Fotoreis Spanje

Spanje is voor velen het land waar massa’s mensen in de zomer aan de befaamde costa’s de stranden bevolken. Wij kiezen met de Costa Verde echter voor een totaal ander Spanje. Aan de Costa Verde bevindt zich de provincie Asturië en deze provincie is het best bewaarde geheim van de Spanjaarden zelf. ‘s Zomers zoeken zij in Asturië naar verkoeling, waar het over het algemeen niet boven de 25 graden uit komt. Het landschap loopt van heuvelachtig aan de kust tot zeer bergachtig in de Picos de Europa. Wij kiezen vooral voor de kleine intieme strandjes waar kiezels en ruige rotsen voor een heel ander beeld zorgen dan badende strandgasten.

ASTURIË
Asturië ligt aan de Cantabrische Zee, een gedeelte van de Atlantische Oceaan, in het noorden van Spanje en heeft een oppervlakte van 10.603,57 km². Het grenst in het westen aan Galicië, in het oosten aan Cantabrië en in het zuiden aan Castilië en León. Over de gehele lengte ligt parallel aan de kust het Cantabrisch Gebergte, waarvan de Picos de Europa het hoogste deel vormt. De zuidgrens van het prinsdom loopt door dit gebergte. Het feit dat dit gebergte dicht bij de kust ligt is erg bepalend voor het landschap. Zo zijn de rivieren in Asturië vrij kort, met een groot hoogteverschil en dus met een zeer sterke stroming.
Asturië heeft een koel en zeer gematigd zeeklimaat. Dit komt doordat in de winter de wind het meest uit het zuidwesten komt en milde lucht meevoert, terwijl de dominante windrichting in de zomer het noordoosten is en de wind juist koelere lucht aanvoert. Verder in het binnenland is het klimaat iets minder mild, in de hoger gelegen gebieden en met name de bergen kunnen de winters erg koud zijn en kan er een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw vallen.

Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan is er veel neerslag. Vooral als de wind uit het noorden komt en frontaal op het Cantabrisch Gebergte botst, zorgt de hellingstijgwind voor regen. Door de hoeveelheid neerslag maakt Asturië onomstreden deel uit van het ‘natte’ of ‘groene’ Spanje langs de noordkust, in tegenstelling tot het ‘droge’ Spanje, ten zuiden van het Cantabrisch Gebergte, waar aanzienlijk minder neerslag valt.