• Roadtrip Alaska - Verenigde Staten - ©Charles Borsboom

De ultieme fotografische roadtrip

Roadtrip Alaska – Verenigde Staten

Algemeen
 • Unieke roadtrip van 1400 mijl door Alaska
 • 16 dagen Alaska en 2 workshopdagen in Nederland
 • Leer via story telling je eigen roadtrip te visualiseren
 • Een combinatie van natuur, historie en cultuur
 • Voor fotografische avonturiers
 • Inclusief vliegticket!

Treed in de voetsporen van de legendarische fotograaf Robert Frank die in het iconische fotoboek “The Americans” de ziel van de Amerikaanse samenleving blootlegde.
Een bijzondere fotoreis door het overweldigende landschap van Alaska, begeleid door fotografen Jeroen Toirkens en Charles Borsboom. Gezamenlijk werk je aan het visualiseren van jouw eigen roadtrip en ga je op zoek naar de essentie van ‘the last frontier’. Een reis van ruim 1400 mijl door de overweldigende natuur van ongerept Alaska, waarin je kennis maakt met de vrijgevochten ziel van de Alaskans.
Deze reis is bedoeld voor avontuurlijke fotografen die er niet voor terugdeinzen om in motels te verblijven en ‘uit hun koffer’ te leven.

Roadtrip Alaska -Verenigde Staten - ©Jeroen Toirkens

Alaska is de 49e en grootste staat van de Verenigde Staten en werd in 1867 door Rusland aan de Verenigde Staten verkocht. Rusland dacht dat het land niet zoveel waard was en verkocht het voor 7.2 miljoen dollar. Eind 19e eeuw werd op verschillende plaatsen goud gevonden en de Alaska ‘gold rush’ ontstond. Al snel werd duidelijk hoeveel rijkdom het land te bieden had. Die vrijgevochten geest van goudzoekers, vissers, trappers en jagers heerst nog steeds in Alaska. Je hoeft maar eens een avondje naar Discovery Channel te kijken om daar een beeld van te krijgen.

Zoals Confucius ooit stelde: ‘de weg zelf is de bestemming.’ En die weg volgen we door het land dat de bakermat is geworden van het zogenaamde ‘roadtrip’-genre. Legendarische fotografen als Robert Frank, Walker Evans, Gary Winogrand, William Eggleston en Alec Soth namen de weg zelf als thema. Onder begeleiding van Charles en Jeroen ga je zelf aan de slag om jouw eigen roadtrip vast te leggen. Iedere deelnemer kiest hierin zijn eigen invalshoek, stijl en thema.
Deze road trip is bedoeld voor iedereen die toe is aan een volgende stap in de fotografie, maar een hoog technisch niveau is niet noodzakelijk. Het maken van die ene mooie foto is ondergeschikt aan het verhaal dat die foto samen met de andere foto’s vertelt. In de voorafgaande workshop zullen we de mogelijkheden, onmogelijkheden en keuzes bespreken en tijdens de reis bespreken we de resultaten en vorderingen.

We reizen van Anchorage naar het Noorden richting Mount Denali, de hoogste bergtop van Noord-Amerika in het Denali National Park. Half september zitten we met wat geluk nog midden in de Indian Summer met de bijbehorende exploderende kleuren. Vanuit Denali steken we door naar het Oosten richting Paxson over de schitterende Highway 8. Aan de voet van de Wrangell Mountains, in McCarthy, bezoeken we een oude kopermijn en het omliggende nationale park. Vervolgens reizen we zuidwaarts naar Valdez het eindpunt van de Alaska pijplijn. In Valdez nemen we de ferry naar het Kenai schiereiland waar we Seward en Homer zullen aandoen. Na ruim twee weken rondreizen keren we van daar weer terug naar Anchorage.
Bereid je voor op iedere dag een nieuw avontuur, leven uit je koffer, snel werken, ‘on the road’ zijn en houd je camera binnen handbereik. Een flexibele instelling is hierbij uiteraard van belang.

De reis wordt voorafgegaan door een uitgebreide workshopdag waarin je handvatten aangereikt krijgt om je eigen reisverhaal te gaan maken. We sluiten de reis af met een workshopdag waarin we de verschillende beeldverhalen zullen samenstellen. Beide workshopdagen vinden in Nederland plaats.

Ter inspiratie voor deze roadtrip: het boek The Open Road van David Campany over het belang van de fotografische roadtrip binnen de ontwikkeling van de Amerikaanse fotografie. Bekijk hoe een fotograaf als Joel Meyerowitz de auto zelf als zijn camera beschouwde.

Roadtrip Alaska - Verenigde Staten - ©Charles Borsboom

Begeleiding
Deze roadtrip wordt begeleid door documentair fotograaf Jeroen Toirkens en reis- en reportage fotograaf Charles Borsboom.

Jeroen Toirkens is vaak in Alaska geweest en kent het fenomeen van de roadtrip als geen ander. Jeroen heeft enkele boeken gepubliceerd zoals Nomad en Solitude en momenteel werkt hij aan het project Borealis in samenwerking met journalist Jelle Brandt Corstius.

Ook Charles Borsboom is meerdere malen en langere tijd in Alaska geweest. Naast een passie voor natuurfotografie heeft hij ook een passie voor reizen en de daarbij behorende reportage fotografie. Zijn reizen bieden veelal een kans om kennis te maken met andere culturen. Charles begeleidt met enthousiasme een ieder op zowel het technische als het creatieve vlak. Charles’ motto is : “Kijken is nog geen zien”. Vanuit die visie stimuleert hij deelnemers om anders te leren kijken.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van gedeelde 2-persoonskamers of hutten.
De toeslag voor een 1-persoonskamer is €800,-. LET OP! In sommige gebieden is onvoldoende accommodatie beschikbaar om 1-persoonskamers te kunnen bieden. Hier is in de toeslag al rekening mee gehouden. Er zijn 4 nachten waarbij kamers gedeeld moeten worden.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door documentair fotograaf Jeroen Toirkens en reis- en reportage fotograaf Charles Borsboom
 • accommodaties op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • retour vliegticket Amsterdam – Anchorage met Icelandair
 • vervoer ter plaatse
 • twee workshopdagen in Nederland met lunch
 • fotobesprekingen
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • alle drankjes
 • visumkosten
 • annulerings- en reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

optioneel
eventuele rondvlucht en/of gletsjertocht

aantal deelnemers
minimaal 8 – maximaal 10

Praktisch

accommodatie
Omdat het een roadtrip betreft maken we natuurlijk gebruik van veel accommodaties. Deze variëren in kwaliteit. We maken gebruik van enkele prima hotels, maar we zullen ook bij typisch Amerikaanse motels terecht komen om het ultieme roadtrip-gevoel te krijgen. Op enkele locaties is zo weinig accommodatie voorhanden dat we kamers moeten delen. Hier is in de prijs voor de toeslag van een 1-persoonskamer rekening mee gehouden. Dit betreft 4 nachten op het totaal.

Roadtrip Alaska -Verenigde Staten - ©Jeroen Toirkens

programma

De exacte dagindeling kan nog wijzigen, dus onderstaand overzicht is ter indicatie.

Dag 1 en 2 Anchorage
Na aankomst op Anchorage Airport halen we de auto’s op en rijden we richting het eerste hotel. In Anchorage blijf je 2 nachten zodat we rustig kunnen starten met onze roadtrip na een lange vlucht. Met zo’n kleine 300 duizend inwoners is Anchorage verreweg de grootste stad van Alaska. We bezoeken het Anchorage museum waar Jeroen ook enkele werken heeft hangen. Net buiten de stad is de Turnagain arm waar een wonderlijk fenomeen te zien is. Deze inlet is bekend vanwege de getijden golf (bore tide). Het is een fascinerend gezicht om het oceaanwater als een soort van oneindige golf de baai in te zien komen. Op de steile rotsen erachter leven veel van de imposante Dalls schapen die met hun enorme horens altijd weer voor een prachtige aanblik zorgen.

Dag 3 – 5 Denali
We maken onze eerste rit van deze roadtrip richting Denali. Wie naar Alaska komt, gaat vrijwel zeker naar Denali National Park. Denali is groot en met zo’n krappe 20 duizend vierkante kilometer ongeveer half Nederland. Ook ligt hier de hoogste berg van de Verenigde Staten. Mount Denali, voorheen bekend als Mount McKinley naar de 25e president, werd in 2015 weer terug vernoemd naar Mount Denali of “De Grote” zoals de oorspronkelijke Athabascan indianen de berg noemden.

Het grootste deel van het park is niet toegankelijk voor verkeer. Er is slechts 1 weg die ongeveer 150 km het gebied in gaat en slechts de eerste 15 kilometer mag met de eigen auto worden gereden. Wil je verder, dan ben je verplicht een shuttlebus te nemen. Na half september verdwijnen deze shuttles echter en ben je vrij om zelf te rijden. Het landschap is overweldigend, zelfs direct langs de weg. Waar je ook kijkt, er is overal pure wildernis en er zijn vrijwel geen sporen van menselijke aanwezigheid. Augustus en september zijn de maanden dat bomen, struiken en de hele toendra gaan verkleuren, dus wellicht pakken we de Indian Summer hier mee en staat Denali in ‘vuur en vlam’.

We verblijven 3 nachten in de omgeving van Denali in het kleine plaatsje Healy dat even ten noorden van de parkingang ligt.

Dag 6 Paxson
Vanuit Denali NP nemen we de schitterende Denali Highway #8 naar het oosten. Een highway hier is wel wat anders dat je misschien verwacht. Vaak is het slechts een smalle rijstrook dwars door de wildernis heen. Onderweg veel natuur, minuscule nederzettingen, een roadhouse en wellicht een jager met of nog zonder buit. Jagen is in dit deel van de wereld de normaalste zaak van de wereld en je moet dan ook niet vreemd opkijken wanneer we jagers op hun quads over de toendra zien rijden. Paxson is, met slechts enkele tientallen inwoners, onze overnachtingsplek en ligt op onze weg naar McCarthy.

Dag 7 – 9 McCarthy
Een van de vele hoogtepunten tijdens deze roadtrip, is een verblijf in het plaatsje McCarthy. Dit plaatsje met slechts 50 inwoners ligt aan de voet van de Wrangell Mountains dat op zijn beurt weer onderdeel uitmaakt van het immense park Wrangell-St. Elias National park. Het nationale park en het omliggende national reserve lopen door tot in de provincie Yukon, Canada en is groter dan Nederland.

Uiteraard bezoeken we maar een klein deel van het park maar in McCarthy zitten we er wel middenin. Woeste rivieren, zalmen-traps, historische spoorbruggen, gletsjers en de stille getuigen uit de tijd dat de Kennicott kopermijnen nog in vol bedrijf waren. Van deze mijnen is nog veel bewaard gebleven en de restanten liggen overal verspreid door het gebied. Met wat geluk is ook hier weer wild te spotten. Met zoveel natuur en historie is deze plek een paradijs voor fotografen en we zullen hier dan ook twee volle dagen in de omgeving blijven.
Niet inclusief in de reis, maar een hoogtepunt in het gebied, is een korte rondvlucht over de oude mijnen, gletsjers en toendra. Ter plekke kan worden bekeken of daar animo en mogelijkheden voor zijn.

Dag 10 en 11 Valdez
Valdez is misschien nog wel het meest bekend vanwege de grote milieuramp met de ‘Exxon Valdez’ in 1986. Het stadsmuseum staat uitgebreid stil bij deze ingrijpende gebeurtenis  uit een toch al roemruchtig verleden van de stad. Valdez heeft een permanent ijsvrije haven en werd om die reden verkozen tot de plek waar de Alaska pijplijn zijn eindbestemming zou krijgen. De olie wordt opgepompt uit een enorm olieveld gelegen in de noordelijke Beaufort sea en komt bij Prudhoe bay aan land. Vandaar loopt de 1300 km pijplijn door een van de meest onherbergzame gebieden naar het zuiden. Zowel de geschiedenis als de pijplijn zelf is fascinerend en biedt op sommige plekken prachtige fotografische mogelijkheden. We gaan onderweg dan ook zeker ‘op zoek’ naar deze TAPS (Trans-Alaska Pipeline System).

Tegenover Valdez ligt nog een andere interessante plek, de Solomon Gulch Hatchery. Deze viskwekerij heeft als doel de zalmenpopulatie in de regio op peil te houden en men zet jaarlijks zo’n 250 miljoen eitjes uit. Elk jaar in augustus en september keren er ook zo’n 13 miljoen volwassen roze zalmen terug naar deze plek.

Waar zalm is in Alaska zijn (vaak) beren en ondanks dat de kwekerij vrij dicht bij het stedelijke gebied ligt, zijn er hier met wat geluk regelmatig beren te spotten.

We verlaten Valdez met de ferry en zullen door de ‘Port Williams Sound’ in zo’n 6 uur door een werkelijk fantastisch landschap naar Whittier varen. De kans op walvissen en dolfijnen is zeker aanwezig en wanneer dit zich voordoet wordt er, ondanks het commerciële karakter van deze ferrydienst, tijd genomen om de dieren beter te kunnen zien. Onderweg passeren we ook nog de immense Columbia gletsjer waar regelmatig ijsbergen vanaf kalven.

Dag 12 Seward
Vanaf de ferry rijden we verder zuidwaarts naar de “Heilbot hoofdstad van de wereld” zoals Seward in de visserijwereld wel bekend staat. Seward is gelegen aan Resurrection bay en aan de voet van Kenai Fjords Nation park. Met genoemde bijnaam is het niet zo verwonderlijk dat hier veel om de visserij draait. Zowel commercieel als recreatief, de (sport)visserij is hier een zeer serieuze zaak. Rondstruinen in o.a. de haven van Seward biedt dan ook veel onderwerpen voor ons als fotograaf. Aan de zuidkant van het kleine Seward kom je al snel bij ‘het einde van de wereld’. De weg houdt hier bij ‘lower point’ op en al dat rest is de wildernis van de Kenai-fjorden met z’n gletsjers en het ijskoude water van Resurrection Bay.

Dag 13 en 14 Homer
Homer ligt hemelsbreed niet zo heel ver bij Seward vandaan. Over de weg is het echter alleen te bereiken na een flink stuk omrijden. Dat is trouwens helemaal geen straf want de rit van zo’n 270 km voert ons langs veel fraaie en interessante plekken.
Het plaatsje ligt aan de Kachemak baai en kent een vreemd geologisch fenomeen. De spit, een landtong, werelds langste weg de oceaan in. Bovendien heeft het strand van deze merkwaardige strook, ooit in een top 100 van mooiste stranden gestaan vanwege de uitzichten en een variatie aan verschillend (zee) wild dat hier te zien is. Strand heeft hier trouwens een nogal andere betekenis dan bijvoorbeeld een strand aan een Spaanse Costa. De omgeving van Homer is wild en indrukwekkend. Veel bergen, water en wildlife. Homer e.o. is een bekende plek voor fotografen. Zo zijn bijvoorbeeld veel van de bekende foto’s van vissende arenden in deze omgeving gemaakt.
Verder zijn ontmoetingen met o.a. kraanvogels, zeeleeuwen, zeehonden en otters, walvissen en elanden geen uitzondering.

Uiteraard staat ook hier weer veel in het teken van (sport)vissen maar behalve dat kent Homer eveneens een behoorlijke scene van allerlei soorten kunstenaars. Men haalt veel inspiratie uit de indrukwekkende natuur. Een kijkje bij een galerie of werkplek is zeker de moeite waard.

Onderweg treffen we diverse Russisch Orthodoxe kerkjes aan. Deze zijn in de meeste gevallen nog actief en dateren vaak nog uit de tijd dat Alaska Russisch was.

Dag 15 en 16 Anchorage
Homer was onze laatste stop op weg terug naar Anchorage waar we na twee spectaculaire weken weer in ‘de grote stad’ aan komen. Na een afsluitend diner vertrekken we de volgende dag ’s middags terug naar Nederland, met ongetwijfeld heel veel indrukken en beelden om te verwerken.

Roadtrip Alaska - Verenigde Staten - ©Charles Borsboom

lokaal vervoer
Gedurende de hele reis maken we gebruik van twee grote SUV’s (4×4).

zwaarte reis
De reis zal fysiek niet zo heel zwaar zijn. Het is wel zeker vermoeiend en inspannend door de vele stop- en fotoplekken die we zullen aandoen. We zijn vrijwel permanent ‘on the road’, dus het uit de koffer leven is ook afwijkend van de meeste andere Nordic Vision reizen.

aanvullende informatie

 • In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 17 juni 2018 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald.
 • De foto’s in de galerijen van Jeroen en Charles laten zien wat er zoal aan foto’s gemaakt kan worden. Bij een roadtrip is het contact met natuur, omgeving en mensen steeds maar kortstondig en dus leren we je om snel te werken en de elementen te gebruiken die voorhanden zijn.
Feedback deelnemers

Deze reis is nieuw in 2018.

Reiscode:FHVa0918
Vertrek12-09-2018
Terugkomst27-09-2018
VertrekgarantieNee
Prijs€ 5399
Volgeboekt

De begeleidend fotografen

©Jeroen Toirkens
Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief