accommodatie
Tijdens deze fotoreis verblijf je in twee verschillende hotels, beide landhuizen.
Het eerste hotel dat enkele jaren geleden nieuw leven werd ingeblazen, ligt op een landgoed daterend van 1856. Het hotel, gelegen te Ockelbo, werd omgebouwd tot een oase van rust. Gericht op natuurliefhebbers en met het nodige comfort biedt het hotel talrijke ontspanningsmogelijkheden. Het landgoed wordt omringd door industrieel erfgoed en schitterende natuur. Wil je eventjes afkoelen na het fotograferen, dan kun je een duik nemen in het meer dat grenst aan de tuin.
Het tweede indrukwekkende landhuis werd gebouwd in de 17de eeuw en bestaat uit een hoofdgebouw en zes vleugels. Het statige hoofdgebouw biedt plaats aan een restaurant, bar en ontspanningsruimtes en wordt omringd door een prachtige tuin. Op het domein is ook een schitterend wellnesscomplex gevestigd met talrijke mogelijkheden om te ontspannen of je te laten verwennen. Färna, het dorp waar het landgoed gelegen is, ligt tussen twee meren en wordt omringd door het prachtige Färna ecopark. Voor de zeer smaakvolle maaltijden die geserveerd worden in het restaurant, wordt enkel gebruik gemaakt van lokale producten van omliggende boerderijen en de moestuin van het landgoed.

programma
Dag 1
Je arriveert op Stockholm Arlanda Airport, vanwaar we met een busje naar het eerste hotel in Jädraås rijden, waar we ‘s-avonds van een lekkere maaltijd genieten. Afhankelijk van het weer en de tijd trekken we er ’s avonds nog even op uit om van de fraaie omgeving te genieten en de eerste foto’s te maken.
Dag 2
Vandaag maken we kennis met de spectaculaire Zweedse natuur en bezoeken we twee verschillende natuurgebieden. We starten deze dag in Natuurreservaat Rönnåsen. Vanaf Rönnåsen, ongeveer 270 meter boven zeeniveau, heb je een prachtig uitzicht over Ockelbo. Op weg naar het uitzichtspunt met bijhorend platform zie je een enorm geplaveid veld dat laat zien hoe hoog het zeeniveau was aan het einde van de ijstijd. Het is de ideale plek om je lunch te verorberen.
In de namiddag vertrekken we naar Ekopark Ovansjö, gesitueerd in het meest noorderlijke deel van de Bergslagen regio. Vanaf een van de vele bergtoppen heb je een schitterend uitzicht over wijdgestrekte bossen met massa’s knoestige oude dennen. Sommige van deze dennen zijn tot 600 jaar oud en dragen vaak sporen van verschillende branden. Misschien zien we wel sporen van de inwoners van deze dennen zoals een uil of de drieteenspecht. In de kalme, heldere beken glanst parelend rivierwater. Overal vind je sporen van ijzerbewerking, veehouderij als oud volksgeloof.
Dag 3
Denk je aan Zweden, dan denk je ook aan elanden. Hoewel er ontelbaar veel elanden in de natuur rondlopen, laten ze zich meestal alleen maar op forse afstand zien. Om de dieren beter voor de lens te krijgen, starten we de dag in een speciaal elandenpark. Verbaas je over de enorme afmetingen van deze dieren!
De economie van Midden-Zweden draaide lange tijd op de aanwezigheid van koper en zilver. De cultuurhistorie is al even spectaculair als de natuur en mogen we daarom beslist niet overslaan. We brengen een bezoek aan de grootste kopermijn van Europa, tevens Unesco werelderfgoed. Oude, kleurrijke gebouwen en details van noeste arbeid staan hier centraal.
In de namiddag doen we het rustig aan en verplaatsen we ons naar de berenkijkhut, waarin we in de late namiddag plaats zullen nemen. We krijgen een avondmaaltijd mee om te nuttigen tijdens ons verblijf in de hut. De hut ligt op een wat meer open plek in het bos. We verblijven hier de gehele nacht en wachten vol spanning op wat komen gaat. Even geen beren te zien? Dan kun je wat rusten terwijl Bob de boel goed voor je in de gaten houdt, zodat je gegarandeerd geen moment mist.
Dag 4
Na een lange nacht tussen de beren is het eerst tijd om op adem te komen. De ochtend gebruiken we dan ook om wat bij te slapen. ’s Middags verplaatsen we ons naar ons tweede hotel. De middag is vrij, maar uiteraard biedt de omgeving van het hotel aanleidingen genoeg om nog even kort op stap te gaan: het landgoed zelf waarop het hotel is gelegen, met prachtige oude bomen en een bloemrijk loofbos, het nabijgelegen meer of bijvoorbeeld de bloemrijke velden van een enkele boerderij.
Dag 5
Vandaag moeten we vroeg uit de veren. We splitsen de groep op in tweeën. De eerste groep vertrekt naar de visarendsafari. Een snelle boot stuurt ons over het grootste meer van Zweden. Al snel worden we vergezeld door grote groepen brutale meeuwen, erg leuke foto-onderwerpen! Toch dienen deze meeuwen vooral als lokmiddel van de visarend. Onze gids doet er alles aan de boot zo gunstig mogelijk op het licht neer te leggen. En dan ineens: plons op nog geen 10 meter van de boot. Met een beetje geluk ontmoeten we ook nog een zeearend.
De andere groep gaat op jacht naar ‘het kleine spul’. Bij Zweden denk je al snel groots en spectaculair, maar dat geldt zeker ook voor de prachtige bloemen en vlinders. Een speciale macrolocatie biedt je eindeloos veel mogelijkheden.
Na een aangename rustpauze vertrekken we naar een heel bijzonder stukje natuur, namelijk een afgebrand bos. In 2014 sloeg hier het noodlot toe en brandde meer dan 6000 hectare bos af. Vanaf de heuvels kijk je letterlijk naar de horizon en zie je geen boom meer overeind staan, indrukwekkend. Nog bijzonderder is het feit dat het gehele gebied daarna is uitgeroepen tot natuurreservaat. De natuur mag hier haar gang gaan. Daarmee is voor het eerst in de moderne tijd te zien hoe de natuur zich op zo’n grote schaal zelf ontwikkelt.
’s Avonds brengen we een bezoek aan de laplanduil, een prachtige en vooral grote uil.
Dag 6
In de ochtend draaien we het programma van de vorige dag om en staan de visarenden en macro-onderwerpen wederom centraal.
Om bij te komen van de intensieve ochtend rusten we eerst weer even goed uit. In de namiddag strijken we voor een laatste keer neer op een fraaie landschappelijke plek om nog eenmaal te genieten van al het moois dat de Zweedse natuur te bieden heeft.
Dag 7
Helaas is het alweer de laatste dag. Na een laatste Zweeds ontbijt keren we met het busje terug richting het vliegveld. Tip: Houd je camera bij je in het vliegtuig; bij mooie weersomstandigheden is er onder je nog genoeg te fotograferen! Eenmaal terug in Nederland begint het nagenieten, hopelijk met de vele mooie foto’s en verlang je direct weer terug naar Europa’s dichtste wildernis!

lokaal vervoer
Ter plekke maken we gebruik van een 9-persoons minibus. Let op, vanwege de mogelijk beperkte capaciteit qua bagageruimte het verzoek om naast je fotorugzak liever een reistas mee te nemen dan een hardschalen koffer.
zwaarte reis
De meeste wandelafstanden blijven beperkt, al zullen soms enkele kilometers gelopen moeten worden. De plekken die we bezoeken zijn in principe via weggetjes en paden te bereiken, al mag je in Zweden van de paden af om zo de beste standpunten te bepalen. De ondergrond is dan vaak ongelijk en bestaat onder andere uit grote keien.
aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 1 april 2021 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.