• ©Jeroen Toirkens

JEROEN TOIRKENS

©Jeroen Toirkens

Fotograaf Jeroen Toirkens (Nederland, 1971) richt zich met name op sociale documentaire fotografie en ‘slow journalism’ projecten.

Sinds 1999 volgt hij het leven van verschillende nomadische volken in Centraal-Azië, Rusland, Mongolië en de Arctische gebieden. Zijn boek Nomad (2011, Lannoo), toont de indringende foto’s die hij maakte tijdens elf reizen naar nomadische volken. Met dit boek creëert hij een divers maar ook schrijnend beeld van nomadisme in de 21ste eeuw. Jelle Brandt Corstius schreef het begeleidend essay.

In 2012 wint Toirkens de prestigieuze Canon Prijs (Zilveren Camera, 2011) voor vernieuwende fotojournalistiek met zijn boek en project NomadsLife. Volgens de jury: “Een project dat in deze jachtige tijden benadrukt dat een jarenlange concentratie op één onderwerp leidt tot nieuwe inzichten, kennis en beelden die de clichés superieur ontstijgen.”

In 2013 verschijnt zijn tweede boek Solitude, In the wake of Willem Barentsz (Lannoo, 2013). Voor dit project werkte hij samen met auteur en Scandinavië correspondent Petra Sjouwerman. Samen schetsen zij een intiem beeld van mensen die in afzondering leven in het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland – kortweg de Barentsz-regio. De laatste overgebleven wildernis van Europa.

In 2020 heeft Jeroen samen met Jelle Brandt Corstius het project Borealis voltooid, waarbij zij zich gericht hebben op de uitgestrekte Boreale wouden in het Noorden. Naast een prachtig boek heeft dat o.a. geresulteerd in exposities in het Haags Fotomuseum en het Anchorage Museum.

Jeroen begeleidt regelmatig stagiaires van fotografieopleidingen en vindt het leuk zijn kennis en ervaring te delen.

Fotoreizen begeleid door Jeroen

©Art Lasovski