Het dagelijks leven in Albanië

Fotoreis Albanië

  • Een avontuurlijke rondreis door Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië
  • Maak je eigen beeldverhaal
  • Fotografeer het dagelijkse leven van Albanië
  • Inclusief een voorbereidende workshopdag in Nederland
  • Voor beginnende en gevorderde verhalenvertellers
  • 10 dagen ; volpension verblijf

Albanië, overheerst door de Romeinen, Venetianen en Ottomanen, was jarenlang het meest gesloten land van Europa. Het mysterieuze land van voormalig communistisch dictator Enver Hoxha, die uit angst voor invallen vanuit het buitenland het landschap bezaaide met mini bunkertjes. De meeste van die bunkers zijn inmiddels verdwenen, maar her en der zijn ze nog te vinden op de meest onverwachte plekken. Reis met ons mee door het verrassend mooie en vooral gastvrije land en ontdek je eigen verhaal.

Fotoreis Albanie - ©Jeroen Toirkens

Tijdens deze rondreis, waarin we ook Macedonië en Kosovo zullen aandoen, werk je onder begeleiding van documentair fotograaf Jeroen Toirkens aan je eigen beeldverhaal. Het maken van die ene mooie foto is ondergeschikt aan het verhaal dat die foto samen met de andere foto’s vertelt. De gastvrije bevolking van Albanië laat zich doorgaans makkelijk fotograferen, dus ook voor straat- en portretfotografie is Albanië een uitermate geschikte bestemming. We rijden door afgelegen valleien, door kleine dorpjes en langs verlaten communistische bouwwerken. Onderweg is er ruim de tijd om je fotografie op het gebied van storytelling te verdiepen. In de avonden bespreken we gezamenlijk de fotografische voortgang.
Na aankomst in Tirana reizen we direct door richting het Noorden voor het eerste deel van onze reis. We bezoeken de aangename stad Shkodër aan het gelijknamige en grootste meer van de Balkan. Via een indrukwekkende boottocht reizen we de ‘verdoemde bergen’ van Noord-Albanië in op weg naar de majestueuze Valbonë vallei. Hier verblijf je 2 nachten bij de hooggelegen zomerverblijfplaats van Florian en zijn familie om hun dagelijkse leven te portretteren. De adembenemende uitzichten over de bergen met hoogtes tot ruim 2600 meter en het vastleggen van deze familie zijn enkele hoogtepunten van de reis.
Voor het tweede deel van de reis reizen we via een mooie route door het Shar-gebergte via Kosovo en Noord-Macedonië naar het zuiden richting het meer van Ohrid. Vanuit het plaatsje Pogradec verkennen we het landelijke leven in de omgeving, wat bekend staat als het meest authentieke van Albanië. Ook hier bezoeken we een lokale familie waar we het dagelijkse leven kunnen vastleggen.
We eindigen onze reis in Tirana, de levendige hoofdstad van Albanië. Hier vind je naast mooie musea ook heerlijke terrasjes, want het is natuurlijk toch vakantie.

De reis wordt voorafgegaan door een uitgebreide workshopdag waarin je handvatten aangereikt krijgt om je eigen reisverhaal te gaan maken.
Optioneel kan de reis afgesloten worden met persoonlijke een-op-een begeleiding, of als de groep het wenst een gezamenlijke terugkomdag waarin we de verschillende beeldverhalen kunnen samenstellen.

Op de website van een van onze deelnemers vind je meer foto’s van haar serie uit Albanië: Manon Sas1 + Manon Sas2

Fotoreis Albanie - ©Jeroen Toirkens

begeleiding

Documentair fotograaf Jeroen Toirkens heeft zijn sporen verdiend op het gebied van visual storytelling. Zo heeft hij met zijn boek Nomad een mooi epos gemaakt over nomadische volken. In 2020 is zijn laatste boek Borealis verschenen, waarin hij met schrijver Jelle Brandt Corstius verhalen brengt over bewoners van de boreale wouden.

Fotogalerij Jeroen Toirkens

Fotogalerij Deelnemers

Reiscode:FZAl0823A
Vertrek05-08-2023
Terugkomst14-08-2023
VertrekgarantieJa
Prijs€ 2250
Volgeboekt
Reiscode:FZAl0823B
Vertrek16-08-2023
Terugkomst25-08-2023
VertrekgarantieJa
Prijs€ 2250
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

©Jeroen Toirkens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief