• ©Wilco Dragt - Isle of Arran

Schotland in het klein

Fotoreis Isle of Arran – Schotland

Algemeen
 • Fotoreis voor liefhebbers van landschapsfotografie
 • Rollende heuvels en ruig berglandschap nodigen je uit
 • Eindeloze mogelijkheden voor kustfotografie
 • Korte rijafstanden naar fotolocaties
 • Ontdek Arran o.l.v. fine art landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • Op basis van logies, ontbijt en lunchpakket (standaard 1-persoonskamer!)

Het eiland Arran is één van de zuidelijke Schotse eilanden en bevindt zich in de Firth of Clyde tussen Ayrshire en Kintyre, op een afstand van slechts 75 km van Glasgow. Arran is ongeveer 30 km lang en 20 km breed, met een oppervlakte van 2 ½ keer die van Texel. Voor zo’n klein eiland is de diversiteit aan landschappen en kusten ongelooflijk groot. Het wordt dan ook vaak omschreven als “ Schotland in het klein”. Langs de kust vind je leuke, typisch Britse, dorpjes aangevuld met fotogenieke kuststroken, een ruig en bergachtig binnenland in het noorden en rollende groene heuvels en bossen in het zuiden. De diversiteit en de kleine oppervlakte maken het een geweldige fotografische bestemming, die dan ook steeds meer bij (landschaps)fotografen in trek komt.

fotoreis Isle of Arran - Schotland - ©Wilco Dragt

Tijdens de reis richten we ons op landschapsfotografie. De fotografische mogelijkheden zijn legio. Op meerdere plaatsen vind je interessante rotsformaties aan de kust, waar je goed met je compositie kunt oefenen. De mooie bergdalen met ruige rivieren met stroomversnellingen nodigen uit voor lange sluitertijden net als de riviertjes in bosrijke omgevingen. Maar ook diverse oude ruïnes en vergezichten naar andere eilanden nodigen je uit. Omdat het eiland klein is en alles goed berijdbaar is, bezoeken we fotolocaties meerdere keren. We zoeken zo meer verdieping en werken aan het ontwikkelen van een eigen stijl en visie.

fotoreis Isle of Arran - Schotland - ©Wilco Dragt

Je verblijft in het plaatsje Brodick. Alle fotolocaties zijn hiervandaan goed te bereiken. De reistijd is iedere keer niet lang, zodat we ons helemaal op de fotografie kunnen richten. Op sommige plaatsen kunnen we vrijwel direct naast de auto fotograferen, op andere plaatsen wandelen we eerst naar de mooiste standpunten. Van dag tot dag bepalen we onze fotolocaties, waardoor we flexibel kunnen inspelen op de (weers)omstandigheden.

begeleiding
Tijdens deze fotoreis is landschapsfotograaf Wilco Dragt je steun en toeverlaat. Al jaren heeft Schotland een magische aantrekkingskracht op hem, wat bij ieder nieuw bezoek weer wordt versterkt. Wilco kent de mooie locaties op het eiland en hij ondersteunt je bij het fotograferen in het veld. Hij stimuleert je om op je eigen manier naar landschappen te kijken. Vanuit je eigen manier van kijken, ervaren en beleven volgt je eigen manier van fotograferen. Een bekende Zweedse fotograaf verwoordt het mooi: “Fotografie gaat niet om het vangen van wat je ziet, maar om het verbeelden van wat je voelt.”
Wilco is sinds 2014 ambassadeur van Lee Filters. Het voordeel hiervan is dat hij tijdens de reis de beschikking heeft over een aanzienlijke hoeveelheid filters en toebehoren. De deelnemers aan de reis kunnen deze filters uitgebreid proberen en hun creativiteit vergroten.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van 1-persoonskamer.
Bij een gedeelde 2-persoonskamer geldt een korting van €25,- per persoon.

inbegrepen

 • begeleiding door landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • verblijf in B&B (6x logies/ontbijt/lunchpakket) – 1 persoonskamer!
 • vervoer ter plaatse (vanaf Glasgow International Airport)
 • fotobesprekingen
 • gebruik van Lee Filters en toebehoren
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Glasgow International Airport, Schotland
 • avondmaaltijden
 • drankjes
 • verzekeringen (bijv. reis- en annuleringsverzekering)
 • persoonlijke uitgaven

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7 (internationale groep is mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Je verblijft de hele reis in B&B Dunvegan House in het centraal gelegen plaatsje Brodick. De B&B ligt direct aan Brodick Bay, met fraaie uitzichten. De eigenaars zijn je altijd ter wille om het naar je zin te maken. In deze reis zijn de diners niet opgenomen in de reissom. Fotograaf Wilco Dragt geeft er de voorkeur aan om vrij te kunnen bepalen waar het avondeten genuttigd wordt, omdat het mede afhankelijk is van licht- en weersomstandigheden.

fotoreis Isle of Arran - Schotland - ©Wilco Dragt

programma

Dag 1
Vanaf het vliegveld rijd je met Wilco en de overige deelnemers in een 9-persoons bus naar de ferry bij Ardrossan. Na de oversteek naar Arran ben je snel bij het B&B waar je alle dagen verblijft. Na het inchecken kunnen we naar het 10 minuten zuidelijker gelegen Lamlash Bay rijden om een eerste gevoel bij Arran te krijgen. De prachtige baai en het uitzicht op Holy Island nodigen je waarschijnlijk al uit de camera te pakken. ’s Avonds geeft Wilco een toelichting over alle mogelijkheden op Arran voor de komende dagen.

Dag 2 – 6
Gedurende deze dagen neemt Wilco je mee naar verschillende fotogenieke plekken op Arran, zoals de noordelijk gelegen bergen, de aantrekkelijke kusten en de verschillende meertjes. Zoals gezegd zijn de rijafstanden klein en kun je dus alle facetten van Arran ontdekken en fotograferen. Dagelijks bespreekt Wilco het programma met je voor de volgende dag.

Iedere deelnemer kan zich focussen op zijn of haar eigen fotografische voorliefde of dat nu zwart/wit fotografie, long exposures of macrofotografie is. Uiteraard neemt Wilco regelmatig tijd en ruimte om de gemaakte beelden te bespreken zodat je de dag er na weer verder kunt werken aan je fotografische ontwikkeling. Tevens geeft hij inzicht in mogelijkheden van nabewerking van beelden, zodat je in ieder geval met foto’s thuis komt die klaar zijn voor een mooie fine art print.

Dag 7
Na het ontbijt bij het B&B hebben we de ochtend nog beschikbaar voor een fotografische afsluiting van de reis. ’s Middags nemen we de ferry naar het vasteland en rijden terug naar het vliegveld. Je gaat zeker met veel bijzonder fotomateriaal naar huis. Het verwerken en nabewerken kan beginnen.

fotoreis Isle of Arran - Schotland - ©Wilco Dragt

lokaal vervoer
Vanaf vliegveld Paisley Glasgow is er een 9-persoonsbus beschikbaar gedurende de hele week.

zwaarte reis
Tijdens deze reis kunnen korte wandelingen plaatsvinden om de beste standpunten te vinden. Weersinvloeden kunnen deze reis zwaarder maken.

aanvullende informatie

 • In verband met uitstaande opties/reserveringen zal uiterlijk 1 april 2018 bekend moeten zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we de deelnemers.
 • Neem, indien mogelijk, je laptop mee met je eigen fotobewerkingsprogramma.
 • Het Schotse weer is zeer veranderlijk. Lokale mensen hebben het er regelmatig over dat er drie seizoenen op één dag zijn. Ook dat maakt Schotland zo boeiend voor landschapsfotografen. Dreigende luchten, dramatisch licht, en soms ook juist weer heel zacht licht wisselen elkaar voortdurend af. Maar het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze wisselende omstandigheden. Stevige wandelschoenen zijn een must. Een regenjas en regenbroek zullen goed van pas kunnen komen, evenals een paraplu. Voor het fotograferen aan de kust en bij riviertjes zijn laarzen handig.
Feedback deelnemers

Enny

“De reis naar Isle of Arran was heerlijk! Ik heb genoten van eigenlijk alles. De reis vanaf het vliegveld in Glasgow naar Ardrossan was al gezellig en vlakbij de boot hebben we het eerste van de vele stukken gebak van die week gegeten. Bakken kunnen die Schotten wel! De boottocht was fijn, lekker op het water en dan het eiland steeds dichterbij zien komen. Het guesthouse was prima: fijne kamer, lekker eten en vriendelijke mensen.
Mooie uitzichten, fijn klooien met lenzen en filters, ook nog foto’s maken, heerlijke maaltijden en een heel gezellige groep, de prettige begeleiding door Wilco, wat wil een mens nog meer? Klagen over het zonnige weer is een beetje raar, want het was ook fijn, die zon. Maar mooie voortjagende wolken en andere indrukwekkende luchten hebben we niet gezien. Reden te meer ook de andere reizen naar Schotland eens te doen! Eerlijk gezegd heb ik geen tips voor verbetering van de reis, voor mij was het uitstekend zo.”

Peter

“De Arran-reis met Wilco verliep prima. Hij weet de goeie plekjes en het weer en de getijden zaten voldoende mee. Dus genoeg tijd om lekker aan de slag te zijn. Ik vind Arran een mooie bestemming omdat je op kleine schaal veel verschillende landschappen kan vastleggen. Houden dus.
Wilco’s nabesprekingen zijn zonder meer inspirerend en nuttig en ook omdat hij met de ongedwongen sfeer ertoe bijdraagt dat iedereen ook echt de minder geslaagde foto’s deelt. Hij geeft ruimte en vertrouwen. Dus stijgt het niveau weer zo’n week. Het hotel is erg leuk en cosy. Very Scottish. De plek is prima en het ontbijt uitstekend. Wat wil een mens nog meer. Op naar de volgende reis!”

Huub

“Het was ook deze keer weer een zeer geslaagde reis!”

Bart

“Mijn eerste fotoreis met jullie is me prima bevallen. Wilco Dragt is top. Belangrijkste leereffect is voor mij geweest: rust nemen en nog beter kijken alvorens op de knop te drukken. Dat lukt steeds beter. Leuke groep waarin men elkaar ook goed hielp en de organisatie was prima, alles klopte.”

Peter

“De fotoreis is prima verlopen! Interessante locaties, goede begeleiding door Wilco (maar dat wist ik al van de Opaalkust), prima organisatie.”

Brigitta

“Even een berichtje om te laten weten dat we een super week op Arran hebben gehad! Prachtig eiland met mooie fotolocaties, goed (niet Schots) weer met een enkele fikse bui, vriendelijke bevolking, uitstekende B&B, veel gezelligheid met de groep en met Wilco. Wilco is niet alleen een uitstekend fotograaf maar weet iedereen op zijn eigen niveau echt verder te helpen. Nadat ik de eerste dagen in technische zin geworsteld had met mijn camera – het was ook alweer een jaar geleden dat ik aan de Opaalkust echt met landschapsfotografie bezig was – kreeg ik meer oog voor de compositie. Deze reis heb ik echt beter leren kijken en het heeft voor mij weer bevestigd hoe leuk én moeilijk landschapsfotografie is. Oh ja, en Wilco doet er echt alles aan om de fotograaf te geven wat ‘ie vraagt: op de laatste ochtend zei ik dat het leuk zou zijn als we nog herten zouden zien….je raadt het al ;-). Al met al zeer geslaagd en Arran is een echte aanrader.”

Ina

“Ze beginnen bijna eentonig te worden onze ervaringen mbt de NordicVison fotoreizen, maar het was weer een fantastische reis. Echt een aanrader! Het B&B was meer dan prima, met een zeer vriendelijke gastvrouw en een ongekend lekker uitgebreid ontbijt. De mensen zijn sowieso supervriendelijk op het eiland. Het eiland zelf is echt prachtig en precies groot genoeg om een week te vullen met steeds weer nieuwe mooie fotolocaties en ook nog tijd om terug te keren naar eenzelfde plek om onder nog betere omstandigheden te fotograferen. De begeleiding van Wilco was weer super. Zijn fotobesprekingen zijn echt een onderdeel van de reis dat grote toegevoegde waarde heeft. Heerlijk gegeten in de diverse restaurantjes en zowaar nog een paar keer van mooie Schotse livemuziek mogen genieten.
En dan ook nog mazzel hebben met het weer, dus wat wil een mens nog meer?”

Reiscode:FLA0519
Vertrek18-05-2019
Terugkomst24-05-2019
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1710
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Wilco Dragt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief