de werking van weer, water en vegetatie doortrokken raakt met spleten die uiteindelijk leiden tot afsplitsing van enorme megalieten. Ook zien we keien met de afgeronde wolzak-vormen die associaties wekken met de Flintstones, sierlijk uitgesleten canyons, insluitsels van kwartsen en graniet dat tot gruis is vergaan.
Hoe gaan we te werk?
We rijden telkens naar plaatsen waar we direct vanuit de bus mogelijkheden hebben om te fotograferen. We lopen zelden verder dan 1 kilometer en dan nog zal het tempo kalm zijn. Als fotografen staan we immers stil bij de vele details en overzichten die we tegenkomen. We bezoeken één (soms enkele) locaties per dag, deze zijn overzichtelijk genoeg om vrijelijk te kunnen uitzwermen. We spreken steeds op vaste tijden weer af bij de bus.
Jouw eigen project
Ook wordt speciaal op deze reis tijd vrijgemaakt voor een eigen project dat vorm gaat krijgen als we daar zijn. Dit project richt zich op het ontdekken en/of trainen van jouw eigen vermogen om te schakelen tussen
A- het kijken naar en denken vanuit een thema (idee)
B- het kijken naar en denken in vormen (beeld)
C- het inzetten van je fantasie (onderwerp)
Het eindresultaat van je project wordt een serie van precies 5 foto’s die een onderlinge samenhang vertonen. Je kan dus niet volstaan met je 5 weektoppers, maar zal op zoek moeten naar een bepaalde rode draad. Deze giet je in de vorm van een rake titel!
Foto’s bespreken
Meermalen zullen we plenair foto’s bespreken vanaf een flatscreen. De kwaliteit van deze besprekingen is één van de kernonderdelen van een fotografiereis. Het zijn de momenten waarop het meest wordt geleerd en waarop veel ideeën ontstaan voor nieuwe foto’s. Daarom is het nodig dat je een eigen laptop meeneemt, voorzien van een programma waarmee je beelden kan inladen en tonen. Ook een USB-stick voor het verzamelen van je geselecteerde foto’s is handig om bij je te hebben.
Natuur
Bijzondere en wat minder voor de hand liggende diersoorten die we hier kunnen tegenkomen zijn: Iberische muurhagedis, Spaanse smaragdhagedis, Gredos berghagedis, Parelhagedis, Gladde slang, Almanzor vuursalamander, Gredos pad, Slangenarend, Dwergarend, Gredos steenbok, Bronlibel, Iberische beekjuffer, Iberische kikker, Iberische groene kikker, Wimpelstaart, Beekforel, Dambordje, Zuidelijk citroentje en Tweekleurige parelmoervlinder.
begeleiding
Bart Siebelink is bioloog, schrijver en docent in het kunstonderwijs. Bekendheid kreeg hij als auteur van het Handboek Natuurfotografie en het baanbrekende boek Grip op Creativiteit. Bart is sterk in het herkennen van verrassende fotokansen en beeldtaal. Verder weet hij een prettig gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s. Niet onbelangrijk: Bart is een talenwonder en spreekt vloeiend Spaans.