Fotoreizen China

China heeft prachtige fotografische mogelijkheden te bieden. Wij hebben gekozen voor een tweetal regio’s waar we onze verbeelding de ruimte kunnen geven.

BINNEN-MONGOLIË
Binnen-Mongolië is een autonome regio in China, grenzend aan Mongolië en Rusland in het noorden. ‘Binnen’ wordt gebruikt om het te onderscheiden van Buiten-Mongolië, de naam die de regering van China gebruikte om het huidige onafhankelijke Mongolië aan te geven. Het is de 3e grootste provincie met een oppervlakte van meer dan 1,1 miljoen km², maar is niet dicht bevolkt (23,8 miljoen inwoners). Er leven veel verschillende etnische groepen zoals Mongolen, Daur, Oroqen, Ewenki, Hui, Han, Korea en Manchu. De hoofdstad is Hohhot.
De regering van Binnen-Mongolië gebruikt de naam öbür mongghul wat zoiets betekent als Zuidelijk (zonnige kant van de bergen) Mongolië. Deze naam wordt ook door sommige Mongolen gebruikt.

Het klimaat van Binnen-Mongolië verschilt enorm gedurende het jaar en per gebied. De winter is koud en kan lang duren met veel stormen. De zomer is kort en warm en de herfst kenmerkt zich door prettige temperaturen. Het klimaat verandert van een droog woestijnklimaat in het westen naar een vochtig klimaat in het noordoosten. Het belangrijkste kenmerk is het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht, dus reizigers kunnen het best kleding volgens het lagensysteem meenemen.

XIAPU
Een reis naar Xiapu in de provincie Fujian in de 21e eeuw betekent terug gaan naar de tijd dat de meeste Chinezen hun brood verdienden met landbouw en vissen. In het waddengebied Fujian verandert het landschap voortdurend en de mensen die er wonen, passen zich aan aan de vloedgolf die er doorheen stroomt, vers zeewater binnenbrengt en met de omgeving werkt. Het is een herinnering aan de Chinese traditionele manier van leven.
Fotografen houden van het gebied vanwege de eenvoudige levensstijl en het voortdurend veranderende landschap. Soms is er zeewater, soms alleen modder. Kleine wezens graaien in de modder en vogels komen binnen om te eten, waarna ze weer wegvliegen als de golven opkomen. Evenzo gaan mensen erop uit om zeewier, vis of andere etenswaren te verzamelen, hun netten en kooien te verzorgen en hun werk te doen.