• ©Wilco Dragt - Glencoe - Schotland

Fotografeer het iconische Schotse landschap

Fotoreis Glencoe – Schotland

Algemeen
 • Fotoreis voor liefhebbers van landschapsfotografie
 • Alle fotolocaties op korte rijafstand, dus veel fotografietijd
 • Begeleiding door landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • Volpension

In deze fotoreis bezoeken we één van de bekendste fotografische gebieden in de Schotse hooglanden: Glencoe. Imposante bergtoppen, steile rotswanden, onstuimige rivieren en talloze watervallen wisselen elkaar in duizelingwekkende vaart af. Pal naast deze glen, het schotse woord voor dal, ligt een uitgestrekt drassig heidegebied, Rannoch Moor. Dit plateau, dat is bezaaid met kleine meertjes, is een van de meest onherbergzame en ongerepte natuurgebieden van Schotland. Naast Glencoe en Rannoch Moor gaan we ook nog naar een ander dal: Glen Etive. Onder leiding van landschapsfotograaf Wilco Dragt kun je vergezichten fotograferen, maar ook op zoek gaan naar details en structuren.
 Voor veel landschapsfotografen is deze streek absoluut de mooiste locatie van Schotland. Op een relatief klein en goed bereikbaar gebied zijn er heel veel mogelijkheden om het Schotse landschap te fotograferen, zowel in kleur als in zwartwit. En niet alleen het landschap, ook de Schotse luchten en het licht kunnen imposant zijn.

Fotoreis Glencoe - ©WIlco Dragt

Op slechts een kleine drie uur rijden van Glasgow staan we ineens in een andere wereld. Alle fotolocaties zijn zeer makkelijk te bereiken vanaf het hotel: we hoeven nooit verder dan 45 minuten te rijden en ook geen lange wandelingen te maken. Je kunt zelfs te voet naar sommige plekken gaan. Die korte afstanden maken het mogelijk om meerdere keren naar dezelfde locatie te gaan, zodat we die bij verschillende omstandigheden kunnen fotograferen. Dit zorgt ook voor rust. Zo kun je werken aan het ontwikkelen van een eigen stijl en visie.

Fotoreis Glencoe - ©WIlco Dragt

begeleiding
Tijdens deze fotoreis is landschapsfotograaf Wilco Dragt je steun en toeverlaat. Al jaren heeft Schotland een magische aantrekkingskracht op hem, wat bij ieder nieuw bezoek weer wordt versterkt. Wilco kent vele mooie locaties in het gebied van Glencoe en hij ondersteunt je bij het fotograferen in het veld. Hij stimuleert je om op je eigen manier naar landschappen te kijken. Vanuit je eigen manier van kijken, ervaren en beleven volgt je eigen manier van fotograferen. Een bekende Zweedse fotograaf verwoordt het mooi: “Fotografie gaat niet om het vangen van wat je ziet, maar om het verbeelden van wat je voelt.”
Wilco is ambassadeur van Lee Filters. Het voordeel hiervan is dat hij tijdens de reis de beschikking heeft over een aanzienlijke hoeveelheid filters en toebehoren. De deelnemers aan de reis kunnen deze filters uitgebreid proberen en hun creativiteit vergroten.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer met privé faciliteiten.
Voor een 1-persoonskamer (met privé faciliteiten) geldt een toeslag van €230,-.

inbegrepen

 • begeleiding door landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • verblijf in hotel op basis van volpension (uitzondering: aankomstdag alleen diner, vertrekdag alleen ontbijt/lunchpakket inbegrepen)
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • vervoer ter plaatse (vanaf Glasgow International Airport)
 • fotobesprekingen
 • gebruik van Lee filters en toebehoren
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Glasgow International Airport, Schotland
 • alle drankjes
 • verzekeringen (bijv. reis- en annuleringsverzekering)
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7 (internationale groep mogelijk)

Praktisch

accommodatie
Je verblijft de hele reis in Clachaig Inn. Dit hotel is een goede uitvalsbasis voor alle fotolocaties.  We hebben de beschikking over een aantal 1- en 2-persoonskamers met privéfaciliteiten.

programma

Dag 1
Na aankomst op Glasgow International Airport rijden we richting Glencoe. We volgen highway A82, die langs het langgerekte Loch Lomond slingert. Onderweg hebben we mooie uitzichten op kleine eilandjes en beboste hellingen.  Na het plaatsje Tyndrum begint de weg te stijgen en langzaam rijden we de hoogvlakte van Rannoch Moor op. Daar passeren we al een paar locaties waar we later tijdens de reis terug zullen komen.

Fotoreis Glencoe - ©WIlco Dragt

Dag 2 – 5
Er is bij deze reis geen vast dagprogramma. Iedere dag bepalen we, afhankelijk van de (weers)omstandigheden onze bestemming(en) voor die dag. Glencoe, Rannoch Moor en Glen Etive komen zeker aan bod en misschien wel meerdere keren. Bergen, rivierdalen, watervallen, moerasgebieden, meertjes, er is een overdaad aan fotografische mogelijkheden waaruit we kunnen kiezen. Wilco organiseert een aantal beeldbesprekingen waar je met de anderen een selectie van de gemaakte foto’s doorneemt, met als doel de opgedane kennis de volgende dag in de praktijk te brengen. Naast de bespreking van de beelden zal Wilco ook uitleg geven over beeldbewerking tot een fine art print.

Fotoreis Glencoe - ©WIlco Dragt

Dag 6
We proberen met elkaar een late middagvlucht naar Nederland af te spreken, zodat we op het gemak door het mooie landschap naar het vliegveld kunnen rijden. Geniet nog een laatste keer van de prachtige rit!

lokaal vervoer
Vanaf internationaal vliegveld Paisley Glasgow is er een 9-persoonsbus beschikbaar gedurende de hele week.

zwaarte reis
Het betreft een fotoreis waarbij de weersomstandigheden van invloed kunnen zijn op het fotograferen. Enige flexibiliteit van de deelnemers is daarbij van belang. Zorg in ieder geval voor goede en warme kleding, alsmede regenbestendige kleding. Er vinden geen lange wandelingen plaats, maar vanwege de oneffen ondergrond is het wel van belang dat je goed ter been bent.

aanvullende informatie

 • In verband met uitstaande opties/reserveringen zal uiterlijk 10 augustus 2017 (2018: 1 augustus 2018) bekend moeten zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we de deelnemers.
 • Neem, indien mogelijk, je laptop mee met je eigen fotobewerkingsprogramma.
 • Het Schotse weer is zeer veranderlijk. Lokale mensen hebben het er regelmatig over dat er drie seizoenen op één dag zijn. Ook dat maakt dat Schotland zo boeiend is voor landschapsfotografen. Dreigende luchten, dramatisch licht, en soms ook juist weer heel zacht licht wisselen elkaar voortdurend af. Maar het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze wisselende omstandigheden. Stevige wandelschoenen zijn een must, net als voldoende warme kleding en evt. een muts en handschoenen. Hou er rekening mee dat we veel stil zullen staan en dat het dan koud kan worden, met soms een stevige wind die voor een nog lagere gevoelstemperatuur kan zorgen. Een regenjas en regenbroek zullen goed van pas kunnen komen. Voor het fotograferen in riviertjes kunnen laarzen handig zijn.
Feedback deelnemers

Liesbeth

“Vanaf het eerste telefonisch / e-mail contact met Nordic Vision tot en met het eind van de reis kan ik alleen maar zeggen dat alles heel goed is georganiseerd. Er wordt snel gereageerd op e-mails en iedereen is erg vriendelijk .
Wilco kent het gebied erg goed , hij weet de beste plekjes te vinden om net even die foto te maken van bijv. Castle Stalker die zich onderscheid van de rest.
Ik ben op plaatsen geweest waar ik op mijn andere highland reizen nog niet geweest was. Wat ook een fantastisch moment was, was dat we foto’s konden maken van een ree van heel dichtbij, je kon ze bijna aanraken.

Ik wilde altijd al graag naar Schotland in de herfst en het landschap beleven door van de hoofdwegen wegen af te gaan, de smalste weggetjes op te zoeken, echt dwars door het landschap te lopen en dat is nu gebeurd.
Alleen lopen was nu meer baggeren. Wij hadden de pech dat het weer wel erg slecht was en we de hele week de laarzen aan moesten, maar we hadden dan ook de luchten die we zo graag willen op onze foto`s en de rustigste riviertjes waren nu wel heel vol en woest. Ook de watervallen waren nu veel spectaculairder.
Wilco is niet alleen een fantastisch fotograaf, maar ook een hele goede reisleider en chauffeur.”

Heleen

“In het algemeen: ik heb ervan genoten, het was bijzonder fijn en goed geregeld.
In detail:
Het hotel kent een schitterende ligging, aan de voet van Etive, achter het hotel een riviertje waar regelmatig tentjes stonden van de langeafstandslopers, en dan de herten die bijna uit je hand aten… overweldigend!
Verzorging in het hotel was prima. Van harte hoop ik dat bij de renovatie het unieke van het hotel gehandhaafd blijft; het heeft een bijzondere sfeer.
De fotolocaties waren stuk voor stuk even mooi. De meren, de vennetjes, de rivieren, ogen te kort om alles goed in ogenschouw te nemen.
Last but not least: Wilco, wat een enthousiasme bij iemand die al zo vaak die locaties heeft bezocht. En een goede ‘leermeester’, die mij een en ander heeft bijgebracht – ik pretendeer niet het niveau te hebben van de andere deelnemers, ik ben een super-beginneling – maar die mij ook regelmatig de hand heeft gereikt bij paden die ik in mijn eentje niet meer aankon. Zonder die helpende hand had ik heel wat gemist. Want, behalve van het fotograferen, heb ik heel erg genoten van de natuur; dat was voor mij een belangrijke reden om mee te gaan.”

Edith

“De reis naar Schotland onder leiding van Wilco Dragt was fantastisch! Een man die met zoveel enthousiasme je alles verteld en uitlegt wat en hoe je het beste een foto kan nemen. Een prima hotel en een zeer goede chauffeur. Ik heb ervan genoten en veel geleerd.”

Margreeth

“Voor de reis en organisatie een dikke voldoende. De gehuurde auto was geweldig, ruimte genoeg en Wilco is een voorzichtige rijder. De kamers in het hotel waren eenvoudig, maar het was ontzettend gezellig en het eten was uitstekend. Mensen van het hotel waren zeer vriendelijk. Wilco heeft wat mij betreft in alles prima ondersteuning gegeven. Hij is een gezellige man die ook van humor houdt. Geen negatieve opmerkingen. Al met al een 9 voor deze reis.”

Peter

“Over Glencoe kan ik je alleen maar goeie berichten terug geven. Gezellige groep, goeie foto-plekken en Wilco had een prima neus voor de juiste plek bij het geboden (goeie) weer. Leuk hotel met goed eten. Lekker alles dichtbij, dus weinig heen en weer gereis. Kortom: geslaagd.”

Peter

“Glencoe was weer een uitstekend verzorgde reis. Een leuke hotel, mooi gelegen midden in een prachtig gebied. Aardige mensen, goede service. Wilco is een geweldige fotograaf en een zeer attente reisleider, die heel veel mooie plekjes weet te vinden en je enthousiast deelgenoot maakt van alle moois. ’t Was ook weer een leuke groep, met duidelijk fotografische passie.”

Miranda

“Inmiddels weer een paar dagen retour van mijn eerste reis met jullie, de Glencoe reis … de reis is me zeer goed bevallen! Ik heb in de afgelopen twee jaar ook twee keer een fotoreis gemaakt met een andere fotograaf van een andere organisatie en het verschil zat hem toch wel in de begeleiding. Die andere twee reizen waren leuk en gezellig en op mooie plekken geweest, maar Glencoe was anders … de locaties waren even mooi en het gezelschap even gezellig en aangenaam, maar het verschil zat hem in de begeleiding. Wilco begeleidt echt en hij houdt goed in de gaten of je lekker aan het werk bent of dat je juist vastloopt en het even niet meer ziet … Hij kijkt serieus naar wat je doet en wil je graag helpen je fotografie naar een hoger niveau te tillen. Soms waren de locaties lastig door de omstandigheden en dan helpt hij je toch er een mooie foto in te zien. Hij heeft me echt geleerd anders te kijken en heeft me ook geleerd wat een foto spannender en interessanter maakt … daar ben ik erg blij mee!
Ik ben erg blij met de gemaakte foto’s en zal zeker nog eens terug komen bij een reis met Nordic Vision / Wilco want alles was prima geregeld.”

Huub

“Het was voor mij voor het eerst dat ik een dergelijke reis maakte en het was zoals reeds bij de briefing in september aangegeven een intensieve reis. Maar dat was niet in de laatste plaats ook te “wijten” aan het weer, waardoor we echt ontzettend veel tijd in het veld hebben kunnen doorbrengen. Op één dagje na was het weer echt fantastisch! Het was ook een aparte ervaring om op stap te zijn met een groep mensen, die eigenlijk allemaal hetzelfde voor ogen hebben: prachtige foto’s maken en elkaar waar nodig helpen met hints en tips. De sfeer in de groep was dan ook erg goed. Ook de begeleiding van Wilco was erg goed. Ik was – in mijn ogen – duidelijk de minst ervaren fotograaf en heb deze week dus ook ontzettend veel geleerd. Op allerlei gebied, zowel technisch (mijn camera bleek veel meer te kunnen dan ik tot nu toe wist) en op gebied van belichting, gebruik histogram, compositie, een stapje naar links of rechts kan al ontzettend veel schelen. Daarnaast waren ook de nabesprekingen ‘s avonds voor mij van grote waarde. Ook daar het delen van inzichten en het aangeven waarom je een foto gemaakt hebt zoals je hem gemaakt hebt. Ook het nabewerken kwam regelmatig aan bod, iets wat ik eigenlijk nog weinig doe en nog niet echt in de vingers heb. Maar ik hoop daar de komende tijd wat meer tijd aan te kunnen besteden en dus ook op dat gebied weer te leren.
Tenslotte was ik qua omgeving wel erg bevooroordeeld, ik ben al meerdere keren in Schotland geweest en dat is niet voor niets, ik vind Schotland echt een heerlijk land met dus ook veel mogelijkheden op fotografisch gebied. Het is voor mij absoluut geen straf om nog eens naar Schotland af te (moeten) reizen!”

Saskia

“Een geweldige week in Glencoe, Schotland achter me. Een bijzonder landschap dat varieerde van meren, bergen, watervallen, riviertjes in de zon, tijdens sneeuw en evengoed een enorme verscheidenheid laat zien in allerlei soorten regenbuien. Tel daarbij de verschillende mensen met elk een andere smaak, stijl, smaak, humor en ieder met zijn en haar eigen gewoontes en eigenaardigheden, maakt het een reis om niet te vergeten. De kunst van het zien, het geduldig zoeken én het weglaten is aan Wilco Dragt goed besteed… Leuk om te zien hoe zich dat in de foto’s gedurende de week heeft ontwikkeld… Na thuiskomst begint de napret, het uitzoeken en bewerken van de foto’s…. Nordic Vision ziet mij vast nog wel eens terug!”

Bas

“Bedankt voor de goede organisatie. Ik heb een erg leuke en inspirerende reis gehad. Veel geleerd. Lokatie was goed en hotel ook. Veel moois gezien en alle tijd om er wat moois van te maken. En dat geweldige weer wat jullie hadden geregeld :-). Begeleiding van Wilco vond ik top. Hij was niet te veel op de voorgrond aanwezig en alles was onder controle. Hij gaf hulp/tips daar waar nodig. Volgens mij kon hij van een afstand zien als je vast zat met compositie of zo :-). Niet elke avond foto’s bespreken vond ik eigenlijk wel relaxt. Niet allemaal de hele avond achter de laptops, maar er gewoon lekker over praten. De set Lee Filters die Wilco mee had om te lenen was super handig. Ook heb ik zelf een paar, maar die ene die ik mis kon ik nu wel lenen.”

Kees

“We hadden een geweldige week, samen. Ralph bedankt voor de organisatie en Wilco voor de voortreffelijke begeleiding en ondersteuning, die voor mij de best ever was (en ik heb al heel wat workshops meegemaakt). En natuurlijk jullie als collega-deelnemers. Leuke groep, en voor herhaling vatbaar.”

Reiscode:FHG1018
Vertrek09-10-2018
Terugkomst14-10-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1635
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Wilco Dragt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief