Fotoreizen (Noord-) Ierland

Nordic Vision biedt twee reizen aan op het Ierse eiland: fotoreis The Burren in Ierland en Fotoreis Noord-Ierland.

NOORD-IERLAND

Noord-Ierland is, naast Engeland, Schotland en Wales, een van de vier landstreken van het Verenigd Koninkrijk, en de enige die niet op het eiland Groot-Brittannië ligt. Noord-Ierland is het noordelijke deel van het eiland Ierland en bestaat uit de graafschappen Antrim, Armagh, County Down, Fermanagh, Derry en Tyrone. In totaal beslaat Noord-Ierland, ook Ulster genoemd, een oppervlakte van 14.148 km2 en dat is ongeveer een derde van de oppervlakte van Nederland en een zesde van de oppervlakte van het gehele Ierse eiland.

Noord-Ierland grenst in het zuiden en westen aan de republiek Ierland en verder aan de Atlantische Oceaan en aan de Ierse Zee, de Donegalbaai en het Noordkanaal. West-Schotland ligt op het meest nabije punt slechts 21 km van Noord-Ierland. De kustlijn is ca. 362 km lang en loopt van Lough (Lake) Foyle in het noordwesten tot de Mourne Mountains in het zuidoosten. Landschappelijk komt Noord-Ierland sterk overeen met de Ierse Republiek. Het heeft spectaculaire rotskusten en baaien, groen heuvelland, hoogveen en veel rivieren. Bovendien bezit Noord-Ierland het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk, Lough Neagh (ca. 390 km2). Andere grote meren zijn Lough Foyle en Lough Erne.
Noord-Ierland bevat drie ‘bergachtige’ streken: de Sperrin Mountains in het noordwesten, het Antrim Plateau langs de noordoost kust en de Mourne Mountains in het zuidoosten. In de Mourne Mountains ligt het hoogste punt van Noord-Ierland: Slieve Donard met 848 meter. De bekendste trekpleister van Noord-Ierland is ongetwijfeld de Giant’s Causeway, bekend om de veelhoekige kolommen van gelaagd basalt. Deze rotsformatie is opgenomen als Unesco werelderfgoed. Als gevolg van een vulkaanuitbarsting 60 miljoen jaar geleden, is dit het middelpunt van een beschermd gebied van natuurlijke schoonheid en heeft eeuwenlang bezoekers aangetrokken.

IERLAND

De republiek Ierland is, anders bijvoorbeeld Noord-Ierland dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort, een zelfstandig land. De eerste bewijzen van menselijke bewoning brengen ons terug naar de vroege prehistorie. Net na de laatste ijstijd is er al sprak van menselijke bewoning. Zo’n 600 jaar voor Christus komen de eerste Kelten naar Ierland om daar hun cultuur, religie en gebruiken te verspreiden. De Ieren zien de Kelten nog steeds als hun verre voorvaderen en zijn erg trots op hun Keltische afkomst.
Ierland is vooral erg geliefd bij fotografen vanwege de prachtig mooie natuur. Groene heuvels, prachtige ruige kusten en lieflijke dorpjes vormen een schilderachtig decor waarin het prachtig fotograferen is. De vriendelijke bevolking is erg gastvrij en zorgt voor veel gezelligheid. Ierland kent een lange historie van folkmuziek en optredens van dit soort bandjes in de plaatselijke pub. Het is een prachtig land met wonderlijk mooie vergezichten en landschappen.

The Burren

The Burren (Iers: “grote rots”) is een uniek karstlandschap in het noordwesten van het graafschap Clare in Ierland. Het kalksteengebied heeft een oppervlakte van ongeveer 300 km². Aan de noordzijde wordt het begrensd door de Baai van Galway, aan de westzijde door de Cliffs of Moher.
Opvallend genoeg is het rotsige landschap zeer vruchtbaar en komen er veel planten uit verschillende biotopen voor. Ook leven er veel verschillende dieren. Onder het gebied liggen duizenden grotten waarvan Aillwee Cave de beroemdste is. Een deel van The Burren wordt beschermd door het Nationaal Park The Burren. The Burren is rijk aan archeologische monumenten. Met name de Poulnabrone Dolmen trekt veel bezoekers. Dit grafmonument uit het Neolithicum is in de jaren tachtig van de twintigste eeuw afgegraven. Daarbij is aangetoond dat het monument diende als graf voor ten minste 33 personen.