• Masterclass Noord-Finland - ©Jeroen Toirkens

Creëer je eigen Arctische beeldverhaal

Masterclass Noord-Finland

Algemeen
 • Leer je eigen fotografische beeldverhaal te maken
 • Fotografeer in Arctisch Noord-Finland, het hart van de Sámi
 • Bestaande uit 2 workshopdagen en een 8-daagse reis
 • Bezoek aan Sámi familie en Siida, het Sámisch museum
 • Begeleiding door bekroond documentair fotograaf Jeroen Toirkens
 • Volpension

In zowel de winter als de herfst van 2017 organiseren we een nieuwe en bijzondere masterclass onder leiding van documentair fotograaf Jeroen Toirkens. Tijdens een 8-daagse reis naar Fins Lapland en twee workshopdagen in Nederland leer je een persoonlijk beeldverhaal te maken. Je verbeelding krijgt tijdens deze masterclass dus letterlijk de ruimte.

Masterclass Noord-Finland - ©Jeroen Toirkens

Het decor van je beeldverhaal is Fins-Lapland, waar je kennis maakt met de nomadische Sámi-cultuur. De Sámi cultuur is onlosmakelijk verbonden met het hoge noorden van Scandinavië. De Sámi leven in Noord-Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Inari in Noord-Finland is de hoofdstad van de Finse Sámi. Wij verblijven tijdens deze reis in een oude afgelegen Sámi-school (tegenwoordig hotel) aan een bevroren meer (winterreis), zo’n 40 kilometer ten zuiden van Inari. Tijdens de reis bezoeken we een Sámi familie en komen we zeker in het Siida (Sámi-museum) in Inari, waar een mooi overzicht van de cultuur en tradities van het enige Europese inheemse volk te vinden is. We brengen je zoveel mogelijk in contact met de verschillende uitingen van de Sámi-cultuur, maar gaan ook zeker het landschap in op zoek naar fotomateriaal ter ondersteuning van je arctische verhaal. In deze perioden is er een grote kans dat we de aurora borealis (noorderlicht) zien. Ook dit fenomeen speelt een belangrijke rol in de Sámi-cultuur en kan dus deel uitmaken van je verhaal.
Het staat je natuurlijk vrij om een ander thema voor je beeldverhaal te kiezen dan de Sámi-cultuur.

De reis wordt voorafgegaan door een workshopdag waarin Jeroen de basis voor het maken van een beeldverhaal uitlegt. Je kunt dan ook een voorlopige keuze maken voor een bepaald thema dat je ter plaatse kan helpen om je verhaal vorm te geven.

Tijdens de reis in Finland ga je, onder begeleiding van Jeroen, aan de slag met het maken van je eigen beeldverhaal. ‘s Avonds worden de thema’s en foto’s van de deelnemers besproken en zullen we ook veel voorbeelden van sterke beeldverhalen bekijken. Voor het verbeelden van je fotoverhaal heb je geen gigantische technische kennis nodig. We verwachten wel dat je enige basiskennis van je camera hebt. We werken volgens het motto: “Het is niet belangrijk of een foto scherp is, het is belangrijk welk verhaal de foto vertelt”.

Masterclass Noord-Finland - ©Jeroen Toirkens

Na afloop van de reis volgt nog een afsluitende workshop dag waarin we gezamenlijk al het materiaal van de deelnemers zullen bespreken. Je leert het werk samen te stellen tot krachtige beeldverhalen. Daar kun je dan vervolgens je eigen boek, expositie of presentatie van maken, zodat de hele masterclass een afgerond geheel vormt.

Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die toe is aan een volgende stap in de fotografie. Het maken van die ene mooie foto is ondergeschikt aan het verhaal dat die foto samen met de andere foto’s vertelt. Hoe haal je het beste verhaal uit je foto’s? Daar ligt voor velen een hele interessante uitdaging.

begeleiding
Jeroen Toirkens is meerdere keren in Fins Lapland geweest, maar ook in de andere Scandinavische landen [en Rusland] waar de Sámi leven. Hij kent hun cultuur goed en heeft er veel gefotografeerd. Zijn foto’s van de Sámi en Finland vormen een onderdeel van zijn beide boeken Nomad en Solitude. Jij kunt nu met de ondersteunende kennis en ervaring van Jeroen je persoonlijke verhaal over de Sámi cultuur maken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander onderwerp, zoals bijvoorbeeld de uitgestrekte boreale bossen of hoe het is om te leven in zo’n afgelegen gebied.

In onderstaande fotogalerij van Jeroen Toirkens tonen we enkele reeksen foto’s uit zijn boeken Nomad en Solitude. Om een duidelijk beeld te geven van enkele verhaallijnen zijn dit niet alleen foto’s uit Noord-Finland, maar ook van Sámi uit Noorwegen en Rusland, alsmede van enkele andere nomadenvolken uit Mongolië.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
De toeslag voor een 1-persoonskamer is €175,-.

inbegrepen

 • begeleiding door documentair fotograaf Jeroen Toirkens
 • 2 workshopdagen in Nederland inclusief 2x lunch en 1x diner
  • winterreis: 18 februari 2017 + 20 mei 2017
  • herfstreis: 2 september 2017 + 25 november 2017
 • accommodatie Finland op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • vervoer ter plaatse (vanaf vliegveld Ivalo – Finland)
 • bezoek aan Sámi familie
 • bezoek aan Siida museum in Inari
 • fotobesprekingen
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Ivalo -FInland
 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering (reisverzekering verplicht)
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7

De exacte reisdata voor 2017 zijn nog onder voorbehoud van het definitieve vluchtschema van Finnair.

Praktisch

accommodatie
Je verblijft tijdens de reis in Noord-Finland in Hotel Korpikartano. Dit is een sfeervolle en afgelegen voormalige Sámi-school aan een meer, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Inari en aan de rand van het Lemmenjoki nationaal park. Hier hebben we kamers tot onze beschikking met privé douche en toilet. Ook wifi is aanwezig.

Masterclass Noord-Finland - ©Jeroen Toirkens

programma

Workshopdag 1: winterreis 18 februari 2017 / herfstreis 2 september 2017

Tijdens de voorbereidende workshopdag op een mooie locatie in de Betuwe gaat Jeroen in op de basis voor het maken van een beeldverhaal. Je krijgt handvatten en aanwijzingen die je tijdens de reis in de praktijk kunt brengen. Jeroen laat je aan de hand van voorbeelden en oefeningen kennismaken met de basis en opbouw van een sterk beeldverhaal. Bijvoorbeeld: hoe kun je vooraf tot een verhaallijn komen, welke shots heb je nodig en in welke volgorde komen die, waarom is die volgorde van belang en wat versterkt je verhaal en wat juist niet.
Je kunt vooraf al nadenken over inspiratie welke je ter plaatse kan helpen om je verhaal vorm te geven. Denk aan een bepaald (Fins) muziekstuk, een boek of gedicht, maar je mag je natuurlijk ook gewoon ter plaatse laten verrassen. Bedenk wel, hoe meer je voorbereid bent op je verhaal, des te beter het uit de verf zal komen.

Masterclass Noord-Finland:

Dag 1
Bij aankomst op het vliegveld van Ivalo staat een 9-persoonsbus voor de groep gereed. We rijden naar het hotel, waarna Jeroen een toelichting geeft op het weekprogramma en de mogelijkheden.

Dag 2 – 7
Er is geen vast dagprogramma deze week. Wel staan er enkele onderdelen op het programma zoals het bezoek aan de Sámi hoofdstad Inari, een Sámi familie en het Sámi museum Siida. Ook het belang van de natuur voor de Sámi krijgt aandacht door het fotograferen in de uitgestrekt bossen en bij de meren. En met wat geluk kun je ook het noorderlicht meepakken, eveneens een belangrijk onderdeel van de Sami cultuur.
We proberen de activiteiten zo in te richten dat ieders beeldverhaal tot zijn recht komt, maar je zal begrijpen dat niet ieder individuele noodzakelijke foto ook gemaakt kan worden tijdens een groepsreis.
In de avonduren als er geen noorderlicht is, bespreekt Jeroen de gemaakt foto’s en de voortgang in ieders beeldverhaal. Ook laat hij voorbeelden zien van sterke fotoverhalen van anderen om zo meer inzicht te geven in keuzes die documentair fotografen maken.

Dag 8
Met ongetwijfeld veel fotomateriaal laat je de bossen van Inari weer achter je. De komende tijd ligt er een schone taak om tot een eerste verhaallijn te komen. De herinneringen nemen ze je in ieder geval niet meer af.

Workshopdag 2: winterreis 20 mei 2017 / herfstreis 25 november 2017

Deze workshopdag heeft eveneens plaats in de Betuwe, en staat in het teken van het samenstellen van krachtige beeldverhalen. Je neemt een grove selectie mee van de beelden die je in Finland hebt gemaakt en waarmee jij je verhaal wilt samenstellen. Gezamenlijk bekijken jullie per deelnemer welke foto’s leiden tot het beste verhaal van die deelnemer. Aan het eind van de dag sluiten we de masterclass af met een overheerlijk diner en heb je je beeldverhaal gereed voor de volgende stap naar keuze: een eigen boek, een presentatie of misschien wel een expositie.

Masterclass Noord-Finland - ©Jeroen Toirkens

lokaal vervoer
Vanaf vliegveld Ivalo hebben we de gehele week een eigen 9-persoons busje beschikbaar om de omgeving te verkennen.

zwaarte reis
Tijdens de reis vinden korte wandelingen plaats, maar dit zijn zeker geen lange tochten. Met een gemiddelde fysieke conditie kun je deze reis goed doen.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 30 januari 2017 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.

Feedback deelnemers

Deze reis is nieuw in 2017.

Reiscode:FWFi0317
Vertrek31-03-2017
Terugkomst07-04-2017
VertrekgarantieJa
Prijs€ 2575
Volgeboekt
Reiscode:FHFi1017
Vertrek06-10-2017
Terugkomst13-10-2017
Beschikbare plaatsen3
VertrekgarantieNee
Prijs€ 2575

De begeleidend fotograaf

©Jeroen Toirkens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief