• ©Charles Borsboom - Binnen-Mongolie - China

De oneindige Gobiwoestijn als fotografische speeltuin

Fotoreis Binnen-Mongolië – China

Algemeen
 • Geef je verbeelding de ruimte in dit onbekende deel van China
 • Unieke fotoreis met een bezoek aan de prachtige Badain Jaran woestijn
 • Ontdek het gezellige straatleven in de hutongs van Beijing
 • Bezoek het Art District 798, prachtige tempels en het Plein van de Hemelse Vrede
 • Wandel over en fotografeer op de Chinese Muur
 • Ga op pad met fotograaf en gepassioneerd Chinaliefhebber Charles Borsboom
 • Prijs op basis van een 1-persoonskamer en volpension verblijf

“China is druk, heet, vies en overbevolkt”. Dat is het beeld wat veel westerlingen van dit gigantische land hebben. Dat het land nog steeds enorme gebieden heeft waar amper mensen zijn, met schitterende natuur en prima temperaturen, is wellicht minder bekend. In het noorden van China ligt de dun bevolkte provincie Binnen-Mongolië, niet te verwarren met het buurland Mongolië. Binnen-Mongolië bestaat veelal uit eindeloze graslanden en een aantal schitterende woestijnen, zoals de Badain Jaran, onderdeel van de Gobi woestijn. Samen met fotograaf Charles Borsboom fotografeer je tijdens deze bijzondere fotoreis prachtige Chinese natuur en cultuur en geniet je van de eindeloosheid, rust en schoonheid van de Badain Jaran woestijn in Binnen-Mongolië.

Fotoreis Binnen-Mongolie - ©Charles Borsboom

De fotoreis start in Beijing, de bruisende hoofdstad van China. We blijven hier enkele dagen omdat Beijing zeer de moeite waard is als introductie op het land. Naast ultramoderne architectuur, maken we ook kennis met de oude Hutongwijkjes. Hutongs zijn de typisch Beijingse woonwijkjes die bestaan uit kronkelige, smalle straatjes met kleine huisjes van één verdieping hoog. Hier begeef je je middenin het dagelijkse bruisende straatleven, dat bij uitstek één van de meest gevarieerde en inspirerende fotografiethema’s is van Beijing.
We bezoeken een Chinese fotograaf die zijn hele leven al in de Hutongs fotografeert en betrokken was bij het documenteren van de oude Hutongwijkjes en de grote verdwijning van deze wijkjes ten faveure van de modernisatie. We eten in zijn restaurant terwijl we, met hulp van een Nederlandse tolk, met hem praten over de Chinese fotografie.

Het kunstdistrict “Art Zone 798” is een must voor fotografie- en kunstliefhebbers. Naast talrijke galeries heeft het ook tentoonstellingen, studio’s, winkeltjes en cafeetjes. De setting van dit kunstdistrict is geweldig, aangezien het gevestigd is op een fabrieksterrein dat nog gedeeltelijk in gebruik is. Hierna kunnen we naar het nabij gelegen en (nog) niet-commerciële kunstdorp Caochangdi. Caochangdi is een klein, artistiek wijkje waar o.a. het “Three Shadows Photography Art Center” te vinden is.

Andere hoogtepunten in Beijing zijn het Plein van de Hemelse Vrede, de Lamatempel, de Tempel van de Hemel en natuurlijk de Chinese Muur. We bezoeken een rustig deel van de grote Chinese Muur: Jinshaling, een zeer fraai 16-eeuw Ming deel van de muur. Dit stuk van de muur ligt in een prachtige bergachtige omgeving. Een deel is weliswaar gerestaureerd, maar er is nog heel goed zichtbaar hoe het er oorspronkelijk uitgezien heeft. De vergezichten vanaf de muur zijn onvergetelijk. We hebben ruimschoots de tijd om dit wereldberoemde fenomeen te bekijken, te beklimmen en te fotograferen. Al met al een mekka voor de fotograaf met interesse voor kunst, cultuur en het dagelijkse leven in China.

Fotoreis Binnen-Mongolie - China - ©Charles Borsboom
Na een korte vlucht vanaf Beijing arriveren we in Jinchang. Jinchang is een kleine provinciestad met ’s avonds allerlei sociale activiteiten in parken en op pleinen. Vervolgens rijden we in zo’n 3,5 uur naar Badain Jaran City. Een geweldig leuk stadje waar de bevolking eerder Mongools dan Chinees aandoet. Kijk niet vreemd op als jezelf ook op de foto ‘moet’ bij de vriendelijke en ontvankelijke bevolking die amper westerlingen gezien hebben.

Ons hotel bevindt zich een uurtje buiten de stad aan de rand van de woestijn en is alleen met een terreinwagen te bereiken. We blijven hier 2 nachten en op loopafstand zien we de enorme zandduinen al liggen en je kunt dan ook direct starten met fotograferen. Een even zo interessant fotografisch onderwerp is het zoutmeer met de fascinerende structuren in en om het water dat tussen de duinen ligt.
Na 2 nachten aan de rand van de woestijn, rijden we met de terreinwagens een stuk dieper de woestijn in. Onderweg is veel ruimte om alle vormen, structuren en het lijnenspel te bewonderen en te fotograferen. De Badain Jaran woestijn is een van de mooiste woestijnen met zandduinen die hoger zijn dan die in Algerije of Namibië.

Een vreemd verschijnsel en een, voor ons fotografen, zeer aantrekkelijke bijkomstigheid van de Badain Jaran is het feit dat er te midden van de zandduinen meer dan honderd grotere en kleinere meren liggen. De meren worden gevoed door ondergrondse kanalen die hun oorsprong soms honderden kilometers verder hebben. De meren hebben verschillende kleuren door een variëteit aan algen die erin leven. Het water trekt vele diersoorten aan zoals allerlei vogels, geiten, kamelen en wilde ezels.
We overnachten bij een van de meren midden in de stilte en schoonheid van de woestijn in traditionele goed geïsoleerde gertenten (2-persoons en met keurige bedden). Hou er wel rekening mee dat de sanitaire voorzieningen hier midden in de woestijn zeer primitief zijn!

Met onze wagens kunnen we overal komen en we rijden in overleg naar diverse meren en enorme zandduinen. Er zijn mogelijkheden te over voor fantastische fotografie. We besteden aandacht aan time-lapse fotografie en nachtfotografie. De sterrenhemel is letterlijk hemels en iedereen die niet wil slapen kan zijn fotografische hart 24 uur per dag ophalen. We fotograferen de schoonheid en variaties van het zand en de duinen. Je hebt inmiddels meer gevoel kunnen krijgen bij de omgeving, dus wellicht kun je dan je meesterwerk maken.
Er is geen lichtvervuiling en veelal is het zicht meer dan uitstekend. Voor de creatieve fotograaf biedt het spelen met licht en donker, patronen en vormen een schier onuitputtelijke hoeveelheid mogelijkheden voor pure fine art fotografie.
Na het verblijf in de woestijn keren we via Jinchang terug naar Beijing en daar sluiten we af met een afscheidsdiner.

begeleiding
Begeleidend fotograaf Charles Borsboom heeft naast een passie voor natuurfotografie ook een passie voor reizen. Zijn reizen, met name Siberië en China, bieden tevens de kans om een beetje kennis te maken met andere culturen. Charles begeleidt met enthousiasme een ieder op zowel het technische als het creatieve vlak. Charles’ motto is : “Kijken is nog geen zien”. Vanuit die visie stimuleert hij deelnemers om anders te leren kijken.

Reisdetails

prijsinformatie
€3095,- op basis van een 1-persoonskamer; €2950,- indien je een kamer deelt (mits mogelijk qua groepssamenstelling)

 • fotobegeleiding o.l.v. fotograaf Charles Borsboom
 • alle accommodaties op basis van volpension
 • 1-persoonskamer!
 • alle lokale vervoer (incl. transfers vliegveld Beijing)
 • retourvlucht Beijing – Jinchang
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • vlucht Amsterdam – Beijing
 • visum- en paspoortkosten (let op: je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland!)
 • eventuele vaccinaties (check bij je GGD of de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam)
 • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes)
 • reis- en annuleringsverzekering (reisverzekering is verplicht)
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 6 – maximaal 8 (internationale groep mogelijk)

Praktisch

accommodatie
In Beijing verblijf je in een goed middenklasse hotel. De provincie Binnen-Mongolië is qua westers toerisme niet te vergelijken met andere gebieden in China, niet qua landschap maar ook niet qua prijzen. Het aantal voor westerlingen geschikte hotels in de steden is beperkt en dus verblijven we in kwalitatief goede 3 en 4 sterren hotels (met uitzondering van het tenthotel in de woestijn). Het gertentenhotel in de woestijn is fenomenaal gelegen. Het is echter wel goed te beseffen dat de sanitaire voorzieningen hier zeer primitief zijn.

programma

dag 1
Met taxi’s gaan we vanaf het vliegveld naar ons hotel in Beijing. Afhankelijk van onze aankomsttijd en de fitheid, bezoeken we het art-district 798. Het kunst district “Art Zone 798” een must-go voor fotografie- en kunstliefhebbers bezoeken we natuurlijk ook. ‘Art Zone 798′ heeft naast talrijke galeries ook tentoonstellingen, studio’s, winkeltjes en cafeetjes. De setting van dit kunstdistrict is geweldig aangezien het gevestigd is op een oud fabrieksterrein dat nog gedeeltelijk in gebruik is. Je kunt hier je hart op het gebied van ‘Urbexfotografie’ nog wel even ophalen. Mochten we nog tijd hebben hierna kunnen we nog naar het nabij gelegen en (nog) niet-commerciële kunstdorp Caochangdi. Caochangdi is een klein, artistiek wijkje waar o.a. het “Three Shadows photography Art Center” is te vinden. Afhankelijk van de exposities kunnen we dit art center bezoeken.

dag 2 – 4
Onze tijd in Beijing besteden we heel divers. Het authentieke leven in de hutongs van Beijing staat centraal. Hutongs zijn de typische Beijingse woonwijkjes die bestaan uit kronkelige, smalle straatjes met kleine huisjes van één verdieping hoog. Hier begeef je je middenin het dagelijkse straatleven. Het bruisende straatleven van Beijing is bij uitstek één van de meest gevarieerde en inspirerende fotografiethema’s. We nemen dan ook alle tijd om het dagelijkse leven van de lokale bevolking van Beijing vast te leggen. We brengen een bezoek aan een Chinese fotograaf die zijn hele leven al in de Hutongs fotografeert en betrokken is geweest bij het documenteren van de oude Hutongwijkjes en de grote verdwijning van deze wijkjes ten faveure van de modernisatie. We eten in zijn restaurant terwijl we, met hulp van een Nederlandse tolk, met hem praten over de Chinese fotografie.

Andere hoogtepunten in Beijing zijn het Plein van de Hemelse Vrede, de Lamatempel, de Tempel van de Hemel, moderne architectuur en natuurlijk de Chinese Muur. We bezoeken een rustig deel van de grote Chinese Muur: Jinshaling, een zeer fraai 16-eeuw Ming deel van de muur. Dit stuk van de muur ligt in een prachtige bergachtige omgeving. Omdat we in de herfst gaan zijn de bergen rondom de muur voorzien van een prachtig gekleurd tapijt. Een deel is weliswaar gerestaureerd, maar er is nog heel goed zichtbaar hoe het er oorspronkelijk uitgezien heeft.

dag 5 – 6
Het tijdschema van onze vlucht naar Jinchang is nog niet definitief, we verwachten ’s-morgens vroeg te vliegen. Het is een korte vlucht en we zullen in Jinchang worden opgewacht en rijden gelijk door naar de Badain Jaran Desert, via Badain Jaran City. Een leuke typisch Mongools-Chinese stadje. De bevolking doet eerder Mongools dan Chinees aan. We hebben hier enige tijd om te lunchen en te fotograferen. Kijk echter niet vreemd op als jezelf ook op de foto ‘moet’ bij de vriendelijke en ontvankelijke bevolking die amper westerlingen zien.
Een uurtje buiten de stad aan de rand van de woestijn, hebben we ons eerste hotel (Lake hotel) waar we ’s avonds aankomen. Voor degene die vroeg uit de veren wil, is een zonsopkomst ‘om de hoek’ te fotograferen. Voor degene die nog vroeger op willen staan of zelfs helemaal niet naar bed willen, de woestijnnachten zijn ongekend. Meer sterren dan je wellicht ooit hebt gezien.

We blijven hier 2 nachten en op loopafstand zien we de enorme zandduinen reeds liggen en we zullen dan ook direct kunnen starten met fotograferen. Er zijn kamelen beschikbaar als vervoermiddel en natuurlijk ook als foto-object. Een even zo interessant fotografisch onderwerpen is het zoutmeer met de fascinerende structuren in en om het water dat tussen de duinen ligt.

dag 7 – 8
Na deze 2 nachten aan de rand van de woestijn, rijden we met de terreinwagens een stuk dieper de woestijn in. Onderweg is veel ruimte om alle vormen, structuren en het lijnenspel te bewonderen en te fotograferen. De Badain Jaran woestijn is een van de mooiste woestijnen op aarde, met zandduinen die hoger zijn dan die in Algerije of Namibië.
Een vreemd verschijnsel en een, voor ons fotografen, zeer aantrekkelijke bijkomstigheid van de Badain Jaran is het feit dat er te midden van de zandduinen meer dan honderd grotere en kleinere meren liggen. De meeste meren bevatten zout water, maar een enkel meer is gevuld met zoet water. De meren worden gevoed door ondergrondse kanalen die hun oorsprong soms honderden kilometers verder hebben. De meren hebben verschillende kleuren door een variëteit aan algen die erin leven. Het water trekt vele diersoorten aan zoals allerlei vogels, geiten, kamelen en wilde ezels. De kans dat we dit wild onderweg zullen zien is dan ook zeker aanwezig.

We overnachten (2 nachten) bij een van de meren midden in de stilte en schoonheid van de woestijn in traditionele gertenten (Je slaapt wel gewoon op een matras overigens). Houd er wel rekening mee dat de sanitaire voorzieningen hier midden in de woestijn zeer primitief zijn!

We kunnen vroeg op pad voor de zonsopkomst. Met onze wagens kunnen we overal komen en we rijden in overleg naar diverse meren en enorme zandduinen. Er zijn mogelijkheden te over voor fantastische fotografie. We zullen, indien gewenst, ook aandacht kunnen besteden aan time-lapse fotografie en nachtfotografie. De sterrenhemel is zoals reeds gezegd, letterlijk hemels en iedereen die niet wil slapen kan dan ook zijn fotografische hart 24 uur per dag ophalen. We fotograferen de schoonheid en variaties van het zand en de duinen. Je hebt inmiddels meer gevoel kunnen krijgen bij de omgeving, dus wellicht kun je aanvangen met je eigen ‘Ansel Adams’.

dag 9
De laatste woestijndag rijden we langzaam met onze terreinwagens terug naar ons eerste woestijnhotel (Lakehotel). Onderweg nemen we nog royaal de tijd en om te fotograferen. We verblijven ook vannacht nog in het hotel aan de rand van de woestijn.

dag 10
Vandaag verlaten we de woestijn, maar we hebben ’s-morgens nog tijd om te fotograferen, in de directe omgeving van het hotel.
We overnachten in Badain Jaran City. Kortom, vandaag nog volop gelegenheid om in de woestijn maar ook het leven in het stadje te fotograferen. De bevolking en gewoontes staan toch wel in schril contrast met dat wat we reeds in de grote (Beijing) stad hebben gezien.

Dag 11
Vandaag is het dan toch tijd om ons weer naar de luchthaven van Jinchang te begeven en naar Beijing te vliegen. De kans is aanwezig dat we daar ’s avonds laat pas aankomen (vluchten nog niet bekend).

Dag 12
De laatste dag is een vrije dag in Beijing. Beijing kennen we nog en vandaag hebben we nog tijd om wat dingen te gaan bekijken die nog op ons ‘verlanglijstje’ staan. In principe kan een ieder de dag invullen naar eigen behoefte al zullen we zeker een aantal interessante suggesties hebben.

Dag 13
Helaas is er een eind gekomen aan deze fotoreis. Tijd om weer naar Nederland te vliegen

lokaal vervoer
Tijdens de reis maken we vooral gebruik van taxi’s en minibusjes met chauffeur. Ook is er een retourvlucht van Beijing naar Jinchang opgenomen in de reis.

zwaarte reis
Voor de fotoreis is een gemiddelde fysieke conditie noodzakelijk. Mensen die snel last hebben van wagenziekte of bewegingsziekte moeten zich in verband met het rijden over de hoge zandduinen met terreinwagens bedenken of deze fotoreis iets voor hen is.
De dag dat we in de woestijn zijn, zonder vervoermiddel, lopen we zelf door het zand. Uiteraard vraagt dit iets van de fysieke conditie.

aanvullende informatie

 • Deze bijzondere fotoreis is van 9 – 21 oktober vanaf en eindigend in Beijing. Dat betekent dat je 8 oktober moet vertrekken uit Nederland (of België) en 21 oktober weer richting Nederland (of België) vliegt.
 • Je hebt voor China een visum nodig. Het meest eenvoudig is om dit door een bemiddelende organisatie te laten regelen (bijv. www.visumchinaonline.nl). Je betaalt dan iets meer, maar het scheelt enorm veel frustratie bij de Chinese Ambassade. Totale kosten ongeveer €100.
 • Zodra het minimum aantal deelnemers bereikt is adviseren we een bepaalde vlucht zodat alle deelnemers zoveel mogelijk samen aankomen in Beijing. We bieden ook de hulp van een travel counsellor aan. Zij is je behulpzaam bij het boeken van het ticket en eventuele aanvullende arrangementen.
 • China is een groot land dus ontkomen we niet aan een aantal reisdagen in deze fotoreis (o.a. 2 binnenlandse vluchten).
 • Mensen die snel last hebben van wagenziekte of bewegingsziekte moeten zich in verband met het rijden over de hoge zandduinen met terreinwagens bedenken of deze fotoreis iets voor hen is.
 • De dag dat we in de woestijn zijn, zonder vervoermiddel, lopen we zelf door het zand. Uiteraard vraagt dit iets van de fysieke conditie.
 • Reizen in China is soms toch net even wat anders dan reizen in Europa. We werken voor deze reis samen met een grote en betrouwbare partner in China, maar soms loopt het anders dan gepland. We vragen van de deelnemers extra flexibiliteit voor deze unieke fotoreis die je nergens anders zult vinden.
 • Tenslotte nog enkele globale gegevens over zonsopgang- en zonsondergang en temperaturen in oktober:
  • Woestijn: zonsopgang: 7.20 uur – zonsondergang: 18.30 uur
   temperatuur: overdag 10-17°C, nacht 0-8°C
  • Beijing: temperatuur: overdag 17-24°C, nacht 7-13°C
Feedback deelnemers

Joan

“Het is een prachtig gebied om rond te reizen. Ik heb Beijing als heel leuk ervaren, vooral de kunstwijk vond ik geweldig, had van mij langer mogen duren. De overnachtingsplekken en het eten waren prima.
De woestijn vond ik overweldigend en fantastisch! Ik heb veel gehad aan de fotografietips die ik tijdens de reis heb gekregen, van Charles, maar ook van medereizigers. Kortom: ik zou niets veranderen aan de reis!!!”

Jan B

“Laat ik beginnen met de fotoresultaten: “Ik heb fantastische foto’s kunnen maken. Dat overtrof mijn verwachtingen.” Charles kent alle plaatsen die de reis aandoet en weet waar je moet zijn en op welk moment om bijzondere beelden te kunnen schieten. De reis is goed doordacht en zeer gevarieerd opgebouwd. Als je, zoals ik, zowel graag landschappen als mensen(werk) fotografeert kom je geweldig aan je trekken. Door het intensieve reisprogramma maak je iedere dag wel weer nieuwe hoogtepunten mee! Het vervoer was steeds prima geregeld. De hotels en verblijven waren over het algemeen uitstekend. Een enkele keer was het een beetje behelpen, maar dat wisten we van te voren en gaf de reis juist een eigen charme. Charles liet zich niet alleen kennen als gepassioneerd fotograaf, maar ook als een prima gastheer met een groot probleemoplossend vermogen. Wanneer je graag van de gebaande paden afwijkt en wat avontuur niet schuwt, dan is dit een reis die je zeker moet maken. China is een land dat in hoog tempo een enorme ontwikkeling doormaakt en zo de verbeelding de ruimte geeft. En als iets die ruimte en verbeelding bij elkaar brengt, dan is het wel de Badain Jaranwoestijn. Je zult niet gemakkelijk een ander land vinden waar je zowel het authentieke als de snelle ontwikkeling zo treffend vast kan leggen.”

Jan M

“Peking is een must als je via die stad verder het land in reist. Ik heb me er fotografisch goed vermaakt en het hotel vond ik goed. Het bezoek aan de Chinese muur was erg de moeite waard al was het maar om dat bouwwerk eindelijk eens driedimensionaal te zien en de grootsheid ervan te ervaren.
Het verblijf in de Badain Jaran woestijn was ondanks het technisch lage gehalte van de hurktoiletten in het “toiletgebouw” van ons Ger-tentenkamp voor mij het hoogtepunt van onze reis. En dat ligt niet alleen aan het verschil in oppervlakte tussen het Kootwijkerzand (met zijn 70 ha het grootste stuifzandgebied van Europa) en de Badain Jaran (50.000 km2). Hoe klein kan een mens zich voelen.”

Reiscode:FHC1018
Vertrek08-10-2018
Terugkomst20-10-2018
Beschikbare plaatsen8
VertrekgarantieNee
Prijs€ volgt

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief