Fotoreizen Schotland

Schotland is voor veel landschapsfotografen een iconische bestemming. Nordic Vision Fotoreizen biedt meerdere bestemmingen in Schotland aan.

De totale landoppervlakte van Schotland, met inbegrip van de vele eilanden, is 77.213 km2 en daarmee is Schotland bijna twee keer zo groot als Nederland. Het vasteland meet van noord naar zuid maximaal 440 km en van oost naar west 248 km. Doordat de 10.000 kilometer lange kust over het algemeen diep is ingesneden, liggen maar weinig plaatsen meer dan 100 km van zee. Schotland wordt landschappelijk over het algemeen verdeeld in drie gebieden: De Southern Uplands, de Central Lowlands of Midland Valley en de Highlands, de Schotse Hooglanden.

GLENCOE
Imposante bergtoppen, steile rotswanden, onstuimige rivieren en talloze watervallen wisselen elkaar in duizelingwekkende vaart af. Dit is het iconische Glencoe, waar vooral voor landschapsfotografen veel te beleven is. Maar naast deze ‘glen’ (dal) zijn er andere glens zoals Glen Etive en het uitgestrekte drassig heidegebied, Rannoch Moor. Dit plateau, dat is bezaaid met kleine meertjes, is een van de meest onherbergzame en ongerepte natuurgebieden van Schotland.
Voor veel landschapsfotografen is deze streek absoluut de mooiste locatie van Schotland. Op een relatief klein en goed bereikbaar gebied zijn er heel veel mogelijkheden om het Schotse landschap te fotograferen, zowel in kleur als in zwartwit. En niet alleen het landschap, ook de Schotse luchten en het licht kunnen imposant zijn.

ISLE OF ARRAN
Isle of Arran is een Brits eiland in het westen van Schotland, en telt ongeveer 5000 inwoners. Het behoort tot het raadsgebied (council area) North Ayrshire. Arran wordt ook wel Schotland in het klein genoemd. Het eiland ligt in de Firth of Clyde. De belangrijkste plaats op Arran is Brodick (een oude Noorse naam voor brede baai). Brodick is de plaats waar de veerboot uit Ardrossan aanmeert, waarmee de verbinding naar het vasteland van Schotland wordt gemaakt.
Het noorden van Arran heeft een aantal bergen, waaronder Goat Fell, de hoogste berg op het eiland met 874 meter. Het zuiden van Arran is wat vlakker. In een baai tussen Lamlash en Whiting Bay ligt het kleine Holy Island, waarop ook een boeddhistisch klooster ligt. Vanuit Lamlash gaat een kleine veerboot naar Holy Island.

ISLE OF SKYE
Het eiland Skye is het grootste en tevens noordelijkst gelegen eiland van de Binnen-Hebriden. De Engelse naam van het eiland zou afkomstig zijn van het Oudnoorse Skið = “ski”. Met een oppervlakte van 1656 km² is Skye het op een na grootste Schotse eiland. Het eiland is qua grootte vergelijkbaar met de gehele Nederlandse provincie Zeeland. In het zuiden van het eiland bevindt zich de bergketen de Cuillin. De hoogste berg van het eiland is de 992 meter hoge Sgurr Alasdair. Het zuidwesten van Skye bestaat uit een aantal schiereilanden zoals Sleat, Strathaird, Minginish en Duirinish. De schiereilanden Waternish en Trotternish bevinden zich in het noordwesten.
Isle of Skye behoort eveneens tot de iconische plaatsen van Schotland voor landschapsfotografen.

SHETLAND EILANDEN
De Shetlandeilanden, een archipel bestaande uit meer dan 100 eilanden, waarvan er 15 bewoond zijn, liggen dichter bij Noorwegen dan het Schotse vasteland. Het is de plek waar Schotland en Scandinavië hand in hand gaan.
Dat geldt ook voor het unieke culturele erfgoed van Shetland. De Oude Noorse taal zien we overal terug, van praktisch elke plaatsnaam tot het plaatselijke dialect dat gesproken wordt met een typische Scandinavische tongval, terwijl de goed bewaarde archeologische nederzettingen en het spectaculaire Up Helly Aa festival levendige herinneringen zijn aan het Vikingverleden van de eilanden.
Niet alleen de Vikingen hebben hun stempel gedrukt op Shetland. Sporen van oude volkeren gaan terug tot de eerste Neolithische kolonisten van de eilanden en worden onthuld op verbazingwekkend goed bewaarde archeologische nederzettingen en ruïnes. Van brochs uit de IJzertijd tot mysterieuze staande stenen, van Pictische stuurhutten tot traditionele ‘crofthouses’.
Mooi ruig en heerlijk afgezonderd, de Shetlandeilanden hebben een landschap dat nergens anders ter wereld terug te vinden is. Denk maar aan kilometers aan adembenemende kustlijn omzoomd met ongerepte stranden en kristalheldere, levendige blauwe oevers. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de glinsterende fjorden, met heide begroeide veenlanden, monumentale rotsformaties en torenhoge kliftoppen gebeeldhouwd door duizenden jaren wind, zee en zand.

LEWIS AND HARRIS
Het lijkt alsof je in een totaal andere wereld stapt tijdens je bezoek aan Lewis and Harris, gelegen voor de noordwestkust van Schotland. Laat je verrassen door hagelwitte stranden, adembenemende ruige landschappen en een unieke cultuur. Lewis and Harris vormen één eiland in de Buiten-Hebriden archipel. Lewis is het noordelijke deel, Harris het zuidelijke deel. Het noorden van Lewis is vlak, bijna desolaat en in het westen vind je de meest interessante historische hoogtepunten in een afwisselend landschap. Harris is bergachtig met de mooiste verlaten zandstranden en wordt ook wel de parel van de Buiten-Hebriden genoemd.