• ©Wilco Dragt - Opaalkust

Kliffen, verstilde stranden en idyllische vissersdorpjes

Fotoreis Opaalkust – Frankrijk

Algemeen
 • Dicht bij huis, maar wel heel anders!
 • Perfecte locaties voor fotografie met lange sluitertijden
 • Fotografeer bij Cap de Gris-Nez en Cap de Blanc-Nez met landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • Op basis van logies, ontbijt en lunchpakket

120 Kilometer strand, duinen en krijtrotsen: dat is de Côte d’Opale, in het noordwesten van Frankrijk. Een landschap met contrasten: het groen van de weilanden steekt af tegen het grijsblauw van de golven. Een streek die van de zee leeft, met de wind speelt en niet met zich laat sollen. En dat op slechts 330 km van Utrecht!

fotoreis Opaalkust - ©Wilco Dragt

Het noordelijke deel van de Opaalkust, tussen Calais en Boulogne-sur-Mer, is fotografisch gezien het meest interessant. Bij Belgische natuur- en landschapsfotografen is deze streek al jaren zeer geliefd, en als je er eenmaal bent geweest begrijp je waarom. Hier vinden we indrukwekkende kliffen, verstilde stranden en idyllische vissersdorpjes. Aan de overkant van het Kanaal kunnen we de Engelse kust goed zien liggen: Engeland en Frankrijk liggen hier maar 33 km uit elkaar. De streek meer landinwaarts wordt gekenmerkt door een afwisseling van rollende heuvels, uitgestrekte landbouwgebieden en hier en daar wat kleine bossen.

Het meest in het oog springen twee rotsformaties: de Cap de Blanc-Nez, een 134 meter hoge kaap van wit krijt, en de Cap de Gris-Nez, een grijze kaap van zandsteen, klei en kalksteen van 45 meter hoog. Vanaf de Blanc-Nez heb je een prachtig uitzicht op het glooiende landschap van het achterland. Tussen deze kapen strekt de baai van Wissant zich uit, waar we uitgestrekte zandstranden, golfbrekers en mosselbanken vinden. Dat zijn al mooie foto-onderwerpen op zich! Wat zuidelijker vinden we een heus fort. Aan het eind van de dag, als het laatste licht vanuit het westen op het fort valt, zijn er vanaf het strand, met een aantal grote ronde keien, mooie beelden te maken. Maar ook zonder het fort zijn deze keien zeer interessant. Diverse dorpjes en stadjes in de omgeving zijn eveneens zeker de moeite waard om te fotograferen.

Op een relatief klein gebied kun je je o.l.v. landschapsfotograaf Wilco Dragt helemaal uitleven, in kleur of zwart-wit, realistisch of abstract, met lange of “gewone” sluitertijden. Het is een ideale plek om je te verdiepen in je eigen manier van fotograferen, of juist om nieuwe dingen uit te proberen.
Vanuit ons uitstekende en comfortabele hotel aan de kust zijn alle fotolocaties zeer makkelijk te bereiken. We hoeven nooit verder dan 30 minuten te rijden en ook geen verre wandelingen te maken. Die korte afstanden maken het mogelijk om meerdere keren naar dezelfde locatie te gaan, zodat we die bij verschillende omstandigheden kunnen fotograferen. Dit zorgt ook voor rust. Zo kun je werken aan het ontwikkelen van een eigen stijl en visie.

fotoreis Opaalkust - ©Wilco Dragt

begeleiding
Tijdens de reis richten we ons vooral op landschapsfotografie. Landschapsfotograaf Wilco Dragt begeleidt deze reis dicht bij huis. In het afgelopen jaar is hij meerdere keren in het gebied geweest, in verschillende seizoenen en onder wisselende omstandigheden. Wilco kent de mooie locaties en ondersteunt je daar bij het fotograferen in het veld. Hij stimuleert je om op je eigen manier naar landschappen te kijken. Vanuit je eigen manier van kijken, van ervaren en van beleven volgt je eigen manier van fotograferen.
Wilco is sinds 2014 ambassadeur van Lee Filters. Het voordeel hiervan is dat hij tijdens de reis de beschikking heeft over een aanzienlijke hoeveelheid filters en toebehoren. De deelnemers aan de reis kunnen deze filters uitgebreid proberen en hun creativiteit vergroten.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer.
Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €160,- (beperkt beschikbaar).

inbegrepen

 • fotobegeleiding o.l.v. landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • accommodatie inclusief ontbijt en lunchpakket
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • fotobesprekingen
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • gebruik van Lee filters en toebehoren

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Ambleteuse – Frankrijk
 • avondmaaltijden en drankjes
 • verzekeringen (o.a. annulerings- en reisverzekering)
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO
 • persoonlijke uitgaven

aantal deelnemers
minimaal 4 – maximaal 7 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in Hotel les Argousiers in Ambleteuse. In dit uitstekende hotel met een enthousiaste eigenaresse kom je zeker niets te kort. We hebben hier zowel 1-persoonskamers als 2-persoonskamer met privéfaciliteiten beschikbaar.

programma

Dag 1
De reis vangt om 13.00 uur aan bij Hotel les Argousiers in Ambleteuse. Na aankomst en inchecken gaan we er ’s middags direct op uit om te fotograferen.

fotoreis Opaalkust - ©Wilco Dragt

Dag 2 – 4
Er is geen vast programma tijdens deze reis. We kunnen flexibel inspelen op de omstandigheden en van dag tot dag bekijken we waar we het beste naartoe kunnen gaan.

Uiteraard bezoeken we zowel Cap de Blanc-Nez als Cap de Gris-Nez, hoge en fotogenieke kliffen die uit zee oprijzen. De mosselbanken en golfbrekers lenen zich uitstekend om te experimenteren met lange sluitertijden. Je kunt op die manier je eigen fine-art foto’s creëren.
Een uitstapje naar het achterland levert veelal ook boeiende foto’s op, aangezien de rollende heuvels uitnodigen tot creatieve fotografie.

Dag 5
We gebruiken de ochtend nog om de laatste foto’s te maken. De fotoreis eindigt om 13.00, maar uiteraard kun je besluiten nog wat langer te blijven en te genieten van de Noord-Franse kust.

fotoreis Opaalkust - ©Wilco Dragt

lokaal vervoer
Deze fotoreis is op basis van eigen vervoer. Ook ter plaatse maak je gebruik van je eigen vervoer (uiteraard kun je door met elkaar mee te rijden de kosten verder drukken).

zwaarte reis
Tijdens de fotoreis zijn er geen lange wandelingen. Alle fotolocaties zijn goed per auto bereikbaar.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande reserveringen moet uiterlijk 15 maart 2018 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers bereikt is.

Feedback deelnemers

Marion

“We zijn nu bijna een week terug van de Opaalkust en wat heb ik genoten!
Zelden heb ik zo veel gelachen als in die week. Het was niet alleen een gezellige groep, maar ook van Wilco heb ik veel kunnen leren. Een stuk techniek, goed kijken in vlakken en lijnen (minimaal), rustig blijven en vooral genieten.”

Natasja

“Ik kijk met heel veel plezier terug op deze reis. Fijne reisgenoten, mooi en gastvrij hotel en Wilco…… wat een rust, deskundigheid en gezelligheid in één persoon! Heb veel geleerd en ja…. het smaakt naar nog een  fotoreis, hopelijk richting de Lofoten.
Mijn thema voor deze reis was  R U I M T E | zonder leegte…… Er was letterlijk ruimte genoeg om te fotograferen, de leegte van de ruimte was prachtig. In het reisgezelschap was er ruimte om te genieten, kennis te delen en te lachen.
Kortom: ik heb het goed gehad!”

Sietske

“We hebben een topreis gehad. Veel geleerd en nog nooit zo veel gelachen. Heerlijke groep met een evenwichtige samenstelling.”

Diny

“Na de prachtige fotoreis een keuze maken om 5 foto’s te selecteren voor jullie website, die gemaakt zijn aan de fascinerende Opaalkust. Best moeilijk te kiezen omdat we getuige waren van een geweldige zee met weidse ruimte impressies en zeer imposante lucht en wolken formaties. Ook het landschap met zijn nog jonge voorjaarskleuren gaven een geweldige aanblik. Wat een prachtige locatie in Frankrijk.
Onder de fantastische leiding van landschapsfotograaf Wilco Dragt heb ik veel geleerd om het landschap in beeld te brengen. Met een goed en hartelijk verblijf in Hotel Les Argousiers van gastvrouw Jennifer waren het geweldige dagen in Ambleteuse. Wilco en Ralph, hartelijk dank voor deze mooie en goed verzorgde fotoreis naar de Opaalkust!”

Mike

“We hebben een mooie reis gehad, veel gezien en veel geleerd. Diverse kustplaatsen bezocht, en vanuit verschillende invalshoeken gefotografeerd. Kortom het was een zeer geslaagde fotoreis. Ook de fotobespreking van Wilco was leerzaam.”

Ina

“We zijn weer terug in Nederland na een fantastische week aan de Opaalkust. De begeleiding van Wilco was top! We hebben een boel bijgeleerd, maar ook nog steeds heel veel te leren. Langesluitertijdenfotografie is een vak apart! De reis zat uitstekend in elkaar. Veel verschillende plaatsen bezocht, maar overal voldoende tijd om rustig te fotograferen, tenminste als de vloed niet te hard kwam opzetten! Echt een reis waar het getij bepaalt waar en wanneer je kunt fotograferen. Heerlijk dat Wilco dat allemaal zo goed voorbereid had.
Voldoende afwisseling in de plaatsen waar we gingen fotograferen, en soms terug naar een plek waar we al geweest waren en dan fotograferen met nieuwe inzichten die we door de fotobesprekingen hadden opgedaan. Zo leuk om te zien hoe verschillend iedereen een omgeving vastlegt. Het hotel is echt een aanrader! Niet alleen voor fotoreizen, maar voor een ieder die naar de Opaalkust gaat. Wat een voortreffelijke gastvrouw is Jennifer. Ze geniet echt van haar werk en dat is aan alles te merken. En die ‘slagroom’zee was echt een cadeautje. Uniek om mee te maken.
Kortom: een reis die we eenieder kunnen aanraden, mits je van langesluitertijdenfotografie houdt, maar daar zorgt Wilco wel voor.”

Brigitta

“Inmiddels is het al bijna 2 weken geleden dat we terugkwamen van de Opaalkust en de hectiek van alledag heeft weer de overhand. Wilco is een zeer professioneel fotograaf maar bovenal een prettig mens, die zijn kennis graag deelt en je steeds weer op weg helpt als je het even niet “ziet”. Hij kent de prachtige omgeving goed en weet je op de juiste tijd op de juiste plek brengen. Het was hard werken, ik heb misschien maar 1 echt goede foto en het is frustrerend dat Wilco dingen ziet of weg laat op een foto waar je zelf totaal niet aan denkt 🙂 maar het was zo leuk om te doen en met een voldaan gevoel ben ik weer naar huis gereden.
Deze reis én het hotel moet je zeker in het reisprogramma houden, als Wilco dat wil blijven doen natuurlijk. Het feit dat het makkelijk bereisbaar is en een korte duur heeft, maakt het ook aantrekkelijk voor mensen die nog niet eerder zo’n soort reis hebben gedaan en het eens uit willen proberen.”

Liset

“De foto reis was prima, de Opaalkust prachtig! Verder dan bij de ferry naar Dover was ik nog niet geweest, maar het is een geweldige plek om te fotograferen. Misschien lag voor mij de druk wat hoger: Ik moet goede foto’s maken nu ik met een fotograaf op stap ben. Dat heb ik met deze reis meer los kunnen laten. Als je wat anders wilde dan lange sluitertijden, kon je structuren van het zand, bloemetjes, mensen of zoals bij Calais strandhuisjes fotograferen. De locatie, niet te ver en met eigen auto naar toe te rijden, ook lekker, met vliegtuig zit je wat beperkt met spullen meenemen. Het hotel in Ambleteuse was een mooie plek en de eigenaresse Jennifer was bereid je met van alles te helpen, erg lief en zorgzaam. Voor mij is het belangrijkste van de reis: het gezelschap, dat de fotograaf de juiste plekken weet en af en toe bij je langs komt om te kijken hoe het gaat of tips te geven. Maar niet teveel, ik fotografeer het liefst in mijn uppie. Wilco had dat prima gedoceerd en wist de goede plekjes en hield keurig het getij in de gaten.”

Reiscode:FLF0419
Vertrek30-04-2019
Terugkomst04-05-2019
VertrekgarantieJa
Prijs€ 975
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Wilco Dragt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief