Op zoek naar de essentie van ‘the last frontier’!

Roadtrip Alaska

  • DEZE REIS IS VERPLAATST NAAR JUNI 2025, DE DATA ZIJN ONDER VOORBEHOUD.
  • On the road door Alaska, the last frontier
  • Treed in de voetsporen van Robert Frank
  • Beleef de immense landschappen van Alaska in deze bijzondere roadtrip
  • Leer de technieken van visuele storytelling van documentair fotograaf Jeroen Toirkens
  • Fotografeer de eigenzinnige bewoners van Alaska
  • 16-daagse reis + 2 workshopdagen in Nederland
  • Op basis van logies (deels) en een 1-persoonskamer!

Treed in de voetsporen van de legendarische fotograaf Robert Frank die in het iconische fotoboek “The Americans” de ziel van de Amerikaanse samenleving blootlegde. In een reis van ruim 1500 mijl door de overweldigende natuur van ongerept Alaska gaan we samen op zoek naar de essentie van ‘the last frontier’. We maken kennis met de vrijgevochten ziel van de Alaskans. Alaska is de 49e en grootste staat van de Verenigde Staten en werd in 1867 door Rusland aan de Verenigde Staten verkocht. Rusland dacht dat het land niet zoveel waard was en verkocht het voor 7.2 miljoen dollar. Eind 19e eeuw werd op verschillende plaatsen goud gevonden en de Alaska ‘gold rush’ ontstond, al snel werd duidelijk hoeveel rijkdom het land te bieden had. Die vrijgevochten geest van goudzoekers, vissers, trappers en jagers heerst nog steeds in Alaska. Je hoeft maar eens een avondje naar Discovery Channel te kijken om daar een beeld van te krijgen.

Roadtrip Alaska - Verenigde Staten - ©Jeroen Toirkens

Bekende Amerikaanse fotografen zoals Walker Evans, Gary Winogrand, William Eggleston en Alec Soth namen de weg zelf als thema.
In deze bijzondere reis door het overweldigende landschap van Alaska werk je onder begeleiding van documentaire fotograaf Jeroen Toirkens aan het visualiseren van jouw eigen roadtrip, omringt door de immense landschappen waar Alaska zo bekend om is. Iedere deelnemer kiest hierin zijn eigen invalshoek, stijl en thema. Denk aan documentaire fotografie, portretfotografie (mensen die we onderweg tegen komen), straatfotografie, maar natuurlijk ook landschapsfotografie. Dezelfde elementen die Alec Soth in zijn legendarische boek Sleeping by the Mississippi gebruikt.

In deze roadtrip bezoeken we verschillende niet te missen highlights van Alaska, zoals de stad Anchorage met het mooie Anchorage museum, maar ook Wrangell-St Elias National Park, het grootse nationale park van Noord-Amerika, en Denali National Park and Reserve met de iconische berg Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika. En we doen ook de charmante vissersplaatsen Homer en Seward aan. We zijn veel en soms lange dagen onderweg, maar rijdend door de geweldige natuur in Alaska is dat zeker geen straf en uiteraard zal er voldoende gelegenheid zijn om onderweg te stoppen om te fotograferen. Overnachten doen we in hotels en motels en een aantal nachten verblijven we in eenvoudige cabins midden in de natuur. We zullen meestal in restaurants en diners eten, lunchen en ontbijten, maar ook een aantal dagen zelf ons ontbijt, lunch en diner moeten bereiden. Een flexibele reisinstelling is bij deze reis dus wel van belang.

Tijdens een workshopdag in Nederland, voorafgaand aan de reis, leer je meer over de technieken van visuele storytelling en hoe je een samenhangend beeldverhaal maakt dat de losse ‘single images’ overstijgt. Ook is hierin veel aandacht voor het visuele thema ‘de roadtrip’.
Na afloop van de reis volgt een afsluitende workshopdag, eveneens in Nederland, waarin we gezamenlijk al het materiaal van de deelnemers bespreken en tot krachtige beeldverhalen zullen samenstellen. Daar kun je dan vervolgens je eigen boek, expositie of presentatie van maken.

De roadtrip is onlosmakelijk verbonden met de Amerikaanse cultuur en veelvuldig vereeuwigd in films, boeken en kunst. In deze korte promotie film voor het boek ‘The Open Road’ van David Campany gaan wereldberoemde fotografen in op het thema van de roadtrip.

Ter illustratie delen we graag een fotoboek dat één van de eerdere deelnemers heeft gemaakt na deze reis: Monique Ferron.

In onderstaande fotogalerijen zie je een serie van Jeroen uit de Roadtrip Alaska. De serie “Little Diomede” heeft Jeroen in 2015 gemaakt op uitnodiging van het Anchorage Museum op het kleine eiland Little Diomede midden in de Beringstraat.
In de laatste galerij laten we per deelnemer 6 foto’s van hun reis in Alaska zien. Bedenk dat hun werkelijke series veel uitgebreider zijn.

Roadtrip Alaska - Verenigde Staten - ©Jeroen Toirkens

begeleiding
Documentair fotograaf Jeroen Toirkens heeft zijn sporen verdiend op het gebied van visual storytelling. Zo heeft hij met zijn boek Nomad een mooi epos gemaakt over nomadische volken. In 2020 is zijn laatste boek Borealis verschenen, waarin hij met schrijver Jelle Brandt Corstius verhalen brengt over bewoners van de boreale wouden. Dit project was ook te zien in Fotomuseum Den Haag en in het Anchorage Museum in Alaska. Jeroen is voor meerdere projecten veelvuldig in Alaska geweest. Op uitnodiging van het Anchorage Museum is hij in 2015 naar Little Diomede geweest. Een afgelegen eilandje midden in de Beringstraat waar nog zo’n 80 Inuït leven van de jacht op zeezoogdieren. Deze serie is hieronder in de gallery te zien.

Fotogalerij Roadtrip Alaska – Jeroen Toirkens

Fotogalerij Little Diomede – Jeroen Toirkens

Fotogalerij deelnemers

Reiscode:FLVsa0625
Vertrek14-06-2025
Terugkomst29-06-2025
VertrekgarantieNee
Prijs€ volgt
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

©Jeroen Toirkens

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief