• ©Charles Borsboom - Binnen-Mongolie - China

De oneindige Gobiwoestijn als fotografische speeltuin

Fotoreis Binnen-Mongolië – China

Algemeen
 • Geef je verbeelding de ruimte in dit onbekende deel van China
 • Unieke fotoreis met een bezoek aan de prachtige Badain Jaran woestijn
 • Fotografeer de ‘Rainbow Mountians’ (Danxia Landforms)
 • We ontdekken enkele in het westen volkomen onbekende parels
 • Ga op pad met fotograaf en gepassioneerd Chinaliefhebber Charles Borsboom
 • Volpension verblijf

China is druk, heet, vies en overbevolkt”. Dat is het beeld wat jammer genoeg nog steeds veel westerlingen van dit gigantische land nog steeds hebben. Dat het land enorme gebieden heeft met schitterende natuur en prima temperaturen, én waar amper mensen zijn, is wellicht minder bekend.
China heeft natuur- en landschapsfotografen dan ook veel te bieden. Zo liggen in het noorden de dun bevolkte provincies Binnen-Mongolië en Gansu. Naast de bijna eindeloze woestijn en graslanden, ligt er ook een groot aantal zogenaamde Geoparks in deze provincies. Bij uitstek dus landschappen waar we als fotograaf blij van worden.

Fotoreis Binnen-Mongolie - ©Charles Borsboom

De afgelopen jaren hebben we de overweldigende Badain Jaran woestijn gecombineerd met de bruisende metropool Beijing. En hoewel het straatleven in China fascinerend blijft om te fotograferen, kwam de vraag om meer woestijn in de reis te stoppen regelmatig langs. Aan die vraag wordt met deze vernieuwde woestijnreis ruimschoots voldaan.

De Badain Jaran woestijn is een van de mooiste woestijnen, met zandduinen die hoger zijn dan die in Algerije of Namibië. Een vreemd verschijnsel en een, voor ons fotografen, zeer aantrekkelijke bijkomstigheid van de Badain Jaran is het feit dat er te midden van de zandduinen meer dan honderd grotere en kleinere meren liggen. Met onze wagens kunnen we overal komen en we rijden in overleg naar diverse meren en enorme zandduinen. Er zijn mogelijkheden te over voor fantastische fotografie. De sterrenhemel is letterlijk hemels en iedereen die niet wil slapen kan zijn fotografische hart 24 uur per dag ophalen.

Behalve het zo spectaculaire woestijndeel dat reeds jaren in de reis is opgenomen, hebben we een aantal zeer bijzondere gebieden toegevoegd. Zo gaan we nu naar de Rainbow Mountains (Danxia landforms) bij Zhangye, de rotswoestijn van Haisenchulu en ook naar de spectaculaire rode rotsen en canyon van Pingshanhu die zo lijken te zijn weggelopen uit de midwest van de USA.
Tenslotte reizen we nog met een motorboot over de machtige Gele Rivier naar de boeddhistische grotten van Binglingsi. Deze grotten liggen te midden van fraaie zandstenen formaties aan een kunstmatig meer in de rivier, niet heel ver van de grote stad Lanzhou vanwaar we terug vliegen naar Beijing.

Charles wordt tijdens deze woestijnreis al 4 jaar ondersteund door Frank. Deze Chinese gids is zeer goed bekend in het gebied, spreekt buitengewoon goed Engels en weet na al deze jaren van samenwerking als geen ander wat wij als fotografen willen. De nieuwe bestemmingen in deze reis zijn gekozen in zeer nauw overleg met Frank. Charles kent de regio goed maar een aantal van de nu toegevoegde plekken zijn ook voor hem nieuw. Omdat we zo’n rotsvast vertrouwen in onze gids hebben, willen we deze spectaculaire nieuwe plekken nu reeds aanbieden aan onze gasten. Sommige van de hier getoonde beelden zijn dan ook geen eigen beelden van Charles maar uit ‘stock’ om je toch een indruk te geven van de pracht in de regio.

Kortom, er staat een unieke fotoreis op je te wachten welke je in het Nederlandse taalgebied nergens terug vindt.

begeleiding
Begeleidend fotograaf Charles Borsboom heeft naast een passie voor natuurfotografie ook een passie voor reizen. Zijn reizen, met name Siberië en China, bieden tevens de kans om een beetje kennis te maken met andere culturen. Charles begeleidt met enthousiasme een ieder op zowel het technische als het creatieve vlak. Charles’ motto is : “Kijken is nog geen zien”. Vanuit die visie stimuleert hij deelnemers om anders te leren kijken.

Reisdetails

prijsinformatie
€3499,- op basis van een gedeelde 2-persoonskamer; De toeslag voor een 1-persoonskamer is €260,-.

 • fotobegeleiding o.l.v. fotograaf Charles Borsboom
 • alle accommodaties op basis van volpension
 • vliegreis Beijing – Jinchang
 • vliegreis Lanzhou – Beijing
 • alle lokale vervoer (incl. transfers vliegveld Beijing)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • retourvlucht Amsterdam – Beijing
 • visum- en paspoortkosten (let op: je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland!)
 • eventuele vaccinaties (check bij je GGD of de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam)
 • persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes)
 • reis- en annuleringsverzekering (reisverzekering is verplicht)
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 6 – maximaal 8 (internationale groep mogelijk)

Praktisch

accommodatie
In Beijing verblijf je in een goed middenklasse hotel. De provincies Gansu en Binnen-Mongolië zijn qua westers toerisme niet te vergelijken met andere gebieden in China, niet qua landschap maar ook niet qua prijzen. Het aantal voor westerlingen geschikte hotels in de steden is beperkt en dus verblijven we in kwalitatief goede 3 en 4 sterren hotels. Dit met uitzondering van de herdsmen houses in de woestijn. Deze plekken geven een mooi beeld van het leven van de Chinese nomaden in de woestijn en zijn fenomenaal gelegen. De keerzijde is dat je goed moet beseffen dat de sanitaire voorzieningen hier zeer primitief zijn.

Fotoreis Binnen-Mongolie - ©Charles Borsboom

programma

Dag 1
Deze fotoreis start in Beijing, de bruisende hoofdstad van China. De eerste dag beginnen we rustig en verantwoord. Afhankelijk van de aankomsttijdstippen in Beijing is er een korte introductie van de stad en zullen we enkele van haar highlights bezoeken.

Dag 2
Onze eerste volle dag is nog een relaxte, maar wel uiterst boeiende dag. Het kunstdistrict “Art Zone 798” is een must voor fotografie- en kunstliefhebbers. Naast talrijke galerieën heeft het ook tentoonstellingen, studio’s, winkeltjes en cafeetjes. De setting van dit kunstdistrict is geweldig, aangezien het gevestigd is op een prachtig en fotogeniek fabrieksterrein.

Dag 3 – 6
Vandaag verlaten we Beijing en reizen we naar Zhangye in de provincie Gansu. We vliegen op Jinchang, een kleine industriestad in Gansu provincie. Vanaf de luchthaven worden we met een luxe minibus opgehaald door Frank, onze gids voor de komende tijd in de woestijn. Van hier is het ruim 3 uur rijden naar de stad Zhangye dat aan de rand van de woestijn ligt. Zo’n 50 kilometer west van Zhangye liggen de Danxia landforms, beter bekend als Rainbow Mountains. We rijden vandaag nog door naar het park en overnachten in de buurt om zo optimaal tijd voor de fotografie te hebben.
Danxia werd gevormd door erosie van rode zandsteen en zo werden pieken en steile gelaagde afzettingen gevormd. Deze speciale geologische structuur, gecombineerd met harde woestijnomstandigheden van bevriezen/ontdooien en wind- en watererosie, vormden dit buitenaardse landschap.
Geologen geloven dat de Danxia-topografie wordt gevormd door het vouwen van gelaagde oceanische korst. Schuine rotslagen hebben verschillende kleuren, texturen, vormen, maten en patronen.

We blijven ruim twee dagen in dit gebied en doen naast de Rainbow Mountains een tweede, nog onbekender gebied aan, namelijk Bingou Danxia.

Vanuit Zhangye bezoeken we de Pingshanhu Great Canyon, een ander spectaculair geologisch wonder in het gebied. De canyon en het omliggende gebied zouden zo uit de red-rock gebieden van de USA gelopen kunnen zijn. Om het beste van het gebied te zien zal er wel wat gelopen moeten worden (o.a. de canyon in en weer uit)

Dag 6 – 12
Het is tijd om Zhangye te verlaten en noordwaarts te reizen naar het desolate landschap van Haisenchulu. Dit park is een verzameling van uiteenlopende en vreemde rotsformaties/sculpturen die overal uit het zand steken. We zijn hier reeds op de route naar de spectaculaire en onvergetelijke Badain Jaran woestijn en reizen vandaag nog door naar Badain Jaran City (Alaxa Youqi). Een geweldig leuk stadje waar de bevolking eerder Mongools dan Chinees aandoet. Kijk niet vreemd op als je zelf ook op de foto ‘moet’ bij de vriendelijke en ontvankelijke bevolking die amper westerlingen zien.

De volgende dag staan er grote terreinwagens voor de deur van het hotel. De komende dagen zal dit ons ons vervoermiddel zijn. We verlaten ‘de beschaving’ en rijden oostwaarts richting woestijn. Dit eerste deel zand is direct al zeer de moeite waard en we zullen ons direct verwonderen over de onwaarschijnlijk mooie duinen hier. De komende 3 dagen zullen we diverse delen van de woestijn doorkruisen en zo een indruk van grootte en variatie krijgen. We overnachten bij een tweetal verschillende families in zogenaamde ‘herdsmen houses’, een zeer eenvoudige accommodatie maar wel midden in de woestijn. Houd rekening met weinig en zeer primitieve sanitaire voorzieningen!

Onderweg is heel veel ruimte en tijd om alle vormen, structuren en het lijnenspel te bewonderen en te fotograferen. De Badain Jaran woestijn is een van de mooiste woestijnen ter wereld met zandduinen die hoger zijn dan die in Algerije of Namibië.
Een vreemd verschijnsel en een, voor ons fotografen, zeer aantrekkelijke bijkomstigheid van de Badain Jaran is het feit dat er te midden van de zandduinen meer dan honderd grote en kleine meren liggen. De meren worden gevoed door ondergrondse kanalen die hun oorsprong soms honderden kilometers verder hebben. De meren hebben verschillende kleuren door een variëteit aan algen die erin leven. Het water trekt vele diersoorten aan zoals allerlei vogels, geiten, kamelen en wilde ezels.

Met onze wagens kunnen we overal komen en we rijden in overleg naar diverse meren en enorme zandduinen. Er zijn mogelijkheden te over voor fantastische fotografie. We besteden aandacht aan timelapse fotografie en nachtfotografie. De sterrenhemel is letterlijk hemels en iedereen die niet wil slapen kan zijn fotografische hart 24 uur per dag ophalen. Je hebt inmiddels meer gevoel kunnen krijgen bij de omgeving, dus wellicht kun je jouw eigen meesterwerk maken.
Er is geen lichtvervuiling en veelal is het zicht meer dan uitstekend. Voor de creatieve fotograaf biedt het spelen met licht en donker, patronen en vormen een schier onuitputtelijke hoeveelheid mogelijkheden voor pure fine art fotografie.
De laatste nacht in de woestijn zullen we in een prima hotel vertoeven om langzaam weer terug te keren tot de beschaving.

Dag 12 – 14
We verlaten de woestijn en reizen in een flinke reisdag naar Yongling, een stad niet ver van de machtige Gele rivier. De volgende dag reizen we per boot naar de zeer bijzondere Binglingsi grotten. Dit gebied is uitsluitend te bereiken over het water. De duizenden, in de rotsen uitgehouwen, Boeddhistische afbeeldingen liggen tussen de fraaie zandstenen formaties.
Aan het eind van de laatste middag reizen we terug naar Lanzhou om het vliegtuig terug naar Beijing te nemen. We overnachten nog in Beijing en zullen de volgende dag helaas afscheid nemen van dit fascinerende land.

Het is mogelijk deze reis te verlengen met een week naar het platteland van Yangshuo. (zie de reisbeschrijving elders op de website). Mensen die zelf nog wat langer in de stad willen blijven kunnen we eventueel helpen met tips.

lokaal vervoer
Tijdens de reis maken we vooral gebruik van taxi’s, minibus en terreinwagens. Uiteraard alles met een lokale chauffeur. Ook opgenomen in de reis zijn twee binnenlandse vluchten van Beijing naar Jinchang en vanuit Lanzhou terug naar Beijing. Op het moment van schrijven, zijn de tijdstippen daarvan nog niet bekend.

zwaarte reis
Voor de fotoreis is een gemiddelde fysieke conditie noodzakelijk. Mensen die snel last hebben van wagenziekte of bewegingsziekte moeten zich in verband met het rijden over de hoge zandduinen met terreinwagens bedenken of deze fotoreis iets voor hen is.


aanvullende informatie

 • Deze bijzondere fotoreis is van 9 – 22 oktober 2018 en start en eindigt in Beijing. Dat betekent dat je 8 oktober moet vertrekken uit Nederland (of België) en 22 oktober weer richting Nederland (of België) vliegt.
 • Je hebt voor China een visum nodig. Het meest eenvoudig is om dit door een bemiddelende organisatie te laten regelen (bijv. www.visumchinaonline.nl). Je betaalt dan iets meer, maar het scheelt enorm veel frustratie. Totale kosten ongeveer €120.
 • Zodra het minimum aantal deelnemers bereikt is, adviseren we een bepaalde vlucht zodat alle deelnemers zoveel mogelijk samen aankomen in Beijing.
 • China is een groot land dus ontkomen we niet aan een aantal reisdagen in deze fotoreis (o.a. 2 binnenlandse vluchten).
 • Mensen die snel last hebben van wagenziekte of bewegingsziekte moeten zich in verband met het rijden over de hoge zandduinen met terreinwagens bedenken of deze fotoreis iets voor hen is.
 • Reizen in China is soms toch net even wat anders dan reizen in Europa. We werken voor deze reis samen met een betrouwbare partner in China, maar soms loopt het anders dan gepland. We vragen van de deelnemers extra flexibiliteit voor deze unieke fotoreis die je nergens anders zult vinden.
 • Tenslotte nog enkele globale gegevens over zonsopgang- en zonsondergang en temperaturen in oktober:Woestijn: zonsopgang: 7.20 uur – zonsondergang: 18.30 uur
  temperatuur: overdag 10-17°C, nacht 0-8°C

  Beijing: temperatuur: overdag 17-24°C, nacht 7-13°C

Feedback deelnemers

Joan

“Het is een prachtig gebied om rond te reizen. Ik heb Beijing als heel leuk ervaren, vooral de kunstwijk vond ik geweldig, had van mij langer mogen duren. De overnachtingsplekken en het eten waren prima.
De woestijn vond ik overweldigend en fantastisch! Ik heb veel gehad aan de fotografietips die ik tijdens de reis heb gekregen, van Charles, maar ook van medereizigers. Kortom: ik zou niets veranderen aan de reis!!!”

Jan B

“Laat ik beginnen met de fotoresultaten: “Ik heb fantastische foto’s kunnen maken. Dat overtrof mijn verwachtingen.” Charles kent alle plaatsen die de reis aandoet en weet waar je moet zijn en op welk moment om bijzondere beelden te kunnen schieten. De reis is goed doordacht en zeer gevarieerd opgebouwd. Als je, zoals ik, zowel graag landschappen als mensen(werk) fotografeert kom je geweldig aan je trekken. Door het intensieve reisprogramma maak je iedere dag wel weer nieuwe hoogtepunten mee! Het vervoer was steeds prima geregeld. De hotels en verblijven waren over het algemeen uitstekend. Een enkele keer was het een beetje behelpen, maar dat wisten we van te voren en gaf de reis juist een eigen charme. Charles liet zich niet alleen kennen als gepassioneerd fotograaf, maar ook als een prima gastheer met een groot probleemoplossend vermogen. Wanneer je graag van de gebaande paden afwijkt en wat avontuur niet schuwt, dan is dit een reis die je zeker moet maken. China is een land dat in hoog tempo een enorme ontwikkeling doormaakt en zo de verbeelding de ruimte geeft. En als iets die ruimte en verbeelding bij elkaar brengt, dan is het wel de Badain Jaranwoestijn. Je zult niet gemakkelijk een ander land vinden waar je zowel het authentieke als de snelle ontwikkeling zo treffend vast kan leggen.”

Jan M

“Peking is een must als je via die stad verder het land in reist. Ik heb me er fotografisch goed vermaakt en het hotel vond ik goed. Het bezoek aan de Chinese muur was erg de moeite waard al was het maar om dat bouwwerk eindelijk eens driedimensionaal te zien en de grootsheid ervan te ervaren.
Het verblijf in de Badain Jaran woestijn was ondanks het technisch lage gehalte van de hurktoiletten in het “toiletgebouw” van ons Ger-tentenkamp voor mij het hoogtepunt van onze reis. En dat ligt niet alleen aan het verschil in oppervlakte tussen het Kootwijkerzand (met zijn 70 ha het grootste stuifzandgebied van Europa) en de Badain Jaran (50.000 km2). Hoe klein kan een mens zich voelen.”

Reiscode:FHC1018
Vertrek09-10-2018
Terugkomst22-10-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 3499
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief