• ©Theo Bosboom - Asturie

Ruige kusten en verlaten stranden in het andere Spanje

Fotoreis Asturië – Spanje

Algemeen
 • Uitstekende mogelijkheden voor landschapsfotografie
 • Goede mogelijkheden voor lange sluitertijdenfotografie
 • Perfect voor liefhebbers van details en macrofotografie
 • Afsluiting met rondleiding Guggenheim Museum in Bilbao
 • Begeleiding door natuurfotograaf Theo Bosboom
 • Volpension

Voor liefhebbers van ruige, stille kustlandschappen is Asturië in het Noordwesten van Spanje een droombestemming. Het is er aanmerkelijk koeler en groener dan in de rest van Spanje en het is lastiger bereikbaar dan veel andere costa’s, met als grote voordeel dat er bijna geen buitenlandse toeristen komen en dat het er nog authentiek Spaans is. Voor fotografen is het een echt El Dorado, waar zowel de landschapsfotograaf als de liefhebber van details en macro zich naar hartenlust kan uitleven.

Fotoreis Asturie - ©Theo Bosboom

Het hoofddoel van deze fotoreis is een aantal fraaie stranden in de buurt van het sfeervolle havenstadje Luarca, onze uitvalsbasis voor deze reis. De kust is hier erg woest en grillig en de stranden zijn vaak lastig te vinden, maar fotograaf Theo Bosboom kent deze omgeving goed. We bezoeken een aantal verschillende stranden, stuk voor stuk pareltjes, elk met een eigen karakter en natuurschatten. Er is heel veel te ontdekken en te fotograferen: de grillige rotsformaties en steile kliffen die loodrecht uit zee oprijzen, de prachtig gekleurde stenen en structuren, de anemonen, zeeslakken, algen, waterplanten en andere schatten uit de oceaan die je bij laag tij kunt vinden in de talloze waterpoeltjes tussen de rotsen en natuurlijk de oceaan zelf die hier af en toe met grote kracht op de rotsen kan beuken. Vaak zullen we de plekken voor onszelf hebben, want op de meeste stranden komen maar weinig mensen.

Fotoreis Asturie - ©Theo Bosboom

We nemen voor alle stranden ruimschoots de tijd en proberen – als de omstandigheden goed zijn – overal minstens twee keer naartoe te gaan, zodat je rustig de tijd kunt nemen om de beste plekken te ontdekken en je foto’s nog eens opnieuw kunt proberen als ze niet gelijk goed gelukt zijn. Uiteraard proberen we te profiteren van het mooie licht rond zonsopgang en – ondergang en houden we rekening met de getijden, omdat sommige delen van de stranden alleen met eb toegankelijk zijn. Daarnaast fotograferen we een keer in het haventje van Luarca, dat vol met vissersbootjes ligt en waar nog veel oude karakteristieke panden te vinden zijn.

begeleiding
Natuurfotograaf Theo Bosboom, vooral bekend van onze IJslandreizen, begeleidt deze bijzondere fotoreis. Na een eerste bezoek enkele jaren geleden aan Asturië was hij direct onder de indruk van de schoonheid en de fotografische mogelijkheden. Hij helpt je in het veld met je fotografische ontwikkeling en tijdens de beeldbesprekingen. Zowel beginnende als gevorderde fotografen kunnen onder zijn bezielende leiding vooruitgang boeken gedurende de week.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer vanaf Bilbao.
Een 1-persoonskamer is beperkt mogelijk tegen een toeslag van €190,-.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotograaf Theo Bosboom
 • volpension verblijf (met uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt en lunch)
 • vervoer ter plaatse (vanaf Bilbao)
 • fotobesprekingen
 • toegang en rondleiding Guggenheim Museum – Bilbao (dit bezoek vindt plaats onder voorbehoud dat het uiteindelijke vluchtschema hier genoeg ruimte voor biedt)
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Bilbao – Spanje
 • alle drankjes
 • verzekeringen (bijv. reis- en annuleringsverzekering)
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
In Luarca verblijven we in Hotel Villa la Argentina, een karakteristiek en comfortabel hotel dat met zijn prachtige interieur en enorme tuin een attractie op zich zelf is. De beeldbesprekingen organiseren we in de naast het hotel gelegen kapel!

programma

Dag 1
De reis vangt aan in Bilbao. Na het ophalen van de huurauto rijden we naar ons hotel in Luarca (ongeveer 3,5 uur rijden), onze thuisbasis voor de komende week. Afhankelijk van het vluchtschema dineren we in het hotel of onderweg. Je maakt verder kennis met Theo en je nieuwe omgeving voor de komende week.

Dag 2 – 6
Gedurende deze dagen ontdek en fotografeer je een aantal van de mooiste stranden van Asturië (en daarmee van heel Zuid Europa). Het Playa de Silencio doet zijn naam absoluut eer aan. Het is een prachtig gelegen strand in een grote baai met een hele ontspannen en rustige sfeer. Je vindt hier misschien wel de mooiste kleuren en patronen in de rotsen. Ook staan er enkele grote rotspilaren in de zee, die een prachtig decor vormen voor landschapsfoto’s.

Ook de andere stranden bieden volop mogelijkheden. Zo zijn er spectaculaire kliffen en rotsformaties in de zee en bij laag tij ontstaat er door de rotsachtige bodem een heel labyrint aan waterpoeltjes en geultjes, die vol met leven uit de zee zitten. Als je voorzichtig over de rotsen loopt, zie je anemonen, slakken, waterplanten, vissen, zeepok en allerlei andere zeeschatten, die zich meestal goed laten fotograferen. Natuurlijk bezoeken we het strand met ‘de schedel’ zoals de Spanjaarden het noemen. Een grote karakteristieke rotspilaar in zee met twee ‘ogen’.

Fotoreis Asturie - ©Theo Bosboom

We ontbijten en dineren steeds in het hotel en krijgen lunchpakketten mee voor onderweg. Uiteraard is er tussendoor voldoende tijd voor het selecteren en bewerken van beelden, maar ook voor het verwerken van alle indrukken. Je kunt heerlijk ontspannen en genieten van de grote hoteltuin met jacuzzi. We bezoeken ook een keer het haventje van Luarca met onze camera om de vissersbootjes, de oude panden en wellicht ook de mensen te fotograferen. We streven ernaar om tenminste twee beeldbesprekingen te houden, met daarin ook aandacht voor techniek, het leren kijken, het maken van effectieve composities en de beeldbewerking.

Dag 7
De laatste dag rijden we na het ontbijt rustig naar Bilbao terug, waar we de bagage veilig stallen in het depot en een bezoek brengen aan het beroemde Guggenheim museum. Het wordt beschouwd als een van ’s werelds belangrijkste musea voor moderne kunst en heeft een groot aantal topstukken in de collectie, waaronder schilderijen van Mark Rothko, Andy Warhol, Gerhard Richter en Willem de Kooning. Ook het gebouw zelf is een topattractie door de fraaie en opvallende architectuur. We organiseren een rondleiding met een gids, waardoor je de kunstwerken beter kunt duiden en daardoor misschien nog meer zal waarderen. Een bijzondere afsluiting van deze fotoreis, wat je mogelijk ook weer inspiratie geeft voor je eigen fotografie.
Na het museumbezoek rijden we naar het vliegveld waar we de huurauto inleveren en terugvliegen naar huis, nog nagenietend van alle fraaie indrukken.

lokaal vervoer
Vanaf vliegveld Bilbao hebben we gedurende de week een eigen 9-persoons bus tot onze beschikking om naar alle (foto)locaties te rijden.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen zal uiterlijk 1 april 2018 bekend moeten zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we de deelnemers.

Feedback deelnemers

Monique

“Ik heb genoten van de heerlijke verlaten stranden van Asturië die heel divers waren. Met dank aan Theo voor de goede en gezellige begeleiding alsook de interessante fotobesprekingen. Ik heb er zeker weer wat bijgeleerd en zie alweer uit naar een volgende reis. Al zou ik zo nog een keer terug willen naar deze mooie kusten!”

Huub

“Ik ben blij, dat ik deze fotoreis heb kunnen maken, het was in vele opzichten een zeer geslaagde reis. Prachtige locaties met vele fotografische mogelijkheden, zowel grote landschappen als ook lange sluitertijd fotografie, maar ook detail en macro mogelijkheden te over. Ondanks dat het weer niet altijd optimaal meewerkte heb ik toch een aantal mooie foto’s kunnen maken. Mede ook door de voortreffelijke begeleiding van Theo. Ik heb weer veel bijgeleerd, zowel op locatie als tijdens de fotobesprekingen!”

Marianne

“Het was weer een fijne reis maar dat ben ik  zo langzamerhand wel gewend van Nordic Vision. De opzet vond ik prima, vroeg eruit en op pad, al ben ik geen ochtendmens maar je moet er wel iets voor over hebben. Ontbijt 10.00 uur, even weg of je rust nemen, 1800 uur diner en ’s avonds weer op pad voor het mooie licht. Het eten was heel goed maar wel erg veel wat ik zielig vond voor de hotel eigenaars. Theo is een goede, aardig en behulpzame begeleider. En heeft waar nodig was, heeft hij mij  de helpende hand gegeven. Theo heeft ook gezegd dat als je geen natte voeten hebt gehad je niet in Asturië bent geweest. Dus ik heb natte voeten gehad. Ook heeft hij me bijgespijkerd en gaf mij goed kritiek waar ik om gevraagd heb.”

Ulrich

“I really enjoyed the workshop, it has been a great experience.”

Arina

“Ik vond het een fijne reis met een mooie accommodatie. Mijn kamer was prachtig, vooral het beschilderde plafond, waar ik elke ochtend weer iets nieuws aan ontdekte. Qua fotolocaties vond ik de diverse stranden prachtig.”

Judith

“Ik heb het heel erg leuk gehad in Asturië!!! Het was een leuke groep. Je hebt vast van Theo en/of van anderen al gehoord dat we ontzettend veel hebben gelachen (en veel wijn e.d. hebben gedronken). Het hotel was prima; aardige gastvrije mensen. De locaties waren mooi en goed te bereiken. Ik heb een aantal mooie foto’s kunnen maken waar ik blij van werd.”

Sietske

“De fotoreis is me uitstekend bevallen. Ik heb een mooie omgeving gezien, heb toch wel mooie foto’s gemaakt, en heb weer heel veel geleerd. Dat laatste komt door de uitstekende begeleiding van Theo. Wat een vakman! Niet alleen technisch maar ook didactisch. Hij was er in de eerste plaats voor de deelnemers!! En dat heb ik wel een paar keer anders meegemaakt. Heerlijk dus.”

Ann

“De fotoreis in Asturïë was grandioos, ik heb heel veel bijgeleerd en ook ontzettend veel plezier gehad.
Het was een heel leuke groep en ik heb mij als enige Vlaming goed kunnen stand houden :-)”.

Willemien

“Asturie was echt prachtig. Theo en Nordic Vision hebben echt een geweldige reis in elkaar gezet met toplocaties voor fotografie, een prachtig hotel en elke avond een heerlijk diner. En met de groep was het ook supergezellig. De begeleiding van Theo was erg goed. Hij helpt iedereen op zijn eigen niveau en leert je beter kijken. Ik heb veel van hem geleerd en ben nu nog enthousiaster met landschapsfotografie bezig.”

Reiscode:FLSa0519
Vertrek25-05-2019
Terugkomst31-05-2019
Beschikbare plaatsen5
VertrekgarantieNee
Prijs€ 1675

De begeleidend fotograaf

Theo Bosboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief