• VEELGESTELDE VRAGEN

    ©Jan Vermeer - Spitsbergen

Is een fotoreis iets voor mij?

Onze fotoreizen zijn er op gericht om je te helpen bij je fotografische ontwikkeling en dat op prachtige en uitdagende bestemmingen. Zowel beginnende als gevorderde fotografen kunnen met alle fotoreizen en workshops mee. De begeleidend fotograaf speelt in het veld in op ieders niveau en door fotobesprekingen leer je van elkaar en van de begeleider. Daarnaast is het voor de meeste deelnemers ook vakantie, maar wel een vakantie waarbij fotografie helemaal centraal staat. En wil je een keertje een middag fotografie overslaan, dan mag dat natuurlijk ook. Het is jouw vakantie. Houd je van fotograferen, dan is een fotoreis dus wellicht iets voor jou.

Wat goed is om te realiseren is dat onze ‘noordse visie’ betekent dat we kiezen voor kwaliteit van fotografie en niet om zoveel mogelijk van een land te zien in zo kort mogelijke tijd. We zijn veelal lang aan het werk op een fotolocatie en bij de meeste fotoreizen keren we ook nog eens meerdere keren terug naar locaties. Je krijgt hierdoor namelijk meer gevoel bij de omgeving waarin je verblijft, waardoor je ook herkent welke foto’s je wilt maken en welk verhaal je wilt vertellen met je beelden. Je verbeelding krijgt dan dus de ruimte.

Wil je weten of een bepaalde fotoreis bij je past, neem dan contact met ons op.

Hoe groot zijn de groepen?

Afhankelijk van de bestemming en de fotograaf variëren de groepen tussen de 5 en 10 deelnemers. We hanteren een maximum van 8 deelnemers per begeleider, maar bij de meeste reizen in Europa is dat 1 op 7.

De groepsgrootte wordt ook bepaald door de fotolocaties waar we komen. Soms is het niet goed mogelijk om bijv. met meer dan 6 deelnemers ergens aan de slag te gaan zonder in elkaars beeld te lopen.

Is een fotoreis fysiek zwaar?

De meeste fotoreizen zijn niet zwaar door de activiteiten die we plannen. Vrijwel altijd kan er naast of op korte afstand van de auto al gefotografeerd worden. We organiseren geen wandelreizen, dus we lopen geen kilometerslange paden. Incidenteel is het nodig om fotogenieke plekken te bereiken, maar dan is het in de reisbeschrijving opgenomen.
Wel kan de intensiviteit (je eigen ontwikkeling en hoeveelheid uren fotografie) en/of de omstandigheden het zwaarder maken. Voor de mooiste uren zijn we soms al vroeg op pad of gaan we laat door om optimaal te profiteren. Weersomstandigheden zoals koude, regen, sneeuw e.d. zijn hierop van invloed en maakt het soms zwaarder.

Heb je fysieke beperkingen neem dan contact met ons op als je twijfelt over een bepaalde reis.

Hoeveel wordt er gewandeld tijdens een fotoreis?

Zie vorige item

Ik wil niet iedere dag van ’s ochtends tot ’s avonds fotograferen, mag dat?

Uiteraard, zoals bij vraag 1 is aangegeven is het jouw reis en bepaal je dus zelf hoeveel je mee op pad gaat tijdens je reis. Aangezien veel mensen bang zijn iets te missen door een keer niet met de groep mee te gaan, waakt de begeleidend fotograaf er ook voor dat er in het programma voldoende rustmomenten bij de accommodatie zijn. Niet alleen om zelf even te kunnen uitrusten, maar ook vanwege praktische zaken als accu’s opladen, lenzen reinigen enz.

Hoe is gemiddeld genomen de groepssamenstelling?

Deze vraag is lastig te beantwoorden aangezien dat per reis anders kan zijn.

De verhouding mannelijke en vrouwelijke deelnemers is op jaarbasis ongeveer 50/50, maar kan per reis zeer verschillen. De leeftijden lopen uiteen van 18 t/m 81 jaar, waarbij de grootste groep tussen de 33 en 65 jaar is. In onze beleving maakt leeftijd echter niets uit aangezien iedereen dezelfde passie deelt, namelijk fotografie.
Veel alleenreizenden (al dan niet single) nemen deel aan onze reizen en regelmatig sluiten stellen, familieleden of vriendenduo’s aan.

Wat kan ik van de fotografisch begeleider verwachten?

De fotograaf die namens Nordic Vision met de groep mee gaat is verantwoordelijk voor de uitvoer van het reisprogramma ter plaatse en de praktische zaken zoals autohuur en inchecken bij de accommodatie.

Een hele belangrijke taak is natuurlijk het begeleiden van alle deelnemers in hun fotografische ontwikkeling. Dit doet hij/zij op locaties in het veld en afgestemd op ieders individuele niveau, maar ook tijdens fotobesprekingen in de accommodatie. Deze besprekingen zijn zeer waardevol omdat je enerzijds feedback krijgt van zowel de begeleidend fotograaf als de deelnemers op je beelden en anderzijds omdat je steeds weer verrast zult zijn door de fotografische blik van anderen. Ongeacht je eigen niveau daagt dit je steeds weer uit om iets anders te proberen in je fotografie. Je bent gelukkig nooit uitgeleerd in de fotografie.

Wat bedoelen jullie met ‘internationale groep is mogelijk’?

Veel van onze fotografen zijn internationaal actief en bekend. Uiteraard trekt dat geïnteresseerden aan uit andere landen dan Nederland of België. Ook anderstaligen zijn van harte welkom. De voertaal in de groep wordt dan Engels. In het veld kun je met de fotografisch begeleider gewoon Nederlands spreken. In de praktijk komt het niet zoveel voor dat we buitenlandse deelnemers hebben.

Boeken jullie ook de vliegtickets als dat nodig is?

Bij vrijwel al onze reizen is het vervoer naar de bestemming niet opgenomen in de reis. Zodra bekend is dat voor een reis het minimum aantal deelnemers bereikt is, informeren we de deelnemers over de reismogelijkheden. Als daar een vliegticket bij hoort, dan geven we advies over het ticket en de maatschappij zodat de groep als geheel kan starten na aankomst.
Als deelnemer kun je dat vliegticket zelf regelen via de website van de vliegmaatschappij of een intermediair, maar Nordic Vision kan het ticket ook voor je boeken. We werken hiervoor samen met partner Vuelandia (B2B), een specialist op het gebied van o.a. vliegtickets. Uitgebreide informatie daarover vind je elders op onze website.

Wat is een deelnemersbijeenkomst?

Voor alle fotoreizen (niet voor workshops) organiseren we een deelnemersbijeenkomst. Hierbij nodigen we alle deelnemers aan een bepaalde reis uit zodat men elkaar vooraf al kan ontmoeten. Uiteraard is daar de begeleidend fotograaf ook (zoveel mogelijk) bij aanwezig.
Het doel van de bijeenkomst is naast de kennismaking met elkaar en de fotograaf, je optimaal voor te bereiden op je fotoreis. De fotograaf kent de bestemming goed en verzorgt een presentatie over de fotografische mogelijkheden, laat locaties zien, geeft aan met welke weersomstandigheden je rekening zou moeten houden, gaat in op fotoapparatuur en kan kledingadviezen geven. Tevens gebruikt de fotograaf deze bijeenkomst om tijdens de kennismakingsronde te informeren naar je fotografie ervaring en eventuele wensen tijdens de reis. Dit laatste maakt het mogelijk voor de fotograaf om in het veld aan te kunnen sluiten bij je ontwikkelingen.
Als deelnemers niet aanwezig kunnen zijn, dan zorgen we ervoor dat de belangrijkste informatie via e-mail wordt toegezonden.

Wat voor accommodaties gebruiken jullie?

Bij de meeste fotoreizen maken we gebruik van hotels en bij voorkeur ook op basis van volpension. Met elkaar boodschappen doen en eten koken gebeurt nooit omdat het naar onze mening ter koste gaat van de fotografietijd. Wel kan het voorkomen in hotels dat je tijdens het ontbijtbuffet je eigen lunchpakket klaar maakt voor in het veld.
Naast hotels maken we bij een enkele fotoreis gebruik van hutten op een camping. Dit zijn altijd uitstekend verwarmde hutten met voldoende comfort, die dan ook nog eens midden in de natuur gelegen zijn, wat uiteraard de reden is voor onze keuze. Ook hier is het eten volledig verzorgd door de eigenaren van de camping.

Waarom is op sommige bestemmingen de toeslag voor een 1-persoonskamer zo hoog?

Afhankelijk van de bestemming kunnen de kosten voor een 1-persoonskamer flink oplopen. Zo berekenen hotels steeds vaker een vaste prijs voor een kamer ongeacht of er 1 of 2 mensen op slapen. In de berekening van de reissom gaan we vrijwel altijd uit van een gedeelde kamer, dus als je een eigen kamer wilt dan komt er een toeslag bij. Dit geldt ook als je een voorkeur hebt aangegeven om een kamer te delen, maar dat vanwege de groepssamenstelling uiteindelijk niet mogelijk blijkt. Gezien de toenemende trend van de wens om 1-persoonskamers is onze indruk dat het delen van een kamer met een onbekende reisgenoot steeds minder zal voorkomen.

Wij berekenen de exacte meerprijs voor een 1-persoonskamer door aan de klant, en voegen daar niets aan toe.

Wat is de klantenkorting en hoe kom ik daar aan?

Bij iedere fotoreis die je boekt vanaf 750 euro ontvang je kortingspunten, waarmee je kunt sparen voor korting op een fotoreis. We hebben een aparte pagina beschikbaar waar je alle informatie over dit kortingssysteem kunt lezen.

Is er een reservelijst voor volgeboekte reizen?

Ja, voor iedere reis kun je op een reservelijst geplaatst worden. Mocht een deelnemer annuleren, dan benaderen we de eerste naam op die lijst en leggen we de optie om mee te gaan vrijblijvend voor.

Dit geldt ook voor reizen die je wellicht een jaar later zou willen doen. Ook in dat geval kun je het ons laten weten en informeren we je als eerste en voordat de reis online komt.

Ieder jaar organiseren we een expositie met foto’s gemaakt door klanten. Dit doen we vanuit het besef dat de meeste klanten zich beperken tot het maken van foto’s tijdens een reis en deze op de computer opslaan. Incidenteel maken mensen nog een fotoboek, maar meestal blijft het daarbij. Wij vinden dat mooie foto’s gezien mogen worden. Ten eerste door er een hoge kwaliteit print op groot formaat van te laten maken en ten tweede door je foto aan veel mensen te laten zien.

De expositie met foto’s van klanten is jaarlijks te zien op de jaarlijkse Fotofair. Zo heb je de mogelijkheid jezelf als fotograaf aan de buitenwereld te laten zien met een serieuze fine art print.
Alle klanten van Nordic Vision Fotoreizen ontvangen in het voorjaar de uitnodiging om deel te nemen en een eigen foto te selecteren die gemaakt is tijdens een reis met Nordic Vision Fotoreizen.

Wat zijn jullie boekingsvoorwaarden?

Zie voor onze boekingsvoorwaarden deze pagina.

Wat is de GGTO?

De afkorting GGTO staat voor Stichting Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators en is, vergelijkbaar met de SGR, een garantiefonds. De GGTO biedt reizigers de garantie dat zij hun betaalde reisgelden terugontvangen, en eventueel hun terugreis vergoed krijgen, als de betrokken touroperator bij de GGTO is aangesloten en in financieel onvermogen zou geraken. Dat is wel zo’n veilig gevoel als je een van onze fotoreizen boekt en zeker niet altijd het geval bij fotoreizen die door individuele fotografen zelf georganiseerd worden!
Uitgebreide informatie over de GGTO vind je op deze pagina.

Wat is de VvKR?

Meer dan 200 reisspecialisten hebben hun krachten gebundeld binnen de branche-organisatie Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). De reisspecialisten van de VvKR staan voor een persoonlijke benadering en zijn gericht op kleinschalig en duurzaam toerisme. Leden van de VvKR onderscheiden zich door hun betrokkenheid en expertise.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van nieuwe reizen en bestemmingen?

Nordic Vision is zeer actief op Facebook, maar we brengen gemiddeld 1x per maand ook een nieuwsbrief uit. Om deze nieuwsbrief te ontvangen kun je je aanmelden via de website. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuwe reisbestemmingen.

Waar en hoe kan ik Nordic Vision bereiken?

Nordic Vision is bereikbaar via e-mail en telefoon:

E: info@nordicvision.nl

T: +31-(0)10 2613550

We hebben helaas geen bezoekadres.