Accommodatie
De overnachting voorafgaande aan inscheping op de s/v Plancius in Ushuaia is inbegrepen in de reissom. Je kunt ervoor kiezen dat te verlengen om meer zekerheid te creëren dat je niet te laat voor het schip aankomt.
Op de s/v Plancius verblijf je in een kajuit naar keuze of welke in overleg beschikbaar is gebleken. Hieronder vind je de kenmerken van de kajuittypes.

Vierpersoonskajuit
1 patrijspoort, 2 stapelbedden, privédouche & toilet, bureau & stoel, haardroger, flatscreen TV, telefoon & WiFi (extra), voldoende bergruimte. Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.
Driepersoonskajuit
1 patrijspoort, 1 stapelbed & 1 apart bed, privédouche & toilet, bureau & stoel, haardroger, flatscreen TV, telefoon & WiFi (extra), voldoende bergruimte. Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten willen.
Tweepersoonskajuit
1 patrijspoort, 2 bedden, privé douche & toilet, bureau & stoel, haardroger, flatscreen TV, telefoon & WiFi (extra), voldoende bergruimte.
Tweepersoonskajuit met venster
1 raam, 2 bedden, privé douche & toilet, bureau & stoel, haardroger, flatscreen TV, telefoon & WiFi (extra), voldoende bergruimte.
Tweepersoonskajuit deluxe
2 ramen, 2 bedden, privé douche & toilet, bureau & stoel, haardroger, flatscreen TV, telefoon & WiFi (extra), voldoende bergruimte. Deze kajuiten zijn hoekhutten en iets ruimer dan de Tweepersoons kajuiten met venster.
Superiorkajuit
Let op: enkel boekbaar als koppel / met eenpersoonsoptie
2 ramen, 1 2-persoons bed, 1 bank bed, privé douche & toilet, bureau & stoel, haardroger, flatscreen TV, koelkast, koffie en thee zetter, telefoon & WiFi (extra), voldoende bergruimte.
Zie voor foto’s van de genoemde hutten de website van Oceanwide Expeditions, de rederij van de s/v Plancius.
Programma

Ushuaia
05/11 – 06/11 Aankomst in Ushuaia
We adviseren om met enkele dagen marge naar Ushuaia te reizen. Op deze manier kunnen eventuele problemen onderweg nog opgelost worden. Want deze expeditie wil je voor geen geld in de wereld missen. Aangekomen in Ushuaia, staat een transfer naar het hotel op je te wachten. Net als het avondmaal en de overnachting met ontbijt op 6 november is ook de transfer in de prijs inbegrepen. Wie wenst kan voor de reis nog aansluiten op de verschillende optionele excursies en extensies die georganiseerd zullen worden in Vuurland.

Beagle Channel
07/11 – 08/11 Ushuaia – Vuurland
Deze expeditiecruise start in Ushuaia. Van hieruit varen we door het befaamde en bijzondere Beagle Channel en zetten we koers naar de Falkland Eilanden. Wie gefascineerd is door vogelsoorten en zeezoogdieren, die zal vanaf het eerste uur al aan dek te vinden zijn. Want de eerste soorten die uniek zijn voor de reis, die melden zich nu al aan!

Macaronipinguins
09/11 – 10/11 Falkland Eilanden
We kiezen er bewust voor om halt te houden in de Falklands. Twee volle dagen focussen we op de hoogtepunten van deze eilandengroep. De Falklands zijn bekend voor hun prachtige landschappen en bijzondere natuur. De eilanden bezitten een enorme natuurpracht en kleurrijke biodiversiteit met enkele unieke of endemische vogelsoorten zoals de striated caracara en de cobb’s wren. Maar ook zeezoogdieren zoals de dolfijn van peale (peale’s dolphin) en de kortsnuitdolfijn (commerson’s dolphin) worden hier vaak waargenomen
Afhankelijk van de toegankelijkheid en de weersomstandigheden zetten we graag voet aan wal op de volgende eilanden:
Steeple Jason: Eén van de meest afgelegen en moeilijkst te bereiken locaties van de Falklands! Het is een hotspot voor black-browed albatross (wenkbrauwalbatros) met één van de mooiste kolonies van de archipel. Het is zelfs de grootste kolonie ter wereld!
Carcass Island: Een lugubere naam voor een eiland dat ecologisch in onberispelijke staat verkeert. Vogels hebben het hier bijzonder naar hun zin: broedende Magellanic– en gentoo penguins, maar ook allerhande steltlopers en allerlei trekvogels kun je hier vinden. Er leven ook diverse endemische soorten zoals cobb’s wren en de blackish cinclodes.
Saunders Island: Hier vinden we een mooie mix van de specialiteiten van de Falklands. We plannen een middaglanding om de onhandige landingspogingen van zeevogels te observeren, bij hun terugkeer naar de kolonie. Op dit eiland broeden ook blue-eyed shag en vier soorten pinguïns: Magellanic, gentoo, king en rockhopper penguins.

Wandering albatross
11/11 – 12/11 Volle zee, op weg naar South Georgia
Op weg naar South Georgia steken we de Antarctische Convergentie over, de natuurlijke grens van het zuidpoolgebied. Hier daalt de watertemperatuur in slechts enkele uren tijd. Koud, voedselrijk water komt door de botsende zeestromingen aan de oppervlakte en trekt veel zeevogels aan zoals albatrossen, pijlstormvogels, prions en jagers.
13/11 – 16/11 South Georgia

Koningspinguin
South Georgia komt in zicht. De weersomstandigheden kunnen hier extreem en uitdagend zijn en bepalen daarom grotendeels het programma. Tijdens de landingen focussen we op natuur. We beleven en fotograferen de woeste landschappen en kusten van South Georgia.
We zetten voet aan wal en laten ons omringen door de impressionante kolonies king pinguïns (koningspinguïns). Ondertussen bewonderen we de zeeolifanten op het strand en alle andere mogelijke fauna en flora. Dit zou voor de meesten onder ons wel eens hét hoogtepunt van de reis kunnen worden! Vogelkijkers kijken extra uit naar de South Georgia pipit en pintail. Het enige wat we moeten hopen is dat de weergoden ons goed gezind zijn
We laten locaties met nederzettingen bewust links van ons liggen en trachten geen locaties met zichtbaar menselijke activiteit te bezoeken. Gebieden waar we proberen te landen, afhankelijk van de weersomstandigheden, zijn:

kolonie koningspinguins
Grytviken: een administratieve stop om de nodige licenties voor de volgende dagen te verkrijgen. Deze locatie is één grote portie stevige geschiedenis. De haven ligt er verlaten bij en wordt ingepalmd door zeeleeuwen en een handvol pinguïns. Verroeste tonnen en constructies zijn stille getuigen van de activiteiten van walvisvaarders. Wie wenst kan een groet brengen aan het graf van de wereldberoemde Shackleton.
Cobblers Cove: om de hoek van Grytiken, ligt deze bijzondere plek. Hier vinden we Macaroni pinguïns en light-mantled sooty albatross. Twee heel mooie en bijzondere vogelsoorten in een adembenemende setting. De perfecte start van ons avontuur hier.
Gold Harbour: op deze locatie vind je één van de mooiste en grootste kolonies van het eiland. Door zijn oostelijke ligging plannen we hier vroeg aan wal te gaan om de zonsopkomst mee te pikken. We kruisen opnieuw onze vingers voor ideale weersomstandigheden. Voor wie wil, plannen we korte excursies in de buurt. Te voet aan land of met de zodiac op zee verkennen we de omgeving.
St. Andrews Bay: nog zo’n magische plek op South Georgia … Hier schieten superlatieven te kort. Dit kan misschien wel de mooiste locatie van de reis worden. De achtergrond en omgeving van deze kolonie is allesomvattend.
Salisbury Plain: hier vind je niet alleen één van de grootste kolonies koningspinguïns van South Georgia, maar ook het grootste aantal Antarctische pelsrobben (Antarctic fur seals) en zeeolifanten ter wereld. Kijk hoe de grote stieren waken en soms vechten over gebieden met tientallen pas bevallen of drachtige vrouwtjes. Let op waar je loopt en blijf cool tijdens het wandelen over deze indrukwekkende stranden!
Elsehul: een minder bekende plek maar landschappelijk wel een magische spot. Op het uiterste westelijke puntje van South Georgia hopen we op een sundowner van formaat. Deze woeste locatie is tevens een hotspot voor zeevogels.
17/11 – 19/11 Volle zee, op weg naar Antarctica
Tijd voor de home stretch naar Antarctica! We passeren reusachtige ijsbergen en mogelijk ook vinvissen terwijl we richting het zuiden varen. Er is ook een goede kans op het zien van Antarctic petrels en allerlei andere zeevogels en zeezoogdieren.
20/11 – 23/11 Antarctica
Tijdens het laatste hoofdstuk verkennen we het vasteland van Antarctica aan de rand van de Weddell zee en eindigen we dit sublieme en derde hoofdstuk, in de South Shetlands
We varen door de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound, richting de Weddell Sea. De enorme ijsplateaus luiden de aankomst aan het Antarctisch Schiereiland in. De ijskaarten zullen onze expeditie en landingsplaatsen bepalen. De landingsplaatsen die we op de planning zetten zijn:

Brown Bluff
Brown Bluff: wanneer we door Antarctic Sound zijn gevaren, een straat in het uiterste noordoosten van het Antarctisch schiereiland, dan is de eerste landingsplaats die we tegenkomen meteen een topper. De kliffen van Brown Bluff zijn een imposante landingsplaats en tevens onze kans om voet aan wal te zetten op het vasteland van Antarctica.
Paulet: op Paulet Island vinden we één van de grootste kolonies Adélie pinguïns die toegankelijk zijn. Deze schattige sobere maar perfecte pinguïns zijn een streling voor het oog. Het is een waar privilege om hier te kunnen landen.
Vega Island / Devil Island: afhankelijk van de ijsomstandigheden, proberen we voet aan wal te zetten op één van deze twee eilanden. Omgeven door gigantische ijsbergen slalommen we op zoek naar robben, zeeluipaard en zeevogels. Misschien vinden we wel een troep orka’s of de uiterst zeldzame keizerspinguïn!
Na meer dan twee dagen deze uithoek van de wereld te verkennen, zetten we koers richting de South Shetlands. Zonder twijfel één van de meest biodiverse en fotogenieke plaatsen van Antarctica! Het wordt een afsluiter van formaat dus. We kozen wat ons betreft de beste locaties uit en hopen jullie hier te trakteren op een fijne verrassing… Enkel de weergoden moeten ons goed gezind zijn!
Elephant Point: goed georiënteerd ligt Elephant Point. Een locatie met zeeolifanten en andere typerende wildlife.
Yankee Harbour: deze locatie staat garant voor een prachtige mix van highlights. Het wordt misschien wel één van onze mooiste landingen op Antarctica. We vinden er verschillende soorten pinguïns en zeezoogdieren in een prachtige setting. Muren van ijs en prachtige bergen getooid in sneeuw! Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, dan plannen we hier een late landing met een roze lucht.
Halfmoon Island: op ons programma zou dit de voorlaatste stop worden. We hopen dat we vroeg uit de veren kunnen om een voorlaatste topexcursie. Vroeg opstaan kan lonen! Halfmoon is vergelijkbaar met Yankee Harbour qua wildlife en landschap. Een topper dus.
Barientos Island: tijdens onze uittocht uit Antarctica, strekken we nog een laatste keer de benen op deze idyllische locatie. Een eiland dat maar zelden wordt bezocht door reizigers. Adieu pinguïns!
Belangrijk: de weersverwachting voor de Drake Passage bepaalt het exacte moment van vertrek uit Antarctica. Aan ieder avontuur komt uiteindelijk een einde.
24/11 – 25/11 Drake Passage
Na een gezwinde terugtocht monster je af in Ushuaia, vervuld van de diepe indruk die deze bijzondere expeditiecruise naar het indrukwekkende Antarctica op jou heeft gemaakt.

terug in Ushuaia
26/11 – 27/11 Aankomst Ushuaia en terugreis
Vandaag schepen we uit! Helaas zit de reis er op. Een karrenvracht aan waarnemingen, foto’s en ervaringen zijn we allemaal rijker. Met nieuwe vriendschappen en herinneringen voor het leven zetten we, moe maar voldaan, koers naar huis.
Transport naar de luchthaven of het hotel is inbegrepen in de prijs.
Zwaarte reis / fysieke conditie / zeeziekte
Deze expeditiecruise is mogelijk voor iedereen met een normale basisconditie. De trip is fysiek niet erg veeleisend. We houden tijdens de reis individueel rekening met de verschillende profielen.
Tijdens de landingen kun je bijna steeds kiezen voor verschillende thema’s (fotografie, vogels kijken, wat wandelen, rustig struinen, …). Daarnaast worden er vaak gelijktijdig of aanvullend zodiac cruises georganiseerd. Uiteraard ben je nooit verplicht om mee op excursie te gaan, je bent ook welkom om aan boord van het schip te blijven.
Aan boord verplaats je je van het ene dek naar het andere via trappen. Om aan de excursies deel te nemen, wordt een loopplank van het schip naar het water gelegd om aan boord van de zodiacs te gaan. De gidsen helpen bij het in- en uitstappen en met wat oefening wordt dit steeds makkelijker.
Aan land kan het glad en rotsachtig zijn, wees dus steeds voorzichtig. We reizen naar afgelegen gebieden zonder toegang tot geavanceerde medische faciliteiten of medische evacuatie.
Om ons op de hoogte te brengen van gezondheidsproblemen, verzoeken wij jou het Persoonlijke Informatie Formulier in te vullen. Dit formulier ontvang je ruim voor vertrek. Indien je hieromtrent vragen hebt of iets wilt bespreken, gelieve ons dan eerst te contacteren.
Tijdens deze reis zijn er tijdens de verplaatsing van de Falklands naar South Georgia en Antarctica, verschillende zeedagen. Fantastische momenten waar je als een echte avonturier, desolaat rondvaart midden op de oceaan.
Laat je niet afschrikken door je angst voor zeeziekte! Velen die ervan hebben gedroomd om naar South Georgia of Antarcticate reizen, zijn thuis gebleven uit vrees voor zeeziekte. Maar elke deelnemer die zich uiteindelijk heeft aangemeld, heeft er nooit spijt van gehad!
Voor bijna iedereen is reisziekte alleen een probleem tijdens de open zee passages. De dagen en nachten waarop we aan land gaan, of cruisen tussen landingen door, zijn vrij rustig omdat we steeds in de buurt van land zijn.
Het is onmogelijk om te voorspellen welk weer we zullen krijgen. De kans bestaat dat het een heel rustige trip wordt, het kan evengoed onstuimig zijn. De Zuidelijke Oceaan, en dan vooral Drake Passage, staat bekend als een van de ruwste zeeën ter wereld. Niet omdat er altijd golven zijn (op een gemiddelde dag is het eigenlijk vrij kalm!), maar wel omdat het contrast zo groot kan zijn. Als we tijdens een overtocht door minder weer worden getroffen, zal de ervaring memorabel zijn en een waardige afsluiter van een sublieme trip.
Verschillende van onze frequente reizigers zijn vatbaar voor zeeziekte. Toch laten zij het niet om zo’n droomreis te boeken, want het is de inspanning waard! Neem, tenzij een ruwe zee jou helemaal niks doet, een voorraad medicijnen mee voor zeeziekte.

Accommodatie, vluchten, transport
Inbegrepen in de prijs is de extra overnachting op 6/11/2024 in Ushuaia. ‘s Avonds is er een diner voorzien voor de gehele groep, dit is inbegrepen. De maaltijden op 7/11/2024, de dag van vertrek met het schip, zijn eveneens inbegrepen.
Wie dat wenst kan nog extra nachten bijboeken. Dichter bij de afreisdatum bieden we verschillende dagexcursies en extensies aan.
Transport van de luchthaven in Ushuaia naar het hotel en transport van het hotel naar het schip is inbegrepen. Bij aankomst na de bootreis in Ushuaia, is transport van het schip naar het hotel of de luchthaven inbegrepen.
De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Voor dit reisschema hou je rekening met vluchten op vertrek 6/11 en aankomst 6/11. Wie wenst kan meer marge inbouwen. Terugvlucht kan gepland worden vanaf 26/11. Voorzie dan aankomst op 27/11. De kostprijs van de vluchten varieert momenteel van 1000 tot 1500 euro per persoon, maar dat kan uiteraard fluctueren.

Begeleiders en samenwerking Starling
De vraag of we ooit Antarctica in ons programma zouden opnemen, is ons vaak gesteld door klanten. We hebben echter altijd het idee gehad dat we het dan wel op onze manier zouden willen doen en dat was tot voor kort niet mogelijk. Met de collega’s van Starling hebben we al jaren een goede relatie, mede omdat we veel respect voor elkaar hebben en onze normen en waarden qua reisuitvoering ook gedeeld worden. We hadden al afgesproken dat als we iets ‘groots’ zouden willen doen om dat samen op te pakken en dat gebeurt nu. Het is dus geweldig dat we deze expeditie kunnen aanbieden.
Onze eigen Antarcticakenner Jan Vermeer zal deze reis in ieder geval begeleiden. Denk maar aan het koffietafelboek dat hij jaren geleden heeft gemaakt over deze bestemming en je weet dat je goed zit. Binnenkort volgen nog 1 a 2 namen van begeleiders namens Nordic Vision, dat zal een beetje afhankelijk zijn van het aantal deelnemers dat wij bijdragen aan de reis.
Namens Starling zullen Bart Heirweg, Yves Adams, Jeffrey Van Daele, Billy Herman en Geert Beckers meegaan. We kunnen dus met recht spreken van een topteam aan (fotografische) begeleiders!


Klimaat en kleding
De weersomstandigheden zijn onmogelijk te voorspellen, maar je bereidt je best voor op koude en wind. Temperaturen liggen vaak rond het vriespunt, zeker naarmate we Antarctica naderen. Neerslag is niet algemeen, maar een gewaarschuwd expeditielid is er twee waard.
Warme, waterdichte kledij is noodzakelijk voor het comfort van deze trip. Vooral tijdens de verplaatsingen met de zodiac kan het fris zijn en kun je nat worden van opspattend water. Stevige, hoge, waterdichte schoenen of laarzen, een zonnebril en zonnecrème zijn ook aan te raden. Er kunnen stevige en goede laarzen voorzien worden voor jou aan boord (inclusief in de prijs!).
Hoewel het koud is, kan de zon je toch raken. Bescherming tegen zon is aangewezen en een zonnebril met polarisatie doet wonderen. Tijdens de excursies warm je snel op en dan is het handig om laagjes kledij te kunnen uittrekken tegen transpiratie.
Voor aanvang van de reis ontvang je een heel uitgebreid informatiepakket met alle informatie over materiaal, kledij, etc.!
