• fotoreis Rügen - Duitsland - ©Bob Luijks

Schoonheid van de essentie

Fotoreis Rügen – Duitsland

Algemeen
 • Fotografeer indrukwekkende kustlandschappen met steile kliffen
 • Veel ruimte voor abstractie en grafische benaderingen
 • Geniet van duizenden kraanvogels
 • Begeleiding door natuurfotograaf Bob Luijks
 • Volpension

In het noordoosten van Duitsland ligt het eiland Rügen, dat met 926 km2 het grootste van Duitsland is. De ijstijd heeft diepe sporen nagelaten in het landschap: de kustlijn slingert enorm (met een heuse binnenzee) en de meeste stranden zijn bedekt met stenen en grote ‘findlingen’, zwerfkeien. Daarnaast kenmerkt de kustlijn zich door de vele kliffen, waarvan enkele meer dan honderd meter hoog zijn. Markant detail: door de ligging in de Oostzee ontbreekt het getij nagenoeg, waardoor we ongehinderd kunnen genieten.

fotoreis Rügen - Duitsland - ©Bob Luijks

We bezoeken verschillende fotografisch interessante plekken langs de 574 kilometer lange kustlijn. Iedere plek heeft zijn eigen mogelijkheden, van indrukwekkende weidse landschappen tot grafische details. Keien, groot en klein, gaan een boeiend samenspel aan met het steeds wisselende licht en het klotsende water en vormen een belangrijk motief van deze reis. Op de verschillende locaties gaan we op zoek naar spannende composities, spelen we met verschillende sluitertijden en zoeken we naar de essentie van het beeld. Er is veel aandacht voor grafische mogelijkheden en de kunst van het beperken / zien.

Hoewel de reis in het teken staat van de indrukwekkende natuur, willen we de rijke cultuurhistorie zeker niet uit het oog verliezen. Putbus vormt hierin het absolute hoogtepunt. Het is als één geheel ontworpen, zowel de stedenbouwkundige opzet als de architectuur. Markante witte villa’s domineren de pleinen. Een enorm landschapspark vormt het hart van Putbus, met eeuwenoude bomen, vijvers en een hertenweide.

Omdat Rügen tamelijk compact is, kunnen we gemakkelijk anticiperen op de omstandigheden. Even snel terug naar die indrukwekkende locatie van enkele dagen eerder met andere omstandigheden en ander licht is geen enkel probleem. Voor iedere locatie nemen we ruimschoots de tijd, zodat je het maximale uit je fotografie kunt halen. Willen we langer op een bepaalde locatie blijven, dan is dat geen enkel probleem. Het programma bepalen we samen.

fotoreis Rügen - Duitsland - ©Bob Luijks

begeleiding

Professioneel natuurfotograaf Bob Luijks begeleidt je tijdens deze fotoreis. Bob struinde het eiland meermaals af op zoek naar interessante locaties. Door het jaar verzorgt Bob tientallen workshops; inspiratie en doorlopende ondersteuning is gegarandeerd, ook tijdens deze fotoreis. De reis is dan ook geschikt voor iedere fotograaf, van beginnend tot gevorderd.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is gebaseerd op een gedeelde 2-persoonskamer met privé faciliteiten.
Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €150,-.
We bieden de optie om vanaf Nederland in een huurauto met Bob Luijks mee te rijden. Dit is tegen kostprijs. Ter indicatie maximaal €250,- en mede afhankelijk van de groepsgrootte.

inbegrepen

 • Fotobegeleiding door natuurfotograaf Bob Luijks
 • Volpension verblijf (met uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • Fotobesprekingen
 • Alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • Deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis naar Rügen (zie opmerking bovenaan deze pagina)
 • Lokaal vervoer (gebruik eigen auto)
 • Alle drankjes
 • Annulerings- en reisverzekering
 • Persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in Panoramahotel Lohme in het gelijknamige plaatsje, mooi gelegen aan de noordkust van Rügen. We hebben nette 2-persoonskamers ter beschikking welke je deelt met een reisgenoot. Een 1-persoonskamer is beperkt beschikbaar tegen een toeslag.
Het ontbijt en het diner hebben in het hotel plaats en we krijgen lunchpakketten mee voor onderweg.

fotoreis Rügen - Duitsland - ©Bob Luijks

programma

Dag 1
Aan het einde van de dag arriveer je bij het hotel, centraal gelegen op Rügen waar Bob je verwelkomt. Nadat iedereen zich heeft gesetteld, kunnen we genieten van een lekker diner. Vervolgens geeft Bob een toelichting op het programma en bespreekt hij de mogelijkheden van de locaties die we kunnen bezoeken.

Dag 2 – 6
We hebben geen vast programma tijdens deze reis. Bob kent vele fotogenieke plekken en in overleg met de deelnemers komen er meerdere locaties aan bod. De kustlijn biedt zoveel mogelijkheden dat we tijd te kort zullen komen. We bezoeken steenstranden, kusten met steile kliffen en golfbrekers. Daarnaast brengen we een bezoek aan Putbus, een prachtig stadje met indrukwekkende gebouwen en een zo mogelijk nog interessanter park.

Kraanvogels
De reis valt in het hoogtepunt van de kraanvogeltrek, een machtig fenomeen waar we natuurlijk niet aan voorbij kunnen gaan. Op een mooie middag verplaatsen we ons naar een locatie waar we ons kunnen vergapen aan de vele duizenden kraanvogels die juist daar in de ondiepe zee overnachten.

Het weer van de dag bepaalt het hoofddoel. Uiteraard zijn we steeds vroeg uit de veren om te genieten van het ochtendlicht.

Iedere avond bespreken we de mogelijkheden van de volgende dag. We hebben deze week ook enkele beeldbesprekingen, met het doel je praktische tips en feedback te geven, zodat je daar tijdens de rest van de reis je voordeel uit kunt halen.

Dag 7
Helaas is het weer tijd om afscheid van elkaar te nemen. Na een eventuele mooie zonsopkomst is het echt tijd om terug te keren naar Nederland. Dan begint de fijne klus van het terugkijken van alle mooie beelden en het selecteren ervan.

©Bob Luijks

lokaal vervoer
Deze fotoreis is op basis van eigen vervoer. Ook ter plaatse maak je gebruik van je eigen vervoer (uiteraard kun je door met elkaar mee te rijden de kosten verder drukken). We bieden echter de optie om vanaf Nederland met een huurauto mee te rijden met Bob Luijks. De prijs hiervan zal maximaal €250,- p.p. bedragen, dit is mede afhankelijk van de groepsgrootte.

zwaarte reis
De meeste wandelafstanden blijven beperkt, al zullen we voor enkele fraaie locaties toch een aantal kilometers moeten lopen. Hiervoor pakken we dan wel zeer ruim de tijd. Voor de locatie met de grootste wandelafstand reserveren we de gehele dag. We lopen een groot deel van de tijd over losse stenen.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen moet uiterlijk 15 augustus 2018 bekend zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald.

Feedback deelnemers

Deze reis is nieuw in 2017.

Reiscode:FHD1018
Vertrek07-10-2018
Terugkomst13-10-2018
VertrekgarantieJa
Prijs€ 1499
Volgeboekt

De begeleidend fotograaf

©Bob Luijks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief