©Charles Borsboom

Het coronavirus en Nordic Vision

Laatste update 25-5-2020

Nordic Vision houdt de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) uiteraard goed in de gaten. We volgen dagelijks de informatie van het RIVM, de adviezen van Buitenlandse Zaken en hebben nauw contact met onze brancheorganisatie VvKR en de lokale accommodaties. Het reisadvies is afhankelijk per land en per regio en wijzigt continu. Kijk voor de laatste update en uitleg over de reisadviezen en kleurcodes op de website van Nederland wereldwijd.

Alle landen (inclusief Nederland) hebben ingrijpende maatregelen genomen tegen het coronavirus. Dit kan ook gevolgen hebben voor bij ons geboekte fotoreizen. Inmiddels zijn de reizen van april, mei, juni en juli indien mogelijk verplaatst naar een later moment. We bekijken per reis de situatie en als een bepaalde reis ingrijpen vereist, dan nemen we direct contact op met de deelnemers die dit betreft. Houdt er rekening mee dat we in sommige gevallen tot zo’n 48 uur voor vertrek pas een beslissing kunnen nemen vanwege de continu veranderende situatie.

Onze eerste insteek zal zijn om te proberen je reis op een nieuwe datum uit te voeren. Hiervoor zijn we achter de schermen al druk bezig door te overleggen met de begeleidend fotografen en accommodaties. Zodra het aan de hand is nemen we contact met je op om het mogelijke alternatief aan je voor te leggen. We willen natuurlijk het liefst dat je uiteindelijk die prachtige fotoreis kunt maken. Als dat niet lukt dan proberen we, zoals je van ons gewend bent, zo klantvriendelijk mogelijk te handelen.

We kijken zoals gezegd naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en naar de corona-maatregelen in het betreffende land. Verder houden we ook hiervoor nauw contact met onze lokale partners en onze belangenvereniging VvKR. Wij controleren vervolgens of de accommodaties, evt. vervoerders en andere aanvullende diensten in staat zijn de maatregelen goed uit te voeren. Wanneer de reis uitvoerbaar is krijgen klanten die al geboekt hebben hierover automatisch bericht. Zij kunnen er zeker van zijn dat alles goed gecheckt is en kunnen met in achtneming van de coronamaatregelen genieten van hun reis. Omdat de coronamaatregelen aan veranderingen onderhevig zijn en ook per land kunnen verschillen, verzoeken we onze reizigers om zich zowel in Nederland voor de reis als ook ter plaatse goed te laten informeren en, ook ter plekke, alle maatregelen goed na te leven. Dus ook in het buitenland geldt voorlopig:

  1. Houd 1,5 meter afstand (tussen huishoudens)
  2. Indien 1,5 m. afstand tijdens internationaal vervoer niet mogelijk is draag een mondkapje.
  3. Was vaker je handen.
  4. Hoest en nies in je elleboog.
  5. Gebruik papieren zakdoekjes.
  6. Schud geen handen.
  7. Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°).
  8. Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
  9. Informeer je over de maatregelen in het betreffende land via www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer of zet de reiswijzer e-mail aan van jouw bestemming via: https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer/aanmelden
  10. Betaal met pin of contactloos (pin of mobiel).

Wanneer wij de reis, of onderdelen hiervan, niet kunnen uitvoeren nemen wij uiteraard ook direct contact op.

Bekijk in ieder geval onze reisvoorwaarden nog eens, welke in samenwerking met alle VvKR organisaties tot stand gekomen zijn.

In algemene zin kunnen we het volgende zeggen:

1. We proberen de reis te verplaatsen naar een moment later dit jaar of volgend jaar. Het zou natuurlijk voor alle partijen het mooist zijn als je met die datum weer mee kunt. Jij houdt dan alsnog je gewenste fotoreis, en alle betrokkenen behouden zicht op instandhouding van hun bedrijf. 
 
2. Je kunt niet mee op een later tijdstip? Dan bieden we net als reisorganisaties die bij de ANVR/SGR aangesloten zijn de mogelijkheid van een voucher ter waarde van het bedrag dat je betaald hebt. Deze kun je dan zelf inzetten voor willekeurig welke nieuwe reis bij ons als het een keer beter uitkomt. Dat voucher is i.s.m. onze branchevereniging VvKR en het Garantiefonds GGTO ontwikkeld, naar voorbeeld van de ANVR en SGR. Het voordeel is dan dat het garantiefonds GGTO garant blijft staan voor je geld mocht Nordic Vision failliet gaan. Inmiddels hebben het Ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Consument en Markt hun goedkeuring aan het voucher gegeven vanwege de unieke overmacht situatie (in België is deze bijv. bindend in plaats van geld terug geven, in Nederland vrijwillig). De garantstelling door het GGTO van het voucher is 1 jaar. Daarna kun je alsnog je geld terug krijgen als je geen geschikte reis gevonden hebt.
Ook deze optie is natuurlijk prettig voor ons als reisorganisatie en betrokkenen (lokale partners).
3. Je annuleert je reis zonder dat je nog ergens aan vast zit. Wij betalen dan de reissom terug die je tot nu toe betaald hebt.

In principe heb je de mogelijkheid je reis te annuleren en recht op terugbetaling van je reissom, maar dat is ook afhankelijk van de reisdatum (en de tijd tussen negatief reisadvies en reisdata). We hopen voor dat moment al een alternatief te kunnen aanbieden, maar dat zal niet altijd lukken. Als je wilt annuleren voordat wij aangeven dat de reis niet door kan gaan, dan gelden de reguliere annuleringskosten.

Als ik mijn vliegticket annuleer, krijg ik dan mijn geld daarvan terug?
Het vliegticket is, behalve bij de reis naar IJsland, geen onderdeel van het reispakket, ook niet als wij dat in bemiddeling hebben geregeld. De meeste luchtvaartmaatschappijen geven inmiddels een voucher af i.p.v. terugbetaling. Dit wordt ook tijdelijk toegestaan door het Ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Consument en Markt. Je hebt dan na een jaar recht op terugbetaling van je ticket, maar het geeft luchtvaartmaatschappijen lucht als ze niet direct iedereen hoeven terug te betalen. Vanuit de EU is duidelijk gemaakt dat klanten hun geld terug mogen vragen voor het vliegticket als de vliegreis is geannuleerd door de maatschappij. Houd er echter rekening mee dat dit veel tijd zal kosten, met het risico dat de maatschappij intussen failliet is.

Hierboven hebben we in algemene termen wat duidelijkheid proberen te verschaffen. Iedere situatie kan anders zijn en dus gaan we met je in gesprek zodra er zich een situatie voordoet.
Hoe dan ook mag je er vanuit gaan dat we er altijd op gericht zijn je zoveel mogelijk bij te staan en terwille te zijn om de reis te laten doorgaan als dat kan, of zorgvuldig te handelen als dat nodig is.