Fotoreizen Noorwegen

Noorwegen is een topland voor fotografen vanwege de grote hoeveelheid natuur. Nordic Vision richt zich op een aantal gebieden in Noorwegen: de Lofoten in Noord-Noorwegen en de Varanger Fjorden.

LOFOTEN
Lofoten is een eilandengroep voor de kust van Noorwegen in het noorden van Noorwegen en wordt ook wel het mooiste eilandenrijk ter wereld genoemd. Deze eilandengroep is vooral bekend vanwege zijn rijke visserijtraditie. Het beeld van Lofoten wordt dan ook gedomineerd door houten rekken met kabeljauw die hangt te drogen. Het landschap op de Lofoten en in het bijzonder het samenspel tussen het licht enerzijds en de atmosfeer, bergen en het water anderzijds, lokken al meer dan een eeuw schilders en fotografen. Het landschap zelf wordt veelal als grootste attractie bestempeld.
De Warme Golfstroom zorgt in vergelijking met andere regio’s op gelijke breedte, zoals bijvoorbeeld Alaska of Groenland, voor een mild kustklimaat (Svolvær heeft een gemiddelde temperatuur van -1.5°C in januari). De Lofoten kennen als zodanig zachte winters en een verhoudingsgewijs koele zomer. Wel kan het stevig waaien in de winter waardoor de gevoelstemperatuur sterk daalt. Sneeuw is niet ongewoon in de winter, zeker op de bergen. Naast een rijk zeeleven (o.a. walvissen, orka’s), heeft Lofoten ook een grote populatie zeearenden, aalscholvers en vele andere soorten zeevogels zoals de papegaaiduiker. Ook otters en elanden komen op Lofoten voor. Doordat Lofoten een kustgebied is biedt het goede mogelijkheden voor observatie van Noorderlicht (Aurora Borealis). Wolken waaien veelal snel weg en er is weinig verstoring door licht vanaf de grond.
Ook in het voorjaar is Lofoten zeer interessant voor fotografen. Het bekende midzomernacht-fenomeen zorgt voor prachtige lichten en uitzichten. De zon gaat niet meer onder en allerlei vormen van daglicht/schemer maken het uitermate fotogeniek.

VARANGER
Varanger is een schiereiland in de provincie Finnmark, Noorwegen. Het is gelegen in het meest oostelijke deel van Noorwegen, langs de Barentszzee. Het schiereiland grenst aan de Tanafjorden in het westen, de Varangerfjord in het zuiden, en de Barentszzee in het noorden en oosten.
Het schiereiland gaf de naam aan de Varangian ijstijd periode. Een groot deel van dit schiereiland, waaronder de stad Vardø (gelegen op een eiland voor de kust van het schiereiland), heeft een arctisch toendra klimaat. Echter, aan de zuidkust, waaronder de stad Vadsø, is er voldoende zomerse warmte voor berken om te groeien. Het gebied heeft een ruig bergterrein met hoogtes tot 633 meter.
Het Noorse Directoraat voor Natuurbeheer heeft een project op het schiereiland voor de herintroductie en de bescherming van de poolvos, die ernstig in gevaar wordt gebracht op het Noorse vasteland.
Er zijn vele soorten zeevogels langs de kust van het schiereiland; sommige arctische vogelsoorten brengen de winters door langs de kust van het schiereiland. De Varangerhalvøya National Park beschermt een meerderheid van het land op het schiereiland.