Fotoreizen China

China heeft prachtige fotografische mogelijkheden te bieden. Wij hebben gekozen voor een drietal regio’s waar we onze verbeelding de ruimte kunnen geven.

BINNEN-MONGOLIË
Binnen-Mongolië is een autonome regio in China, grenzend aan Mongolië en Rusland in het noorden. ‘Binnen’ wordt gebruikt om het te onderscheiden van Buiten-Mongolië, de naam die de regering van China gebruikte om het huidige onafhankelijke Mongolië aan te geven. Het is de 3e grootste provincie met een oppervlakte van meer dan 1,1 miljoen km², maar is niet dicht bevolkt (23,8 miljoen inwoners). Er leven veel verschillende etnische groepen zoals Mongolen, Daur, Oroqen, Ewenki, Hui, Han, Korea en Manchu. De hoofdstad is Hohhot.
De regering van Binnen-Mongolië gebruikt de naam öbür mongghul wat zoiets betekent als Zuidelijk (zonnige kant van de bergen) Mongolië. Deze naam wordt ook door sommige Mongolen gebruikt.

Het klimaat van Binnen-Mongolië verschilt enorm gedurende het jaar en per gebied. De winter is koud en kan lang duren met veel stormen. De zomer is kort en warm en de herfst kenmerkt zich door prettige temperaturen. Het klimaat verandert van een droog woestijnklimaat in het westen naar een vochtig klimaat in het noordoosten. Het belangrijkste kenmerk is het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht, dus reizigers kunnen het best kleding volgens het lagensysteem meenemen.

YELLOW MOUNTAINS

Huangshan, oftewel de Gele Berg, is gesitueerd in de subtropische klimaatzone van China’s provincie Anhui. Het gebied ligt zo’n 500 km van Shanghai en ontleent zijn naam aan een legende uit de Yang dynastie. In deze legende wordt de berg omschreven als de plek waar na lang zoeken een ‘elixer voor onsterfelijkheid’ werd gevonden. Huangshan is veel meer dan een berg. Het is een combinatie van enorme granieten rotsen, eeuwenoude (pijn)bomen, watervallen, grotten, meren en warmwaterbronnen.
Huangshan is van onschatbare waarde vanwege de botanische variëteit. Het gebied vormt de habitat van een grote hoeveelheid planten waarvan sommige wereldwijd met uitsterven worden bedreigd. Een enorme diversiteit aan bomen, planten, mossen en varens komt hier voor. Wat betreft de fauna is Huangshan het leefgebied van ruim 170 soorten vogels, 48 verschillende zoogdieren en vele soorten reptielen en vissen. Over zoogdieren gesproken, er zou zelfs een luipaardensoort (Neofelis nebulosa of Clouded leopard) voorkomen.

De gele berg in China bestaat uit rotspieken variërend in hoogte tussen de 600 meter en, de Lotus peak, 1884 meter. De omgeving werkt al duizenden jaren als een magneet op kunstenaars van allerlei pluimage. Schilders, poëzieschrijvers en tegenwoordig ook fotografen van over de hele wereld. Het is met name de combinatie van de imposante granieten rotspieken, de vreemdsoortig gevormde bomen en de vaak aanwezige mist of wolken. Dit laatste fenomeen wordt ook wel de ‘sea of clouds’ genoemd en is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de magische uitstraling van het gebied. De dynamiek van wind en mist zorgen voor een onvoorspelbaar maar fantastisch schouwspel aan wolkenformaties in en rondom de bergpieken. Ongeacht het weer dat je treft wanneer je ‘op’ de berg bent, je zult altijd worden getroffen door de speciale schoonheid ervan.

YANGSHUO
In het zuiden van China ligt de provincie Guangxi. De stad Nanning is dan wel de hoofdstad van de provincie, maar veel bekender zijn de plaatsen Guilin en Yangshuo. Beiden zijn een toeristisch trekpleister vanwege hun mooie ligging in het karstgebergte in China. De Chinese schilderingen zijn veelal afbeeldingen van dit beroemde gebied. s.
We bevinden ons hier in de subtropen, wat inhoudt dat er vrij veel neerslag valt. De grote dichtheid aan bomen, planten en struiken geeft, gecombineerd met de hoge temperaturen, een hoog kalische (zuurgraad) omgeving. De relatief zachte zandsteen van de Karst lost gemakkelijk op door het zure water dat van de bergen stroomt en doordringt in alle poriën van het gesteente. Op deze manier zijn enorme grottenstelsels binnen in de bergen ontstaan en wordt het uiterlijk gevormd tot de zo karakteristieke kegelvormen en rotspieken.
Hoewel Guilin een aardige en relatief kleine Chinese stad is, waar veel van het natuurschoon is te zien, trekt het grotere Yangshuo van oudsher de meeste toeristen.
Yangshuo ligt zo’n 70 km zuidelijker dan Guilin en is het centrum van de toeristische activiteiten in deze regio. Karaoke bars, souvenirwinkeltjes, oneindig veel hotels en een grote drukte van, veelal Chinese toeristen en backpackers. Niet perse aantrekkelijk voor de liefhebber van rust, ruimte en natuur. Veel toeristen trekken dan ook een paar kilometer verder. Buiten de hectiek van de stad verblijven ze in een van de vele kleine Chinese dorpjes waar het leven op het platteland met z’n vriendelijke bevolking nog overal zichtbaar is. Omringd door rijstvelden, waar de boer met zijn buffel het land ploegt, is het beter toeven dan in de hectiek van de drukke stad Yangshuo. Hier is het genieten van het prachtige berglandschap waar de fraaie rivieren de Li Jiang, de Yulong en de Jinbao rustig doorheen stromen.