• Roadtrip Alaska - Verenigde Staten - ©Charles Borsboom

De ultieme fotografische roadtrip

Roadtrip Alaska – Verenigde Staten

  • Unieke roadtrip van 1400 mijl door Alaska
  • 14 dagen Alaska en 2 workshopdagen in Nederland
  • Leer via story telling je eigen roadtrip te visualiseren
  • Een combinatie van natuur, historie en cultuur
  • Voor fotografische avonturiers

Treed in de voetsporen van de legendarische fotograaf Robert Frank die in het iconische fotoboek “The Americans” de ziel van de Amerikaanse samenleving blootlegde.
Een bijzondere fotoreis door het overweldigende landschap van Alaska, begeleid door fotografen Jeroen Toirkens en Charles Borsboom. Gezamenlijk werk je aan het visualiseren van jouw eigen roadtrip en ga je op zoek naar de essentie van ‘the last frontier’. Een reis van ruim 1400 mijl door de overweldigende natuur van ongerept Alaska, waarin je kennis maakt met de vrijgevochten ziel van de Alaskans.
Deze reis is bedoeld voor avontuurlijke fotografen die er niet voor terugdeinzen om in motels te verblijven en ‘uit hun koffer’ te leven.

Roadtrip Alaska -Verenigde Staten - ©Jeroen Toirkens

Alaska is de 49e en grootste staat van de Verenigde Staten en werd in 1867 door Rusland aan de Verenigde Staten verkocht. Rusland dacht dat het land niet zoveel waard was en verkocht het voor 7.2 miljoen dollar. Eind 19e eeuw werd op verschillende plaatsen goud gevonden en de Alaska ‘gold rush’ ontstond. Al snel werd duidelijk hoeveel rijkdom het land te bieden had. Die vrijgevochten geest van goudzoekers, vissers, trappers en jagers heerst nog steeds in Alaska. Je hoeft maar eens een avondje naar Discovery Channel te kijken om daar een beeld van te krijgen.

Zoals Confucius ooit stelde: ‘de weg zelf is de bestemming.’ En die weg volgen we door het land dat de bakermat is geworden van het zogenaamde ‘roadtrip’-genre. Legendarische fotografen als Robert Frank, Walker Evans, Gary Winogrand, William Eggleston en Alec Soth namen de weg zelf als thema. Onder begeleiding van Charles en Jeroen ga je zelf aan de slag om jouw eigen roadtrip vast te leggen. Iedere deelnemer kiest hierin zijn eigen invalshoek, stijl en thema.
Deze road trip is bedoeld voor iedereen die toe is aan een volgende stap in de fotografie, maar een hoog technisch niveau is niet noodzakelijk. Het maken van die ene mooie foto is ondergeschikt aan het verhaal dat die foto samen met de andere foto’s vertelt. In de voorafgaande workshop zullen we de mogelijkheden, onmogelijkheden en keuzes bespreken en tijdens de reis bespreken we de resultaten en vorderingen.

We reizen van Anchorage naar het Noorden richting Mount Denali, de hoogste bergtop van Noord-Amerika in het Denali National Park. Half september zitten we met wat geluk nog midden in de Indian Summer met de bijbehorende exploderende kleuren. Vanuit Denali steken we door naar het Oosten richting Paxson over de schitterende Highway 8. Aan de voet van de Wrangell Mountains, in McCarthy, bezoeken we een oude kopermijn en het omliggende nationale park. Vervolgens reizen we zuidwaarts naar Valdez het eindpunt van de Alaska pijplijn. In Valdez nemen we de ferry naar het Kenai schiereiland waar we Seward en Homer zullen aandoen. Na een kleine twee weken rondreizen keren we van daar weer terug naar Anchorage.
Bereid je voor op iedere dag een nieuw avontuur, leven uit je koffer, snel werken, ‘on the road’ zijn en houd je camera binnen handbereik. Een flexibele instelling is hierbij uiteraard van belang.

De reis wordt voorafgegaan door een uitgebreide workshopdag waarin je handvatten aangereikt krijgt om je eigen reisverhaal te gaan maken. We sluiten de reis af met een workshopdag waarin we de verschillende beeldverhalen zullen samenstellen. Beide workshopdagen vinden in Nederland plaats.

Ter inspiratie voor deze roadtrip: het boek The Open Road van David Campany over het belang van de fotografische roadtrip binnen de ontwikkeling van de Amerikaanse fotografie. Bekijk hoe een fotograaf als Joel Meyerowitz de auto zelf als zijn camera beschouwde.

Roadtrip Alaska - Verenigde Staten - ©Charles Borsboom

Begeleiding
Deze roadtrip wordt begeleid door documentair fotograaf Jeroen Toirkens en reis- en reportage fotograaf Charles Borsboom.

Jeroen Toirkens is vaak in Alaska geweest en kent het fenomeen van de roadtrip als geen ander. Jeroen heeft enkele boeken gepubliceerd zoals Nomad en Solitude en momenteel werkt hij aan het project Borealis in samenwerking met journalist Jelle Brandt Corstius.

Ook Charles Borsboom is meerdere malen en langere tijd in Alaska geweest. Naast een passie voor natuurfotografie heeft hij ook een passie voor reizen en de daarbij behorende reportage fotografie. Zijn reizen bieden veelal een kans om kennis te maken met andere culturen. Charles begeleidt met enthousiasme een ieder op zowel het technische als het creatieve vlak. Charles’ motto is : “Kijken is nog geen zien”. Vanuit die visie stimuleert hij deelnemers om anders te leren kijken.

Fotogalerij Jeroen Toirkens

Fotogalerij Charles Borsboom

Reiscode:FHVa0919
Vertrek08-09-2019
Terugkomst20-09-2019
VertrekgarantieNee
Prijs€ 4450
Volgeboekt

De begeleidend fotografen

©Jeroen Toirkens
Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief