Fotoreis Jutland
- Ontdek de eindeloze stranden van het Deense Jutland
- Urbex fotografie met bunkers uit WOII
- Abstracte natuurfotografie
- Veel mogelijkheden voor duin- en kustfotografie
- Geschikt voor liefhebbers van landschapsfotografie en details
- Perfect voor lange sluitertijden fotografie
- Begeleiding door fotograaf Charles Borsboom
- Volpension
Denemarken is het meest zuidelijk gelegen Scandinavische land en heeft een enorm lange kustlijn van ruim 7300 km. Het grootste deel van het land ligt op het schiereiland Jutland en de fotoreis die we hebben samengesteld legt de focus op het noordwestelijke deel van Jutland. De Noordzeekust is hier woest en prachtig. De overwegend westenwinden hebben een voor Europa ongekend duinlandschap gevormd zodat je je op sommige plekken zelfs een beetje in een woestijn zou kunnen wanen. Voor ons als fotograaf kunnen de geweldige lijnen en structuren in het zand bij doorgaans prachtig licht mooie beelden opleveren.
Aan het strand zelf is ook van alles te fotograferen. Op diverse plekken monden kleine riviertjes uit in de Noordzee. Het geelgroene water wat deze riviertjes meestal vanwege de veengronden hebben, mengt zich op bijzondere wijze met het Noordzeewater. Dat geeft fraaie stromingen en golfpatronen. Over dat laatste gesproken, in het uiterste puntje bij Grenen vechten de Noordzee en het Kattegat een eeuwige strijd. De twee zeeën botsen hier letterlijk tegen elkaar wat altijd weer voor spectaculaire beelden zorgt.
De Deense kust maakte ten tijde van de WW2 deel uit van Hitler’s “Atlantic Wall”. Hoewel gruwelijk in zijn functie, was het een indrukwekkend project. Op veel plaatsen langs de kust liggen de nog intacte, maar ook in stukken uiteengevallen bunkers. Ooit op de duinen gebouwd maar in de loop der jaren door ondergraving van het zand omlaag gevallen betonnen herinneringen aan een vreselijke tijd. Verspreid over het strand of in zee levert dat interessante en indrukwekkende fotomogelijkheden op.
Af en toe maken we ook uitstapjes naar het achterland. Veel gebieden zijn agrarisch maar wel met fraaie, soms kale, velden en bomen. In het nationaal park Thy zien we bijzondere aanplant die soms meer dan honderd jaar geleden is aangelegd om de duinen een beetje op de plaats te houden. De wandelende duinen zijn voor ons een genoegen, maar voor de bevolking zijn de voortdurende zandverstuivingen soms lastig.
Deze reis biedt fotografisch veel mogelijkheden. Sommigen zullen zich storten op de weidse (zee)landschappen, anderen kunnen hun hart ophalen aan de abstracte zandstructuren die overal te vinden zijn. Liefhebbers van lange sluitertijdenfotografie kunnen losgaan op het altijd aanwezige water. Dat kan, al dan niet in combinatie met een stukje ‘urbex’ van de bunkers, ook weer bijzondere en kunstzinnige fotografie opleveren.
Al met al een fotoreis met voor ieder wat wils.
begeleiding
Samen met fotograaf Charles Borsboom dompel je je onder in het mooie Deense landschap en haar bijzondere geschiedenis. Charles laat zich niet alleen graag uitdagen door natuurfotografie, maar is zeker ook een groot liefhebber van mens en cultuur, waardoor deze fotoreis een brede oriëntatie heeft. Tijdens een aantal beeldbesprekingen zal hij ook het nabewerken van foto’s met met name Adobe Lightroom en Nik plugins aan bod laten komen, zodat je foto’s nog beter tot hun recht komen.