• ©Wilco Dragt - Ruhrgebied

Fotografische contrasten tussen natuur en industrie

Fotoworkshop Industrieel landschap Ruhrgebied – Duitsland

Algemeen
 • Workshop gericht op landschapsfotografie en industriële architectuur
 • Mogelijkheid voor nachtfotografie
 • Uitdaging om goed te leren kijken naar composities
 • O.l.v. landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • Op basis van logies, ontbijt en lunchpakket

Het Ruhrgebied in Duitsland kent een zeer grote industrie. De meeste complexen zijn nog volop in bedrijf, maar er zijn ook verlaten fabrieksterreinen. En juist dat is waar we tijdens deze workshop naar toe gaan. Zowel een oude staalfabriek als een steenkolenmijn staan op het programma.
Alle gebouwen en installaties zijn nog intact, maar daartussen heeft de natuur vrij spel gekregen. Daardoor ontstaat een boeiend contrast tussen de strakke productie-installaties en –gebouwen en de alsmaar verder oprukkende natuur. Hiermee ontstaan boeiende scenes voor landschapsfotografie. De gebouwen en installaties zelf herbergen talrijke mogelijkheden voor architectuurfotografie, en dan met name industriële architectuur.

fotoworkshop Ruhrgebied - ©Wilco Dragt

Na het inchecken bij het hotel staat ’s middags al de voormalige staalfabriek, het Landschaftspark Duisburg, op het programma. We verkennen de installaties en zoeken naar boeiende composities, met name voor de nachtfotografie die later op de avond op het programma staat. Bij nachtfotografie is het nog belangrijker dan anders om goed voorbereid te zijn.
De volgende dag rijden we naar Zollverein in Essen, het terrein van de voormalige steenkolenmijn. Hier blijven we tot het eind van de dag. ’s Avonds heb je weer kansen voor fotografie bij de staalfabriek in Duisburg. Als kers op de taart worden namelijk ’s avonds delen van de staalfabriek met verschillende kleuren lampen verlicht, waardoor er interessante mogelijkheden voor nachtfotografie ontstaan.
Op de zondag gaan we verder met fotograferen bij de staalfabriek. Je hebt het gebied al leren kennen, dus weet misschien ook beter welke foto’s je wilt maken. We trekken dan ook meer het landschap in, op zoek naar landschapsbeelden. We gaan door tot ongeveer 15.00 uur, waarna iedereen weer huiswaarts kan.

fotoworkshop Ruhrgebied - ©Wilco Dragt

begeleiding
Je fotografisch begeleider tijdens deze workshop is gespecialiseerd landschapsfotograaf Wilco Dragt. Hij helpt je dit bijzondere landschap te verkennen en de mooie composities te leren zien.
Wilco is ambassadeur van Lee Filters. Het voordeel hiervan is dat hij tijdens de workshop de beschikking heeft over een aanzienlijke hoeveelheid filters en toebehoren. De deelnemers aan de workshop kunnen deze filters uitgebreid proberen en hun creativiteit vergroten.
Deze workshop biedt een verbreding van ons gebruikelijke programma en is tegelijkertijd een mooie kans om kennis te maken met de werkwijze van Wilco Dragt en Nordic Vision.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer. Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €35,-.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door landschapsfotograaf Wilco Dragt
 • accommodatie op basis van logies, ontbijt en lunchpakket
 • fotobespreking
 • gebruik Lee filters en toebehoren

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Duisburg (Duitsland)
 • avondmaaltijden en drankjes
 • verzekeringen (bijv. reis- en annuleringsverzekering)
 • persoonlijke uitgaven

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 8 (internationale groep is mogelijk)

 

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in Hotel Am Kamin in Duisburg. Dit prettige hotel ligt op zeer korte afstand van het Landschaftspark Duisburg, waardoor we snel aan de slag kunnen.

fotoworkshop Ruhrgebied - ©Wilco Dragt

programma

Dag 1
Na het inchecken bij het hotel staat ’s middags al de voormalige staalfabriek, het Landschaftspark Duisburg, op het programma. ’s Avonds gaan we aan de slag met nachtfotografie bij de mooi verlichte installaties.

Dag 2
Na het ontbijt rijden we naar Zollverein in Essen, het terrein van de voormalige steenkolenmijn. Hier blijven we tot het eind van de dag. Voor een vroeg avondeten gaan we terug richting Duisburg, zodat we nog een tweede kans voor avondfotografie bij de staalfabriek hebben.

Dag 3
Vandaag gaan we verder met fotograferen bij de staalfabriek. Je hebt het gebied al leren kennen, dus weet misschien ook beter welke foto’s je wilt maken. We gaan door tot ongeveer 15.00 uur, waarna iedereen weer huiswaarts kan.

fotoworkshop Ruhrgebied - ©Wilco Dragt

zwaarte reis
Bij de fotolocaties loop je rond op zoek naar mooie composities. Er worden geen lange wandelingen gemaakt.

lokaal vervoer
Deze workshop is gebaseerd op eigen vervoer. Ook ter plaatse gebruik je je eigen auto en natuurlijk stimuleren wij dat deelnemers met elkaar meerijden.

aanvullende informatie
De workshop is geschikt voor iedereen die van fotografie houdt. Zowel beginnende als gevorderde fotograferen kunnen uitstekend uit de voeten op deze locaties.

Feedback deelnemers

Josephine

“De locaties zijn inspirerend. Het is fijn om je twee dagen op één onderwerp te concentreren. Ook was het zeer nuttig om twee avonden aan mijn avondfotografie te werken. Ik merkte echt een verschil tussen de eerste en de tweede sessie. Ook de korte fotobespreking op de tweede dag was heel leerzaam, daarna kon ik met nieuwe energie aan de slag. Tijdens het weekend heb ik echt nieuwe ideeën opgedaan.”

Wouter

“De workshop in het Ruhrgebied was erg leuk. De zaken waren goed geregeld en Wilco Dragt was een goede reisleider/fotograaf om mee te hebben.”

Jetty

“Ik heb genoten van het weekend in het Ruhrgebied! Een prachtig doelgebied om te fotograferen. Een gezellige kleine groep, een eenvoudig hotel, maar ja, daar waren we ook weinig. En de begeleiding door Wilco was prima. Wat is het leuk om met zo’n goede fotograaf op pad te kunnen gaan!”

Lya

“Inmiddels is het weekeinde weer voorbij. Ik heb het een buitengewoon leuk weekeinde gevonden: dankzij alle instructies van Wilco veel geleerd en veel inzicht gekregen in het fotograferen in de avond/nacht. Het waren prachtige, inspirerende locaties in Duitsland. Hartelijk dank voor de goede organisatie!”

Christel

“De fotoreis naar het Rurhgebied is ondertussen al even achter de rug maar ik wil toch nog even laten weten dat ik er super veel van genoten heb. Een aanrader voor iedere gepassioneerde fotograaf!”

Katelijne

“We hebben een zeer goede reis gehad. Wilco heeft wederom zeer goede uitleg gegeven en ons geholpen met de foto’s. Ik heb er enorm van genoten.”

Ina en Hay

“We vonden het echt geweldig. Beide parken hadden meer dan genoeg uitdagingen! Favoriet was Duisburg, maar de afwisseling met Essen was zeer welkom, dus die plek mag zeker niet ontbreken in deze workshop. Het was maar een weekend, maar het leek wel een kleine vakantie. We hebben genoten van begin tot eind en zijn zondagmiddag pas vertrokken toen het begon te regenen. Het hotel was prima. De begeleiding van Wilco was zoals altijd weer super. Zo fijn, dat met een ogenschijnlijk kleine aanwijzing de foto’s toch echt aanzienlijk verbeteren. Wij hebben in elk geval weer flink wat bijgeleerd dit weekend.
Het verschil van de overzichtsfoto’s op de eerste dag (hoe moet dat in hemelsnaam?) met die op de laatste dag (zo moet dat dus!) was echt heerlijk om te ervaren. En fijn dat er ondanks de korte tijd toch ruimte was voor een fotobespreking, zodat we ook van de foto’s van de anderen konden leren. Er kwam veel moois voorbij!
Tussendoor detailfoto’s gemaakt, wat natuurlijk ook altijd leuk blijft om te doen, zeker met die mooie kleuren daar. En met als resultaat een flink aantal foto’s waar we erg tevreden over zijn, dus deze workshop was meer dan geslaagd. En niet te vergeten de leuke groep medecursisten. Erg fijn om een weekend mee op te trekken en hun mooie foto’s te bewonderen. We zijn dus erg blij dat we deze workshop geboekt hebben en het was een mooie opwarming voor Arran.”

Sven en Katja

“Met veel plezier kijken we terug op een leerzaam en leuk weekend. De tips en tricks van Wilco hebben ons een stuk verder gebracht. Zelfs de weergoden waren ons goed gezind.”

Reiscode:WLD0419
Vertrek05-04-2019
Terugkomst07-04-2019
Beschikbare plaatsen5
VertrekgarantieNee
Prijs€ 410

De begeleidend fotograaf

Wilco Dragt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief