Fotografeer het noorderlicht en arctische landschappen

Fotoreis Aurora & Landscape Lofoten – Noorwegen

  • Grote kans op fotograferen van Noorderlicht
  • Geweldige mogelijkheden voor landschapsfotografie
  • Creatieve fotografie bij stokvisrekken
  • Noorderlichtlezing door Rob Stammes van Polarlightcenter en sms-alert
  • Begeleiding fotoreis door professioneel fotografen Jan en Mart Smit
  • Volpension

Als er één natuurfenomeen is dat tot de verbeelding spreekt, dan is het wel het noorderlicht of Aurora Borealis. Waarom naar de Lofoten voor het noorderlicht? De kans om het noorderlicht te zien is het grootst in het hoge noorden, dus boven de poolcirkel. De omgeving waarin we verblijven heeft uitzicht naar het noorden waardoor we zelfs zwak noorderlicht al kunnen waarnemen. Ook hebben de Lofoten, door de warme golfstroom, een milder klimaat dan andere plaatsen op dezelfde breedtegraad zoals Alaska en Groenland. De Lofoten zijn zelfs, volgens zeggen, de warmste plek op aarde om het noorderlicht te aanschouwen. In de periode waarin wij er verblijven neemt de hoeveelheid licht weer behoorlijk toe waardoor we overdag kunnen genieten van het fantastische landschap, in deze periode vaak bedekt met een prachtig sneeuwtapijt.

Fotoreis Aurora & Landscape Lofoten - ©Smitinbeeld

We maken gebruik van de diensten van het Polarlightcenter in het 10km verderop gelegen Laukvik. Het Polarlightcenter is opgezet door de Nederlanders Rob Stammes en Therese van Nieuwenhoven. Rob heeft apparatuur ontwikkeld waarmee hij de Noorderlicht activiteit kan meten. Hij kan up-to-date informatie verstrekken over de kans op Noorderlicht. Na de eerste dag op de Lofoten geeft Rob een lezing over het fenomeen Noorderlicht. We hebben de afspraak met het Polarlightcenter dat we tot 00.00 via SMS gewaarschuwd worden als er Noorderlicht waargenomen kan worden. Mocht er ’s nachts Noorderlicht zijn, dan vragen we je om mee te gaan om het Noorderlicht te bewonderen en zeker ook vast te leggen. In de conferentiezaal van ons verblijf Sandsletta kunnen we terecht voor het bespreken van de gemaakte foto’s.

De combinatie van de landschappen overdag en een grote kans op het zien/fotograferen van het noorderlicht maken de Lofoten tot een fotografisch paradijs, waar jij onder leiding van natuurfotografen Jan en Mart Smit van kunt genieten.

Het fotograferen doen we veelal in de buurt van ons verblijf, zodat de focus op fotografie ligt en niet op rondreizen. Toch willen we ook de fotografische mogelijkheden benutten van een aantal karakteristieke Lofotense onderwerpen. In deze periode van het jaar komt, vanuit de Barentszzee, de kabeljauw om in de relatief ondiepe wateren rondom de Lofoten te paaien. Deze kabeljauw, skrei genaamd, wordt in grote hoeveelheden gevangen en aan grote rekken gehangen om te drogen, de zogenaamde stokvis. Een indrukwekkend gezicht en een uitdaging om fotografisch vast te leggen. De Lofoten zijn ook bekend vanwege de vele karakteristieke vissersdorpjes. Henningsvær is wel één van de mooiste. Alleen de weg er naar toe is al een uitstapje waard. Het tijdstip van bezoek laten we afhangen van de weersomstandigheden op dat moment. Immers, koning winter regeert.

De fjorden en stranden die op maximaal 30 minuten afstand liggen dagen je uit om met een nieuwe blik naar je fotografie te kijken. Dit is Lofoten, fotografische parel van het hoge noorden!

begeleiding
Nu is er de kans om zelf het noorderlicht en de adembenemende landschappen te fotograferen onder de begeleiding van professioneel fotografen Jan en Mart Smit. Zij hebben, door hun vele reizen naar het hoge noorden, veel ervaring met het fotograferen van het noorderlicht en weten uitstekend de weg op Lofoten. Bovendien zijn ze uiterst geduldig bij het begeleiden van jouw fotografische ontwikkeling.

Fotogalerij Jan en Mart Smit

Fotogalerij deelnemers

Reiscode:FWL0220
Vertrek14-02-2020
Terugkomst21-02-2020
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1975
Volgeboekt

De begeleidend fotografen

Jan Smit
Mart Smit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief